EȘTI AICI:
Revista presei – 19 ianuarie 2021

Revista presei – 19 ianuarie 2021

FatadaUVTian21 Scaled
Aproape 380 de mii de lei pentru concursul de proiecte privind modernizarea fațadei UV Timișoara
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat concursul de soluții pentru reabilitarea și modernizarea fațadelor pentru corpul de clădire al sediului său principal, din bulevardul V. Pârvan nr. 4, un imobil reprezentativ al Timișoarei.

Acesta face parte dintre operele de valoare incontestabile ale arhitecturii românești. Imobilul a fost proiectat de renumitul arhitect Hans Fackelmann, un reper în istoria arhitecturii din România, de după al Doilea Război Mondial, un proiect care a fost premiat  de CSCAS în 1964 și de Uniunea Arhitecților în 1967.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, explică importanța proiectului:

„Pentru a  oferi vizibilitate, dar și pentru a răspunde anvergurii implicate de lucrările pentru noile fațade ale sediului universității noastre, UVT a lansat public un concurs de soluții, în vederea atribuirii contractului de servicii de proiectare pentru “Reabilitarea și modernizarea fațadelor sediului Universității de Vest din Timișoara”.

Așteptăm să răspundă la această provocare și să participe la concursul de soluții proiectanți și arhitecți, echipe și companii de proiectare din România și din plan internațional, care pot să contribuie cu o viziune inovatoare la modernizarea uneia dintre cele mai cunoscute zone urbane din Timișoara, a unei clădiri simbolice pentru centrul nostru universitar, a cărei proiectare inițială a fost realizată în coordonarea cunoscutului arhitect Hans Fackelmann.”

Documentația se poate accesa în SEAP/SICAP, fiind asignată anunțului publicat în secțiunea “concurs de soluții” cu indicativul DC1000144/06.01.2021, fiind disponibilă online AICI.

Valoarea serviciilor de proiectare arhitecturală aflate în concursul de soluții este de aproape 380 mii lei (fără TVA). Termenul limită de depunere a ofertelor este 22 martie 2021, ora 10:00.

Sorin Cimpeanu Facebook
O universitate, chiar dacă este într-o localitate cu scenariul roșu, poate decide activitate cu prezență fizică, anunță Ministrul Educației
edupedu.ro

O universitate, chiar dacă este într-o localitate cu scenariul roșu, poate decide activitate cu prezență fizică, a declarat ministrul Educației la Realitatea TV. Acesta a spus că decizia se ia în baza autonomiei universitare.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus că “decizia vine în paralel cu răspunderea”, în cazul universităților.

“O universitate, chiar dacă este într-o localitate cu scenariul roșu, poate să decidă activitate cu prezență fizică.

Universitățile, pe baza autonomiei universitare, au decizie totală în a decide în ce mod vor funcționa în al II-lea semestru”, a declarat Cîmpeanu.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că din 8 februaria anumite majoritatea școlilor se vor redeschide, iar despre universități a spus că “având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”.

Image 2021 01 8 24527472 46 Vaccinare
Timișoara: Universitatea de Vest 73% dintre angajați se vor vaccina împotriva coronavirusului. Procentul pe universitățile din toată țara: 60%. Procentul pe școli și licee - 45%
biziday.ro

În privința universităților de stat, procentul celor care au precizat că se vor imuniza este de 60.86%, potrivit unei evidențe întocmite de Ministerul Educație. În universitățile private, procentul este de 45.81%.

Cel mai mare procent se înregistrează în Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (87%). Situația în privința marilor universități, în procente:

București:

  • Universitatea Politehnică 68%
  • Universitatea din București 62%
  • Universitatea de Medicină ”Carol Davila” 81%
  • Academia de Studii Economice 54%
  • SNSPA 63%

Cluj-Napoca:

  • Universitatea ”Babeș-Bolyai” 65%
  • Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” 64%

Iași:

  • Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” 64%
  • Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” 61%
  • Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” 30%

Timișoara: Universitatea de Vest 73%

Brașov: Universitatea Transilvania 57%

Constanța: Universitatea Ovidius 45%

Sibiu: Universitatea ”Lucian Blaga” 51%

Târgu Mureș: Universitatea de Medicină și Farmacie ”George Emil Palade” 43%

Dreamstime M 36615828 1024x683
Ce poate face învățământul pentru a sprijini siguranța copiilor în mediul digital – analiză OECD
edupedu.ro

Copiii sunt utilizatori avizi ai tehnologiilor digitale, iar tendințele simțite deja de multă vreme s-au adâncit în pandemie, când școala s-a mutat online și au existat perioade lungi de carantină. Această tendință are foloase numeroase, dar ridică și probleme legate de siguranța copiilor în mediul digital, problemă în care inclusiv sistemele de învățământ pot să dea o mână de ajutor – de la distribuirea de informații la alfabetizare media și promovarea cetățeniei digitale, arată Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economic (OECD) într-o analiză pe această temă publicată pe platforma OECDedutoday.com.

Analista OECD Francesca Gottschalk arată că “în pofida tuturor oportunităților oferite de lumea digitală – precum joaca, învățarea, socializarea, participarea la viața civică – implicarea în digital este însoțită de riscuri la adresa siguranței copiilor, riscuri ce pot avea implicații în lumea reală.”

Ea arată că riscurile sunt fie declinări online ale unor riscuri care există și în offline – bullying-ul poate exista la fel de bine pe Internet și în curtea școlii, copiii pot fi expuși unor manifestări rasiste sau discursului urii și în jocurile online sau în aplicații, ca și în viața reală -, pe când altele sunt specifice mediului digital. Printre acestea, sunt date drept exemplu sexting-ul (transmiterea de mesaje cu conținut sexual), folosirea abuzivă a datelor personale ale copiilor sau confuzia produsă adesea de unele tipuri de comunicări comerciale online.

  • Toate acestea, arată autoarea, pot afecta bunăstarea și rezultatele școlare ale copiilor, viața lor privată pe termen scurt sau lung și pot avea implicații financiare.

Analiza descrie mai multe modalități prin care sistemele de învățământ pot interveni – și, pe alocuri, o fac deja – pentru a sprijini siguranța copiilor în mediul online. Anume:

Acțiuni împotriva cyberbullying-ului – de la dezvoltarea de planuri naționale de acțiune, la linii telefonice de asistență pentru copii, părinți și profesori, diseminarea informației pentru a-i ajuta pe profesori să includă tema siguranței online în materia pe care o predau.

Joburi Bj
PIAȚA MUNCII / Pandemia nu îi sperie pe toți: Unii dintre angajați vor deja să își schimbe locul de muncă, alții așteaptă în continuare bonusuri
profit.ro

Unii dintre angajații români se gândesc deja, la început de an, să-și schimbe actualul loc de muncă anul acesta, iar o parte au și făcut chiar pași concreți în această direcție, pentru o nouă provocare în carieră, numărul celor nemulțumiți fiind însă mai mic decât cel de la începutul anului trecut. Astfel, puțin peste jumătate (54%) dintre angajații români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs spun că se gândesc să-și schimbe locul de muncă anul acesta, iar 28% au făcut chiar pași concreți în această direcție. Chiar dacă 2020 a fost plin de provocări din punct de vedere profesional, cu mult efort și stres, numărul celor care iau în calcul o schimbare de job este mai mic decât la începutul anului trecut, când șase din zece angajați români se declarau nemulțumiți de situația lor profesională și se gândeau să-și schimbe locul de muncă.

Deși perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți angajați români (39%) aleg un job sau altul, aproape 29% dintre respondenții la sondaj afirmă că aveau în plan să-și schimbe locul de muncă de dinainte de pandemie, pentru că își doresc o nouă provocare în carieră. Pentru 27%, însă, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate în noul an este că nu consideră că au suficiente oportunități de dezvoltare profesională la actualul loc de muncă. Mai bine de 15% dintre respondenți analizează chiar opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate, iar 19% se gândesc acum mai mult decât înainte de pandemie la perspectiva unui job în străinătate.

 

Ema 0
CULTURA DE SECURITATE / Hackerii au furat date de la EMA, cu scopul de a produce daune campaniei de vaccinare
rfi.ro

Documente confidențiale au fost furate de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pe 9 decembrie 2020. Ele au reapărut pe Dark Web, de unde au fost recuperate de mai multe publicații internaționale.

Euronews vorbește despre documentele furate de la Agenția Europeană a Medicamentului și informează că firma italiană de securitate cibernetică Yarix este cea care a descoperit scurgerea de 33 de megabiți.

Informațiile au apărut pe un cunoscut forum subteran cu titlul „Fraude uimitoare! Răul Pfffizer! Vaccinuri fake!”

Aparent, prima postare a apărut pe 30 decembrie și ulterior a fost preluată și pe alte site-uri, inclusiv pe Dark Web.

Yarix a declarat că „intenția infractorilor cibernetici este de a provoca daune semnificative reputației și credibilității EMA și Pfizer”.

Potrivit Associated Press, hackerii au modificat unele documente, dar EMA nu a explicat exact ce informații au fost alterate - însă experții în securitate cibernetică spun că astfel de practici sunt tipice campaniilor de dezinformare lansate de guverne.

Le Monde a reușit să recupereze documentele furate.

Este vorba de circa 20 de articole, în principal din jurul dosarului de evaluare a vaccinului Pfizer-BioNTech. De asemenea, include 19 e-mailuri, schimbate între 10 noiembrie și 25 noiembrie de diferiți oficiali ai agenției, dintre care unele ar fi fost „manipulate” de hackeri, a avertizat EMA.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.