EȘTI AICI:
Revista presei – 14 octombrie 2020

Revista presei – 14 octombrie 2020

Banilei
Spor de risc COVID-19 în valoare de 2000 de lei pentru personalul din învățământ
tion.ro

Parlamentul a adoptat marți, 13 octombrie, legea prin carea personalului din învățământ i se va acorda un spor de risc, în valoare de 2000 de lei, în contextul generat de pandemia de coronavirus.

Proiectul de lege a fost votat cu 158 de voturi ”pentru”, unul „împotrivă” și 77 abțineri.

Prin urmare, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, dar și din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înființate în structura instituțiilor de învățământ superior, vor primi un stimul de risc, astfel:

  • 2000 de lei lunar pentru personalul didactic;
  • 1500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic.

Stimulentul de risc se acordă pe durata desfășurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă.

Copii Cu Masca La Scoala
Modificări de scenarii la mai multe școli din județ, după creșterea numărului de cazuri de COVID-19
ziuadevest.ro

Pe 13 octombrie, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, s-au schimbat scenariile pentru mai multe școli din județ, în urma creșterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivelul județului. Întâlnirea CJSU s-a făcut la solicitarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

„Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost luată ținându-se cont de propunerea Inspectoratului Școlar Județean Timiș și având în vedere Hotărârile Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ – emise cu avizul Direcției de Sănătate Publică Timiș”, precizează reprezentanții Prefecturii Județului Timiș.

În timpul ședinței CJSU , Marin Popescu, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, a precizat că atât în scoli, cât și în curtea școlilor elevii, cadrele didactice și întreg personalul unităților de învățământ poartă mască de protecție, conform Ordinului Ministrului Educației și Cercetării 5487 comun cu Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1494 din 31 august 2020 .

Astfel, nu rămâne în „scenariu verde” nicio școală din localitățile unde s-a depășit pragul de 1,5 cazuri/1.000 locuitori/ultimele 14 zile.

Prodemate
OPINIE - De ce nu funcționează școala în sistem hibrid. Profesorul nu poate fi administrator de rețea
newsweek.ro

Cătălin Osiceanu predă matematică la Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod“ din București. Este inițiatorul concursului online „Profu’ de mate“, care se bucură de mare succes.

Acesta scrie, pentru Newsweek România, despre inconvenentele școlii la distanță.

„După o carieră lungă de profesor de matematică trăiesc în aceste momente dificile pentru omenire, în general, și pentru școală, în particular, momente neplăcute, de frustrare.

Natura mea m-a făcut, de fiecare dată, să caut soluții și tehnici moderne care să conveargă către un învățământ de calitate. În acest sens, am construit în 2006 un site unde utilizatorii găsesc informații de larg interes din domeniul matematicii și știri pe măsură. În realizarea materialelor, s-a implicat un număr mare de profesori care au acces la publicare după ce își creează un cont. Mai târziu, am realizat un concurs online cu teste grilă, după o idee originală, în care întrebările se generează aleatoriu dintr-o matrice cu n linii și n coloane, ce s-a bucurat de un mare succes în rândul elevilor.

Odată cu întreruperea școlilor am căutat urgent soluții pentru continuarea învățământului online și, pe cele pentru care am optat atunci, le folosesc cu succes și astăzi. Am achiziționat, în acele momente, o tabletă cu touch pen, care își poate partaja conținutul cu ajutorul aplicației Zoom. Cu ajutorul ei și a unui computer transmit elevilor informația video, scrisă de mână și comunicăm audio. Pentru scrierea de mână și realizarea construcțiilor geometrice aplicația Whiteboard, oferită gratuit de Microsoft, este suficientă. Nu de puține ori, elevii mi-au transmis că înțeleg lecția mai bine în acest ansamblu și pot spune că s-au adapta rapid. Mă refer desigur la acei elevi motivați să învețe.

Începutul de an școlar a găsit școala prea puțin pregătită să funcționeze după scenariul galben. După cum știți, în acest moment, învățământul hibrid trebuie să asigure învățământ direct pentru o jumătate de clasă și învățământ online pentru cealaltă jumătate. În opinia mea, soluția ideală ar fi fost achiziționarea de table interactive care să permită scrierea de mână, în timp real, și să transmită semnalul audio captat de microfon, elevilor de acasă. Această modalitate ar fi eliminat prezentarea imaginilor video filmate în clasă și ar fi asigurat esențialul, captura de ecran a tablei. Din păcate, această investiție este costisitoare, oferta de produse este mică, având în vedere cererea mare la nivel mondial. Aș sublinia aici și pericolul de a ți se livra produse neconforme, care nu corespund tehnic pentru o asemenea activitate. În școala în care funcționez, ca în majoritatea școlilor din țară, s-a optat pentru filmarea propriu-zisă a orei și transmiterea în direct elevilor de acasă. Totul este asigurat de platforme oferite gratuit școlilor de Google și Microsoft care au parteneriate cu Ministerul Educației și Cercetării. Orele ar putea funcționa satisfăcător și în aceste condiții, dacă ar fi asigurată și administrată rețeaua de internet. Dar cine să o facă?!

Acest post, de administrator de rețea, nu apare în lista de funcții ale angajaților unei unități de învățământ preuniversitar de stat și, chiar dacă s-ar înființa, nu avem la nivel național atâția specialiști. Și câți dintre cei care se pricep cu adevărat ar accepta un post la stat?! De ce e nevoie de ei?! Gândiți-vă că acum, dacă internetul nu funcționează impecabil în fiecare sală clasă, orele din online sunt total compromise iar o rețea, odată creată, trebuie întreținută. Vă spun cu certitudine că majoritatea profesorilor fac mari eforturi, se implică în rezolvarea acestor probleme, uneori reușesc, alteori nu.

Mindcraftstories Spitalele Românești Riscă Să Fie Paralizate De Hackeri Ransom Incidente Critice Guvernul Romaniei
Spitalele românești riscă să fie paralizate de hackeri. Au softuri neactualizate de 17 ani
mindcraftstories.ro

Unitățile medicale românești au peste 1.300 de probleme „cod roșu” de securitate informatică și prea puțini specialiști în securitate IT care să se ocupe de rezolvarea lor.

Era într-o dimineață de sâmbătă de la începutul lunii iulie, puțin înaintea orei 7, când serverele Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea au fost atacate de hackeri. Doctorii încercau în zadar să acceseze datele pacienților, să vadă tratamentele sau să facă externări. Nimic nu mai mergea.

Treziți din somn, IT-iștii spitalului au văzut o fereastră neagră cu un cap de mort și două săbii. Scria, în engleză, „Fișierele tale au fost criptate”.

Spitalul a fost infectat cu ransomware în plină pandemie, iar hackerii cereau bani pentru decriptarea datelor, îmi spune Florin Jurjiu, unul dintre specialiștii treziți din somn în acea dimineață. Jurjiu e directorul IT al companiei Helion din Oradea, chemată în ajutor de conducerea Spitalului Municipal.

În timp ce doctorii scriau de mână fișele pacienților, Jurjiu și ceilalți informaticieni munceau de zor să repare problema. Toată baza de date a spitalului, cu informații despre pacienți, personal și achiziții era criptată.

„Marea problemă era că au criptat nu doar serverul principal al spitalului, ci și serverul de backup”, spune Jurjiu. „Dacă un singur calculator e infectat, toată rețeaua la care e conectat e vulnerabilă.”

Mesajul hackerilor spunea că spitalul trebuie să plătească dacă vrea să-și recupereze datele. În general însă, o astfel de răscumpărare nu oferă nicio garanție că atacatorii vor decripta fișierele, spune Jurjiu, iar plătirea ei nu face decât să finanțeze businessul infractorilor cibernetici.

Din fericire, spitalul a scăpat fără să dea bani. Echipa de IT a găsit un backup mai vechi, din luna aprilie, și a restaurat baza de date până la finalul zilei. „Am recuperat cam 80-90%”, spune Jurjiu. „Dar să reparăm toate calculatoarele, ca să fie totul ca înainte, ne-a mai luat aproape două săptămâni.”

În ultimii ani, spitale mari din București, dar și unități mai mici din orașe precum Sighetu Marmației, Huși sau Dorohoi au fost victime ale atacurilor de tip ransomware, iar pandemia nu i-a sensibilizat prea mult pe hackeri. Mai multe unități medicale românești au fost lovite și în lunile august și septembrie, a spus Dan Cîmpean, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), în timpul unei informări dedicate angajaților unităților medicale din România.

Pexels Max Deroin 249203
ANTREPRENORIAT - Startup-ul timișorean Themesberg, investiție de la bucureștenii de la Creative Tim
start.up.ro

Themesberg, un startup din Timișoara care creează și vinde licențe pentru interfețe web, își continuă dezvoltarea alături de Creative Tim, într-un parteneriat menit să le accelereze creșterea la nivel global.

Creative Tim a investit în Themesberg, devenind acționar în startup, cele două companii urmând să dezvolte împreună produse cu scopul de a crește pe piața internațională de profil.

“Am cunoscut fondatorii Themesberg acum mai bine de un an. De atunci am început să colaborăm și să facem schimb de idei și am constatat că avem un mod de gândire comun. Am pornit de la produse dezvoltate împreună și, văzând potențialul fondatorilor Themesberg și calitatea crescută a aproduselor, am decis să investim pentru accelerarea afacerii. Considerăm că împreună putem să ne creștem poziția pe piață de produse ready-made pentru developeri și colaborarea între afacerile noastre este cheia pentru internaționalizare și scalare. Colaborarea întotdeauna este mai importantă decât competiția și împreună suntem mai puternici și mai pregătiți să facem față provocărilor de business”, a precizat Alexandru Păduraru, fondator Creative Tim.

Cele două companii românești anunțau încă de la începutul lunii mai a acestui an o colaborare pentru dezvoltarea unei soluții complete destinate antreprenorilor care vor să-și digitalizeze business-ul.

“Când am început Themesberg împreună cu Robert acum mai bine de un an, încă îmi amintesc cum stăteam mai mult de o ora să vedem cum să scriem o propunere de colaborare către Alexandru. Pentru noi, Creative Tim reprezintă un model de succes pe care îl admirăm încă dinainte să pornim pe drumul antreprenoriatului. După un an de colaborare strânsă și produse dezvoltate împreună, considerăm oportun să ne unim forțele pe piață de dezvoltare web și mobile. Piață este foarte competitivă și consider că doar împreună putem reuși să inovam și să scalam la nivel internațional. Themesberg este un brand din ce în ce mai recunoscut în rândul dezvoltatorilor de software cu o creștere a vânzărilor și a traficului accentuat în fiecare trimestru. Investiția de la Creative Tim va accelera creșterea deja existența și vom beneficia de un know-how foarte valoros din partea lor. Sunt optimist că parteneriatul dintre Themesberg și Creative Tim va fi unul benefic pe termen lung”, spune Zoltán Szőgyényi, cofondator Themesberg.

Youtube 1
ONLINE - Google vrea să transforme YouTube într-o destinație majoră pentru cumpărături
profit.ro

YouTube ar putea deveni o destinație majoră pentru cumpărăturile online, care să rivalizeze cu giganți precum Amazon și Alibaba. Cel mai mare site de partajare a materialelor video din lume a început, recent, să ceară creatorilor de conținut să folosească softul YouTube pentru a eticheta și urmări produsele prezentate în clipurile publicate pe platformă, datele urmând să fie conectate la instrumentele de analiză și marketing ale Google. Scopul este de a transforma videoclipurile de pe YouTube într-un vast catalog de produse ce pot fi vizualizate, accesate printr-un click și comandate direct, potrivit unor surse familiare cu proiectul, citate de Bloomberg.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/bloomberg/google-vrea-sa-transforme-youtube-intr-o-destinatie-majora-pentru-cumparaturi-19508829

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Pexels Max Deroin 249203
INFOGRAFIC: Cum stau românii pe net?
scena9.ro

De când a început pandemia, unii dintre noi și-au mutat felii importante din viață în mediul online. Fie că e vorba de muncă, școală sau relații cu oameni dragi, lumea digitală a devenit brusc o sursă de salvare pentru acele evenimente din viața noastră care, în lumea concretă, îngreunată de răspândirea noului coronavirus, poartă un risc ridicat pentru sănătate.

În perioada asta, în care ne uploadăm viețile și mai mult pe internet, am analizat mai multe studii asupra comportamentelor noastre digitale, ca să înțelegem mai bine cum s-a schimbat relația noastră cu mediul online, înainte și după începutul pandemiei.

Ce aptitudini au tinerii români cu acces la net și câți dintre ei știu să folosească instrumentele pe care le oferă lumea digitală? Cum s-au schimbat practicile de consum online și pe ce dau banii românii în perioada asta? Sunt câteva dintre întrebările la care am căutat un răspuns în infrograficul de mai jos.

Tigru
CULTURA DE SECURITATE - Cum văd americanii România: un tigru la Marea Neagră?
dw.com/ro

România și Polonia sunt favoritele SUA în regiune și vor deveni lideri regionali, fiecare pe bucata sa de interes geopolitic.

Cele două state urmează să fie conectate prin autostrăzi și căi ferate, de la Marea Neagră, din Constanța, până la Marea Baltică, la Gdansk. Aceste culoare vor ajuta la scoaterea Rusiei din ecuația energetică a zonei, având la nevoie și valențe militare. Este viziunea sugerată, în mai multe rânduri, de ambasadorul Washigton-ului la București.

La sfârștiul săptămânii trecute, partea română și cea americană au și semnat un memorandum de peste 7 miliarde de dolari care, dacă se va pune în practică după alegerile americane, va face posibilă viziunea ambasadorului Adrian Zuckerman. Cu acești bani ar urma să se termine lucrările Centralei Nucleare de la Cernavodă, începute în anii 80 cu un proiect canadian, pe care au încercat să pună mâna și chinezii via PSD. Tot din memorandum rezultă și posibilitatea investiției care să lege Marea Neagră de Marea Baltică.

De altfel, conectarea celor două s-ar face destul de repede, dacă în loc să fie făcut un drum direct prin Ucraina, traseul ar ocoli prin Slovacia și Ungaria și ar intra în România prin Vest, mai cu seamă că există porțiuni lungi de autostradă pe acest ax și statele străbătute sunt toate în Inițiativa Celor Trei Mări sau Intermarium.

Planul n-ar lua în considerare o scurtătură prin Ucraina, o zonă prea complicată, pe care Rusia nu vrea să o lase să plece, iar Occidentul nu insistă să o dizloce. Intermarium este un concept preluat din muzeul de idei al istoriei și pus pe tapet de Polonia cu ajutorul Statelor Unite. În perioada interbelică mareșalul polonez Józef Piłsudski a găndit o alianță, dacă nu chiar o federație a țărilor cuprinse „Între Mări” cu scopul de a apăra întreaga regiune atât împotriva Rusiei Sovietice, cât și a Germaniei.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.