EȘTI AICI:
Dezvoltarea campusurilor inter-universitare din cadrul inițiativei Universități Europene, între digitalizarea serviciilor şi construirea unei comunităţi

Dezvoltarea campusurilor inter-universitare din cadrul inițiativei Universități Europene, între digitalizarea serviciilor şi construirea unei comunităţi

În data de 19 aprilie 2021, Universitatea de Vest din Timișoara (Alianța UNITA) și Universitatea de Tehnologie Eindhoven (Alianța EuroTeQ) au organizat un atelier de învățare reciprocă pe tema dezvoltării campusurilor inter-universitare virtuale în universitățile europene. Evenimentul a fost conceput pe baza ideii unei abordări bottom-up în vederea creării de rețele între alianțe pe un subiect specific pe care îl considerăm crucial pentru sustenabilitatea lor: campusurile virtuale și serviciile pe care le oferă comunităților universităților europene. Cu peste 60 de participanți înregistrați provenind din 24 de alianțe, evenimentul a ilustrat în mod clar un interes comun în colaborare, schimb de bune practici și învățare reciprocă, precum și dezvoltarea unor cadre viitoare de cooperare între alianțe pe această temă.

Alianța UNITA a oferit, de asemenea, o prezentare a arhitecturii și obiectivelor propriului campus, atât în ceea ce privește dimensiunile academice și administrative, cât și în scopuri de dezvoltare a comunității. UNITA s-a angajat, prin acest eveniment, să sprijine acțiunile de colaborare  între alianțe ca mijloc de a genera schimbări sistemice pe termen lung în învățământul superior european, împreună cu alte universități europene. Deși acesta a fost un eveniment informal, deschis alianțelor din ambele valuri, organizat ca o întâlnire de dezvoltare a unei discuții inițiale între cele două instituții organizatorice, obiectivele sale au rezonat cu multe alte echipe din constelația universităților europene. Faptul că putem să cooperăm și că putem fi inspirați de alte alianțe și proiectele lor este esenţial în atingerea scopurilor noastre. Iar acest eveniment ne-a arătat că acum este momentul oportun să lucrăm împreună pentru a construi universitățile europene pe care Comisia Europeană ne-a mandatat să le oferim, într-o inițiativă menită să genereze schimbări sistemice în învățământul superior și în cercetare, care ar putea aduce beneficii studenților din întreaga Europă.

Atelierul a fost organizat ca o serie de prezentări ale celor 9 alianțe care au fost dispuse să-și împărtășească pe scurt experiența în ceea ce privește dezvoltarea campusurilor inter-universitare, urmate de discuții aplicate pe fiecare caz în parte și de o sesiune scurtă dedicată concluziilor, cu intervenții din partea unei reprezentante a Comisiei Europene.

Principalele puncte de reflecție pe care discuțiile le-au adus în atenția noastră au variat de la aspecte tehnice specifice, la scopurile mai largi ale campusuri interuniversitare ca mijloc de a asigura durabilitatea alianțelor pe termen mediu și lung. De exemplu, unele subiecte abordate au fost: cataloage de curs și instrumente de înscriere la cursuri, structuri administrative paralele pentru alianțe și/sau structuri integrate, proceduri GDPR, elemente pentru un campus virtual de succes (inclusiv recunoașterea automată a notelor, instrumente pentru eliberarea microcredentials, instrumente de interacțiune socială, instrumente de monitorizare). Majoritatea alianțelor nu încearcă să reinventeze roata, ci să se bazeze pe platformele sau soluțiile existente, ceea ce duce uneori la dependențe tehnice. Un alt aspect important care a fost adus în discuție a fost ideea corelării capacităților cu obiectivele.

În plus, a fost interesantă observarea diferitelor abordări ale compoziției echipelor care lucrează la dezvoltarea campusului inter-universitar în diferite alianțe, deoarece modelele sunt foarte diferite. Un aspect foarte clar a fost faptul că fiecare echipă/alianță are o caracteristică a campusului pe care se concentrează și în care au o expertiză extinsă. Acesta poate fi un punct de plecare pentru viitoarele întâlniri organizate pe aceste teme specifice și coordonate de fiecare dintre aceste alianțe. Nu în ultimul rând, implicarea studenților în dezvoltarea acestor campusuri este esențială și se poate traduce în beneficii clare pe termen lung pentru dezvoltarea personală și profesională a celor ce vor avea acces la ele.

În termeni generali, acest eveniment a subliniat faptul că universitățile europene se confruntă cu provocări comune în ceea ce privește obiectivele lor de a dezvolta campusuri inter-universitare virtuale și că soluțiile la aceste provocări pot fi dezvoltate prin crearea de rețele colaborative și prin schimbul de bune practici. Comisia Europeană recunoaște aceste provocări și este pregătită să ofere sprijin pentru rezolvarea problemelor potențiale, pentru a asigura succesul universităţilor europene.