Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
“În întreaga lume occidentală funcționează la un nivel avansat modelul universității antreprenoriale, care produce cunoaștere și plus-valoare și se dezvoltă prin cercetare și proiecte de cooperare cu parteneri din economia reală și din comunitate. Aceasta este marea transformare pentru care și UVT se pregătește și se adaptează”, susține Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest Timișoara, în interviul acordat.
Mediul universitar este un motor al dezvoltării unei țări, a unei regiuni. Cât de mult influențează UVT dezvoltarea Timișoarei, a Banatului și, în final, a României?
Ca în multe regiuni și orașe cu creștere accelerată din Europa, Timișoara are în centrul dezvoltării sale, ca oraș magnet, exact universitățile.
Universitatea de Vest din Timișoara face parte din Alianţa Europeană UNITA împreună cu: Università degli studi di Torino (Italia), Université de Pau et des Pays de l’Adour (Franţa), Université Savoie Mont Blanc (Franţa), Universidad de Zaragoza (Spania) şi Universidade Beira Interior (Portugalia). Consorţiul reuneşte universităţi ale căror comunităţi însumează peste 160.000 de studenţi, din cinci state europene vorbitoare de limbi romanice, şi care funcţionează în ecosisteme geografice, culturale şi socio-economice de graniţă.
Am format în 2020, împreună cu celelalte universități timișorene, prima alianță universitară metropolitană din România, ATU (Alianța Timișoara Universitară). ATU participă deja în mai multe grupuri de gândire strategică, alături de Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș.
Este important să ne cunoaștem adevărata valoare, ca centru universitar. Spre exemplu, universitarii clujeni au beneficiat de-a lungul timpului de bugete consolidate din partea Ministerului Educației mult mai mari decât bugetele alocate centrelor universitare din Iași sau Timișoara. O echipă de la UVT a calculat care este diferența totală dintre bugetul public care a venit spre centrul universitar timișorean, în ultimii zece ani, și bugetul acordat de ME centrului universitar clujean. A rezultat un avantaj pentru Cluj de 200 milioane de euro, diferență de bugetare pentru toate universitățile clujene față de cele din Timișoara, în ultimii 10 ani. Această discrepanță enormă se reflectă în ritmul de dezvoltare specific comunității Clujului, care în ultimii ani a depășit economic Timișoara.
Universitatea Politehnica Timișoara a participat recent cu două echipe la tradiționalul concurs internațional studențesc Hard & Soft 2022, competiție ajunsă la cea de-a XXVII-a ediție, organizată anul acesta de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. La eveniment au participat două echipe de studenți, una de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și una de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.
Tema concursului a fost construirea unei drone care sa citeasca coduri QR cu un microcontroller ESP32 si sa navigheze autonom intr-un perimetru delimitat de 4 module DWM 1001, componentele necesare fiind asigurate de organizator.
Dezvoltarea proiectului, care a întărit coeziunea în cadrul echipelor, a durat trei zile și jumatate, iar după prezentarea finală și jurizarea lucrărilor de către un juriu internațional, echipa Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale s-a clasat pe locul al doilea, în timp ce echipa Facultății de Automatică și Calculatoare a ocupat locul opt.
Studenții vicecampioni din UPT au dezvăluit și secretul reușitei echipei: au stabilit un program de dezvoltare a proiectului pe care l-au respectat întocmai, au folosit toate componentele puse la dispoziție de comisia de organizare și au mai adăugat unele componente extra pentru a reuși să facă drona autonomă, după asamblarea completă a acesteia au reușit să o controleze și să o ridice de la sol, ultima zi înainte de prezentare fiind dedicată implementării algoritmului care să o facă să navigheze autonom. Discuțiile cu celelalte echipe participante au relevat faptul că ar fi fost necesară o zi în plus pentru realizarea completă a proiectului.
Pe lângă lucrul efectiv la proiect, evenimentul a avut darul de a aduce împreună studenți cu preocupări și pasiuni asemănătoare, atmosfera fiind completată și cu excursii în zonă.
Pentru a putea să răspundă întrebărilor venite din partea tuturor elevilor care vor să se înscrie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), conducerea instituției de învățământ superior a decis să dezvolte un program pilot introdus la scară restrânsă anul trecut. Astfel, aceștia vor recruta 25 de studenți de la cele 15 facultăți ale UAIC care să răspundă la întrebări într-o operațiune de tip „call center”.
Elevii sună la un număr fix și solicită informații despre admitere, cum se desfășoară, care este calendarul sau ce acte sunt necesare, iar studenții le explică toți pașii pe care-i au de urmat.
Universitatea va remunera cu câte 600 de lei fiecare student care se va implica în acest proiect pe sesiune, deci aceștia pot câștiga câte 1.200 de lei. Cele două sesiuni de admitere se derulează în perioada 6 – 27 iulie, pentru sesiunea de vară, și 5 – 9 septembrie, pentru sesiunea de toamnă.
„Noi considerăm că experiența de anul trecut a fost una pozitivă și asta ne face să o reluăm și să o îmbunătățim anul acesta. Am decis să oferim burse mai consistente, este o formă de a facilita candidaților legătura cu universitatea, cu specializările vizate de la facultățile unde vor să se înscrie. Informațiile furnizate de elevi se referă la procedura de înscriere și de admitere, ce trebuie să conțină dosarul, unde și cum se plătesc taxele de înscriere, care e procedura de depunere a actelor, când se afișează rezultatele, care este calendarul etc. Informațiile oferite sunt strict tehnice, se referă doar la acești pași”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.
Universitatea din Oradea se pregătește să dea startul admiterii de vară. Înscrierile vor demara pe 1 iulie 2022, însă la unele facultăți ale instituției de învățământ superior, acestea vor începe abia din 4 iulie 2022.
Toate documentele necesare înscrierii se găsesc afișate pe site-ul Universității – www.uoradea.ro, la secțiunea admitere. În plus, candidații au de achitat o taxă de înscriere de 150 de lei.
„Un candidat se poate înscrie nu numai la un program de studiu, ci la mai multe, dar poate să urmeze concomitent doar două programe de studiu”, a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. Constantin Bungău.
Tot din 1 iulie 2022, Universitatea din Oradea demarează înscrierile la programele de masterat, unde, pentru cele 60 de programe de studii (dintre care patru în limba engleză) există disponibile 850 de locuri bugetate și tot atâtea cu taxă. În schimb, admiterea la doctorat se va desfășura în toamna acestui an, la cele 18 domenii acreditate.
Aplicația de mobil StudyinRomania, ce promovează oferta educațională a universităților românești, a fost lansată, miercuri, de instituția care se ocupă de finanțarea învățământului superior, UEFISCDI. Aplicația se adresează deopotrivă tinerilor din străinătate, cât și celor din România, interesați să urmeze un program de studiu în universitățile din țară, potrivit unui comunicat de presă.
UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) precizează că aplicația – disponibilă pentru descărcare în magazinele online, atât pentru Android, cât și pentru iOS – este interconectată cu platforma StudyinRomania. Ea oferă informații pentru potențialii studenți care își doresc să studieze în România, dar și pentru cei care sunt deja studenți înscriși la universitățile românești, prin intermediul a două meniuri principale: I Want to Study in Romania (Vreau să studiez în România) și I am a Student in Romania (Sunt student în România).
Aplicația include date despre România, detalii cheie despre universitățile românești, respectiv centrele universitare și oferta educațională disponibilă, procesul de admitere, burse, viză și permis rezidență, drepturile și obligațiile studenților, organizații studențești disponibile în universități, voluntariat sau Programul Erasmus+. Utilizatorii pot să își seteze în aplicație subiecte de interes pentru care își doresc să primească notificări. Aplicația StudyinRomania este disponibilă în limba engleză și română, cu mențiunea că, momentan, anumite detalii despre universități sunt disponibile numai în engleză, întrucât conținutul este preluat din platforma StudyinRomania.
Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 238 de voturi ”pentru” şi un vot ”împotrivă”, proiectul de lege pentru modificarea Legii 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care prevede instituirea posibilităţii ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută şi cu voucherele de vacanţă acordate părinţilor, transmite Agerpres.
Astfel, voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele şcolare, naţionale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului. Procedura privind plata taberelor potrivit prezentului alineat se stabileşte prin ordin comun al ministrului educaţiei şi al ministrului finanţelor, prevede proiectul.
Totodată, s-a stabilit că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei. Prin excepţie, organizaţiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajaţi ai organizaţiei sindicale, prevede proiectul. Frecvenţa acordării tichetelor cadou şi valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizaţiei sindicale. Prevederile referitoare la achiziţionarea şi emiterea tichetelor cadou se aplică în mod corespunzător.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.