EȘTI AICI:
Organizația studențească UNITA

Organizația studențească UNITA

În rândul obiectivelor ambițioase pe care alianța europeană UNITA propune, se numără constituirea unei organizaţii de studenți reprezentanți ai celor șase universități partnere, de la ciclul de studii de licență, masterat și doctorat. Joi, 22 aprilie 2021, a avut loc o primă întâlnire virtuală a studenților desemnați de cei șase parteneri din consorțiu, eveniment care marchează un pas important în consolidarea legăturilor dintre universități, culturi, comunități și mai ales, studenți. Ȋn cadrul proiectului Erasmus+ European Universities în care sunt angrenaţi cei şase parteneri, UNITA oferă un rol decizional și operațional organizației studențești: vocea studenților UNITA va putea fi auzită în două foruri decizionale importante ale proiectului, Consiliul de Guvernare (Governance Board) şi Consiliul de Asigurare a Calităţii (Quality Assurance Board), prin intermediul a doi studenți reprezentanți aleși de membrii corpului studențesc

 Prima întâlnire a debutat cu prezentarea proiectului: valori, misiune, obiective, pachete de lucru și informații generale legate de structura proiectului și de axele sale prioritare. În cadrul întâlnirii, a fost prezentată platforma de socializare care va fi pusă la dispoziția studenților şi a comunității UNITA, platformă care va constitui atât un spațiu de lucru prietenos, cât și un loc cu o dimensiune interactivă  în care ne vom cunoaște mai bine echipa. Aceasta este dezvoltată de o echipă coordonată de Universitatea de Vest din Timişoara la nivelul consorţiului.

Ȋn continuare, Elisa Corino, profesor și formator în intercomprehensiune la Universitatea din Torino,  a prezentat studenților conceptul de intercomprehensiune care stă la baza alianței UNITA, printr-un exercițiu practic provocator care a stârnit curiozitatea studenților și a facilitat implicarea lor în discuții. Deoarece printre obiectivele majore ale proiectului se numără crearea unui spațiu de învățare centrat pe nevoile studenților, a reieșit și din acest prim schimb de idei că rolul unei astfel de structuri este vital.

Întâlnirea s-a încheiat după trei ore de dezbateri, opinii și speranțe care privesc viitorul alianței UNITA, cu  primele decizii privind UNITA Students Assembly, luate în unanimitate, într-un stil democratic şi participativ. Trăsăturile organizației studențești, structura definitivă, studenții reprezentanți în consiliile decizionale și echipele de lucru multinaționale și inter-universitare sunt doar câteva dintre  punctele trecute pe agenda viitoarei întâlniri care va avea loc în luna mai. În curând vom avea parte de o organizație studențească inedită prin scop și mijloace, internațională și lucrativă. Stați pe aproape și urmăriți-ne pentru a afla cum vă puteți implica și modela învățâmântul superior european chiar de acasă, de la UVT!