EȘTI AICI:
Revista presei – 23 noiembrie 2020

Revista presei – 23 noiembrie 2020

Gp2 700x360
Tradiția Galei Premiilor UVT continuă. Au fost acordate trofeele anului 2020
debanat.ro

Universitatea de Vest din Timișoara a trecut peste restricțiile impuse de coronavirus și a continuat tradiția, de această dată online, a Galei Premiilor UVT. Pentru a șasea oară, cei mai de succes membri ai comunității academice şi ai comunităţii timişorene au fost premiați pentru activitatea lor.

Contextul pandemic actual a obligat organizatorii la o adaptare a actualei ediții la susținerea unui eveniment prezentat live, deschis publicului larg.

Premiile acordate reflectă rezultatele deosebite obţinute de membrii comunităţii academice a UVT pe tărâmul știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile aduse universităţii de alte persoane sau instituţii. În cadrul galei au fost decernate zece premii care poartă denumirea unor personalităţi ce au marcat istoria universităţii, contribuind la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a ţării, dintre care șase premii pentru diferite domenii ale știinţelor, artelor și sportului, două premii pentru contribuţia la implementarea politicilor Universităţii de Vest și două premii pentru contribuţia la creșterea prestigiului UVT în plan naţional şi internațional. Laureații acestor premii sunt:

  • Premiul “Mircea Zăgănescu” pentru Știinţele Naturii: Conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu
  • Premiul “Mihail Ghermănescu” pentru Matematică și Informatică Lect. univ. dr. Isabela Drămnesc
  • Premiul “Gabriela Colțescu” pentru Ştiinţe Sociale și Politice: Conf. univ. dr. Laurențiu Maricuțoiu
  • Premiul „Dumitru Mareș” pentru Drept și Ştiinţe Economice: Prof. univ. dr. Oana-Ramona Lobonț
  • Premiul “Eugen Todoran” pentru Ştiinţe Umaniste: Asist. cercet. dr. Roxana-Sînziana Rogobete
  • Premiul “Aurel Breilean” pentru Arte și Sport: Prof. univ. dr. Adriana Lucaciu
  • Premiul “Ioan Curea” pentru Activitatea desfășurată în UVT: Anton Licz
  • Premiul “Sever Bocu” pentru Implicare Civică şi Socială: Clinicile Medici’s
  • Premiul “Studentul Anului”: Iulia Toma, Facultatea de Muzicӑ și Teatru
  • Premiul “Alumnus”: Sorin Maxim, Director General ADR Vest

În cadrul Galei Premiilor UVT 2020 au fost acordate și trei distincții speciale, tilul de “Profesor emerit”, conferit profesorilor UVT:

  • Prof. univ. dr. Nicolae Bibu
  • Prof. univ. dr. Iosif Mălăescu
  • Prof. univ. dr. Viorel Negru

„Prin acordarea acestor premii, în cadrul unei Gale care include și momente artistice situate la cote de înaltă ținută, comunitatea UVT recunoaște adevăratele valori și încurajează personalitățile pentru care inovarea însemnă cu adevărat o plus-valoare comunitară și personală. Felicitări laureaților! Vivat Academia! Vivant professores!”, a anunțat Marilen Pirtea, rectorul UV Timișoara, în cadrul evenimentului.

Patapievicilauvt
La UVT Cultura e Capitală
facebook.com
Cultura este de o importanță fundamentală la UVT. Dornici de mai multă cunoaștere și experimente culturale, vă invităm să luați parte la o nouă conferință din seria de evenimente online „La UVT cultura e capitală”.
UVT organizează miercuri, 25.11.2020, de la ora 18:30, o seară de dialog pe tema „Civilizația și dreptul de a ofensa”, moderată de profesorul și scriitorul Mircea Mihăieș, avându-l ca invitat pe cunoscutul scriitor, filosof și eseist contemporan, domnul Horia-Roman Patapievici.
Membru de onoare al comunității noastre academice, încă din anul 2012 când i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UVT, dl. Horia-Roman Patapievici are un bogat parcurs în domeniul culturii și publicisticii. Producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural, membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises și membru al Uniunii Scriitorilor din România, dl. Patapievici a debutat ca eseist în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22, Dilema Veche, Orizont, Vatra, Secolul 20 și Evenimentul Zilei.
Printre cele mai importante scrieri ale domniei sale amintim „Cerul văzut prin lentila”, „Zbor în bătaia săgeții. Eseu asupra formării”, „Politice” sau „Omul recent (Remarks on the Recentness in Man)”.
Vă invităm să vă bucurați de un schimb de idei alert, participând la acest eveniment transmis LIVE, pe pagina de Facebook a UVT.
Calpe
87 de ani de la deschiderea primei instituții de învățământ superior de artă din Timișoara
ziuadevest.ro

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara aniversează 30 de ani de la reluarea cursurilor, odată cu căderea regimului comunist.

De asemenea, sunt sărbătoriți și cei 87 de ani de la deschiderea primei instituții de învățământ superior de artă din Timișoara.

Pentru a marca aceste aniversări într-un cadrul adaptat specificului Facultății de Arte și Design,  a fost deschisă o amplă expoziție a absolvenților Facultății de Arte și Design – ALUMNI – și a cadrelor didactice – PAIDEIA – care reflectă, pe simeze, viziunea și traiectul acestei facultăți de-a lungul anilor.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marien Pirtea, transmite publicului un mesaj de invitație: „Mă bucur pentru că profesorii, artiștii, absolvenții și studenții Facultății de Artă și Design au găsit acest frumos prilej de sărbătorire a traseului învățământului superior de artă în Timișoara și vă invit cu entuziasm să vizitați expozițiile EXPO PAIDEIA UVT și EXPO ALUMNI UVT, deschise la finalul acestui an, o sărbătoare a școlii timișorene de artă și a învățământului superior artistic din Universitatea de Vest.

Vă invităm să vizitați aceste expoziții de înaltă ținută care onorează atât comunitatea UVT cât și Timișoara în ansamblu ei.

La UVT Cultura este Capitală!”.

Programul

Galeria Calpe și Muzeul temporar de artă contemporană (Bastionul Theresia), 17-30 noiembrie, orar 12-18, și Galeria Helios, 27 noiembrie – 30 decembrie, orar 10-18.

Lb2020postcom
A treia ediție UVT Liberty Marathon, împachetată ecologic!
sursadevest.ro

Timp de o lună, din 27 septembrie până în 27 octombrie, s-a alergat la a treia ediție UVT Liberty Marathon.

A fost un manifest al alegerilor care ne redau libertatea, reprezentative unui stil de viață sănătos. Evenimentul s-a adresat unei audiențe extinse, cuprinzând atât alergători începători, cu vârste diferite, cât și alergători experimentați.

De la 2 la 42 de kilometri, fiecare alergător a avut posibilitatea de a alege provocarea potrivită pentru el.

Ediția 2020 a adus ca noutate livrarea kiturilor de participare printr-un serviciu ecologic, în ambalaje reciclabile R-CREATE.

Sistemul inițiat de partenerii noștri aduce o soluție de împachetare prietenoasă cu mediul înconjurător, de „packaging-as-a-service”, creată special pentru comercianții online, prin care ambalajele de unică folosinţă aferente livrărilor sunt înlocuite cu un ambalaj returnabil şi refolosibil, în condiții sigure de igienă și dezinfecție.
UVT Liberty Marathon militează pentru un aer mai curat pentru toți alergătorii care aleg mișcarea și susține proiectele care încurajează dezvoltarea durabilă și comportamentele verzi.

„UVT Liberty Marathon este o experiență construită cu energie, efort și multă motivație, într-o comunitate în care fiecare își pune amprenta. Împreună, reușim să ducem ideea de libertate verde mai departe”, spune rectorul UVT, Marien Pirtea.

Pentru ca întregul sistem să răspundă valorilor UVT Liberty Marathon, în acest an, pentru livrare au fost aleși doi parteneri: Ciclocourier - curierat rapid pe bicicletă, serviciu de livrare care are ca misiune un circuit al coletelor prietenos atât cu mediul, cât și cu piesele care îl pun în mișcare, respectiv GLS.

Daniel David 2
Daniel David: Despre miturile față de învățământul superior românesc
edupedu.ro

Recent a fost dat publicității Raportul Comisiei Europene dedicat învățământului superior: “The European Higher Education Area in 2020. Bologna Process Implementation Report”. „Modelul Bologna” din aria europeană a învățământului superior a fost implementat până în 2020 în 48 de țări, fiind aplicat astfel și în țări care nu fac parte din Uniunea Europeană.

În acest context este timpul să înțelegem lucrurile corect și să renunțăm la o serie de mituri asociate învățământului superior românesc, propagate în diverse medii instituționale și publice, mituri care fac rău mediului academic și țării. Am mai spus aceste lucruri, dar, în contextul acestei analize europene, cine nu înțelege și mai propagă astfel de mituri fie nu poate, fie nu vrea! Să înțelegem așadar lucrurile, în baza datelor din acest Raport european.

Mitul 1. Avem prea mulți studenți, universitățile românești devenind astfel „fabrici de diplome”

  • Adevărul este altul, și anume că România stă prost între țările Uniunii Europene la numărul de absolvenți de studii superioare raportat la populația generală.

Mitul 2. Avem o creștere prea mare a numărului personalului academic („prea mulți universitari”) și prea multe universități.

  • Adevărul este că România nu exagerează acești indicatori între țările Uniunii Europene.

Mitul 3. Finanțarea  universităților românești a crescut constant, astfel că a vorbi despre subfinanțare este exagerare din partea universităților, care adesea cheltuiesc neperformant banul public.

  • Adevărul este că România nu stă bine la acest indicator între țările Uniunii Europene.

Așadar, simplu și direct spus, avem nevoie (1) de mai mulți absolvenți de studii superioare (mai ales licență/master), (2) de un număr crescut de personal academic și (3) de o creștere a finanțării. Sigur, asta dacă dorim să fim o societate modernă, bazată pe cunoaștere, nu o colonie științifică/tehnologică. Este evident însă că această dezvoltare trebuie făcută obligatoriu doar într-un cadru circumscris de indicatori riguroși de calitate, nu oricum! Dar trebuie făcută! Așadar, aria românească a învățământului superior trebuie regândită pentru creșteri cantitative circumscrise calitativ, iar apoi trebuie conectată cu aria românească a cercetării. Fără a intra în detalii, concentrarea academică în jurul marilor universități cu cultură academică de calitate, cu extensii apoi ale acestora prin centre universitare distribuite în diverse zone ale țării, și/sau diferențierea misiunilor universităților românești pentru a servi mai bine nevoile locale și naționale pot să fie, spre exemplu, soluții care duc la creșteri cantitative, circumscrise calitativ. În plus, accesarea resurselor financiare trebuie făcută doar prin angajamentul de responsabilitate și standarde clare. Altfel, simple creșteri cantitative, fără constrângeri calitative – așa cum am arătat că am fi capabili să facem rapid -, pot duce la confirmarea miturilor!

 

Muzeul De Arta
Muzeele și galeriile din Timișoara sunt revoltate pe intenția unei societăți din București de a impune o taxă pe fiecare tablou expus
ziuadevest.ro

VISARTA – o societate persoană juridică de drept privat non profit – a îngrozit muzeele și galeriile de artă nu numai din Timișoara, ci din întreaga țară, încercând să pună un bir cuprins între 70 -100 de lei pentru expunerea oricărei opere de artă – tablou, fotografie etc.

Măsura este valabilă pentru toți care organizează manifestări de orice tip unde sunt expuse opere de artă.

Iată cum sună verdictul VISARTA – societate de gestiune colectivă a dreptului de autor în domeniul artelor vizuale: ”Utilizatorii care comunică public opere de artă grafică sau plastică, de artă aplicată fotografică, de arhitectură și de artă digitală au obligația ca înaintea oricărei utilizări să obțină din partea organismului de gestiune colectivă abilitat VISARTA autorizația licență neexclusivă și să plătească potrivit tabelului din metodologie, indiferent de durata efectivă a utilizării…!”

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a constituit deja o comisie de negociere a metodologiei.

VISART atenționează că este absolut să se înțeleagă următoarele:

Colectarea drepturilor de autor și remunerarea utilizării operelor creatorilor de artă vizuală nu reprezintă  „o cenzură”,  iar VISARTA nu  acordă “aviz” ci emite o autorizație-licență neexclusivă pentru utilizarea legală a acestei categorii de opere, și nu pentru a accepta sau respinge o operă de la a fi expusă.

Tarifele propuse a fi negociate nu reprezintă o „taxă”, ci o remunerație ce se cuvine artiștilor plastici, în temeiul legislației naționale și internaționale.

Plata acestei remunerației nu este suportată de către artiști, ci de către utilizatori (galerii, case de licitații, organizatori de expoziții);

Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara

”Nu cred că se va legaliza asemenea măsură. Este absurdă. Dacă va trece această taxă atunci toate galeriile de artă și muzeele vor avea mari probleme financiare, fiindcă și așa abia rezistă.

Va scădea numărul expozițiilor și poate chiar se vor închide muzee și galerii și, de fapt, atunci, nici artiștii nu vor mai avea ocazia să își mai expună lucrările. Muzeele și așa o duc foarte greu. De unde să mai scoată bani să dea acestei VISART?

Susțin punctul de vedere al Rețelei Naționale a Muzeelor, din care face parte și Muzeul Național al Banatului Timișoara, și punctul de vedere al Asociației Muzeelor din România care au luat atitudine împotriva acestei impuneri cu care nu suntem de acord sub nicio formă.

Nu dorim ca această taxă să se legalizeze. Ar fi un dezastru, mai ales în această perioadă. Vizitatorii sunt puțini, dar dacă ar fi majorat prețul biletelor, din cauza acestei taxe, vor și mai puțini vizitatori. Nu este normală această taxă impusă și o vom combate”.

Prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara

”În această chestiune nu ne-a consultat nimeni. Muzeele nu pot fi incluse în această solicitare și să plătească pentru expozițiile pe care le fac, în primul rând fiindcă aceste instituții culturale nu au scop comercial. Atunci când organizează expoziții temporare nu o fac în scop comercial, ci pentru a promova arta autentică și de înaltă valoare, în scopul educației științifice și de a forma gustul publicului, dar nu urmărim să câștigăm bani.

Primim bani pentru bilete dar e o sumă mică. Muzeele nu primesc sume mari prin vânzarea biletelor pentru care să plătească taxe sau să cedeze o parte din venituri pentru o asociație care spune că răspunde de dreptul de autor. Suma se investește îndeosebi în viitoarea activitate a muzeului sau în conservarea obiectelor de artă sau în înrămarea unor piese.

Noi nu vizăm comerțul, nici câștigul financiar ca să vină cineva să ne solicite sumă de bani. Noi nu facem comerț. Nu ne interesează partea comercială deloc. Toate muzeele trebuie consultate pentru o asemenea decizie. Noi nu am fost consultați. Sunt foarte puține care au fost chemate la discuții.

Când vine un artist și face o expoziție temporară nu e făcută în scop comercial, ci de a promova arta la nivel înalt și pe acel artist. Taxă se poate percepe când faci business, dar noi nu facem business. Noi promovăm arta în scop educațional, cultural, științific, nu avem alt obiectiv.

E de dorit ca în această problemă să fie chemată la discuții întreaga rețea a muzeelor. Până acum nu s-a purtat o discuție cu rețeaua muzeelor. Faptul că sunt numai trei instituții care au fost chemate la dezbateri este insuficient pentru a fi luată o decizie corectă

Muzeele de artă sunt foarte importante și dacă vrei să iei o asemenea decizie trebuie să consulți toate marile muzee din țară. Ori acolo există trei muzee pe care le-au pus pe listă. De ce cu muzeul din Tulcea și din Brăila să discute tema aceasta, privind taxa, și nu și cu muzeul din Iași  din Cluj sau din Timișoara?”

Prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, deputat

”În anul în care întreaga lume trece printr-o pandemie cu adânci repercusiuni în plan economic, o inițiativă care ar suprataxa circuitul expozițional de artă nu este deloc oportună.

Artiștii, prin chiar statutul profesiei lor liberale, trec în această perioadă prin cele mai dificile momente, căci oamenii renunță în primul rând la cumpărarea de bunuri care nu au utilizare imediată, atunci când se manifestă crize profunde.

În perspectiva unui an cultural timișorean 2023 cu o vizibilitate impresionantă la nivel european, adoptarea unei măsuri de suprataxare a circuitului expozițional de artă este cum nu se poate mai greșită, venind împotriva liberei circulații artistice și a creșterii sectorului creativ”.

Absolventi Educatie
De unde ni se trage: avem cei mai puțini absolvenți specializați în Educație din UE. Cum stăm la alte domenii
cursdeguvernare.ro

Se poate vedea ușor că România reușește să formeze mai puține cadre didactice decât state cu o populație cu mult mai mică, precum Cehia sau Ungaria, și doar ceva mai multe decât Bulgaria, care a coborât la mai puțin de 7 milioane de locuitori. Diferențele devin enorme atunci când se face ponderea la milionul de locuitori, date fiind necesitățile similare de înnoire a corpului didactic, raportat la populația existentă.

Interesant este că, în rest, celelalte domenii apar cu procentaje apropiate de media europeană, după cum se poate vedea în tabelul prezentat mai sus, educația este singurul domeniu de absolvire unde stăm mult mai slab. Ba chiar, pe alocuri, s-ar părea că excelăm, după cum se vede la ponderea absolvenților din IT, unde figurăm pe locul 5, alături de Luxemburg (5,3%), după Irlanda (7,9%), Finlanda, Malta (câte 7%) și Estonia (6,7%).

La o privire mai atentă, însă, totul pleacă de la numărul total de absolvenți și de la procentajul acordat de stat pentru cheltuielile cu învățământul superior. Desigur, din încasări situate la coada Europei nu se pot face minuni. Ceea ce explică de ce apărem în analiza Eurostat pe locul cinci din coadă în clasamentul european de profil, cu doar 0,7% față de 1,2% media UE (fără Croația).

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.