EȘTI AICI:
Revista presei – 9 decembrie 2020

Revista presei – 9 decembrie 2020

Avrama
Alexandru Avram, cadru universitar al Universității de Vest din Timișoara în ultimii trei ani și jumătate și-a desfășurat activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale a României, a fost cooptat în echipa Consiliului Județean Timiș
tion.ro

Alexandru Avram va coordona relația cu mediul de afaceri. A fost angajat la Consiliul Județean Timiș pe postul de consilier superior la Compartimentul Strategii, Relații Instituții Publice și Mediul de Afaceri. În ultimii trei ani și jumătate și-a desfășurat activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale a României, ca și consilier pe probleme economice și diplomație economică.

„Astăzi îi doresc bun venit lui Alexandru Avram, cadrul universitar al Universității de Vest din Timișoara și conducător de doctorat a cărui teză de abilitare a tratat tema „Impactul politicilor publice asupra dezvoltării sustenabile”. Alexandru a fost coordonatorul eforturilor de a transpune viziunea mea de dezvoltare pentru județul nostru în programul de Guvernare Locală „Timișul la nivel European”.

Alexandru se bucură de o vastă experiență în administrația publică, coordonând activitatea Institutului Național de Administrație, Centrul Regional Timișoara, începând cu anul 2013, iar în ultimii trei ani și jumătate și-a desfășurat activitatea în cadrul Administrației Prezidențiale a României, oferind o activitate susținută de consiliere pe probleme economice și diplomație economică.

Astfel, îmi doresc să valorific experiența sa academică și administrativă în relaționarea cu mediul de afaceri și în acțiunile de diplomație economică, și, totodată, în elaborarea politicilor publice de dezvoltare socio-economică a județului nostru.

Succes Alexandru și bine ai venit la Consiliul Judeţean Timiş!”, transmite președintele CJ Timiș Alin Nica.

Dreamstime S 181858167
Rezultate TIMSS 2019: România s-a clasat ultima din Europa, la același nivel cu Bahrain și Emiratele Arabe, la alfabetizarea științifică și numerică a elevilor de clasa a VIII-a. 22% dintre tineri sunt analfabeți funcțional la matematică și chimie, fizică, biologie
edupedu.ro

România a obținut cel mai slab punctaj dintre statele UE – un punctaj mediu de 475 – la studiul „Tendințe în domeniul Studiilor Matematice și Științifice Internaționale” – TIMSS 2019. 5.000 de elevi de clasa a VIII-a au participat la această testare internațională, potrivit anunțului făcut de reprezentanții Universității București, coordonatoarea testării. Țara noastră a obținut un scor mai bun ca la precedenta participare, din 2011, dar în continuare este cel mai slab rezultat dintre statele europene participante. TIMSS analizează comparativ competențele de matematică și științe (biologie, fizică, chimie) în rândul elevilor, are loc o dată la 4 ani, este similar testelor PISA, dar este coordonat de Asociația Internațională pentru Evaluarea Performanței Educaționale (IEA), nu de OECD, ca în cazul PISA. IEA este cea mai mare organizație din domeniul evaluării în Educație, la nivel mondial.

TIMSS 2019 a fost susținut de peste 580.000 de elevi din 60 de țări din întreaga lume.

Scorul obținut de elevii din România la matematică a fost de 479 de puncte, în creștere de la 454, câte aveam în 2011. Pentru Științe punctajul a fost 470, și aici fiind o creștere față de precedentele rezultate (465).

Pe medie, cele 479 de puncte de la matematică înseamnă cel mai mare scor din cele 6 participări – cu o revenire după căderea din 2007 și 2011 – dar această valoare este semnificativ sub medie (500). Mai mult, sub noi nu este nicio țară europeană din cele 12 participante.

Ioantmorar
Ioan T. Morar, într-un dialog live cu Mircea Mihăieş, despre fake-news-uri vesele și triste
timpolis.ro

Sub sigla deja bine-cunoscută „La UVT, Cultura este Capitală”, Universitatea de Vest din Timişoara organizează un nou eveniment live în cadrul seriei „Conferințele UVT”. Invitat este scriitorul și jurnalistul Ioan T. Morar.

Fake-news-uri vesele și triste este tema dialogului moderat de Mircea Mihăieș, care îl va avea ca invitat pe scriitorul și jurnalistul Ioan T. Morar. Evenimentul va avea loc joi, 10 decembrie, de la ora 18.30, şi va fi transmis live pe pagina de Facebook a UVT.

Activist și diplomat (fiind numit în 2010 în postul de consul general român la Marsilia, Franța, funcție în care a rămas timp de un an), Ioan T. Morar este absolvent, ca șef de promoție, al Facultății de Filologie a Universității Timișoara, secția română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor de limba română la Liceul Industrial „Textila” din Lugoj, iar din 1987 a devenit redactor al revistelor „Viața studențească” și „Amfiteatru”. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al „Academiei Cațavencu” și senior editor la „Cotidianul”, realizând totodată mai multe emisiuni de televiziune.

Logo Unita
Rețeaua universitară europeană UNITA oferă studenților UVT o deschidere educațională în premieră: mobilitățile virtuale
sursadevest.ro

Ȋncepând cu semestrul al doilea al anului universitar 2020-2021, Universitatea de Vest din Timişoara deschide pentru studenții săi o nouă perspectivă de a trăi experiența academică internațională.

Acest lucru se întâmplă prin oportunitatea de a participa la mobilităţi virtuale de studiu în universitățile partenere din străinătate.

Acest lucru este posibil, în premieră, în contextul în care UVT face parte, începând cu anul 2020, din alianţa europeană UNITA, care implementează, într-un consorţiu de şase parteneri internaţionali, proiectul UNITA - Universitas Montium, sub umbrela iniţiativei Erasmus+ European Universities.

Consorţiul reuneşte universităţi ale căror comunităţi însumează peste 165 000 de studenţi, din diverse state europene vorbitoare de limbi romanice (Italia, Franţa, Spania, România şi Portugalia), şi care funcţionează în ecosisteme geografice, culturale şi socio-economice similare. UVT este aliată în rețeaua europeană UNITA - Universitas Montium cu: Università degli studi di Torino, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Universidad de Zaragoza şi Universidade Beira Interior.

Prin acest demers, care pilotează mobilitățile virtuale la nivelul alianței UNITA în acest an universitar, asigurăm continuitatea experienței de studiu în străinătate pentru studenţii UVT, deoarece suntem conştienţi de oportunităţile pe care le are asupra dezvoltării profesionale și personale a studenților. Obiectivul nostru, însă, este dublu. Astfel, pe lângă oferta făcută studenţilor, ne dorim să fim pregătiți pentru următorul exerciţiu financiar de la nivel european, în care programul Erasmus va beneficia de un buget mai mare, iar componenta virtuală şi digitală se anticipează că va fi semnificativă. UVT se află, în acest fel, în trendul educației universitare europene, alături de partenerii din UNITA - Universitas Montium. Să ai acces la un curs organizat de Università degli studi di Torino (IT), Université de Pau et des Pays de l’Adour (FR), Université Savoie Mont Blanc (FR), Universidad de Zaragoza (ES) sau Universidade Beira Interior (PT) de la tine din ţară, să înveţi cu colegi şi cadre didactice din aceste universităţi, iar apoi efortul să îţi fie recunoscut și echivalat acasă, la UVT, reprezintă o şansă pe care ne-am străduit să o oferim studenţilor noştri, acum”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Eduonlineazi
HOTĂRÂRE CNSU. Școala online se prelungește până la vacanța de iarnă
digi24.ro

Școala online se prelungește în toată țara până în data de 23 decembrie, adică până la vacanța de iarnă, potrivit unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptate luni, 7 decembrie, și semnate de premierul demisionar, Ludovic Orban.

Decizia a fost luată la solicitarea Ministerului Educației, adresată CNSU luni, 7 decembrie 2020, și este motivată de situația epidemiologică, ce continuă să pună presiune pe sistemul medical.

„Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul României până la data de 7 decembrie 2020, (...), luând în considerare creşterea numărului de persoane infectate la nivel naţional, precum şi creşterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, interacţiunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o persiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ-teritoriale şi a sistemului sanitar (...) se aprobă prelungirea suspendării activităţiilor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem online, pentru perioada 9-23 decembrie 2020”, se arată în textul hotărârii CNSU.

Un Cercetator Roman La Oxford Explica Avantajele Vaccinului Anti Covid 19 Realizat De AstraZeneca Nu Va Necesita Aceleasi Conditii Restrictive
Aproximativ 900 de centre vor fi organizate în toată țara pentru vaccinarea anti-COVID
g4media.ro

Aproximativ 900 de centre vor fi organizate în toată țara pentru vaccinarea anti-COVID, dintre care 300 vor fi în unități sanitare. Direcțiile de sănătate publică au termen până miercuri să prezinte situația spațiilor identificate în acest scop, a anunțat Ministerul Sănătății:

Conform comunicatului, până în acest moment au fost identificate 302 centre de vaccinare în unități sanitare pentru demararea imunizării personalului medical și 597 centre, în alte spații, în afara unităților sanitare pentru etapele de vaccinare II și III, conform Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19. În total urmează a fi înființate, conform datelor actuale, circa 900 de centre, urmând ca, în cursul acestei săptămâni, să se definitiveze numărul acestora la nivel național.

Direcțiile de sănătate publică au termen ca, până mâine, 9 decembrie 2020, să transmită informațiile finale privind identificarea spțaiilor în care vor fi înființate centrele de vaccinare, dar și privind resursa umană care va fi implicată în constituirea echipelor de vaccinare, precizează sursa citată.

6 Eastride 1
ANTREPRENORIAT - Trei tineri au pus pe roate firma de curierat pe bicicletă EastRide în Cluj-Napoca în 2017 şi acum se pregătesc să „atace“ piaţa din Bucureşti
zf.ro

Botond Bakos, Arpad Joo şi Balazs Halmen, trei tineri din Cluj-Napoca şi Oradea, au pus pe roate - la propriu - busi­nes­sul EastRide în 2017, ca o alter­na­tivă sustenabilă la livrările clasice, făcute cu maşina de firmele de curierat. Au început în Cluj-Napoca şi s-au extins ulterior în Ora­dea, Braşov şi Târgu Mureş, iar acum echipa lor nu­mă­ră patru angajaţi şi aproape 300 de colaboratori.

„Toţi trei suntem biciclişti şi am încercat să transferăm această pasiune şi către curierii noştri. Lucrăm mai mult pentru food delivery, iar partenerii noştri principali sunt platformele mari de food delivery, pentru care lucrăm ca subcontractori. În ultimul an, am început să lucrăm şi direct pentru restaurante, iar recent, am început să livrăm şi colete“, a povestit Botond Bakos la emi­siu­nea online ZF Afaceri de la zero.

Începuturile au presupus o investiţie de circa 3.000 de euro, primită de la tatăl unuia dintre fondatori, Balazs Halmen. Până când businessul a început să crească, cei trei tineri au prestat chiar ei servicii de curierat, apoi au luat în echipă colaboratori.

„Avem sute de livrări pe zi. Activitatea cea mai mare este în Cluj-Napoca şi Oradea. Avem planuri să ajungem şi în alte centre urbane mari, precum Bucureşti sau Timişoara“, a spus Arpad Joo.

Începerea livrărilor în Capitală este programată pentru 2021, când cei trei antreprenori se gândesc şi să-şi mărească flota şi cu maşini electrice, păstrând astfel caracterul sustenabil al afacerii.

„Intenţionăm să fim prezenţi pe termen lung pe piaţa din România. Avem o flotă des­tul de mare de scutere electrice, 30 în total, iar anul viitor vrem s-o mărim. De asemenea, vrem să deschidem service-uri de biciclete în fie­care oraş unde suntem prezenţi, în huburile noastre“, a adăugat Arpad Joo, care, înainte de EastRide, profesa ca designer grafic.

ate de Allan Kaval sunt parcă un ecou al Infernului lui Dante, citim în Le Monde.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.