EȘTI AICI:
Revista presei – 9 martie 2023

Revista presei – 9 martie 2023

CoverpregatireBAC
Program de pregătire pentru Bacalaureat, organizat online de Universitatea de Vest din Timișoara, pentru elevii de clasa a XII-a
edupedu.ro

Universitatea de Vest din Timișoara anunță un program de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizat gratuit pentru elevii de clasa a XII-a, la fiecare dintre disciplinele de evaluare. Potrivit unui comunicat de presă, pregătirile oferite de cadre didactice universitare se vor desfășura în perioada 18 martie – 24 iunie.

Activitățile didactice se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, cu excepția zilelor de 15 și 22 aprilie și 3 iunie.

Potrivit comunicatului, programul modulelor de pregătire, pentru fiecare disciplină, se actualizează în timp real (afișat AICI). El vizează disciplinele pentru Proba 1 (Limba și literatura română), Proba 2 (Matematică – nivel M1, Matematică – nivel M2 și Istorie) și Proba 3 (Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, și Sociologie).

Orarul modulelor:

  • 9:00 – 10:30 – Limba și literatura română;
  • 10:45 – 12:15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
  • 12:30 – 14:00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.

Toate activitățile se vor desfășura online, prin Google Meet sau Zoom, iar pentru fiecare disciplină se va crea un curs pe platforma Google Classroom, care să faciliteze comunicarea dintre cadre didactice și elevi, precizează comunicatul UVT.

Formularul de înscriere este disponibil AICI.

Daniel David UBB 33
Daniel David: “Proiectul România Educată este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Trebuie să fie mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el”
edupedu.ro

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David a spus că are multe critici la adresa proiectelor de legi ale Educației: “Proiectul România Educată al președintelui Iohannis este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Sper să iasă mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el”, a spus Daniel David în cadrul conferinței Curs de guvernare. El s-a arătat de acord cu diferențierea universităților în privința clasificărilor, din proiectul legii educației.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, spune că are multe critici față de legile Educației propuse în actuala variantă de Ligia Deca, iar proiectul România Educată este “în chinurile facerii”.

“Am fost implicat în proiectul transversal, România Educației, România Cercetării din 2007, în timpul mandatului președintelui Traian Băsescu care a dus la apariția legii în 2011 în educație. A fost un proiect bun, așa cred eu. Proiectul România Educată al președintelui Iohannis este în chinurile facerii. Să vedem ce va ieși. Sper să iasă mai bun decât cel din 2011, altfel nu are rost să ne gândim la el. Proiecte de țară, da, și eu am fost implicat, nu s-au implementat. De ce? Putem discuta. Proiectul de țară al președintelui Iohannis s-a anunțat, nu s-a continuat. Deci, să vedem ce concluzii vom avea după această întâlnire”, a spus Daniel David.

Rectorul UBB a subliniat că legile educației trebuie să aibă alte valori.

Usv
Internaționalizarea Universității de Științele Vieții Timișoara. USV la summitul “Eurasia EURIE 2023”
ziuadevest.ro

Internaționalizarea este una din prioritățile Universității de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara. Astfel, instituția a participat în această lună la cel de-al 8-lea summit anual al învățământului superior “Eurasia EURIE 2023”, care a avut loc în Turcia la Istanbul, în perioada 1-3 martie 2023.

Au fost prezente 120 de instituții din 30 de țări, reunind profesioniști din domeniul educației din întreaga lume, lideri academici de rang înalt, șefi de departamente de internaționalizare, coordonatori de studii în străinătate și responsabili  Erasmus+, personal de marketing internațional și de admitere în universități, companii de tehnologie educațională, furnizori de servicii, consultanți în domeniul educației în străinătate și autorități publice.  Conferința EURIE a abordat aspecte actuale ale internaționalizării învățământului superior și subiecte cheie în managementul învățământului superior în cadrul a peste 50 de sesiuni de discuții în plen, paneluri, seminarii, mese rotunde și ateliere de lucru în care s-au făcut schimburi de idei și s-au îmbunătățit cunoștințele în domeniu.

Universitatea Științele Vieții a fost reprezentată la acest eveniment de prof.univ.dr. Sorin Stanciu, prorector relații internaționale, și de conf.dr. Ciprian Fora – reprezentant Birou Relații Internaționale.Cu acest prilej, au fost încheiate parteneriate cu universitati din Indonezia, Malaezia, Sudan, Mexic , Brazilia , Pakistan, Turcia și Franta.

 

Putinica David
Parteneriat Microsoft-Universitatea Babeș-Bolyai pentru tehnologii de inteligență artificială, quantum computing și altele
startupcafe.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și compania Microsoft România au încheiat miercuri, 8 martie 2023, un parteneriat strategic cu scopul declarat de a colabora în domeniul tehnologiei, a îmbunătăți experiența de învățare a studenților și de a dezvolta proiecte care încurajează cercetarea și inovarea.

Potrivit unui comunicat transmis publicației StartupCafe.ro, parteneriatul a fost semnat la sediul UBB de către Daniel David, rectorul universității, și Bogdan Putinică, manager general al Microsoft România.

Părțile spun că parteneriatul lor reprezintă „cadrul general de colaborare pentru perioada viitoare în zone strategice, precum implementarea strategiei de digitalizare, inteligență artificială (AI), quantum computing, organizarea și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, precum și crearea unor structuri de tip smart campus.

De asemenea, Microsoft va sprijini UBB în scopul îmbunătățirii procesului de învățare și predare prin intermediul tehnologiei, cu ajutorul Education Transformation Framework (ETF), o abordare holistică asupra transformării sistemului de învățământ, care implică angajamentul și colaborarea factorilor de decizie din domeniul educației, cu profesioniștii și formatorii din cadrul instituțiilor de învățământ.

Creșterea calității și a relevanței educației studenților, facilitarea tranziției studenților și a absolvenților pe piața muncii, sprijinirea acțiunilor în vederea implementării unor concepte și proiecte specifice cercetării-dezvoltării-inovării, transferului tehnologic, responsabilității sociale și dezvoltării capitalului uman, precum și susținerea unor demersuri în legătură cu atragerea de surse de finanțare sunt obiective comune stabilite în urma semnării acestui memorandum.

Mai detaliat, parteneriatul vizează și organizarea unor cursuri pentru studenții și profesorii UBB în domenii de bază legate de direcțiile strategice de cloud, AI, Big Data, Power Platform, securitate cibernetică, precum și sprijinirea studenților în obținerea certificărilor Microsoft globale tip „Fundamentals” pentru aceste domenii.

SIRAMM 2023 2 700x360
La Universitatea Politehnica Timișoara a început conferința internațională SIRAMM23
debanat.ro

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, deschiderea oficială a conferinței internaționale SIRAMM23, ultima acțiune majoră din cadrul proiectului „Eastern European twinning on Structural Integrity and Reliability of Advanced Materials obtained through additive Manufacturing”. Proiectul a fost coordonat de Liviu Marșavina, prorector al UPT.

Universitatea Politehnica Timișoara, care se află în avangarda cercetării în acest domeniu nou, cel al printării 3D, în care are o expertiză temeinică, realizând, de altfel, caracterizarea și testarea componentelor realizate de producători prin fabricație aditivă, derulează acest proiect în valoare totală de 800.000 de euro din 2019, dar principalul câștig este reprezentat de transferul de cunoaștere de la cercetători cu reputație internațională în domeniul fabricării aditive, oboselii, integrității și durabilității structurilor către colegii lor mai tineri, aflați la început de drum.

Prezent la deschiderea oficială a conferinței, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a subliniat tradiția de peste 100 de ani a universității, în cadrul căreia Facultatea de Mecanică, gazdă a proiectului, este una dintre cele mai vechi și prestigioase, dar și inovarea permanentă, o caracteristică a instituției, încă de la înființare.

Index (19)
Primul campus universitar din țară iluminat cu tehnologie LED. „Se reduce semnificativ consumul de energie electrică”
adevarul.ro

Noua rețea cu tehnologie LED a presupus o investiție de aproape 200.000 de lei, iar anual se vor economisi circa 15.000 de kW/h. Banii astfel economisiți se vor întoarce tot în campus, sub forma unor noi investiții.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) are primul campus iluminat cu tehnologie LED din țară, după ce în Campusul „Tudor Vladimirescu” a fost implementat un proiect prin care s-au schimbat toate corpurile vechi de iluminat cu unele noi, rețeaua fiind extinsă cu 20%. Noua rețea a presupus o investiție de aproape 200.000 de lei, iar anual se vor economisi circa 15.000 de kW/h.

Înainte de modernizare, iluminatul stradal din Campusul „Tudor Vladimirescu” se realiza prin utilizarea unor corpuri achiziționate în urmă cu zece ani, care funcționau pe principiul descărcare în vapori de sodiu. Acestea aveau un grad de uzură crescut, în urma folosirii îndelungate, dar și un consum mai mare decât tehnologia modernă de tip LED.

Ligia Deca Govgov
Ligia Deca a anunțat care sunt obiectivele Programului Național pentru Internaționalizare Universitară „Study in Romania”
gandul.ro

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat, printr-o postare pe pagina de Facebook, care sunt obiectivele privind Programul Național pentru Internaționalizare Universitară „Study in Romania”.

„Cooperare. Diversitate. Multiculturalism. Inovație. Internaționalizarea învățământului superior are multiple dimensiuni, toate acestea conducând la educație de calitate. Distanțele între marile centre universitare ale lumii s-au mișcorat considerabil în ultimii ani. Mobilitatea studenților, a cadrelor didactice sau de cercetare și a personalului administrativ nu mai reprezintă un deziderat. Este o realitate.

Cunosc importanța contactului cu mediul universitar reprezentativ la nivel internațional și vă asigur că susțin toate demersurile care sprijină creșterea gradului de internaționalizare a învățământului superior din România.

Dezvoltarea economică și socială a României depinde și de atragerea de studenți și cercetători străini, care pot mări gradul de integrare a bunelor practici din alte sisteme educaționale în universitățile românești”, a declarat Ligia Deca.

Ministrul Educației a vorbit și despre mobilitatea academică, care înseamnă „experiențe valoroase pentru studenți, incluzând aici integrarea în medii culturale diverse sau îmbunătățirea unor abilități sociale, lingvistice sau de comunicare. Pe de altă parte, studenții din România, tineri sau maturi, sunt sprijiniți pentru a studia în universități de prestigiu, cunoscut fiind avantajul pe care astfel de perioade de mobilitate le au pentru parcursul lor profesional ulterior.”

„În epoca alianțelor universitare europene, internaționalizarea poate contribui la îmbunătățirea reputației instituțiilor de învățământ superior, la creșterea gradului de interconectare în rețele instituționale de prestigiu, având ca scop creșterea calității actului educațional și a proceselor de cercetare-dezvoltare-inovare din universități”, a mai spus aceasta.

Copii Romani Saraci Ue Salvati Copiii
Copiii români sunt cei mai săraci din UE (Salvați Copiii)
rfi.ro

Riscul de sărăcie sau de excluziune socială a crescut pentru copiii din UE, iar diferențele dintre țări sunt destul de mari, potrivit Eurostat. Rata cea mai ridicată este în România (41,5%), urmată de Spania (33%), în timp ce Finlanda și Danemarca stau cel mai bine (13%-14%).

Una dintre problemele cele mai importante este decalajul mare dintre urban și rural în privința sărăciei copiilor, spune la RFI directorul de advocacy de la Salvați Copiii George Roman: ”Ceea ce contează este și acest risc de sărăcie care pare să se permanentizeze în zonele rurale, jumătate dintre copii sunt în această situație, cu 30% în urbanul mic și doar 16 procente în orașele mari (...). Ar trebui avut în vedere faptul că mediul rural a fost menținut în starea pe care ne-o amintim de acum două-trei decenii, din întreaga Românie. S-au menținut problemele de infrastructură, locurile de muncă sunt foarte greu de obținut și majoritatea de fapt sunt la nivelul primăriilor sau ale structurilor publice și nicidecum ale companiilor, apoi sistemul de asistență socială, zonele vulnerabile socio-economic nu beneficiază de intervenția asistenților sociali profesioniști, sunt în jur de vreo 3.000 de localități. Mulți dintre copiii aflați în aceste localități sunt practic invizibili sistemului de protecție socială și nu ajunge la ei nici o formă de sprijin”.

George Roman mai precizează că ”intervențiile acestea de sprijin către familii și copii nu au fost direcționate către zonele vulnerabile, ele au fost de cele mai multe ori măsuri cu caracter general, care au privit întreaga populație, fără să existe totuși măsuri specifice pentru zonele care se confruntă cu probleme serioase, în special copii”.

2 Nicolae Istudor Rector Ase Stanga Sus
Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, afirmă că proiectul de lege privind învăţământul superior este „mult mai bun” decât Legea Educaţiei din anul 2011
edumanager.ro

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a afirmat că proiectul de lege privind învăţământul superior este „mult mai bun” decât Legea Educaţiei din anul 2011 şi rezolvă multe dintre problemele cu care universităţile s-au confruntat în ultimii ani.

„Este mult mai bun decât cel al legii din 2011 pentru faptul că rezolvă multe dintre problemele cu care noi ne-am confruntat în ultimii ani”, a declarat rectorul. El a spus că proiectul reprezintă şi rezultatul unei consultări „temeinice, cu respectarea principiului transparenţei” de către echipele de management de la Ministerul Educaţiei.

„Mai putem discuta despre anumite puncte ale legii. Noi, cei din ASE, le-am şi transmis către minister. Nu sunt atât de importante încât să spunem că legea ar trebui oprită şi nu ar trebui să fie supusă votului. Ne referim aici în principal la implicarea ONG-urilor în pregătire, nu o vedem necesară. (…) Ele ar trebui supuse unei evaluări din punct de vedere al calităţii pentru că noi suntem evaluaţi o dată la cinci ani cel puţin instituţional şi sigur tot la fel şi programele de studii. Şcolile doctorale mi s-ar părea corect, o şcoală doctorală să aibă în spate un program de licenţă şi de masterat. Prelungirea activităţii cadrelor didactice peste 65 de ani trebuie să fie făcută pe baza unei metodologii pe bază de criterii şi aşa mai departe Nu sunt atât de importante încât să spunem că legea nu este bună. Este foarte bună din punctul meu de vedere”, a susţinut reprezentantul ASE.

În ceea ce priveşte mandatele rectorilor, Istudor este de părere că două mandate a câte cinci ani reprezintă o perioadă „mai bună” pentru implementarea proiectelor de către rectori.

„Din punctul meu de vedere, zece ani de mandat pentru un rector: cinci cu cinci, despre asta discutăm dacă este ales şi la al doilea mandat, zece ani zic că este o perioadă mai bună pentru implementarea proiectelor. Dacă luăm exemplul nostru, care suntem la al doilea mandat şi excludem cei doi ani de pandemie, practic noi nu am putut să ne implementăm până acum planul de management, vă daţi seama că cu greu poţi implementa proiecte complexe în şase ani sau opt ani, după caz. Dacă discutăm de ce două mandate şi de ce cinci ani, părerea mea este că ar fi trebuit să se lase la latitudinea universităţilor. Adică – autonomie universitară – Carta spune: două mandate de patru, de cinci şi aşa mai departe. Ce este foarte bine în actuala lege – că este o perioadă fixă, este vorba despre două mandate de câte cinci ani, zece ani maximum. Nu mai este o portiţă pentru unii dintre noi care dorim să avem mai multe mandate că întrerupem sau ce vom face”, a arătat rectorul ASE. AGERPRES

Whatsapp Image 2023 03 08 At 20 00 45
Trei firme s-au înscris la licitaţie pentru a transforma un fost cinematograf din Timişoara în Centru Cultural şi Educaţional / Proiect de peste 2,4 milioane lei
news.ro

Primăria Municipiului Timişoara a anunţat că trei firme s-au înscris la licitaţia pentru transformarea unui fost cinematograf de cartier în Centru Cultural şi Educaţional. Proiectul are o valoare de peste 2,4 milioane lei.

Cele trei firme care s-au înscris la licitaţie sunt: Sulfatim, Audiotech Multimedia Group şi Nedex Grup. Ofertele depuse au intrat în procesul de evaluare.

”Redăm fostul Cinematograf Freidorf locuitorilor din acest cartier. Îl vom transforma într-un centru pentru comunitate, cu servicii culturale şi sociale la care vor putea participa cetăţenii de orice vârstă. Păstrăm şi capacitatea de proiecţie şi vrem să îl dăm în administrarea aceleaşi echipe care a transformat Cinema Victoria într-un real succes, iar partea de servicii sociale vrem să o lăsăm în grija Direcţiei de Asistenţă Socială”, a transmis primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Viitorul Centru Cultural şi Educaţional Freidorf, de pe str. Nicolae Andreescu nr. 97 din Timişoara va fi o clădire multifuncţională cu toate echipamentele şi dotările necesare. Proiectul prevede investiţii în reabilitarea şi dotarea unei clădiri destinate utilizării publice pentru servicii sociale şi activităţi culturale, care va fi integrată în circuitul cultural şi social.

Centrul Cultural şi Educaţional Freidorf va oferi servicii culturale şi servicii sociale de tip Centru de zi pentru asistenţă integrată (informare şi consiliere psiho-socială, consiliere familială, consiliere vocaţională, terapie ocupaţională, educare şi socializare, grupuri suport, servicii medicale de bază etc). Prioritate vor avea persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în această zonă.

Clădirea va avea o scenă spre faţada posterioară, iar de jur împrejurul sălii vor fi gradene mobile cu 80 de locuri în total, inclusiv locuri pentru persoanele cu dizabilităţi. Spaţiul va putea fi reconfigurat în funcţie de necesităţi. La etaj, deasupra zonei de acces, va fi o garderobă, spaţiu de repetiţii pentru actori precum şi o cabină care să asigure suportul tehnic pentru proiecţiile video.

Valoarea totală estimată este de aproape 2,4 milioane de lei fără TVA. Durata de execuţie a lucrărilor este de 15 luni.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.