EȘTI AICI:
Revista presei – 9 iulie 2021

Revista presei – 9 iulie 2021

Gjf1
Jazz la înălţime, în Banatul de Munte - a început a XXV-a ediţie a Gărâna Jazz Festival, organizată în parteneriat cu UVT
agerpres.ro

Genericul "La UVT, cultura este capitală!" urcă în aceste zile la înălţimea Banatului de Munte, în Caraş-Severin, unde a început, ieri seară, ediţia a XXV-a a Gărâna Jazz Festival, organizată în parteneriat cu UVT.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: "Universitatea de Vest din Timişoara contribuie, începând din acest an, la buna organizare a spectacolelor din capitala de vară a jazz-ului românesc, Gărâna, în Banatul de munte, unde are loc cel mai important festival e acest gen, în aer liber, din sud-estul Europei. UVT a devenit partener al acestui festival de jazz outdoor îndrăgit în Banat, dar şi în diaspora bănăţenilor aflaţi în toată lumea, pentru că publicul atras aici an de an este avizat şi eterogen, cultivat şi informat, mulţi dintre spectatori fiind studenţi ai centrului universitar timişorean sau absolvenţi ce fac parte din generaţiile de alumni UVT. Această relaţie culturală creată prin studenţii sau absolvenţii noştri, veniţi la Gărâna, motivează realizarea acestui parteneriat, prin care susţinem cultura vie, exprimată în spectacole de jazz de la Gărâna, apreciate în plan internaţional."

În prima seară a ediţiei a XXV-a, la Gărâna Jazz Festival publicul a fost încântat prin evoluţiile unice ale celor patru grupuri de jazz din line-up-ul de deschidere: Mircea Tiberian Trio, Paul Lay Trio, Trygve Seim - Helsinki Songs, Avishai Cohen Trio. Astăzi, în a doua seară a festivalului, vor urca pe scenă Gaia Cuatro, Vasko Atanasovski Quartet, Dhafer Youssef - Sounds of Mirrors şi Antonio Farao Electric Trio, după care, până la finalul săptămânii, vor mai urma alte trei seri cu artişti speciali.

UVT susţine iniţiativele culturale care schimbă comunităţi, aduce creatori valoroşi laolaltă şi promovează arta autentică, iar Festivalul de Jazz de la Gărâna este un simbol al evenimentelor culturale de mare impact. Parteneriatul stabilit între UVT şi Gărâna Jazz Festival uneşte energiile uneia dintre cele mai importante universităţi din România cu un festival de top din ţara noastră.

Prin acest parteneriat, UVT îşi extinde lista de evenimente culturale pe care le susţine şi le promovează, alături de conferinţe, artist talks, expoziţii, concerte şi multe alte forme de întâlnire între personalităţile culturale şi publicul timişorean, confirmând dorinţa de a crea un mediu cultural cât mai efervescent, în anticiparea anului 2023, când Timişoara va deţine titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Studunivb
Studenţii de la Universitatea din Bucureşti se întorc la cursurile în format fizic de la 1 octombrie
adevarul.ro

Universitatea din Bucureşti anunţă că, începând cu 1 octombrie, va relua toate activităţile didactice în format fizic, faţă în faţă.

„Astfel, odată cu începerea anului universitar 2021 - 2022, studenţii Universităţii din Bucureşti, indiferent de nivelul de studii, sunt aşteptaţi să îşi reia locurile rămase libere în sălile de curs, atât pentru ceremoniile de deschidere şi pentru activităţile didactice teoretice şi practice, cât şi pentru evenimente conexe şi interacţiunea firească cu colegii şi cu profesorii lor.

Cu excepţia cazurilor de forţă majoră care pot fi generate de evoluţia situaţiei pandemice, începând din toamnă, cursurile, laboratoarele, seminarele, stagiile de practică şi celelalte tipuri de activităţi didactice, precum şi evaluările şi examinările periodice, semestriale şi anuale se vor desfăşura faţă în faţă”, se arată într-un comunicat al UB postat pe site-ul instituţiei.

De asemenea,  o parte dintre căminele Universităţii din Bucureşti vor rămâne deschise pe toată perioada verii pentru studenţii care îşi doresc să rămână în Bucureşti în timpul vacanţei, iar de la 1 octombrie UB va deschide toate căminele disponibile, cu excepţia situaţiei în care autorităţile competente nu impun alte măsuri de restricţii.

„Pentru a creşte şansele reluării activităţilor didactice în format fizic, dar şi pentru a contribui la revenirea la o situaţie normală în toate sferele vieţii personale şi profesionale, Universitatea din Bucureşti recomandă întregii sale comunităţi academice - studenţi, cadre didactice, cercetători şi personal administrativ - să se vaccineze, minimizând astfel riscurile îmbolnăvirii şi ale transmiterii virusului", se mai arată în comunicat.

 

Upt Rectorat 1 (2)
Absolvenții de liceu din Caras-Severin se pot înscrie online la UP Timișoara. Iată procedura!
ziuadeest.ro

Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul sunt așteptați să se înscrie la Universitatea Politehnica Timișoara, cele 10 facultăți ale acesteia asigurându-le candidaților pregătirea necesară pentru ocuparea, la absolvire, a unui job atractiv.

Pandemia de coronavirus a făcut încă de anul trecut ca procesul de înscriere să fie unul simplificat, astfel încât pentru opt din cele zece facultăți nu va fi nevoie ca elevii să se deplaseze la Timișoara, decât în momentul începerii anului universitar. Înscrierile online au început deja pe platforma dedicată (https://admitere.upt.ro/), o versiune îmbunătățită față de anul trecut, mai intuitivă și cu o interfață mai prietenoasă, care permite candidaților să realizeze toți pașii procesului de înscriere.

Pentru înscrierea online, pe platforma Enroll (https://admitere.upt.ro/) se creează un cont de candidat, cu o adresă de e-mail validă, deoarece prin intermediul acesteia se va realiza comunicarea cu comisia de înscriere pe întreaga perioadă a procesului de admitere. Tot pe platformă sunt disponibile instrucțiuni pentru parcurgerea tuturor etapelor aferente procesului de admitere, inclusiv plata taxei de înscriere și a celei de confirmare.

Un sprijin suplimentar poate fi acordat candidaților, din data de 12 iulie 2021, în centrele de admitere din cadrul facultăților și în centrele zonale de la Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja” Drobeta-Turnu Severin, Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița, Colegiului Național „Spiru Haret” Târgu Jiu.

La facultățile din domeniul IT – Automatică și Calculatoare și respectiv Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – admiterea se face prin concurs cu probă de verificare a cunoștințelor la matematică sau probă online bazată pe portofoliu de realizări, iar înscrierile se fac în perioadele 6 – 16 iulie 2021 (online) și 12 – 16 iulie 2021 (fizic).

La Facultatea de Arhitectură și Urbanism admiterea se face prin concurs cu probă de verificare a cunoștințelor la desen tehnic și liber, iar înscrierea candidaților (online și fizic) se face în perioada 6 – 13 iulie 2021.

Pentru restul facultăților perioada de înscriere a candidaților este 6 – 19 iulie (online) și 12 – 19 iulie (fizic), modalitatea de admitere fiind concurs de dosare.

Gradina Botanica Jibou 760x490
Grădina Botanică din Jibou a fost preluată de Universitatea Babeș-Bolyai
foaiatransilvana.ro

Universitatea Babeș-Bolyai a preluat oficial Grădina Botanică din Jibou, aflată până acum în subordinea Ministerului Educației.

Astfel, Centrul de Cercetări Biologice din Jibou din subordinea Ministerului Educației a devenit recent, printr-o Hotărâre de Guvern adoptată în 24 iunie 2021, parte a comunității Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB).

„Nu este un secret că UBB crede în concentrări academice și apoi în diferențieri înțelepte ale misiunilor acestor concentrări. Altfel, în formule mici, jucăm sub radarul academic internațional important, oricât de performanți am fi individual, cu consecințe academice și societale negative și cu irosire de șanse și resurse. În acest sens, după comunitatea academică din Reșița, o altă comunitate academică se alătură comunității academice a UBB, împreună devenind mai puternici. Este vorba despre Centrul de Cercetări Biologice din Jibou.

Colaborările dintre UBB și Centru sunt vechi și constante, așa cum este normal într-o lume tot mai globalizată, între unități academice, cu teme similare, aflate la nici 60 de km unele de altele. Așa că acesta este un demers natural, dorit de ambele entități academice. În plus, în acest fel, UBB își întărește prezența în județul Sălaj – după extensia universitară din Zalău are acum un Centru de cercetare în orașul Jibou -, dorind astfel să contribuie, împreună cu autoritățile locale, la o dezvoltare comunitară bazată pe cunoaștere și inovație în Jibou (și în Sălaj).

În fine, UBB poate acum organiza rațional și eficient cea mai extinsă rețea de grădini botanice din țară (și poate chiar din țările din jur) – Cluj (Cluj-Napoca) – Bistrița Năsăud (Arcalia) – Sălaj (Jibou) -, cu rol educațional, în cercetare-dezvoltare-inovare și în relația cu societatea (inclusiv pentru stimularea turismului). Le urez noilor colegi bun venit în comunitatea UBB, mă bucur că și-au dorit și au ales acest lucru, împreună fiind de acum mai puternici pentru comunitățile noastre academice și locale și pentru competitivitatea țării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Dunarea
UBB a cumpărat un complex-restaurant pe Litoral, la Neptun. Vezi suma și ce se va face acolo
cluj24.ro

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca a cumpărat un complex-restaurant în stațiunea Neptun de pe Litoral pentru suma de peste un milion de euro.

Astfel, UBB s-a înscris la licitație și a câștigat complexul – restaurant ”Dunărea” din Neptun oferind prețul de 865.100 de euro plus TVA, compus dintr-un teren de peste 4500 mp și o clădire de 1600 mp, dată în folosință în anul 1968.

Reprezentanții UBB susțin că achiziția face parte din strategia universității de extindere a spațiilor de învățământ și cercetare, în contextul creșterii cifrei de școlarizare.

Rectorul UBB, Daniel David, a declarat pentru Cluj24 că demersul de achiziție este încă în derulare, dar se dorește dezvoltarea, la Neptun, a unei stațiuni științifice/academice.

”Aceasta va avea funcții (1) educaționale, (2) de cercetare-dezvoltare-inovare și (3) de relație cu societatea. Demersul a fost motivat (1) de jos în sus – solicitările de practică și/sau de cercetare în zona Dobrogei/Mării Negre din partea cadrelor didactice/cercetătorilor și studenților UBB (iar închirierea unor spatii pe măsura nevoilor nu este fezabilă) și (2) de sus în jos, în condițiile în care UBB, ca o universitate globală, nu poate să nu fie ancorată în proiectul european al <<Inițiativei celor Trei Mări (I3M)>> (ex. în digitalizare, energie etc.).

Asta și în coordonare cu proiectul Danubius, în care dorim să fim parte activă prin stațiunea științifică/academică de la Coronini.

De asemenea, noi țintim proiecte comune cu autoritățile locale, deoarece experiența a arătat că prezența academică a UBB în diverse localități ale țării le dinamizează din punct de vedere socio-economic și spre avantaje competitive, cu impact pozitiv, apoi, asupra bunăstării populației”, a explicat David.

Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) anunţa, prima oară în 2007, că scoate la vânzare Complexul Restaurant „Dunărea” din Neptun la prețul de 2,65 milioane de euro, fără TVA.

UBB a cumpărat luna trecută și hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca, tranzacția ridicându-se la 8 milioane de euro.

Asefront2
Înscrierile la facultate au început! Cum se desfășoară admiterea la universitățile din țară
capital.ro

Este perioada admiterilor la facultate, iar Universitățile din toată țara și-au afișat deja oferta educațională. Acestea au scos la concurs locuri la buget și la taxă. Modalitățile de admitere diferă la fiecare universiatate în parte. Unele au rămas pe modalitatea clasică de concurs cu examene scrise sau orale, altele au ales admiterea prin dosar sau printr-un eseu motivațional.

Universităţile din România pun la dispoziţia viitorilor studenţi locuri la buget şi la taxă. Modalităţile de admitere diferă, având la bază atât media de la examenul de Bacalaureat, cât şi alte forme de examen scris şi oral. Scrisorile de motivaţie sau interviurile sunt, de asemenea, folosite de facultăţi ca modalitate de concurs.

Universitatea din București

Pentru studiile de licenţă, Universitatea din Bucureşti a scos la concurs 4515 locuri bugetate pentru cele 19 facultăţi. Concursul de admitere se desfăşoară în perioada 1-30 iulie 2021. Fiecare facultate din cadrul Universităţii are propriul calendar, în perioada menţionată. Datele pot fi consultate de cei interesaţi pe website-urile facultăţilor. Sunt aici cinci forme de admitere:

1. Admitere pe baza mediei sau a notelor de la bacalaureat – Facultatea de Administraţie şi Afaceri, Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie şi Geofizică, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei.

2. Admitere pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional – Facultatea de Filosofie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Istorie, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Teologie Baptistă.

3. Admitere pe baza unei formule mixte – Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Matematică Informatică, Facultatea de Teologie Romano-Catolică.

4. Admitere pe baza unui interviu motivaţional – Facultatea de Teologie Ortodoxă.

5. Admitere pe bază de examen – Facultatea de Drept

Academia de Studii Economice București

Academia de Studii Economice din Bucureşti scoate la concurs peste 6500 de locuri la programele universitate de licenţă, aproape jumătate dintre acestea fiind finanţate de la bugetul de stat. Admiterea se va desfăşura pe platforma admitere.ase.ro în perioada 9 – 16 iulie. Concursul constă în: eseu motivaţional, test de competenţă lingvistică. Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media de la BAC şi media anilor de studii liceale.

Echipa Fete IT 640x400 1
Cinci eleve din București au creat cea mai bună aplicație IT din Europa, în competiția internațională de programare și antreprenoriat Technovation Girls. Cum funcționează Safe Walk, pentru prevenirea agresiunilor pe stradă
edupedu.ro

O echipă de eleve de liceu din România a câștigat competiția regională pe Europa a Technovation, după ce fetele au dezvoltat cea mai bună aplicație europeană din divizia seniori.

Echipa este formată din Ruxandra Stoica, Ilinca Pitiș, Ioana Badea, Eva Marinescu și Andreea Ghinescu, eleve ale Colegiului Național Bilingv “George Coșbuc” din București.

Ediția Technovation din 2021 a numărat aproximativ 5.900 de fete (din peste 60 de țări) care au dezvoltat 1.700 de aplicații mobile menite să rezolve problemele reale din comunitățile lor. Fetele au folosit tehnologia pentru a rezolva problemele cu care se întâlnesc adesea, inclusiv violența domestică, poluarea apei sau accesul la educație.

Potrivit organizatorilor competiției, SafeWalk oferă o măsură inovatoare de siguranță care protejează fetele tinere de pericole atunci când se deplasează singure, declanșând o alarmă puternică menită să-l sperie pe atacator.

Această alarmă este urmată de una silențioasă care informează colegii sau prietenii că sunt în pericol și permite urmărirea GPS alături de o transmisie audio și video live.

De asemenea, le permite utilizatorilor să își creeze propria comunitate cu cei mai de încredere prieteni sau membri ai familiei.

Fetele povestesc experiența pe care au avut-o în timpul pregătirii pentru competiție:

Technovation este o competiție destinată fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani pasionate de IT de mobil, prin care acestea dezvoltă aplicații inovatoare, menite să ajute comunitățile să rezolve probleme din viața de zi de zi.

Competiția este organizată de Asociația Adfaber în jurul unor teme precum sărăcia, pacea, egalitatea, educația, mediul și sănătatea.

Fetele dezvoltă aplicații de mobil prin care oferă soluții pentru aceste teme, iar echipele alese sunt premiate la nivel internațional, dar și național prin Asociația Adfaber și sponsorii Adobe și Fitbit.

Image 2013 05 13 14797833 41 Borboly Csaba
Învăţarea limbii române de către elevii maghiari trebuie luată mai în serios de Ministerul Educaţiei - spune șeful CJ Harghita
hotnews.ro

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, s-a declarat nemulţumit, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de rezultatele obţinute de elevii maghiari din judeţ la proba de limba română a Evaluării Naţionale şi a examenului de Bacalaureat şi consideră că Ministerul Educaţiei trebuie să ia mult mai în serios această chestiune.

„Se vede foarte clar că într-un judeţ unde marea majoritate a copiilor nu sunt de limba maternă, comunicarea în limba română trebuie să fie învăţată separat. Până când copiii maghiari nu învaţă să vorbească şi să scrie în limba română, ci numai memorează subiecte şi redau din memorie, până atunci şansele la Bacalaureat pentru copiii maghiari sunt mici (...) Noi asta am susţinut din start, că nu este de ajuns să fie făcute nişte manuale foarte frumoase, desenate, colorate, ci trebuie să ne uităm şi la aceşti copii, care ar trebui să comunice în limba română şi atunci eu cred că rezultatele ar fi altele. Noi, de ani de zile lucrăm cu această problematică, din păcate nu avem susţinere câteodată nici din întreg mediul politic (...) dar eu văd că altă soluţie nu este şi va trebuie să fie luată mult mai serios şi din partea Ministerului Educaţiei învăţarea limbii române”, a declarat Borboly Csaba, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că instituţia pe care o conduce se ocupă de mai mult timp cu această chestiune, a derulat programe, a susţinut Inspectoratul Şcolar şi primăriile, dar atribuţiile îi sunt limitate.

„Ce ne rămâne este să facem programe directe, finanţări directe, încercăm să susţinem primăriile care vor să aibă rezultate, încercăm să ajutăm Inspectoratul Şcolar, unde se poate, deci intenţii avem, voinţă avem, atribuţii, pârghii legale nu avem şi fondurile noastre sunt limitate”, a mai arătat Borboly.

La rândul său, şeful comisiei de învăţământ din Consiliul Judeţean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, care conduce şi Casa Corpului Didactic şi a ocupat în trecut funcţia de inspector şcolar general, consideră că trebuie organizate programe de formare pentru uniformizarea competenţelor de predare a limbii române ca limbă ne-maternă a cadrelor didactice de la şcolile maghiare.

„Noi credem că la nivelul cadrelor didactice trebuie organizat un program de formare care să uniformizeze competenţele de bază la toate cadrele didactice, nu doar în judeţul Harghita, ci şi la nivelul naţional, care predau în şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale, tehnici de predare a limbilor, ca limbi nematerne. Deci, o uniformizare a acestor competenţe. După aceea, vine dezvoltarea unor materiale auxiliare, eventual alte manuale care se axează pe predarea limbii (române - n.red.) ca limbă nematernă, diferite programe digitale. Dar, totuşi, în primul şi în primul rând, noi credem că aceste rezultate au fost influenţate parţial şi de faptul că nu a existat un program de formare specific pe această componentă, pe predarea limbii nematerne, conform unor programe specific realizate şi foarte bine realizate pentru şcolile cu predare în limbile minorităţilor", a susţinut Ferecz Salamon Alpar.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.