EȘTI AICI:
Revista presei – 9 mai 2022

Revista presei – 9 mai 2022

Studenti.arheologie
Studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara, în vizită la Sarmizegetusa
timisplus.ro

Studenții de la Arheologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara au aprticipat la un proiect inedit săptămâna aceasta. Este vorba despre o școală non-formală în Valea Alunului, județul Hunedoara.

Proiectul este unul interdisciplina.r organizat în perioada 2-6 mai de Universitatea de Vest din Timișoara în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Fundația Dacica. Au fost implicați și specialiști neafiliați, precum Emanuel Bezeriță, cunoscut fierar tradițional, specializat în armament dacic, sau Marius Barbu, specialist în tehnica prelucrării arhaice a pietrei, osului și cornului. În prima zi, studenții au participat la o serie de prezentări. A doua zi, tinerii au mers la Cetatea dacică de la Piatra Roșie și au participat la noi prelegeri. În a treia zi, s-a ajuns și la Sarmizegetusa Regia.

Studenți care aspiră să fie arheologi au putut astfel să aibă parte de o experiență inedită. ”Evenimentului cultural-didactic organizat prin Școala non-formală de arheologie interdisciplinară din Valea Alunului îi are ca beneficiari principali pe studenții din anul întâi, specializarea arheologie, din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. Organizatorii urmăresc sporirea gradului de cunoștințe aplicate ale studenților, cu privire la vechile civilizații ale zonei, prin analiza și studiul patrimoniului cultural mobil și imobil din zonă”, spune rectorul Marilen Pirtea.

Foto Programul De Lucru Inegal In Pandemie
Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la „instituțiile de la nivel central” – proiect de ordonanță de urgență
edupedu.ro

Registrul Matricol al Universităților din România va deveni interoperabil cu alte baze de date de la „instituțiile de la nivel central”, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență publicat săptămâna trecută în dezbatere publică și actualizat de Ministerul Educației vineri seara. În forma inițială articolele referitoare la RMUR nu existau.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Edupedu.ro că este vorba despre o bază legală care se crează astfel pentru ca instituțiile să poată colabora pentru chestiuni care țin de piața muncii, și de proiecții sau prognoze privind necesarul de vorță de muncă sau monitorizarea inserției pe piața muncii a absolvenților. Cu titlu de exemplu, în contextul digitalizării, Cîmpeanu a mai spus că interconectarea bazelor de date ale unor instituții cu RMUR ar putea folosi și la eliberarea abonamentelor pentru studenți și elevi în format electronic, lucru care acum nu este posibil pentur că studentul trebuie să-i prezinte unui funcționar carnetul vizat la zi. Ministerul Educației plănuiește să facă interoperabil și SIIIR – Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România.

Sistemul informatic RMUR este o bază de date electronică în care sunt înregistraţi toţi studenţii la toate cele trei cicluri universitare (licenţă, master, doctorat) din instituţiile de învăţământ superior din România, de stat şi particulare, acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi Academia Română.

Registrul Matricol Unic al Universităților din România a devenit funcțional în anul 2016, prin includerea în contractul instituțional (semnat de fiecare universitate) a obligației de a raporta datele solicitate de Ministerul Educației referitoare la evidența studenților. Este reglementat în Legea Educației prin articolul 201 și organizat prin Ordinul de ministru 3.714/2018.

CJ Timis Va Colabora Cu UVT Si Cu O Organizatie Din Italia In Vederea Promovarii Caselor Din Pamant Nears
CJ Timis va colabora cu UVT si cu o organizatie din Italia in vederea promovarii caselor din pamant nears
ziare.com

Universitatea de Vest Timisoara, Consiliul Judetean Timis si o asociatie din Italia vor colabora pentru a pune in prim plan casele traditionale din pamant nears. Proiectul comun va ajuta la dezvoltarea turismului.

"Am semnat, in calitate de presedinte al Asociatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului in Timis, un protocol de parteneriat cu Universitatea de Vest si Asociatia Internationala Citta' Della Terra Cruda din Italia, menit a pune in lumina acest patrimoniu de valoare.

Aura1 640x427
Aura Twarowska a lansat o piesă dedicată dramei ucraininienilor: „Am considerat că, prin această piesă, pot sa mă rog pentru pace, cum știu eu mai bine: prin muzică“

Mezzosoprana Aura Twarowska a lansat recent piesa „Preghiera per la Pace / Perdonaci la guerra, Signore“, care este o rugăciune ce îi aparține Arhiepiscopului de Napoli, ES Mons. Domenico Battaglia și care a fost citită de Papa Francisc la Audiența Generală din 16 martie, Aula Paul al VI-lea, Vatican. „Maestrul Șerban Nichifor a fost foarte impresionat de mesajul rugăciunii și de drama ucrainienilor și a pus rugăciunea pe muzică. A compus un „REQUIEM pentru martirii ucrainieni” pentru mezzosoprana, orgă și orchestră de coarde. „Perdonaci la guerra, Signore” este prima parte din acest Requiem. Piesa a fost lansată la Radio Timișoara, în emisiunea „De la om la om”, a Adrianei Mărăscu Dolceanu, în data de 3 mai“, ne-a declarat Aura Twarowska.

Artista născută la Lugoj a urmat studiile de canto la Facultatea de Muzică din cadrul Universitătii de Vest, Timișoara si masteratul la Universitatea de Muzică București și a debutat pe scena Operei Române din Timișoara în rolul titular din opera Carmen de G. Bizet, în anul 1998. Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007.

„Colaborarea dintre mine și Maestrul Nichifor este lungă. A început pe vremea când eram masterandă la Universitatea de Muzică din București, la clasa doamnei Georgeta Stoleriu. Atunci am studiat și pregătit pentru întâia dată o lucrare semnată de domnia sa, lucrare pe care am prezentat-o la multe concursuri naționale și internaționale și cu ajutorul căreia am câștigat multe premii. Este vorba de „Trandafirul negru”, dedicată lui Karol Szymanowski. Am considerat că, prin această piesă, pot sa mă rog pentru pace, cum știu eu mai bine: prin muzică. Întreaga rugăciune este cutremurătoare, dar partea care m-a impresionat cel mai tare este:”Oprește, Doamne mâna lui Cain! Și după ce o oprești, îndura-te și de el, căci este fratele nostru”. Chiar și acum, când scriu aceste rânduri, mi se umplu ochii de lacrimi. Apoi, în Coda piesei am înregistrat mai multe voci, mai multe linii melodice, pe care le-am suprapus, cu intenția de a invita ascultătorii să se acordeze cu mine, pe vibrația unei puternice rugăciuni colective“, spune Aura Twarowska.

 

Atu6mai22
Universitățile, oamenii de afaceri și administrația și-au dat mâna pentru viitorul cultural al Timișoarei
ziuadevest.ro

Vineri, 6 mai, Alianța Timișoara Universitară i-a reunit pe reprezentanții celor patru universități care alcătuiesc ATU, ai mediului de business și ai administrației locale, cu scopul de a regândi viitorul municipiului Timișoara și de a găsi cele mai bune soluții de sprijin reciproc în acest demers.

Cu prilejul întâlnirii, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a prezentat și mesajul prim-ministrului României, Nicolar Ciucă către Timișoara. Demnitarul a felicitate ATU și pe cele patru universități pentru această inițiativă extraordinară care vine în sprijinul orașului.

Conferința ATUTM 1.0. S.T.A.R.T. – accelerăm schimbarea, în cadrul căreia va fi definită Strategia de Transformare și Actualizare a Realității Timișorene (S.T.A.R.T) – a avut loc, în generosul amfiteatru Auditorium al centrului de conferințe al UPT de pe bv. V. Pârvan nr. 2B din Timișoara.

Prof.univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, a amintit de utilitatea extraordinară a colaborării, comunicării și dezvoltării de proiecte comune, în interesul orașului.

”Doi ani de ATU au fost marcați de pandemie. Am gândit multe proiecte, dar COVID-ul ne-a cam încurcat, dar suntem pregătiți pentru acțiunile viitoare.

Astăzi este o întâlnire excepțională, fiindcă mediul de afaceri, administrația publică și mediul academic din Timișoara doresc să facă proiecte împreună în interesul orașului. Succesul  metropolitan, cum este Timișoara, un oraș universitar, nu poate fi maximizat decât prin colaborarea celor trei entități care sunt extrem de importante.

Suntem interdependenți unii de alții, nu putem funcționa în mod izolat, trebuie să înțelegem asta. Numai așa vom putea activa în ligile mari ale Europei. Vorbim de o Europă a regiunilor, în care competitivitatea, colaborarea și implicarea multor entități și îndeosebi a celor trei entități este viitorul.

Faptul că la nivel european există zona de alianțe universitare, unde există conglomerate de administrații și universități pentru a genera progres economic și social trebuie să ne dea de gândit și să intrăm și noi dacă nu în avangarda, măcar în siajul unor astfel de demersuri care duc trendul european înainte.

Timișoara este un oraș european nu doar declarativ, ci vrem să arătăm și faptic acest lucru. Asta trebuie să conștientizăm toți. Asta încercăm noi, ATU – să ne punem în situația de a face lucruri și să jucăm într-o ligă a solidarității în interesul orașului și al zonei”.

Alianța Timișoara Universitară (ATU) reunește cele patru mari instituții de învățământ superior din oraș (Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”.

Afis Presa 311x480
Artă grafică suprarealistă la Timișoara. Organizatori: Muzeul Național de Artă Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara
radioromaniacultural.ro

Muzeul Național de Artă Timișoara a vernisat expoziția „Complice des poètes–Gravuri și litografii JACQUES HÉROLD în ediții bibliofile”. Evenimentul va avea loc în Palatul Baroc din Piața Unirii, la etajul 2, în sălile Galeriei „Connect Time TM”.

Colecția de gravuri, litografii și serigrafii originale semnate Jacques Hérold este completată de volume în ediții limitate și două afișe de mari dimensiuni, realizate manual de artist. Cele mai multe lucrări provin din ediții bibliofile. Contextualizarea expoziției în Palatul Baroc din Timișoara, după un periplu național în spațiul Bibliotecii George Barițiu din Brașov și prezentarea de la Muzeul Literaturii Române din București, este un omagiu adus unui important artist suprarealist de origine română, un creator a cărui energie artistică s-a materializat atât în pictură, desen, ilustrație, gravură, sculptură, poezie sau filosofie.

În timpul dedicat vernisajului, publicul va avea parte de o proiecție de film documentar excepțională, și anume materialul video „Jacques Hérold”, realizat de Fabrice Maze și produs de „Seven Doc” din Franța.

Lucrările expuse provin exclusiv din două fonduri private, respectiv colecția Cristina Simion și colecția Emilian Radu România. Expoziția va fi prezentă pe simezele Palatului Baroc până în 16 iunie 2022 și va găzdui o serie de evenimente conexe, precum: prezentări și tururi ghidate, ateliere de pictură și poezie suprarealistă, vizionare film documentar despre viața și opera artistului, seminar de comunicare și branding în artă, precum și alte activități de mediere culturală dedicate expoziției.

Organizatori: Muzeul Național de Artă Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design din Timișoara

Parteneri și sponsori: Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Institutul Francez din Timișoara, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca George Barițiu din Brașov, Seven Doc Grenoble, Universitatea Politehnica Timișoara, Teatrul Merlin Timișoara,  Muzeul de Istorie și Cultură al Evreilor din România „Dr. Nicolae Cajal”, Federația Comunităților Evreiești din România Cultul Mozaic, Librăria La Două Bufnițe, Cramele Recaș.

Parteneri Media: Radio România Cultural, Qub TV, Teleuniversitatea Timișoara, West City Radio, TVR Timișoara.

5a66c10eb4f4e538b6803ab95c371345cc355265
Campion mondial la robotică, Octavian Dragoș vrea să facă facultatea în România, la Timișoara. „Am decis să rămân în România fiindcă mai am o speranță în țară”
republica.ro

O echipă de liceeni din Arad a câștigat recent campionatul de robotică FIRST Tech Challenge din Houston SUA - o premieră în competiția în care supremația este deținută, de mai bine de trei decenii, de echipele americane.

Echipa românească Delta Force de la Liceul de Informatică din Arad, care a condus alianța câștigătoare, s-a format în urmă cu patru ani și a ajuns în SUA după ce a câștigat competiția națională BRD FIRST Tech Challenge, organizată în România de asociația Nație prin Educație.

Octavian Dragos Botoșan a început să facă robotică în clasa a VIII-a, iar în clasa a IX-a a fondat, cu sprijinul mamei sale, Corina, care este și unul din mentori, echipa Delta Force. „Îmi plăcea tot ce înseamnă știința și tehnologia, eram pasionat de calculatoare și mă interesa să văd cum funcționează lucrurile. Iar robotica combină aceste lucruri: programarea cu mecanica. Cel mai mult îmi place procesul de creație, pur și simplu. E foarte satisfăcător să vezi că pornești de la o idee și ajungi la un produs final. Cel mai fain este când testezi ceva pentru prima oară”, spune căpitanul echipei.

În fiecare an, elevii care participă la competiția FIRST Tech Challenge primesc o temă și caută cele mai bune idei pentru a o pune în practică. Apoi încep să le proiecteze pe calculator și să fabrice piesele de plastic cu ajutorul unei imprimante 3D, iar pe cele de metal cu ajutorul unui CNC, povestește adolescentul. Pe cele pe care nu le pot produce singuri le cumpără din America, banii pentru funcționarea echipei venind din donații. Tema din acest an a fost ecologia și transportul eficient, capitol la care, după multe ore de muncă, robotul echipei Delta Force a excelat.

122580416 113131533905904 7714367379408433108 N 720x540
Ramona Vlai, învățătoarea care face Rai din ce are, la Fibiș, în Timiș
spotmedia.ro

Poți face Rai din ce ai, inclusiv la școală, iar Ramona Vlai face asta în fiecare zi pentru copiii ei de la Școala Gimnazială Nicolae Groza din Fibiș, satul ei natal din Timiș.

Orele în clasa ei arată cu totul altfel decât ne amintim fiecare dintre noi că era la școală: copiii intră pe ușa unei rulote, într-o poieniță, de unde pornesc în călătorii fantastice în jurul lumii, învață să-și folosească mintea să discearnă informațiile, să-și folosească mânuțele să se descurce în viață, și, în primul rând învață că la școală e frumos.

”Pe mine mă interesează foarte mult să-l aduc (pe copil - n.red) în situația în care, văzând cum fac eu, să facă și el. Să facă, efectiv, el cu mânuța lui, să gândească el cu mintea lui. Și atunci voi ști că el are tehnica de a învăța. Eu asta vreau să-l învăț, să înțeleagă cum să învețe, cum să se dezvolte spre a învăța. Și atunci, întotdeauna în viață va ști cum să învețe din jurul lui”, povestește învățătoarea pentru spotmedia.ro.

În ceea ce privește fondurile, ”cine reuștește să se zbată un pic, găsește”, spune Mona Vlai, care a făcut și o pagină de Facebook dedicată educației, Piticii Monei. Acolo arată lumii întregi cum poate fi școala mai frumoasă, iar lumea întreagă nu a rămas indiferentă, după cum ne povestește chiar ea.

Următorul plan este Bibliozaurul, autobuzul-bibliotecă pe care copiii îl așteaptă cu nerăbdare.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.