English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 9 martie 2022

Revista presei – 9 martie 2022

Revista presei – 9 martie 2022
Universitatea de Vest Timișoara, despre reluarea cursurilor cu prezență fizică: trebuie să țină cont de măsurile anti-Covid, de situația căminelor / Să fie permisă o etapizare firească
edupedu.ro

În redeschiderea universităților pentru predarea integral în format fizic trebuie să se țină cont de măsurile de prevenție epidemiologică, în condițiile în care rata de infectare Covid-19 în centrele universitare “încă este destul de mare”, arată Universitatea de Vest din Timișoara într-un comunicat referitor la trecerea la predarea cu prezență fizică, după încheierea stării de alertă.

Universitatea arată că instituțiile de învățământ superior au nevoie și de soluționarea problemelor legate de cazarea studenților. În acest context, UVT cere Ministerului Educației “ă evalueze oportunitatea de a respecta principiul autonomiei deciziilor universitare și în privința planului specific de reluare a activităților didactice în format fizic, pentru fiecare universitate în parte, astfel încât să nu existe niciun motiv de bulversare a desfășurării activităților din semestrul al doilea al acestui an universitar, care sunt deja în curs de derulare”.

Potrivit comunicatului UVT:

“Decizia de neprelungire a stării de alertă, anunțată de autorități în cursul zilei de ieri, presupune un amplu proces de restructurare a modalității de organizare a activităților didactice din învățământul universitar, care, în ultimii doi ani, au fost desfășurate în marea lor majoritate în sistem de comunicare online ori, după caz, în format hibrid.”

“Consecințele unei potențiale reluări imediate, începând de mâine, a tuturor activităților universitare în format clasic pot fi deosebit de ample. Trebuie să ținem cont atât de menținerea măsurilor de prevenție epidemiologică în amfiteatre și laboratoare, măsuri firești și importante după desfășurarea pandemiei globale pe care am traversat-o, mai ales cât timp rata de infectare în centrele universitare încă este destul de mare, chiar și peste 10 la mia de locuitori, numărul zilnic de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 fiind încă unul însemnat, cât și de ceea ce implică redeschiderea spațiilor de cazare din căminele universitare la capacitate maximă și revenirea imediată a studenților în cămine, sau relocarea de pe o zi pe alta din localitățile de reședință în locuințe închiriate de urgență de studenții care nu beneficiază de cazare în căminele studențești.”

“Comunitatea academică a UVT solicită Ministerului Educației, în aceste circumstanțe, să își exprime o poziție oficială cât mai flexibilă în legătură cu maniera optimă pentru reluarea procesului educațional universitar în format integral fizic, după încetarea stării de alertă din pandemie, permițând o etapizare firească, prin care să fie evitate situațiile critice ori termenele imposibil de respectat”.

În comunicat, rectorul Marilen Pirtea face trimitere și la situația cauzată de războiul din Ucraina: „Lumea a intrat dintr-o criză în alta, din păcate (…). Reluarea tuturor activităților didactice în format clasic depinde, totuși, de mai mulți factori, inclusiv cei care țin de disponibilitatea spațiilor de cazare studențești, de modalitățile de transport rapide, ori de contextul economic și contextul general social, care este dominat de războiul din zona Ucrainei.”

Revista presei – 9 martie 2022
Mediul academic românesc susține refugiații. Iată cum
editiadedimineata.ro

Iată ofertele de tot felul (de la solidaritate la posibilități de lucru în laboratoarele de cercetare) oferite de mediul academic român, centralizate de Mădălina Cocea, în newsletter-ul Știință & Comunicare. A început să le inventarieze chiar din prima zi de război, deci le găsiți în ordine cronologică. Unele instituții apar de mai multe ori, pentru că apar noi și noi inițiative.

UNATC I. L. Caragiale ➡ Shchedryk Shchedryk Shchedrivochka – Slava Ukraini

Universitatea Politehnica Timișoara➡ Oportunități de integrare a cercetătorilor ucrainieni, acces la echipamentele de cercetare și la facilitățile universității; posibilitatea de predare de cursuri în domeniile lor de specialitate

Institutul Geologic al României ➡ vizitare gratuită a expoziției permanente a Muzeului Național de Geologie

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava ➡ Studii cu predare în limba ucraineană, în combinație cu limba română sau o limbă străină (engleză / franceză).

Universitatea “Petre Andrei” din Iași ➡ Campanie de colectare

Universitatea din București ➡ Platforma *uni4Ukraine* prezintă într-un singur loc inițiativele existente

Universitatea de Vest din Timișoara ➡ Grup de suport care oferă consiliere psihologică

Academia Română ➡ Apel către Academiile europene

Universitatea Danubius din Galați ➡ Campanie de donații

Universitatea din Oradea ➡ Acord de parteneriat cu Crucea Roșie Bihor

Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti ➡ Cazarea în cămine și masa la cantina universității pentru 190 de tineri refugiați

Universitatea din București ➡ 300 de locuri de cazare în căminele Universității din București + alte inițiative sumarizate în postare

Universitatea de Vest din Timișoara ➡ Servicii de asistență, reprezentare și documentare juridică pro bono

Universitatea Politehnica din București ➡ Campanie de colectare

Universitatea Tehnică Cluj Napoca ➡ 200 de locuri de cazare în camere de 2 sau 4 persoane situate în căminele studențesti din Baia Mare, precum și facilități de masă

Revista presei – 9 martie 2022
Universitățile să treacă la predarea onsite într-o tranziție de câteva zile, propune Dan Cașcaval, rectorul Universității Gheorghe Asachi din Iași. Acesta e și președintele Consiliului Național al Rectorilor, care nu are încă o poziție unitară pe această temă
edupedu.ro

Rectorul Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI), Dan Cașcaval, care este și președinte interimar al Consiliului Național al Rectorilor, a spus, marți, pentru Edupedu.ro că instituția de învățământ superior pe care o conduce înțelege că, “așa cum a spus domnul ministru” Sorin Cîmpeanu, universitățile trebuie să înceapă cursurile cu prezență față în față imediat după ieșirea din starea de alertă. Dan Cașcaval arată, însă, că e nevoie, totuși, de o perioadă de tranziție de câteva zile și că aceasta este doar poziția sa în calitate de rector, un punct de vedere pe care l-a “adus în discuție” cu rectorii în convorbiri desfășurate marți și cu care ministrul Cîmpeanu este de acord. Dar rectorul citat spune că, pentru moment, nu se poate pronunța în calitate de președinte CNR, pentru că părerile în Consiliul rectorilor sunt împărțite, unii afirmând că pot continua online până la sfârșitul anului, iar alții că doresc o perioadă de tranziție ceva mai lungă, de circa o lună.

Dan Cașcaval a indicat, în calitate de rector, că universitatea sa beneficiază de faptul că toți studenții învață în sistem hibrid și desfășoară activitățile practice cu prezență fizică. Drept urmare, TUIAȘI consideră că e suficientă o perioadă de tranziție de câteva zile, în care să se rezolve în special problemele ce țin de orare.

El a afirmat că situația cazării în cămine nu ar fi o problemă. Întrebat în privința refugiaților cazați în căminele studențești, Dan Cașcaval a arătat că aceștia nu ocupă atât de multe locuri încât să creeze o problemă de cazare și și-a exprimat convingerea că aceasta nu este o problemă la nicio universitate mare, ci doar la universitățile mici, cu puține locuri în cămine, iar acelea alocate refugiaților.

Revista presei – 9 martie 2022
Universitățile rusești au fost suspendate din Asociația Universităților Europene, după ce Uniunea Rectorilor din Rusia, reprezentând aproape 200 de instituții, și-a exprimat sprijinul pentru Putin și pentru invazia Ucrainei
edupedu.ro

Asociația Universităților Europene (EUA) a decis să suspende 12 universități din Rusia, membre ale organizației, pentru atitudini diametral opuse valorilor europene, după ce rectorii lor s-au numărat printre cei 185 de semnatari ai unei declarații a Uniunii Ruse a Rectorilor, de sprijin pentru Vladimir Putin și pentru invazia Ucrainei.

EUA, ce reprezintă peste 850 de universități din 48 de țări și joacă un rol cheie în colaborarea dintre acestea și în influențarea politicilor europene de învățământ superior, precizează într-un comunicat de presă că liderii universităților rusești suspendate au au semnat o declarație “diametral opusă valorilor europene la care s-au angajat să adere în momentul în care s-au alăturat Asociației”. Respectivele universități vor rămâne suspendate până în momentul în care vor respecta din nou valorile europene, se arată în comunicatul EUA.

Organizația a condamnat în prealabil agresiunea rusă din Ucraina. Ea îndeamnă universitățile membre să se asigure, punctual, că orice continuare a colaborării educaționale și de cercetare cu reprezentanții mediului academic din Rusia este adecvată în acest moment, folosindu-se pentru asta de recomandările naționale și europene. În acest sens, EUA notează că unii reprezentanți individuali ai mediului academic din Rusia s-au pronunțat împotriva invaziei, “în pofida riscului personal foarte ridicat”.

Declarația semnată de 185 de șefi de instituții de învățământ superior din Rusia a fost emisă pe 4 martie și menționează intenția invocată de Putin în cazul acestui conflict, aceea de “demilitarizare și denazificare a Ucrainei și de protejare a sa în fața amenințărilor militare crescânde”. Aceeași declarație exprimă sprijinul pentru armata rusă și pentru președintele Putin.

Revista presei – 9 martie 2022
Locuri disponibile la cursul de antreprenoriat din 14-23 martie 2022 în cadrul „StartUPT”!
fonduri-structurale.ro

StartUPT este un accelerator de afaceri dedicat studenților, masteranzilor și doctoranzilor din Regiune Vest a României, care au o idee de business și vor să înființeze un start-up în domenii precum IT, industrii creative, turism, sănătate sau energie.

Primul pas în programul de accelerare presupune participarea în mod gratuit la un curs de competențe antreprenoriale certificat ANC, care va avea loc online în perioada 14-23 martie 2022.

Nu rata șansa și înscrie-te aici

Cursul este gândit să asigure familiarizarea tinerilor cu mediul antreprenorial și să îi sprijine atât cu noțiuni teoretice, cât și cu aplicații practice sub îndrumarea formatorilor pentru a înțelege principalele concepte legate de pornirea și derularea unei afaceri, dar și să își așeze ideile într-un plan de afaceri.

Participanții vor avea șansa să lucreze într-un mediu interactiv și să fie îndrumați de traineri cu o vastă experiență atât în zona antreprenoriatului, cât și în formare și mentorat:

  • Claudia Cordea este doctor în management și antreprenoriat, formator și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara. A fost președintele național Junior Chamber International și a manageriat peste 10 proiecte cu finanțare nerambursabilă din programe precum POCU, InterREG, POSDRU și CNFIS-FDI. Despre Claudia, care învață studenții despre surse de finanțare și priorități orizontale, studenții de până acum spun că încurajările, răbdarea și multitudinea de exemple concrete i-au ajutat foarte mult pe parcursul modulelor.
  • Giana Bălan este consultant și trainer, cu o experiență de 14 ani în coordonarea de proiecte de dezvoltare și inovare. A condus sesiuni de instruire pe teme precum: antreprenoriat, management de proiect, accesare fonduri europene, analiză economico-financiară și analiză cost-beneficiu. Giana livrează modulul de Management financiar. „Este foarte dinamică, mi-a plăcut că ne-a explicat foarte fain multe chestii pe care nu le știam despre partea economică a unui business. Mi-a plăcut că ne-a dat sfaturi, a fost apropiată de studenți”, a menționat unul dintre studenți.
  • Dafina Cîmpean este director de marketing cu peste 13 ani de experiență în domeniu, fiind nominalizată la secțiunea „Directorul de Marketing al Anului 2018” în cadrul Romanian Top Hotel Awards. Este autoarea a 3 volume cu statut științific, profesional și cultural, și a fost mentor la EduHack 2021. Studenții de până acum au apreciat empatia, pozitivismul, explicațiile clare și discursul profesional ale Dafinei, care acoperă în cadrul cursului modulul de Marketing și Resurse Umane.
  • Lavinia Iancu este specialistă în relații publice, doctorandă în management și cadru didactic asociat în cadrul Academiei de Studii Economice din București. Este fondator & CEO în cadrul SUSTENOBIL PR/ODUCTION și CEO în cadrul ReFEEL Solutions. Lavinia doar ce s-a alăturat echipei StartUPT și lucrează de zor cu studenții seriei 2 la modulul de Pitching și Management de produs.

Pentru înscrieri și mai multe detalii despre program, puteți accesa pagina proiectului: www.fonduri-structurale.ro/startupt

Care va fi următorul pas în călătoria ta de antreprenor?

După participarea la cursul de Competențe antreprenoriale, toți absolvenții se pot înscrie la competiția de planuri de afaceri. În urma concursului, 26 de antreprenori cu cele mai bune propuneri vor fi selectați pentru a primi o finanțare între 40.000 și 60.000 de euro pentru a-și înființa propriul start-up. Pe lângă suportul financiar, câștigătorii vor beneficia și de mentorat, consiliere și suport pe tot parcursul perioadei de implementare a planului.

Dacă ai întrebări scrie-ne la antreprenoriat@fonduri-structurale.ro

Revista presei – 9 martie 2022
Sorin Cîmpeanu, despre deschiderea universităților după ridicarea stării de alertă: Solicitarea pentru a identifica soluția pentru o scurtă perioada de tranziție este pertinenta. Ministerul intenționează să transmită o notă pentru deblocarea situației în universități
edupedu.ro

Ministrul Educației își nuanțează declarațiile cu privire la modul de funcționare al facultăților începând de mâine, când încetează starea de alertă instituită pe teritoriul României din cauza pandemiei COVID-19. “Solicitarea pentru a identifica soluția pentru o scurtă perioadă de tranziție [de la predarea online la cea face-to-face – N.Red.] este pertinentă“, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro. Oficialul a anunțat că “Ministerul Educației intenționează să transmită o notă de informare pentru deblocarea situației în universități”.

  • Anunțul ministrului în care vorbește despre “o scurtă perioadă de tranziție” de la predarea online la revenirea onsite vine la o zi după ce Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online.
  • ANOSR și SNSPA au susținut, însă, oficial că legislația permite o perioadă de tranziție în cadrul căreia universitățile să continue să predea online

Contactat de Edupedu.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis astăzi, 8 martie 2022, următoarea poziție:

“Trecerea la învățarea online a fost posibilă prin intrarea în vigoare a Legii nr. 55 din 2020 și astfel dreptul la învățătură a putut fi realizat în alte condiții decât în Legea nr. 1/2011.

În motivarea Legii nr. 55/2020, în acord cu dispozițiile din Constituția României, se menționează că: ,,în conformitate cu prevederile art. 53 din Constituţia României, republicată, exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, între altele, pentru apărarea ordinii, a sănătăţii publice, dar şi a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor”.

În ceea ce privește sistemul de învățământ superior, în starea de alertă, decizia, de a desfășura activitatea online sau cu prezență fizică a fost la nivelul universităților, prin hotărâre a Senatului. Senatul a putut să decidă dacă activitățile didactice care impun prezența fizică se suspendă sau nu. Baza legală a acestei decizii o reprezenta art. 38^1 din Legea nr. 55/2020 cu modificările și completările ulterioare.

Revista presei – 9 martie 2022
Universitatea Tehnică Cluj renunță la cursurile online. Toată activitatea va fi față în față

Studenții de la Universitatea Tehnică Cluj vor avea toată activitatea față în față cu profesorii, cel mai probabil din 14 martie.

”La noi problema este mult mai simplă. Noi am avut aplicațiile și seminariile față în față și cursurile au fost online. Nu pot zice că de mâine vor fi cursurile cu prezența fizică, pentru că nu avem pregătite amfiteatrele, dar până luni cred că totul va fi rezolvat.

Prin ridicarea stării de alertă se anulează toate aceste modalități noi de organizare a învățământului, cum sunt și cursurile online, au fost ridicate. Domnul ministru are dreptate când spune că nu se mai face cursuri online”, a declarat rectorul UTCN, prof. dr. Vasile Țopa, pentru Știri de Cluj.

Conducerea UTCN va stabili, însă, data exactă la care vor începe cursurile cu prezența fizică, după încă o tură de discuții, ce va avea loc astăzi.

UTCN Cluj are acum 20.000 de studenți, care sunt deja la facultăți, mai puțin la cursuri. Din acest punct de vedere, nu va fin nicio problemă cu cazarea acestor.

UPDATE

”Ministerul Educației a emis o Notă conform căreia, începând cu 09.03.2022, instituțiile de învățământ superior vor reveni la activități didactice cu prezență fizică. În situația în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calității actului educațional, în funcție de specificul activităților desfășurate și în raport cu contextul actual (cazările studenților în căminele studențești, reconfigurarea orarelor etc), universitățile pot decide, în baza autonomiei universitare garantate de Constituția României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziție de la sistemul online la activități cu prezență fizică, având obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II lea”, a precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cursul zilei de marți, 8 martie.

Revista presei – 9 martie 2022
Universitatea din Craiova creşte taxele de şcolarizare, din toamnă
gds.ro

Universitatea din Craiova creşte taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2022-2023 pentru ciclurile de licenţă, masterat şi doctorat. Noile taxe au fost aprobate de Senatul Universităţii.

Astfel, pentru ciclul de studii universitare de licenţă taxa va fi de 4.000 de lei. În acest an universitar, la majoritatea programelor de licenţă taxa este de 3.000 de lei.

Şi la programele de master pentru locurile cu taxă cursanţii vor plăti, din toamnă mai mult. Aceştia vor scoate din buzunar 5.000 de lei în loc de 3.000 de lei cât este în prezent.

Majorări ale taxei sunt şi la doctorat. Aceasta va fi de 6.000 de lei în loc de 4.000 de lei.
Taxele de şcolarizare se vor achita în două tranşe egale.

 

Revista presei – 9 martie 2022
BREAKING Prima universitate care contrazice anunțul ministrului și deschide cursurile fizic peste o lună: SNSPA anunță că studenții rămân online până pe 4 aprilie 2022
edupedu.ro

Dezbateri aprinse cu privire la modul în care se vor desfășura cursurile universitare în facultăți – dacă vor fi face-to-face cu studenții încă de pe 9 martie 2022 sau dacă vor continua online – odată ce starea de alertă impusă până acum de pandemia COVID-19 va fi ridicată. Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București este prima universitate care anunță oficial că a hotărât ca, până în data de 4 aprilie 2022, toate activitățile didactice să se desfășoare în continuare pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității, în mediul online, potrivit unui comunicat remis Edupedu.ro. SNSPA contrazice astfel anunțul făcut ieri de ministrul Educației, conform căruia facultățile nu mai pot organiza cursuri online odată cu încetarea stării de alertă.

Conform anunțului făcut de SNSPA astăzi, 8 martie 2022, cadrul legislativ în vigoare permite universităților, în baza autonomiei universitare, să utilizeze metode didactice de predare-învăţare-evaluare în format online, până la finalul anului universitar 2021-2022.

 

Revista presei – 9 martie 2022
Haos în rândul studenţilor din Iaşi din cauza anunţului ministrului Educaţiei
ziaruldeiasi.ro

Anunţul lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, privind reluarea cursurilor în format fizic produce haos în rândul studenţilor din Iaşi. Încetarea stării de alertă înseamnă, în educaţie, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” şi “întoarcerea strictă la prevederile Legii educaţiei nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate restricţiile, cât şi toate facilităţile”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Unele facultăţi au anunţat că vor relua cursurile în format fizic din 21 martie, iar studenţii acuză că lucrurile nu au fost gândite până la capăt şi că nu vor găsi chirii pentru 2-3 luni de zile, până la finalul anului. “Având în vedere încetarea stării de alertă, vă informăm că activitatea didactică la toate ciclurile de studii şi la toate formele de învăţământ se va relua în format FIZIC la întreaga capacitate, începând cu data de 21 martie 2022. Până la această dată, activitatea va continua şi se va asigura trecerea progresivă şi adaptarea orarului”, se arată pe pagina de Facebook a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA).

Situaţia îi afectează în principal pe studenţii de la Universitate "Al. I. Cuza", fiindcă la Universitatea de Medicina si Farmacie şi Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" deja se făceau cursurile faţă în faţă, iar la TUIASI în sistem hibrid, dar cum seminariile se făceau cu prezenţă fizică toţi studenţii erau cazaţi în campus.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.