EȘTI AICI:
Revista presei – 15 ianuarie 2021

Revista presei – 15 ianuarie 2021

646x404 (6)academician
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de Academia Română împreună cu Filarmonica „George Enescu“
adevarul.ro

Academia Română sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale, vineri, 15 ianuarie, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.Despre importanţa acestei sărbători culturale vor vorbi Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Eugen Simion, preşedintele Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române şi iniţiator al Zilei Culturii Naţionale, şi  Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Alocuţiunile vor fi urmate de un concert susţinut de Filarmonica „George Enescu“, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Ludwig van Beethoven, Uvertura Egmont; George Enescu, Patru piese inedite pentru vioară şi orchestră de coarde (solist: Rafael Butaru); Doru Popovici, Codex Caioni; Constantin Silvestri, Trei piese pentru orchestră de coarde; Béla Bartók, Dansuri româneşti; Dan Dediu, Codex Brasoviensis.

Date fiind actualele condiţii impuse de criza sanitară şi imposibilitatea de a invita publicul în eleganta sală a Atheneului, evenimentul va fi înregistrat şi difuzat în data de 15 ianuarie 2021 la Televiziunea Română, pe postul TVR 3, începând cu ora 19.00, şi la Trinitas TV, începând cu ora 20.00 Radio România Muzical va difuza concertul la aceeaşi dată, ora 15:30.

Academia Română îndeplineşte în fiecare an misiunea de onoare de a serba Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare cu statut naţional pe care Academia Română a iniţiat-o şi propus-o spre legiferare Parlamentului României în anul 2010, confirmată legislativ prin Legea nr. 238/2010. Datorăm stabilirea Zilei Culturii Naţionale în data de 15 ianuarie, când este aniversată ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, academicianului Eugen Simion, care a dorit să aducă un omagiu permanent personalităţii emblematice a poetului naţional. Astfel, începând cu anul 2010, România şi românii de pretutindeni sărbătoresc în data de 15 ianuarie, laolaltă, cele două evenimente. Academia Română şi Filarmonica „George Enescu“ marchează festiv pentru a treia oară împreună Ziua Culturii Naţionale, sărbătoare ajunsă anul acesta la a 11-a ediţie.

 

Marilen Pirtea (1)
Marilen Pirtea, rector la Timișoara: Să primească prioritate pentru vaccinare și studenții universităților din România, dacă vor primi prioritate studenții care pleacă la studii în străinătate
edupedu.ro

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, apelează la o declarație neangajantă făcută miercuri de premierul Florin Cîțu pentru a pleda pentru “prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România”. El spune, într-un comunicat transmis Edupedu.ro, că “nu avem cum să susținem vaccinarea cu prioritate a acelor studenți ce sunt înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară”.

Marilen Pirtea face trimitere la declarația de miercuri a premierului Florin Cîțu care, răspunzând la o întrebare, a arătat că studenții români care trebuie să plece la universități din străinătate și au nevoie de vaccin trebuie să se adreseze Ministerului Sănătății pentru a fi incluși în etapa a II-a de vaccinare. Declarația premierului:

  • „Repet, etapa a doua, acea listă crește în fiecare zi pentru că sunt mai multe priorități pe care le vedem, s-ar putea să fie și asta o categorie pe care o vom include selectiv pentru persoanele care vor intra în etapa a II-a, încă nu este luată o decizie, recomand celor care sunt în această situație să vorbească cu Ministerul Sănătății, ei sunt cei care fac Hotărârea de Guvern”.

Declarația se transformă, în comunicatul deputatului Pirtea, în “propunerea guvernamentală de prioritizare pentru vaccinare anti-Covid-19 acordată studenților care pleacă la universități din străinătate”. El afirmă, în context, că declarația “îndreaptă atenția, inevitabil, și spre o necesară orientare către prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România, foarte mulți dintre ei fiind dornici să se reîntoarcă la formatul clasic de cursuri și seminare. Nu avem cum să susținem vaccinarea cu prioritate a acelor studenți ce sunt înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară, mult mai mulți, dar la fel de interesați să-și poată relua activitățile de învățământ față – în – față (…)”.

Administratia Prezidentiala 1280x720
Klaus Iohannis, despre revenirea studenţilor la cursuri: 'Decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi'
stiripesurse.ro

Decizia de a readuce studenţii la cursuri, fizic, aparţine fiecărei universităţi în parte, a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis.

"Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universităţi, având în vedere autonomia universitară, însă, evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcţionează şi preuniversitarul", a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

A Doua Etapa A Vaccinarii Anti COVID Incepe Luni In Timisoara Inca Se Lucreaza La Amenajarea Centrelor
A doua etapa a vaccinarii anti-COVID incepe luni, in Timisoara; inca se lucreaza la amenajarea centrelor
ziare.com

Primarul Dominic Fritz a anuntat, joi seara, ca vaccinarea anti-COVID din cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare va incepe luni, pana atunci, Primaria Municipiului Timisoara, Prefectura si Directia de Sanatate Publica Timis conlucrand pentru deschiderea tuturor centrelor de vaccinare.

"Primaria Timisoara a pus la dispozitie, si cu ajutorul unor companii private, 17 spatii destinate vaccinarii, care reprezinta 11 centre de vaccinare, intrucat mai multe spatii se afla in aceeasi locatie. Deocamdata, Centrul Judetean de Coordonare si Conducere a Interventiei ne-a solicitat alocarea a doua centre pentru vaccinare. Continuam amenajarea celorlalte si le punem la dispozitie etapizat, pe masura ce ni se cer. Acele prime doua centre vor functiona la Iulius Town si la Spitalul CFR. La Iulius Town, vaccinarea va fi realizata de echipe mixte de cadre medicale de la Spitalele Municipal si Louis Turcanu, din subordinea Primariei, carora le multumesc. Vaccinarea va incepe luni. Inscrierea se face pe platforma nationala https://vaccinare-covid.gov.ro/ incepand de vineri, 15 ianuarie, ora 15,00", sustine Dominic Fritz.

In judet, centre de vaccinare in cea de-a doua etapa a campaniei vor fi amenajate in Lugoj (doua spatii) si cate un centru in localitatile Buzias, Ciacova, Deta, Dumbravita, Faget, Gataia, Ghiroda, Giroc, Jimbolia, Recas, Mosnita Noua, Sacalaz si Sannicolau Mare. Centrele de vaccinare trebuie sa aiba zone de triaj, receptie si asteptare, cabinete de vaccinare si zona in care vor fi supravegheati cei care au fost imunizati.

Primarii acestor localitati spun ca incearca sa se descurce in functie de posibilitati.

Edilul din Jimbolia, Darius Postelnicu, afirma ca centrul a fost amenajat intr-un internat care nu este folosit in aceasta perioada. "Se fac ultimele retusuri, se verifica mobilierul, se instaleaza calculatorul si in rest asteptam noi ordine. N-au fost costuri foarte mari, deoarece l-am facut intr-un internat scolar care nu este dezafectat. A trebuit sa ducem cateva birouri, calculatorul si paravane despartitoare pentru punctele de vaccinare", spune Darius Postelnicu.

Primarul din Faget, Marcel Avram, sustine ca centrul exista in cadrul spitalului si ca "a fost folosit in etapa I a campaniei de vaccinare, pentru personalul medical".

3foto
Elevii se întorc la şcoală. Klaus Iohannis: Am decis că din 8 februarie majoritatea şcolilor se redeschid
zf.ro

Elevii se întorc la şcoală, din 8 februarie, a anunţat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, acesta precizând că majoritatea şcolilor se vor deschide. Decizia a fost luată după discuţiile cu ministrul Sănătăţii, ministrul Educaţiei, dr. Raed Arafat şi dr. Adriana Pistol.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul discuţiilor avute cu ministrul Sănătăţii şi ministrul Educaţiei, că s-a ajuns la o decizie în unanimitate.

„Începând semestrul 2, adică după vacanţa de o săptămână care urmează la începutul lui februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul 2, majoritatea şcolilor se vor redeschide, asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum a avut evoluţia în ultimele săptămâni”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Revenirea elevilor şi preşcolarilor va ţine seama de rata de infectare din localitate.

„Majoritatea şcolilor se redeschid. Elevii se întorc la şcoală. Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul 2, în localităţile care se încadrează în aşa numitul scenariu verde - cu relativ puţine cazuri - toate şcolile se redeschid fizic, copiii merg la şcoală. În localităţile care se încadrează în scenariul galben - adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare - lucrurile se schimbă, în sensul că merg în continuare la şcoală şi la grădiniţă copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, elevii din clasele I -IV şi copiii din clasele terminale VIII şi XIII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roşu continuă pentru un timp să meargă la şcoală cei de la grădiniţă şi de la ciclul primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală. Atunci când se ajunge rata de infectare peste 6, localitate se carantinează şi toată lumea merge în online”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

Ministerul Educatie Nationale 1
Ministerul Educaţiei consideră prioritară sprijinirea informării privind vaccinarea şi a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19
edumanager.ro

„Ministerul Educaţiei mulţumeşte învăţământului superior medical românesc pentru disponibilitatea de implicare în promovarea informaţiilor corecte în legătura cu vaccinarea anti COVID-19, precum şi tuturor universităţilor care şi-au oferit sprijinul pentru organizarea centrelor de vaccinare. Prin prisma importanţei reprezentată de corecta informare privind vaccinarea, în scopul creşterii siguranţei sanitare în şcoli, universităţile de medicină şi farmacie şi universităţile care au în structură facultăţi de medicină şi farmacie îşi declară disponibilitatea de organizare şi participare în webinarii şi sesiuni de informare destinate personalului din sistemul naţional de educaţie”, precizează comunicatul MEC.

Ministerul Educaţiei apreciază disponibilitatea şi responsabilitatea învăţământului superior medical, prin punerea la dispoziţie a resurselor de informare în sprijinul comunităţii întregului sistem de învăţământ cu privire la clarificarea întrebărilor legate de beneficiile vaccinării anti-COVID-19 şi campania de vaccinare.

„Prin manifestarea disponibilităţii şi deschiderii facultăţilor de medicină şi farmacie din ţară şi a Colegiului Medicilor din România de a organiza webinarii şi sesiuni de întrebări şi răspunsuri privind temele campaniei de vaccinare, personalul din învăţământ va beneficia de un plus important în procesul de informare profesionistă şi credibilă. Ministerul Educaţiei consideră prioritară sprijinirea informării privind vaccinarea şi a solicitat tuturor şcolilor, inspectoratelor şcolare şi universităţilor publicarea pe pagina web proprie a linkului către Platforma naţională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 – https://vaccinare-covid.gov.ro/. De asemenea, mulţumim pentru disponibilitatea manifestată de către universităţile româneşti cu privire la identificarea unor locaţii adecvate pentru organizarea de centre de vaccinare”, se mai menţionează în comunicatul citat. AGERPRES

Sondajelevi
Aproape jumătate din elevi spun că şcoala online este degeaba. Sondaj
adevarul.ro

Aproape 50% din elevii constănţeni spun că şcoala online nu le satisface nevoile educaţionale, 6,3% declară că nu au echipamente proprii pentru cursuri, iar peste 27% consideră că profesorii nu sunt pregătiţi pentru acest tip de predare, potrivit unui sondaj iniţiat de Consiliul Elevilor.

”46,9% din elevii respondenţi sunt de părere ca orele online nu le satisfac aproape deloc nevoile lor educaţionale, iar 6,3% au semnalat că nu deţin echipamente proprii necesare pentru desfăşurarea orelor online În ceea ce priveşte abilităţile digitale ale cadrelor didactice, peste un sfert din elevii constănţeni (27,9%) cred că profesorii care le predau la clasă nu sunt aproape deloc pregătiţi să transpună conţinuturile curriculare în spaţiul virtual”, potrivit unui comunicat al Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa.    La chestionar au răspuns peste 800 de elevi din judeţ.   „Având în vedere că am făcut tranziţia către educaţia online în urmă cu aproape un an, Consiliul Judeţean al Elevilor Constanţa lansează primul raport care radiografiază calitatea orelor virtuale. Acum, după luni de încercare de adaptare la contextul pandemic, este absolut necesar să ne întoarcem către elevi mai mult ca niciodată, să le înţelegem nevoile şi, cel mai important, să formulăm propuneri pentru ca viaţa şcolară din mediul online să fie îmbunătăţită”,  a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa.

 

53022736 303pan
Pandemia și învățarea în regim digital
dw.com/ro

Germania este văzută ca rămasă în urmă la capitolul digitalizare. Acest lucru se observă acum, când școlile sunt din nou închise. Însă și alte țări au probleme cu predarea digitală.

Eric Grabowski este unul din milioanele de elevi din Germania care, după încheierea vacanței de Crăciun, nu se pot întoarce la școală. În vârstă de 15 ani și elev în clasa a X-a, Eric încearcă să parcurgă materia de acasă, departe de colegi și profesori. Va face acest lucru până cel devreme la sfârșitul lunii ianuarie, când ar urma să expire actualul ”lockdown”.

”Acum ar fi trebuit să am franceză”, ne-a spus Eric la telefon. ”Stau în fața computerului. Însă mai nimic nu funcționează pe platforma de învățare a școlii mele”, precizează Eric, care face parte din consiliul elevilor (filiala din landul Renania-Palatinat), care consideră că închiderea școlii este o decizie corectă.

Însă așa ca în prezent nu se poate merge mai departe, spune el. ”Problemele cu serverele trebuie rezolvate, pentru ca predarea online să poată funcționa. Nu știm dacă putem reveni la școală în februarie. Nu știu nici măcar dacă pot susține examenele finale, anul acesta”.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.