EȘTI AICI:
Noiembrie 2022: Programe intensive mixte de Economie Circulară și Patrimoniu Cultural marca UNITA la UVT!

Noiembrie 2022: Programe intensive mixte de Economie Circulară și Patrimoniu Cultural marca UNITA la UVT!

Programele intensive mixte (Blended intensive programmes – BIPs) sunt programe scurte și intensive care utilizează modalități inovatoare de învățare, predare și formare pentru studenți și personal administrativ, inclusiv utilizarea comunicării online. Acestea sunt elaborate și puse în aplicare de cel puțin trei instituții de învățământ superior care provin din cel puțin trei state membre ale UE și țări terțe asociate programului.

În contextul UNITA- Universitas Montium, două programe de acest gen au avut loc în luna noiembrie la Universitatea de Vest din Timișoara. Programele intensive mixte au avut teme specifice, strâns legate de două dintre principalele arii de interes ale Alianței UNITA: Economia circulară și patrimoniul cultural.

Primul BIP, Randopat-Heritrail – ciuperci, ierburi și alimente crude: Practici și credințe, a avut loc între 7 și 11 noiembrie 2022, sub coordonarea dnei Prof. Univ. Dr. Dana Percec, urmând ca în luna decembrie să se desfășoare și componenta virtuală a programului. Destinat atât studenților, la nivel de masterat și doctorat, precum și cadrelor universitare cu un interes în patrimoniul cultural imaterial, acest program a consolidat rețeaua de cercetare dezvoltată în cadrul celui de-al patrulea pachet de lucru al Alianței UNITA.

Principalele obiective au fost schimbul de cunoștințe teoretice legate de practicile alimentare în regiunea locală a Banatului și de dezvoltare a abilităților practice (lucru de teren și orientare) în grupul țintă.

Programul privind patrimoniul cultural imaterial s-a inspirat din practicile și credințele locale și regionale asociate producției și pregătirii alimentelor în legătură cu mediul înconjurător.

Pentru majoritatea regiunilor din România, alimentele care sunt obținute direct din natură sunt esențiale și așa mai departe este consumul de ierburi și legume, a căror cultivare este una dintre cele mai importante activități în familiile agricultorilor.

În acest fel, cunoștințele tradiționale au fost împărtășite între aspecte care sunt accesibile tuturor (cum ar fi ritmurile de plantare, creștere și culesul diferitelor plante) și informațiile care sunt controlate numai de comunități mici sau izolate, respectiv informații care sunt accesibile doar câtorva cunoscători: culegerea ciupercilor, soiurile de ciuperci, pregătirea lor; cunoașterea ierburilor cu utilitate terapeutică și/sau culinară; cunoașterea fructelor, cultivarea, utilizarea și prepararea lor etc.

Cel de-al doilea BIP a avut loc între 21 și 25 noiembrie 2022 sub numele de  Introducerea studenților de la ciclul licență în economia circulară, componenta virtuală derulându-se în săptămâna anterioară. Activitățile au fost coordonate de Prof. Univ. Dr. Gabriela Mircea și s-au desfășurat la Universitatea de Vest din Timișoara, unde studenții au avut ocazia să abordeze studiului economiei circulare din punct de vedere multidisciplinar, prelegerile fiind susținute de diverși profesori și cercetători de la Universitatea de Vest din Timișoara, precum și de alte părți interesate de domeniul economiei circulare. A fost o experiență benefică și frumoasă pentru studenți și profesori.