EȘTI AICI:
Revista presei – 9 septembrie 2022

Revista presei – 9 septembrie 2022

Dreamstime M 146377394
Echipa care realizează strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, coordonată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca
edupedu.ro

Echipa care realizează strategia națională pentru comunicațiile cuantice în România, în perioada 2021-2023, va fi coordonată Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, alături de Institutul Național pentru Fizica Materialelor, după cum se arată într-un comunicat de presă primit de EduPedu.ro.

În acest context, UBB organizează în zilele de 12-13 septembrie 2022, în cadrul proiectului ‘Elaborarea strategiei pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice(QTSTRAT)’ conferinţa ‘Comunicaţiile cuantice în România’. Conferinţa aduce împreună decidenţi şi specialişti din domeniu, reprezentanţi ai instituţiilor statului, dar şi din partea mediului de cercetare-dezvoltare, academic şi cel economic, precum şi potenţiali utilizatori publici sau privaţi, pentru a dezbate stadiul de dezvoltare a acestor tehnologii în România şi a stabili următorii paşi necesari pentru dezvoltarea lor, transmit organizatorii.

În cadrul conferinţei la care vor participa şi reprezentanţi europeni ai Quantum Flagship, vor avea loc workshop-uri cu experţi din proiect şi reprezentanţi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, reprezentanţi naţionali/internaţionali ai structurilor instituţionale şi ai entităţilor private care vor beneficia de dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii cuantice.

Comunicaţiile cuantice reprezintă un domeniu de frontieră, aflat în fazele iniţiale de dezvoltare. Prin intermediul proiectului ‘Elaborarea strategiei pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT)’ se urmăreşte dezvoltarea capacităţii Guvernului de a elabora, implementa şi evalua politici, strategii şi programe la nivel naţional, în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării, potrivit comunicatului.

Iasi
Specialiștii în Viticultură de la Universitatea de Agronomie din Iași vând soiuri de viță 100% naturale pentru pasionații de grădinărit
gandul.ro

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) vine cu o ofertă pentru toate persoanele care sunt pasionate de grădinărit: acestea vor putea cumpăra vițe altoite din mai multe soiuri pentru struguri de masă și struguri de vin, care sunt înrădăcinate la ghiveci.

Ulterior, ele pot fi plantate și crescute în propriile grădini, având garanția că sunt soiuri 100% originale, naturale, dezvoltate și înmulțite în cele mai bune condiții. Vițele au fost obținute în solariile Facultății de Horticultură de la USV Iași, iar întregul proces de producție a fost supravegheat de cadrele didactice de la disciplina de Viticultură.

„Soiurile pentru struguri de vin oferite spre vânzare sunt Muscat Ottonel, Fetească regală și Busuioacă de Bohotin, iar soiurile pentru struguri de masă sunt Muscat de Hamburg și Otilia. Avantajul pe care îl prezintă vițele înrădăcinate la ghiveci, comparativ cu vițele cu rădăcini nude, întâlnite în mod obișnuit în comerț, este faptul că pot fi plantate la locul definitiv oricând în intervalul martie-noiembrie sau pot fi menținute la ghiveci și folosite pentru decorarea teraselor, peluzelor etc.”, a declarat prof. dr. Liviu Mihai Irimia, decanul Facultății de Horticultură și specializat în viticultură.

Radio Bucuresti Fm 24974300
Generația Z va fi on-air din 9 septembrie. Studenții FJSC, emisiune la Radio București Fm
dcnews.ro

Studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București vor avea, din această toamnă, o emisiune a lor la radio. Postul București FM, stație a radioului public, le-a oferit studenților FJSC o oră de emisie începând cu grila de toamnă 2022.

Astfel, emisiunea Generația Z va fi difuzată pe 98,3 FM începând din 9 septembrie 2022, în fiecare vineri seară, în intervalul orar 21:00-22:00.

15 studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București sunt implicați în acest proiect, iar prima grupă a început deja lucrul sub coordonarea realizatorului Eugen Vrabie.

„Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării este o facultate cu profil aplicativ, astfel că studenții au nevoie atât de laboratoare moderne unde să studieze ori săli de curs adecvate nevoilor actuale ale profesiei, cât și de o mai mare apropiere de mediul profesional, nu doar la modul individual, ci instituțional. Parteneriatul pe care l-am inițait cu postul public de radio oferă studenților oportunitatea de a performa la o stație care cultivă jurnalismul de calitate. Eu însumi mi-am început activitatea în presă la postul public de radio, instituție media unde studenții vor însuși și practica valorile profesiei”, a remarcat conf. univ. dr. Antonio Momoc, decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

„Cred cu tărie că practica în presă este esențială, a spus directorul București FM, Flavia Voinea. Teoria este foarte importantă, dar trebuie dublată de o activitate susținută în viața reală. Întâlnirea cu microfonul este o magie, iar studenții care au șansa acestei întâlnirii încă din primii ani de facultate sunt avantajați.  Lucrul într-o redacție, presiunea timpului, scrisul pentru online, concizia orală... toate acestea trebuie învățate și repetate. Pentru București FM este deja o tradiție să primească studenții FJSC în programele de practică.”

Index (1)
Ministerul Digitalizării lansează o platformă pentru conectarea organizațiilor de cercetare cu mediul privat românesc
adevarul.ro

Ministerul Digitalizării a anunțat lansarea unei platforme pentru conectarea organizațiilor de cercetare cu mediul privat din România. „Este foarte important ca rodul cercetării să se manifeste în economia reală”, a transmis ministrul.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat organizarea, la Universitatea POLITEHNICA din București, a evenimentul România Viitorului, „un forum care a inclus o expoziție de prezentare a rezultatelor activității de cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o sesiune de paneluri și discuții din zona cercetării și antreprenoriatului”.

„Coordonarea agendelor de cercetare ale mediului public și privat este un obiectiv major pentru Guvernul României, cu o miză clară: transferul tehnologic”, a spus șeful Guvernului, în urma participării la eveniment, arătând că rezultatele cercetării românești sunt apreciate la nivel mondial, în domenii de top, precum: aerospațial, fizică nucleară, chimie, biologie sau medicină.

Premierul a arătat că „sunt domenii cu tradiție de excelență românească, iar toate aceste eforturi vor fi cu adevărat desăvârșite numai atunci când cercetarea va avea un impact concret în economia reală și rezultate palpabile în creșterea calității vieții românilor”.

„Iată de ce evenimentele precum Forumul “România Viitorului” nu trebuie să rămână singulare, ci trebuie să fie parte din efortul continuu al ministerului și al Guvernului de a pune la aceeași masă institutele de cercetare, universitățile și mediul privat”, a declarat Nicolae Ciucă, în discursul susținut la începutul conferinței.

2576131page
Mai multe restaurante din Complexul Studențesc închise de Protecția Consumatorului
tion.ro

Odată cu începerea anului școlar, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a inițiat un control la unitățile de alimentație publică din zona Complexului studențesc Timișoara. Cinci restaurante sunt închise temporar.

În urma controlului au fost aplicate 13 amenzi contravenționale în valoare totală de 160.000 de lei, 5 avertismente și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme și oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor pentru cinci restaurante.

Potrivit lui Alin Mihai Gubandru, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, este vorba despre: Dinar, pizzeria Napoleon, Pret-a-manger și două unități de tip fast-food: Minna delicios și Dolini.

Comisarii au depistat aici alimente expirate, alimente în care umblau insecte, produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea „produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat, dar și condiții insalubre de depozitare a mâncării. De asemenea se utilizau cuptoare neigienizate corespunzător, pline de mizerie, rugină, păr, impurități și tăvi arse. S-au găsit inclusiv insecte printre mâncărurile preparate și alimente ținute în temperaturi ridicate.

Teacher Strong 07092022
Profesorii din Bihor care fac excelență în educație pot fi nominalizați la Premiul Mentor
ebihoreanul.ro

Ca în fiecare an din 2010 încoace, se caută profesorii, antrenorii, mentorii care fac excelență în educație. Fundația pentru Comunitate a deschis lista nominalizărilor la Premiul Mentor, o distincție câștigată deja de șase dascăli din Bihor.

„În fiecare an, începând din 2010, premiem zece profesori, educatori, antrenori, mentori care au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor. Premiul constă dintr-un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și o sumă în valoare de 8.000 de lei”, se arată într-un comunicat al Fundației pentru Comunitate.

Nominalizările se depun până la 31 decembrie 2022. Pot fi propuși acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare.

„Organizatorii doresc să fie nominalizați acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale. Dacă îi cunoașteți, nominalizați-i la Premiul Mentor pentru excelență în educație”, a transmis Fundația.

Orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup. Detalii și formularul de nominalizare se găsesc pe site-ul Fundației Pentru Comunitate.

Image 2015 09 18 20434856 41 Sorin Cimpeanu
„Întrebare dură“, despre școlile fără rezultate, pentru ministrul Cîmpeanu
dcnews.ro

Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost întrebat ce se va întâmpla, conform noii legi a educației, cu școlile care nu obțin rezultate minime la Bacalaureat și Evaluarea Națională:

„O întrebare dură, care probabil că va ridica valuri de nemulțumire. În cazul în care, că mereu s-a discutat despre acest aspect, va fi un liceu în care niciunul dintre absolvenți nu ia examenul de Bacalaureat, că am mai avut situații, liceul respectiv pățește ceva?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Astfel de școli nu trebuie să mai fie! Da, liceul respectiv pățește ceva, asta naște nemulțumire, pentru că toți vor continuitate: Eu sunt directorul unei unități de învățământ în care nimeni nu ia Bacalaureatul, nimeni nu ia 5 la Evaluarea Națională, dar eu sunt director prin concurs și nu am nicio problemă. Evaluarea calității o face ARACIP, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Vreme de 17 ani a avut aceeași conducere, iar toate aceste școli, în care nimeni nu ia Bacalaureatul și nimeni nu ia Evaluarea Națională, au primit certificate de calitate în care au scris și au semnat că procesul educațional este de înaltă calitate. Asta a făcut ARACIP până acum, transpartinic, 17 ani continuu, cu aceeași conducere.

În momentul de față, în acest proiect al legii, ceea ce nemulțumește, există Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității care spune că dacă tu, director, în școala ta, ești sub standardele minime de calitate, să ai totuși niște copii care iau peste 5 la Evaluarea Națională și care iau examenul de Bacalaureat, îți pierzi postul de director prin efectul legii, indiscutabil! Nu ai un standard minim de calitate, înseamnă că nu ai reușit să-ți motivezi colegii să te ridici la anumite standarde. Proiectul legii are și pârghii de motivare pentru profesori“, a spus ministrul Cîmpeanu.

Programming Code Abstract Technology Background Of Software Deve
Profesiile noi care au apărut în România în 2022
playtech.ro

În ultimii ani, ca urmare a dezvoltării unor noi ramuri, în special în domeniul web, au apărut noi profesii. De la arhitect în domeniul tehnologiei blockchain, designer jocuri digitale, expert în SEO sau manager de conţinut web. Toate aceste profesii înșiruite, sunt meserii, relativ noi, cu toate că ele există neoficial de mai multă vreme. Începând de la 1 septembrie cele enunțate anterior, plus alte 9, sunt profesiile noi care au apărut în România în 2022. Au fost introduse în nomenclatorul numit Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Noile reglementări au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

La începutul acestei luni a fost publicat în Monitorul Oficial COR-ul, adică Clasificarea Ocupațiilor din RomâniaÎn cadrul acestuia au apărut, cel puțin, 13 noi meserii, unele dintre ele extrem de bine plătite. Iată care sunt acestea:

  • arhitect în domeniul tehnologiei blockchain (251109);
  • designer jocuri digitale (216614);
  • dezvoltator interfața cu utilizatorul (251211);
  • dezvoltator în domeniul tehnologiei blockchain (251210);
  • dezvoltator jocuri digitale (251307);
  • expert în optimizarea motoarelor de căutare (aşa-zisul expert în SEO) (251306);
  • inginer de date complexe (big data) (251212);
  • inginer de integrare (251106); inginer în domeniul tehnologiilor cloud (251209);
  • inginer viziune computerizată (251108);
  • manager de conţinut web (251305);
  • proiectant de sisteme informatice inteligente pentru TIC (251107); tehnician TIC (351203).
Circa 70 Dintre Romani Aloca Sub 25 De Euro Luna Pentru Educatie 18798377
Academia Română cere Ministerului Educației să introducă trei ore de Istorie pe săptămână în școli
monitorulcj.ro

Academia Română solicită Ministerului Educației să introducă trei ore de Istorie pe săptămână în școli. Altfel, păstrarea identității națiunii române ar fi „compromisă”.

Academia Română atrage atenţia că fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989 „este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române”.

Astfel, Academia solicită, într-un mesaj adresat de participanţii la Congresul Istoricilor Români, care se desfăşoară în perioada 8-10 septembrie, la Alba Iulia, ca numărul de ore de istorie din învăţământul preuniversitar să fie de trei ore pe săptămână.

„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989, fără acordarea finanţării adecvate institutelor Academiei, instituţiilor de arhivă (Arhivele Naţionale, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare), muzeelor şi facultăţilor de istorie, publicaţiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române şi se pecetluieşte dispariţia sa treptată”, se afirmă în mesajul semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

În mesaj se solicită ca numărul de ore de Istorie din școli, învăţământul preuniversitar din România, să fie cel puţin egal cu media orelor de Istorie din statele UE, respectiv de trei ore pe săptămână.

„Solicităm Ministerului Educaţiei să înceapă în cel mai scurt timp un dialog cu reprezentanţii Academiei Române - Comitetului Naţional al Istoricilor Români, ca singură entitate reprezentativă pentru breasla istoricilor din România, în aşa fel încât viitoarea lege a învăţământului să reflecte corect statutul Istoriei şi al istoricilor”, se arată în mesajul menţionat.

Scoala Vara Recuperare S 33 YI1l
De ce literație nu e egal cu alfabetizare
scoala9.ro

De Ziua Internațională a Literației, 8 septembrie, Maria Kovacs, de la Fundația Noi Orizonturi și Alina Răducanu, de la Teach for Romania, explică cât de complexă este această competență. Urmărind atent progresul a 275 de copii de clasa pregătitoare, expertele au putut vedea ce anume conduce la rezultate mai bune la copiii cu cele mai mari rămâneri în urmă: predare diferențiată, lucrul unu-la-unu după lecții, școli de vară și evaluare pentru intervenții cât mai bine țintite. Și nu e vorba doar de îmbunătățirea scrisului, cititului, înțelegerii, ci și despre creșterea stimei de sine, a încrederii și curajului celor mici.

Conform definiției oferite de Asociația Internațională de Literație, literația (calchiere din englezescul „literacy”) este abilitatea de a identifica, înţelege, interpreta, crea și comunica, folosind materiale scrise, audio și digitale în toate disciplinele și în orice context.

Deși cei care suntem cititori competenți n-am crede că e așa, literația este o competență complexă care stă la baza tuturor celorlalte competențe-cheie.

Definiția oferită de Consiliul Uniunii Europene pentru „literacy”, tradus oficial ca „alfabetizare”, sună - în esență - foarte asemănător cu definiția de mai sus (și foarte diferit de definiția dată pentru „alfabetizare” în Dicționarul explicativ al limbii române): „Alfabetizarea este capacitatea de a identifica, înțelege, exprima, crea și interpreta concepte, sentimente, fapte și opinii, atât verbal, cât și în scris, folosind materiale vizuale, auditive/audio și digitale în diferite discipline și în diferite contexte. Ea implică capacitatea de a comunica și de a stabili conexiuni cu alte persoane, în mod eficient, adecvat și creativ.” (Consiliul Uniunii Europene. RECOMANDAREA CONSILIULUI din 22 mai 2018 privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 4.6.2018, p.8) Considerăm că pentru un sens atât de diferit al noțiunii de „alfabetizare” este mai potrivit să avem un termen nou - „literație”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.