EȘTI AICI:
Revista presei – 24 decembrie 2020

Revista presei – 24 decembrie 2020

Elevivacanta
Elevii au intrat miercuri în vacanţa de iarnă. Structura anului şcolar în 2021
adevarul.ro

Potrivit Structurii anului şcolar 2020/2021, stabilită de Ministerul Educaţiei, de azi, 23 decembrie, elevii au intrat în vacanţa de iarnă şi vor reveni la cursuri abia pe 10 ianuarie.

După această vacanţă de iarnă elevii se vor întoarce la cursuri pe 10 ianuarie 2021, până 29 ianuarie 2021, când se încheie primul semestru de studii, potrivit Ordinului nr. 3125/2020 privind structura anului şcolar 2020/2021, emis de Ministerul Educaţiei.   De altfel, anul şcolar  2020-2021 are 34 de săptămâni,  17 săptămâni de cursuri, între 14 septembrie şi 29 ianuarie 2021 – în semestrul I  17 săptămâni de cursuri, între 8 februarie -18 iunie 2021 – în semestrul al II-lea.   Tot în perioada iernii, elevii vor avea şi o vacanţă intersemestrială, de o săptămână, din 30 ianuarie până la 7 februarie 2021. Al doilea semestru de şcoală se va începe pe 8 februarie 2021, potrivit Ordinului emis de Ministerul Educaţiei şi se va încheia pe 18 iunie 2021.   În cel de-al doilea semestru, elevii vor mai avea şi vacanţa de Paşte, de două săptămâni, acordate între 2 şi 11 aprilie, pentru catolici şi între 30 aprilie şi 9 mai, pentru ortodocşi.   Iar Programul naţional ‚‚Şcoala Altfel’’, care se va desfăşura în perioada 5 octombrie 2020 - 4 iunie 2021, pe o perioadă de cinci zile, decizia urmând să fie luată de fiecare instituţie de învăţământ în parte. Apoi ziua de 1 iunie 2021 care cade într-o marţi va fi de asemenea liberă.

Vacanţa de vară începe la 18 iunie 2021, însă pentru clasele terminale din învăţământul liceal, cursurile se încheie la data de 4 iunie 2021.    Bacalaureatul  va începe la 14 iunie cu probele orale şi continuă din 28 iunie cu probele scrise, rezultatele fiind aşteptate la 5 iulie.

 

Invatare Online Studenti Universitate Facultate Foto Dreamstime E1601621546457
DOCUMENT Programul de guvernare pe Educație: 6% din PIB până în 2024, BAC diferențiat, generalizarea programului „masă caldă la școală” și ”școală după școală”, extinderea masteratului didactic, dar menținerea DPPD-urilor
edupedu.ro

Finanțare graduală până la 6% din PIB până în anul 2024, reforma carierei didactice fără nimic clar și generalizarea programului „masă caldă la școală” și ”școală după școală” – sunt câteva dintre măsurile propuse în Programul de Guvernare, capitolul Educație, al guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR.

Introducerea bacalaureatului diferențiat este o altă propunere din document, fără a fi însă însoțit de nicio altă precizare, în contextul în care și acum BAC-ul este diferențiat, iar legea educației prevede și ea de 9 ani un alt tip de diferențiere, care este prorogat însă permanent.

Cabinetul format de premierul propus, Florin Cîțu a depus în această dimineață la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare. Tot azi vpr avea loc audierilor în comisii, iar până diseară am putea avea deja un guvern învestit.

Pentru Educație, propunerea de ministru este Sorin Cîmpeanu.

Govre
VOCILE STUDENȚILOR - Antonia Pup: Reformă sau supravieţuire? Greaua moştenire de la Educaţie
adevarul.ro

Reformă sau supravieţuire? Greaua moştenire de la Educaţie la care ar trebui să reflectăm mai mult - deocamdată, reflectăm doar la poveşti care nu ne vor ţine de cald în iarna asta lungă, geroasă şi incertă pentru orice elev, profesor sau cadru didactic.

Greaua moştenire abia acum se întrezăreşte, iar ministrul Educaţiei propus, Sorin Cîmpeanu, nu a acceptat poziţia (una deloc confortabilă, poziţie care pentru personaje precum Raluca Turcan ar fi reprezentat sinucidere politică) ca să se facă de râs, mai ales ţinând cont de faptul că îl aştepta la Senat o comisie înfiinţată cu dedicaţie, o comisie călduţă şi fără prea multe bătăi de cap.

Amuzanţii zilei sunt cei care trăiau – până ieri – cu convingerea că arhitectul (Pro) România Educată, Klaus Iohannis, va numi un om nou, fără pată (nu cred că există astfel de politicieni), aceia care au văzut-o venind, cu Sorin Cîmpeanu fiind principalul comunicator pe Educaţie al PNL. Aceste lucruri se ştiau, iar dintr-un utilitarism naiv, nimeni nu a zis nimic. Aşa cum membrii de partid afirmă, acest Guvern are o speranţă de viaţă bine determinată (poate nici măcar un an), deci reforma nu doar că nu va exista, dar nici nu cred că era în plan. Este absolut pueril, din punctul meu de vedere, să crezi că acest Guvern va fi capabil de vreo reformă. Coaliţia abia are legitimitatea să intre pe uşile ministerelor, cu 30% prezenţă la vot în total. Nu este timpul reformelor, este timpul să acceptăm că orizontul fezabil este cel prin care om putea să ţinem capul la suprafaţă. Şi nici asta nu e sigur, având 1 milion de copii care au pierdut peste 300 de ore de şcoală de când şcolile au fost închise şi cu (programatic) 5% din PIB pierdut pentru fiecare lună când am închis şcolile închise. Am citit Programul de Guvernare pentru Educaţie al PNL şi apreciez drept salutare următoarele prevederi:

Bestjobs Cover 850
PIAȚA MUNCII - Sondaj BestJobs: 3 din 5 angajați se așteaptă să primească primă sau cadou de Crăciun anul acesta
iqads.ro

După un an dificil și care a adus provocări nemaiîntâlnite până acum în piața muncii, cei mai mulți angajați români rămân optimiști pe final de an și speră să primească, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, o primă sau un cadou simbolic din partea angajatorului, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Aproape 20% dintre angajații care au răspuns la sondajul BestJobs se așteaptă la o primă de Crăciun, în timp ce puțin peste 40% speră măcar la un cadou simbolic din partea angajatorului cu ocazia sărbătorilor. Fie că vorbim de bani sau de cadouri, aproape trei sferturi dintre respondenți sunt convinși că valoarea acestora nu va fi mai mare decât anul trecut.

Mai exact, aproape 30% dintre angajați se așteaptă ca bugetul de cadouri să fie sub 400 lei anul acesta, puțin peste 17% cred că valoarea bonusului sau cadoului primit de Crăciun din partea firmei va fi de până în 1.000 lei și doar 5% se așteaptă să fie răsplătiți de angajator cu o sumă mai mare de 1000 lei.

Când vine vorba de cadourile pe care au în plan să le ofere celor apropiați de sărbători, puțin peste 25% dintre respondenții la sondajul BestJobs vor aloca între 100 și 300 de lei în acest an, 14% au în plan să cheltuiască până la 500 de lei, iar 13% au pentru Crăciun și Revelion un buget de cadouri sub 100 de lei.

Anul acesta, mai bine de 70% dintre respondenți afirmă că își vor petrece și Crăciunul și Revelionul acasă, cu familia.

Privind înapoi la anul care se încheie, angajații români cred că 2020 a fost plin de provocări din punct de vedere profesional, cu mult efort și stres, iar mai bine de 26% dintre angajații care au participat la sondajul BestJobs spun că CV-ul lor pe BestJobs este actualizat și sunt activi în căutarea unui nou job pentru 2021.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-18 decembrie 2020, pe un eșantion de 1.211de utilizatori de internet din România.

Carti Care Merita Oferite Cadou De Craciun Romanii Prefera Cartile Cu Autograf
Carti care merita oferite cadou de Craciun. Romanii prefera cartile cu autograf
ziare.com

Cele mai recente cercetari facute publice la inceputul lunii decembrie de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC) arata ca, la nivel national, 35% dintre romani au declarat ca au citit in ultimele luni, o crestere cu 6 procente fata de 2019. In sfarsit, o statistica imbucuratoare, avand in vedere ca romanii s-au aflat mereu in coada clasamentelor celor interesati de lectura la nivel european si nu numai. Asa ca, in acest context, cand petrecem si mai mult timp acasa, o carte poate fi o idee de cadou numai buna pentru Craciun, dar nu numai.

Apetitul crescut al romanilor pentru lectura s-a vazut si in vanzarea de carte. Desi multe librarii au fost inchise o perioada lunga de timp, multi s-au orientat catre online, iar acest lucru s-a reflectat in vanzarile librariilor virtuale. "Daca ne uitam la datele librariei noastre online, vedem o crestere de 28%, cu varfuri pe categoriile de carti pentru copii +38% si carti de dezvoltare personala, cu accent pe cartile de psihologie practica. Foarte interesant, subcategoria dezvoltare spirituala a avut o crestere de 100% pe perioada starii de urgenta", a precizat Laura Teposu, CEO Libris.ro.

Potrivit acesteia, si in 2020, cele mai populare categorii de carti au fost Beletristica, Carti pentru copii, Carti de dezvoltare personala, Dezvoltare spirituala. Am observat, insa, volume mai mari pe Cartile de copii, Manuale si carte scolara. De asemenea, la inceputul pandemiei vanzarile online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%.

Printre cartile cele mai vandute s-au numarat:

1. Iarta-ma ca te-am iubit - Ela E.H.
2. Arta manipularii - Kevin Dutton
3. Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne
4. Pacienta tacuta - Alex Michaelides
5. 27 de pasi - Tibi Useriu

Cartile cu autograf, un cadou apreciat

De asemenea, romanii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult cartile care vin cu autograful autorului, de obicei o editie limitata de carte, care, de obicei, se epuizeaza rapid.

"Romanii au un respect deosebit fata de autori, in general, fata de autorii preferati, in special. Campania Autorul lunii demarata de Libris in anul 2013 si continuata lunar de atunci ne-a demonstrat acest lucru. Am avut, in tot acesti ani, carti cu autograf de la cei mai importati scriitori din Romania. Cartile cu autograf s-au epuizat, in multe cazuri, in primele ore de campanie si au adus vanzari cu pana la 200 de ori mai mai decat intr-o luna in care nu am avut o astfel de campanie", a declarat Laura Teposu, CEO Libris.ro.

Luni21
IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției
ziuadevest.ro

La 31 de ani de la Revoluția de la Timișoara din 1989, la Universitatea de Vest din Timișoara, a avut loc conferința „Imagine. Sunet.89. Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției”.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Arte și Design din UVT, cu participarea  Institutului de Romanistică din cadrul Universității din Viena.

____________________

Conferința „IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției” nu își propune să politizeze istoria recentă și nici nu este un „revelator” de adevăruri, precum soluția folosită în tehnica developării filmului fotografic.

Publicul va interacționa, prin intermediul invitaților, cu trecutul zilelor Revoluției din 1989, prin istoriile personale rememorate în centrul Europei (Petrea Lindenbauer), sau prin istoriile auzite transformate în imagini (Bede Kincsö), ca și prin istorisirile transmise din mijlocul evenimentelor (Andrei Pandele), ori prin teatrul și filmul documentar (Carmen-Lidia Vidu), printr-o manieră specifică de filtrare interdisciplinară (Florin Oprescu).

Toate acestea sunt formule de a aduce momentul ’89 mai aproape de noi și de înțelegerea noastră.

Conferința are loc în spațiul virtual cu susținerea Universității de Vest din Timișoara, a Facultății de Arte și Design și prin participarea Institutului de Romanistică din cadrul Universității din Viena.

___________________

Evenimentul poate fi vizionat AICI.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.