EȘTI AICI:
Revista presei – 4 ianuarie 2021

Revista presei – 4 ianuarie 2021

Premiile Ad Astra 2020 1024x683
Asociația Ad Astra a cercetătorilor români de pretutindeni anunță câștigătorii premiilor de excelență în cercetare, ediția 2020. Lucian Pârvulescu – Universitatea de Vest din Timișoara
edupedu.ro

Lista câștigătorilor premiilor Ad Astra 2020:

Andrei Rotaru – Universitatea din Craiova. Domeniul: Științe Fizice și Chimice. Categoria: Premiul de Excelență în Cercetare pentru cercetatori cu o experiență mai mare de 7 ani și afiliere în România.

Serban Nicolae Stamatin – Universitatea din București. Domeniul: Științe Fizice și Chimice. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare doctorală pentru cercetatori cu o experiență mai mica de 7 ani și afiliere in România.

Lucian Pârvulescu – Universitatea de Vest din Timișoara. Domeniul: Științele Vieții. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare pentru cercetatori cu o experiență mai mare de 7 ani și afiliere in România.

Mădălina Icriverzi – Institutul de Biochimie al Academiei Române. Domeniul: Științele Vieții. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare doctorală pentru cercetatori cu o experiență mai mica de 7 ani și afiliere in România.

Daniel S. Vereș – Institutul de Speologie Emil Racoviță, Academia Română Filiala Cluj. Domeniul: Științele Pământului și Științele Spațiale. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare pentru cercetatori cu o experiență mai mare de 7 ani și afiliere in România.

Ovidiu Csillik – Wageningen University and Research. Domeniul: Științele Pământului și Științele Spațiale. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare doctorală pentru cercetatori cu o experiență mai mica de 7 ani și afiliere in străinătate.

Edina Rusen – Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor. Domeniul: Științe Inginerești. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare pentru cercetatori cu o experiență mai mare de 7 ani și afiliere in România.

Ladislau Matekovits – Department of Electronics and Telecommunications, Politecnico di Torino. Domeniul: Științe Inginerești. Categoria: Premiul de Excelentă in Cercetare pentru cercetatori cu o experiență mai mare de 7 ani și afiliere in străinătate.

Ciprian Dumitrache – Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR). Domeniul: Științe Inginerești. Categoria: Premiul de Excelență în Cercetare doctorală pentru cercetatori cu o experiență mai mica de 7 ani și afiliere in România.

Camin Universitar Proiect 4 768x529
Guvernul alocă bani pentru trei cămine universitare în Timișoara
pressalert.ro

Universitățile din Timișoara vor beneficia de cămine studențești moderne, nou construite prin Compania Națională de Investiții, cu fonduri guvernamentale de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Anunțul a fost făcut miercuri de către timișoreanul Cătălin Iapă, secretar de stat în cadrul acestui minister. Licitațiile pentru construirea (proiectarea și execuția) a trei cămine studențești au fost lansate în a doua parte a acestui an.

Un cămin pentru Universitatea Politehnica Timisoara, unul pentru Universitatea de Vest din Timișoara și cel de-al treilea pentru Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”.

Cele trei cămine vor presupune, în final, investiții de peste 30 de milioane de euro (peste 150 milioane de lei, valoare cu TVA inclus) și vor contribui la creșterea calitățiicondițiilor  pentru studenții care vin să învețe în centrul universitar Timișoara, unul dintre centrele universitare de elită ale României.

Căminul UPT a fost lansat în achiziție la începutul lunii decembrie, are termen de depunere a ofertelor data de 8 februarie 2021, și va avea 256 de locuri.

Căminul UVT a fost lansat în achiziție la finalul lunii noiembrie, data limită pentru depunerea ofertelor este 5 februarie 2021, va avea 902 locuri și va fi cel mai mare cămin din România.

Căminul USAMVB a fost lansat în achiziție în luna iunie acest an, licitația este spre final, concurând două asocieri de firme pentru acest contract și va avea aproximativ 200 de locuri.

Stadiul acestor proiecte este unul avansat, iar dacă cele trei licitații se vor finaliza cu succes, începerea șantierului este următorul pas.

 

Mamestresate EoB5
Mamele cu copii care fac școală online, mult mai afectate de depresie: „După ce-i băgam la somn, mă închideam în baie să plâng”
scoala9.ro

Părinții ai căror copii fac școală online, de acasă, sunt mai stresați și mai predispuși la stări de anxietate sau de depresie, arată un sondaj publicat recent de Asociația Americană de Cercetare în Educație. Cele mai afectate sunt mamele, fiind cu 27% mai predispuse să se ocupe singure de îngrijirea copiilor. Școala 9 a vorbit cu cinci mame pentru a înțelege cum le-a afectat perioada de pandemie până în punctul în care au ajuns să simtă că „nu mai pot“ sau să creadă despre copiii lor că le urăsc.

Părinții cu cel puțin un copil care face școală online sunt cu 19% mai predispuși să aibă stări de anxietate decât părinții ai căror copii învață într-o sală de clasă. Aceiași părinți prezintă un risc de aproximativ 20% mai mare să aibă depresie sau probleme cu somnul.

Studiul celor de la Asociația Americană de Cercetare în Educație arată că aceste probleme legate de sănătatea mintală se regăsesc în toate categoriile de familii, indiferent de situația economică sau de statutul în societate.

O altă analiză din SUA arată că femeile cu job sunt cu 27% mai predispuse să se ocupe singure de îngrijirea copiilor comparativ cu bărbații care au un loc de muncă.

Ana Măiță, mama a doi băieți și activistă pentru drepturile mamelor: „M-am simțit ca un controlor de avioane“

Ana Măiță este mama a doi băieți, de 11 și 13 ani, și președinta asociației „Mame pentru Mame“. „Apropo de îngrijirea copiilor de către mame, chiar acum fac mâncare pentru ei (râde)“, spune ea la începutul interviului prin telefon.

Ana Măiță spune că este una dintre mamele privilegiate, pentru că are un soț care se implică în familie, dacă te raportezi la standardele din România. Dar, chiar și în aceste condiții, este de părere că pandemia a fost nedreaptă cu ea, ca mamă și ca femeie.

„Eu am dus greul cu îngrijirea copiilor și cu școala online. Adică de tot ce înseamnă teme, conexiune la internet, funcționarea laptopurilor sau să fie liniște în casă când unul dintre băieți este la ore, pentru că au programe diferite“, povestește Ana Măiță.

Într-o zi, băiatul său mai mare, Filip, a rugat-o să-l ajute la o temă pentru Fizică. Atunci a fost unul dintre momentele în care Ana s-a simțit depășită de situație.

„M-am uitat în caietul său de Fizică și mi se părea un fel de chineză. N-am avut ce să fac decât să apelez la un profesor care să lucreze câteva ore cu el. Am fost ușurată să aflu că problema nu era la copil, ci la profesoara lui care nu i-a explicat suficient de bine. Dar, da, a fost nasol să-mi simt limitele ca părinte“, mai spune ea.

Claudiu Beletoiu 1 770x540
CULTURA SPORTULUI - Interviu cu românul care a alergat 30 de semimaratoane în 30 de zile: Provocările scot la suprafață cea mai bună versiune a ta!
spotmedia.ro

Cât de des faci lucruri care scot la suprafață cea mai bună versiune a ta? Sau care te motivează, care te încarcă cu energie? Și cât de des îi ajuți pe ceilalți? Ei bine, te-ai putea inspira de la Claudiu Belețoiu, care a găsit în alergat o pasiune care-l ajută să le îmbine pe toate.

În viața de zi cu zi este consultant în vânzări și voluntar. Spune că a fost întotdeauna o persoană activă, dar s-a apucat de alergare în 2013, din dorința de a găsi o formă mai plăcută de a face mișcare. De atunci a participat la numeroase curse și evenimente în scop caritabil, parcurgând distanțe de la câțiva kilometri până la 360 de km montani.

Cum pandemia a anulat numeroase concursuri de alergare, Claudiu Belețoiu s-a gândit că are nevoie de o nouă provocare. Așa că, a alergat 30 de semimaratoane în 30 de zile consecutive (10 noiembrie – 9 decembrie).

El a povestit pentru SpotMedia.ro cum e să alergi zilnic câte 21 de km, ce îl face să-și cultive pasiunea și cât de important este pentru el să facă mișcare și să-i ajute pe alții.

Ce te mână să alergi? Care este drive-ul tău interior? Dar cel exterior? Cum te face alergarea să te simți?

Deși pare cea mai ușoară întrebare, pentru mine este foarte dificilă – încă nu pot să pun punctul pe „i”, dar cu siguranță pot aduce argumente puternice în favoarea alergării. Pot spune că, pentru mine, alergarea este acea meditație activă – fie că este un antrenament fie că este o cursă. Un drive exterior este faptul că asociez orice cursă și cu o cauză umanitară în care cred, pentru care strâng fonduri.

Cum te pregătești pentru o competiție sau pentru o alergare mai dificilă? Atât fizic, cât și mental?

Pregătirea pe care o fac este în tot timpul anului, așadar nu pot spune că mă antrenez în mod special pentru o cursă. Am un volum de antrenament de peste 5.000 de km /an.  Da, am curse-obiectiv pentru care antrenamentul din anumite perioade este specific, însă de obicei am cel puțin un antrenament pe zi.

Cât despre partea mentală, este destul de dificil să transpun în cuvinte ce se întâmplă, deoarece este ceva interior, care diferă de la individ la individ. Un lucru ce mă ajută este să mă vizualizez la finish.

Totodată, partea mentală o pregătești tot în antrenamente și în curse, în acele momente în care ești doar tu cu tine – tocmai de aceea am foste multe antrenamente de unul singur.
Bermix Studio F7DAQIDSk98 Unsplash 640x400
CULTURĂ DE SECURITATE - TREI ÎNTREBĂRI. Anul 2020, o bornă importantă în declinul regimului Putin
contributors.ro

1. Care este evenimentul anului 2020 cel mai pe nedrept trecut cu vederea de media și de opinia publică?

Scăderea influenței Rusiei în fostul spațiu sovietic. Procesul început acum aproape trei decenii a intrat într-o fază decisivă, fiind accelerat de pandemie. Rusia a pierdut Ucraina pentru cel puțin două generații. Moldova tocmai a ales un președinte pro-european. Belarus se află încă sub umbrelă rusească, dar acolo își semnalizează prezența o generație nouă, care vrea în Occident, și care va întoarce spatele Kremlinului acuzat că-l ține în brațe pe tot mai odiosul Lukașenko.

Turcia se întoarce în Caucazul de Sud după un secol, iar fostele republici sovietice din Asia Centrală au intrat sub umbrela Chinei.

Deci: agitație mare, de la Minsk și Tbilisi până la Bișkek, fără ca Moscova să poate influența semnificativ evoluțiile din aceste capitale.

10 noiembrie e ziua în care Rusia a renunțat la statutul de putere regională. Semnarea armistițiului dintre Armenia și Azerbaidjan cu medierea Rusiei o confirmă. Dacă-ți abandonezi singurul aliat din Caucazul de Sud, care a dat dovadă de o loialitate exemplară, nu mai poți pretinde să fii luat în serios ca partner.

Cu doar câțiva ani înainte era de neconceput nota Ministerului de Externe al Azerbaidjanului pe tema doborârii elicopterului rusesc de aviația azeră, în care tot militarii ruși sunt făcuți responsabili. Sau ca președintele Rusiei, ministrul de Externe, șeful spionajului, plus o duzină de parlamentari să-l critice pe președintele ales din Moldova, pentru că a reiterat o poziție cunoscută de aproape două decenii. Acel președinte conduce o țară de dimensiunile unui cartier al Moscovei.

Soluțiile Kremlinului la crizele din fostul spațiu sovietic nu sunt realiste, pentru că Moscova reacționează folosind pumnul, forța militară, fără să ia în considerare nevoile populației din țara respectivă. În instituțiile cu putere de decizie nu mai există expertiză solidă, iar degradarea intelectuală dramatică a elitei în urma militarizării ei ar face această expertiză inutilă, de vreme ce aceia care au putere de decizie, oricum nu pot pricepe mare lucru. Nici măcar nu încearcă, de vreme ce consideră că știu ei mai bine. Multe din aceste dosare complicate necesită instrumente civile și nu tropăit de cazarmă.

SUA și statele vest-europene ar trebui să imagineze politici pentru a stabiliza estul Europei, Caucazul de Sud și Asia Centrală, pentru a umple acest vacuum politic și de securitate care crește.

Businesswoman Sitting Alone In Office
PIAȚA MUNCII - Partea întunecată a muncii de acasă. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o boală de care suferă deja milioane de oameni
businessmagazin.ro

Singurătatea cauzată de muncă poate fi o problemă chiar şi atunci când toată lumea lucrează într-un birou. Dar trecerea bruscă la munca în regim remote poate creşte acest risc, avertizează jurnaliştii de la CNN într-un articol.

„Dacă ai lucrat cu oamenii o vreme şi ai avut parte de conectare faţă în faţă şi eşti obişnuit acelui mod de lucru, acum trecerea bruscă la munca de la distanţă cu conexiune redusă cu oamenii poate crea o problemă imensă”, a spus Ben Fanning, autorul „The Quit Alternative: The Blueprint for Creating the Job You Love Without Quitting”. „Este ca şi cum ai fi izolat pe o insulă”.

Chiar şi atunci când lucrezi acasă singur alături de soţia şi copiii care se joacă în jurul tău - poţi să te simţi singur din punct de vedere profesional.

Cercetările citate de CNN arată că singurătatea la locul de muncă poate să aibă efecte negative asupra performanţelor angajaţilor. Poţi să fii un angajat mai puţin eficient dacă ceilaţi colegi te consideră greu de abordat şi opresc colaborarea cu tine.

„Cu cât eşti mai singur, cu atât vei fi mai puţin eficient”, a spus şi Sigal Barsade, profesor de management la şcoala Wharton din candrul Univeristăţii din Pennsylvania.„Odată ce eşti singur, începi să îţi pierzi abilităţile sociale. Începi să te comporţi în feluri care promovează mai multă singurătate.”

„Simptomele” izolarii profesionale ar putea începe prin a comunica mai puţin despre tine. Angajaţii singuratici pot deveni mai precauţi în legătură cu posibilitatea de respingere de catre colegii lor, lucru care îi poate face să pară mai puţin abordabili, spune şi Hakan Ozcelik, profesor de management la Universitatea de Stat din California.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.