EȘTI AICI:
Consiliul Consultativ UNITA– prima întâlnire a partenerilor asociați în cadrul proiectului UNITA- Universitas Montium

Consiliul Consultativ UNITA– prima întâlnire a partenerilor asociați în cadrul proiectului UNITA- Universitas Montium

Marți, 13 aprilie 2021, a avut loc prima întâlnire a Alianței UNITA cu partenerii asociați de la nivelul tuturor universităților din consorțiu. Relația dintre mediul academic și actorii din spațiul public și privat este un aspect deosebit de important în dezvoltarea unor pârghii realmente necesare pentru concretizarea oportunităților pe care alianța UNITA le oferă, oportunități care conferă avantaje strategice atât pe piața muncii, cât și în cadrul comunității europene. Cu un public format din peste 25 de parteneri asociați provenind din ONG-uri educaționale, primării, asociații și companii, întâlnirea a fost considerată un succes din toate punctele de vedere.

Discursul de bun venit a fost adresat de rectorul Universității din Torino, profesorul Stefano Geuna, care a subliniat importanța parteneriatelor reale dintre mediul academic și organizațiile publice și private, a schimburilor de bune parctici, în scopul formării de competențe și atitudini necesare absolvenților pentru a face față provocărilor societății contemporane. A urmat prezentarea proiectului, a misiunii și valorilor și, nu în ultimul rând, a acțiunilor realizate în primele 6 luni de activitate. După clarificarea rolului partenererilor asociați în contextul proiectului UNITA-Universitas Montium și a așteptărilor acestora, moderatorii au inițiat partea interactivă a întâlnirii. Prin intermediul unui formular trimis anterior întâlnirii, participanții au avut de ales între două grupe de lucru care vizau două provocări diferite:

  1. Provocarea 1: Schimburi între mediul academic şi entităţile publice sau private.
  2. Provocarea 2: Rolul diversităţii lingvistice în dezvoltarea regiunilor de graniţă.

La finalul fiecărei sesiuni de lucru, întrebările și concluziile participanților au fost prezentate tuturor de către un raportor. Sugestiile nu au fost puține și deloc asemănătoare, ceea ce denotă un interes crescut al partenerilor asociați față de subiectele analizate:

  • Nevoia micro-certificărilor la nivel instituțional
  • Importanța dezvoltării antreprenoriatului pentru studenții UNITA
  • Continuitatea fluxului și schimbului de idei între parteneri și mediul academic
  • Promovarea tradițiilor, culturii și valorilor regiunilor de graniță
  • Nevoia unei abordări pedagogice și antreprenoriale a conceptului de intercomprehensiune
  • O strategie puternică de colaborare între personalul administrativ al proiectului și partenerii asociați

În ultimele minute ale întâlnirii, au fost stabiliți următorii pași, printre care cei mai importanți sunt  feedback-ul oferit de participanți organizatorilor în vederea optimizării viitoarelor întâlniri, demararea discuțiilor pe platforma de socializare prezentată în timpul întâlnirii și cartografierea rezultatelor pentru următoarea întâlnire care va avea loc în luna iulie. Ne așteptăm ca la următoarea întâlnire, partenerii asociați, în urma discuțiilor de pe forum, să vină cu idei îndrăznețe, cu soluții inovatoare care să ne aducă mai aproape de obiectivele asumate prin proiect și care totodată să crească coeziunea grupului.