EȘTI AICI:
O absolventă UVT, doctorandă UNITA

O absolventă UVT, doctorandă UNITA

Doriana TRETA este una dintre cele două doctorande selectate de consorțiul UNITA pentru finanțarea în cotutelă a unor teze de doctorat în domenii cheie ale proiectului: cetățenia europeană și intercomprehensiunea. 

Biografie academică. Doriana este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara – studii de licenţă (2019) și, de asemenea, a studiilor de masterat în limba engleză European Union Law organizate de Facultatea de Drept a UVT (2020). În timpul anilor petrecuți în facultate, a participant la Şcoala de vară în drept european organizată anual de Facultatea de Drept a UVT în parteneriat cu Facultatea de Drept a Università degli Studi di Udine (ediţia 2017) și a făcut parte din echipele cu care facultatea a participat la concursuri internaţionale de pledoarii (participantă la runda finală a European Human Rights Moot Court Competition – Strasbourg, 2018; semi-finalistă a concursului Central and Eastern European Moot Court Competition – Sofia, 2017). Doriana a beneficiat de o mobilitate Erasmus pentru studenţi la Facultatea de Drept din Montpellier (decembrie 2017-mai 2018).

Experiența interviului. Procedura de selecţie a presupus evaluarea a 9 dosare de candidatură. Dintre acestea, 8 au fost declarate eligibile, 3 candidaţi (unul de la Universitatea de Vest din Timișoara, unul de la Universitatea din Zaragoza şi unul de la Universitatea din Torino) fiind selectaţi pentru a fi evaluaţi în cadrul unui interviu distinct de către o comisie formată din reprezentanţi ai celor 6 parteneri UNITA. Doriana a fost desemnată câştigătoare a procedurii de selecţie, la finalul unui dialog pe care ea l-a descris ca o experiență academică minunată. 

Subiectul de cercetareSubiectul de cercetare al doctoratului Dorianei îl reprezintă cetățenia europeană, mai exact, impactul drepturilor conferite cetățenilor europeni asupra zonelor rurale din Munții Pirinei si din Alpii Graici. Depopularea, migrația transfrontalieră, dar și redescoperirea potențialului regiunilor amintite de către o clasă privilegiată reprezintă realități specifice acestor zone rurale muntoase, iar cetățenia europeană este unghiul de abordare al acestor realități. Subiectul lucrării răspunde apelului programului UNITA de a atrage atenția asupra potențialului și importanței unor astfel de zone, care fac parte din patrimoniul cultural și natural al Europei. 

Alegerea partenerului UNITA pentru derularea studiilor doctorale. Cei doi parteneri UNITA care supervizează cercetarea doctorală astfel încadrată sunt Universitatea Savoie Mont Blanc și Universitatea din Zaragoza. Cele două au fost alese deoarece laboratoarele lor de cercetare sunt situate în apropierea locurilor care fac obiectul studiului tezei. Alt factor care a influențat alegerea celor două prestigioase universități a fost cel lingvistic, lucrarea urmând să fie redactată într-o limbă aparținând familie limbilor romanice pe care Doriana o cunoaște, limba franceză.  

Experiența de doctorand UNITA de până acum. Până acum, Doriana a dezvoltat o colaborare constantă cu coordonatorii săi, profesorul de drept privat european de la Universitatea Savoie Mont Blanc, Guillaume Kessler, și profesorul de drept internațional public de la Universitatea din Zaragoza, Sergio Salinass. De asemenea, s-a familiarizat cu laboratoarele de cercetare doctorală din cele două universități și a făcut cunoștință cu colegii cu care urmează să le împartă. În luna mai, dacă situația actuală se va îmbunătăți, va avea loc o primă întâlnire a doctoranzilor înrolați la Universitatea Savoie Mont Blanc, în cadrul căreia Doriana va prezenta o parte a lucrării sale.

Gânduri despre proiectul UNITA și așteptări. Pentru Doriana, proiectul UNITA reprezintă situația ideală în care și-ar putea aprofunda studiul în drept european. Colaborarea dintre universitățile partenere îi oferă resurse și posibilități de mobilitate propice unui studiu centrat pe analiza cetățeniei europene „în acțiune”. Speranța Dorianei este de a reuși să ducă la bun sfârșit o cercetare utilă în înțelegerea valorii pe care o are cetățenia europeană și care să poată ajuta la înțelegerea problemelor contemporane cu care identitatea europeană se confruntă.