EȘTI AICI:
Revista presei – 9 noiembrie 2022

Revista presei – 9 noiembrie 2022

8913336universitateadevestuvt2
Invitați de marcă „La UVT, Cultura este Capitală!”: Oana Pellea, Ana-Maria Brânză și Ioan Stanomir
tion.ro

La Universitatea de Vest din Timișoara urmează câteva zile pline de activități culturale, de la conferințe ale unor personalități impresionante, la tururi ghidate cu specialiști în patrimoniu.

Astfel, marți, 8 noiembrie, de la ora 16:00, în Aula Magna, cei prezenți vor vorbi despre perseverență, visuri mari și excelență cu dubla campioană mondială și de șapte ori campioană europeană, Ana-Maria Brânză. Conferința va fi moderată de Florin Mihoc și va face parte din seria „Conectați la Viitor”.

Tot marți, 8 noiembrie, însă de la ora 18:00, în Aula Magna, va conferenția Oana Pellea. Îndrăgita actriță de film și teatru ne propune o temă care ne invită la introspecție: „Întâlniri cu mine însămi”. Evenimentul va fi moderat de criticul literar Mircea Mihăieș.

Apoi, joi, 10 noiembrie, începând cu ora 18:00, în A01, politologul Ioan Stanomir ne propune o dezbatere pe o temă foarte relevantă vremurilor noastre: „Cehov și cealaltă Rusie”. Conferința va fi moderată de scriitorul Mircea Mihăieș.

Pe lângă conferințe, aveți ocazia de a străbate străzile orașului în tururi ghidate, pentru a-i afla istoria, alături de Brîndușa Havași și Mirela Szitar-Sîrbu. Tururile se vor desfășura joi, de la ora 14:30, pe traseul Podul Decebal până la Podul de Fier și sâmbătă, ora 11:00, la Bastionul Theresia și tot sâmbătă, ora 14:30, pe traseul Podul Decebal până la Podul de Fier.

Înscrierile se realizează în limita a 25 de locuri disponibile la numărul de telefon 0256.592.911 sau printr-un e-mail cu numele, un număr de telefon de contact și data turului la secretariat.arte@e-uvt.ro. Participarea la tur este gratuită.

Evenimentele fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Laboratorliza 700x360
Universitatea Politehnica Timișoara beneficiază de un laborator modernizat cu banii unui concern german din domeniul automotive
debanat.ro

Studenții Universității Politehnica Timișoara vor beneficia de un nou laborator de robotică. Cu sprijinul financiar acordat de o companie germană, în valoare de 90.000 de euro, a avut loc renovarea și echiparea Smart Robotics Dräxlmaier, cu tehnologie de ultimă generație necesară dezvoltării studenților.

Parteneriatul companiei germane cu Universitatea Politehnica Timișoara se concretizează printr-o nouă investiție în educație. Aceasta a modernizat un laborator pentru studenți și a donat un robot universal, 16 computere noi și un sistem performant de conferințe. În laboratorul aintit, studenții Facultății de Mecatronică au toată infrastructura necesară pentru a-și dezvolta competențele în domeniul roboticii de ultimă generație.

“Investiția de 90.000 de euro realizată de Dräxlmaier Group în noul laborator oferă studenților oportunitatea de a face practică folosind cele mai noi tehnologii. Viitoarele generații de specialiști vor învăța să creeze aplicații și programarea roboților. Îndrumați de specialiștii universității, tinerii au șansa de a face primii pași într-o viitoare carieră de succes în domeniul roboticii”, a spus Alexander Schubel, Plant Manager în cadrul fabricii germanilor de la Timișoara.

Conducerea Universității Politehnica Timișoara apreciază implicarea companiei în susținerea tinerilor.

Dräxlmaier Group este un partener important al universității noastre. Vorbim despre o investiție în viitorul studenților universității – ei pot astfel urma stagii de practică folosind echipamente performante. Succesul companiei și al universității depinde de dezvoltarea studenților noștri și transformarea lor în profesioniști”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Casa Frumoasa 1 620x400
Care e cea mai frumoasă casă din Banat? Votează și tu!
expressdebanat.ro

Muzeul Banatului din Timișoara vrea să desemneze cea mai frumoasă casă din Banat. Oamenii au trimis fotografii din toată regiunea, iar juriul a selectat 12 idilice imobile finaliste. Puteți vota favorita voastră până la finalul săptămânii.

200 de propuneri au fost lansate la ediția din acest an a concursului „Cea mai frumoasă casă din Banat”. Dintre acestea, juriul de la Muzeul Banatului a selectat 12. Oamenii sunt chemați să își voteze favorita online.

„După câteva ore de discuții, mail-uri, merdenele și cafele, juriul a ales cele 12 finaliste care aspiră la titlul de «Cea mai frumoasă casă din Banat». Cele 12 fotografii rămân expuse aici, urmând ca, la finalul săptămânii, fotografia care obține cele mai multe aprecieri să devină cea mai frumoasă casă din Banat. Juriul a fost format din Corina Cranciova – muzeograf, Dan Leopold Ciobotaru – arheolog, Milan Șepețan – fotograf și Giulia Delcea – artist plastic.”, au transmis reprezentanții Muzeului Banatului.

Toate cele 12 case care au intrat în finală pot fi văzute pe pagina de Facebook a Muzeului Banatului. Un like înseamnă un vot.

Universitatea Din Bucuresti
Conferinţa Europeană pentru Transformarea Educaţiei - la UB
edumanager.ro

Conferinţa Europeană pentru Transformarea Educaţiei „Promovarea competenţelor transversale ale tinerilor în noua UE şi în perspectiva viziunii SDG 2030 a ONU” va avea loc miercuri, la Rectoratul Universităţii din Bucureşti.

Evenimentul este organizat de Fundaţia EUROLINK-Casa Europei în cooperare cu Centre europeen Robert Schuman din Scy-Chazelles (Franţa) şi cu sprijinul financiar al programului european „Cetăţeni, egalitate, drepturi şi valori – CERV”, precum şi în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti, în contextul aniversării unui deceniu de la lansarea proiectului de internaţionalizare a educaţiei – Catedra Internaţională Onorifică „Jean Bart” (CIO-SUERD) şi a 25 ani de la fondarea Casei Europei „EUROLINK” la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Secretariatului Tehnic CIO-SUERD – House of Europe, printre invitaţii şi speakerii de marcă se află: reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului Cercetării, ai Institutului UNESCO pentru Lifelong Learning (Hamburg), precum şi prof. dr. Habil. Eric Gilder – Departamentul de Comunicare şi Studii de Dezvoltare, PNG Technological University/Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; dr. Madlen Şerban – Secretar General, Comisia Naţională a României pentru UNESCO / Fost Director al European Training Foundation (Bruxelles); acad. prof. Mircea Dumitru – director executiv, Comisia Fulbright Româno-Americană, vicepreşedinte al Academiei Române.

Sunt invitaţi să participe: prof. univ. dr. Dumitru Borţun – SNSPA; prof. asoc. psih. Dr. Daniela Dumulescu – Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj Napoca / Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu; Dr. Cristian Ducu – director general, Centrul pentru Cercetări Avansate în Management şi Etică Aplicată; conf. univ. dr. Antonio Momoc – decan, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, care este gazda şi, totodată, co-moderatorul dezbaterilor din cadrul conferinţei, alături de Coordonatorul General CIO-SUERD „Jean Bart”, prof. asoc. Sever Avram.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 1024x502 640x400 (1)
Negocierile pe Legile Educației continuă. Ce modificări cer marile universități
adevarul.ro

Consorțiul Universitaria, alcătuit din nouă mari universități din România, a cerut ministrului Educației, Ligia Deca, să țină cont de opinia sa în proiectul noii legi a învățământului superior. Semnele de întrebare cu privire la plagiate rămân însă.

Jumătatea lui noiembrie este termenul cerut de actualul ministru al Educației, Ligia Deca, pentru a publica proiectele finale ale legilor educației puse în dezbatere publică la începutul verii și pentru care au fost depuse circa 9.000 de amendamente.

După o întâlnire care a avut loc sâmbătă la Sibiu cu ministrul Deca, rectorii din Consorțiul Universitaria au făcut publică o rezoluție care sintetizează propunerile lor pentru noul proiect de lege a învățământului superior.

Astfel, Consorțiul cere printre altele păstrarea actualului Consiliu Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) doar ca instanță de apel în cazul plagiatelor semnalate la doctorate. „Acordarea diplomelor de doctor la nivelul universităților, dar menţinerea CNADTCU cu un rol redefinit: stabilirea de standarde pentru obţinerea titlului de doctor, pentru obţinerea titlului de abilitare, pentru promovarea pe poziţii academice şi de cercetare superioare sau pentru ocuparea prin concurs a poziţiilor academice şi de cercetare, de monitorizare a activităţii şcolilor doctorale şi a domeniilor de studii universitare de doctorat noi, a respectării criteriilor şi standardelor de abilitare şi de promovare, asumarea rolului de instanţă de apel pentru aspecte ce privesc etica şi integritatea în derularea studiilor doctorale, inclusiv în cazurile de plagiat semnalate”, se arată în rezoluția rectorilor.

Foto Facebook Ukrkids Hub 5
Școala din Timișoara unde copiii refugiați ucraineni parcurg programa din țara lor și dau teste pe o platformă care le păstrează progresul oriunde în lume
edupedu.ro

Atunci când ești nevoit să te muți în altă țară, chiar și temporar, din cauze care nu depind de tine, cauți să îți faci un rost în noua lume în care intri. Acesta este și cazul Irynei Yetskalo, refugiată ucraineană, aflată în România din luna martie, antreprenoare în domeniul educației. Alături de alți refugiați ucraineni în România și cu sprijinul Fundației Județene pentru Tineret din Timiș și Fundației Comunitare Timișoara, a deschis la începutul lunii septembrie o școală în care copiii care au fugit din calea războiului petrec zilnic câteva ore alături de profesori nativi și își parcurg programa din țara lor, pentru a nu pierde acest an școlar.

Iryna Yetskalo a explicat într-un interviu pentru EduPedu.ro că, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, lucra ca antreprenor și avea propriul proiect: ajuta părinții să aleagă școala privată potrivită pentru copiii lor în funcție de buget, locație, dorințe. “De aici am învățat foarte multe despre școli: cum se construiesc, cum funcționează lucrurile. Am avut chiar și ideea să fac potriviri între cei care doreau să se angajeze și școli prin platforma mea”. Site-ul ei există de acum două luni. Este lansat, fiind un start-up în parteneriat cu alți developeri. “Avem peste 90 de școli private și grădinițe înregistrate în platformă. Așa am ajuns să mă implic tot în educație, în Timișoara, pentru că aveam experiența“, spune Iryna.

  • EduCare este un proiect al Fundației Bosch România în parteneriat cu Edupedu.ro care asigură informații și date corecte din domeniul educației, date obținute din surse oficiale, verificate. Acest hub informațional educațional pentru sprijinul refugiaților va cuprinde și informații despre activitățile sau inițiativele organizațiilor sau entităților care se adresează acestui grup țintă. Vocea comunității se va face și ea auzită, pentru că interacțiunea cu refugiații ucraineni trebuie să fie reală și firească.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.