EȘTI AICI:
Revista presei – 9 decembrie 2021

Revista presei – 9 decembrie 2021

Dreamstime S 51727581
Universitatea din București plănuiește un master de comunicare a științei, anunță prorectorul Sorin Costreie: “Ceea ce ar trebui să fie educația când își dă mâna cu știința și cultura”
edupedu.ro

Universitatea din București pregătește un master de comunicare a științei, care ar fi o premieră în România și care ar urma să fie dezvoltat cu parteneri internaționali, potrivit prorectorului Universității, Sorin Costreie. Acesta a anunțat proiectul luni, în cadrul unei conferințe pe tema comunicării pe teme științifice și educaționale în contextul în care se amplifică fenomenul dezinformării în media și pe rețele sociale.

Sorin Costreie a spus, în cadrul evenimentului organizat de UNESCO în parteneriat cu Universitatea din București, că un astfel de program de master, cum “nu cred să mai existe în țară”, ar putea fi dezvoltat împreună cu universități din străinătate, care fac parte din consorțiul universitar Civis,în care este membră Universitatea din București.

Potrivit reprezentanților instituției de învățământ superior, orizontul pentru lansarea programului este de doi ani, adică începând cu anul universitar 2023-2024.

Sorin Costreie a pus pregătirile pentru acest master în contextul schimbărilor prin care trec instituțiile de învățământ superior, sub presiunea evoluțiilor din societate, inclusiv în contextul fenomenului dezinformării. 

Digitalizare Calculator Cod Programare
Adaptarea mediului universitar la sistemul hibrid de învățare
edumanager.ro

În cadrul ultimei întâlniri a comunității OSC-Hackathons s-au reunit într-un format online cadre didactice din mediul de învățământ universitar pentru a aduce în atenție o temă intens resimțită în contextul cotidian, ,,Adaptarea mediului universitar la sistemul  hibrid de învățare”.

Sistemul de învățământ online reprezenta până acum câțiva ani doar o idee ușor conturată ce dezvolta conținut mai mult în afara României și care părea că va fi integrată în țară printr-un demers complex și de lungă durată.

Contextul actual a determinat o evoluție accentuată și o deschidere mai mare către adaptabilitate și împărtășirea tehnicilor de predare învățare. Varianta de predare în format hibrid a adus tehnologia mai aproape de oameni și i-a determinat să stabilească noi relații, virtuale.

Prof. Univ. Dr. Adrian Iftene, decanul Facultății de Informatică, UAIC Iași  a prezentat situația facultății ca una ușor adaptabilă necesităților actuale deoarece multe din elementele utilizate  în online deja existau și erau folosite în cadrul demersului de predare învățare.

Cursurile au fost redirecționate în online prin utilizarea de platforme precum Zoom, Webex Classroom dar și Google Drive, cu care studenții erau deja familiarizați. În ceea ce privește laboratoarele și seminariile, se folosesc tool-uri precum Github, Trello sau Overleaf iar ca variantă de comunicare rapidă, se utilizează Email, Discord sau platformele de social media.

Modul de evaluare a studenților s-a schimbat semnificativ, de la varianta în format scris la cea orală, prin intermediul unor platforme specializate, precum Kahoot și Exam.net. S-a păstrat și evaluare fizică, atunci când situația a permis acest lucru.

Ioan Selejan 2 620x400
ÎPS Ioan Selejan, Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole din Timișoara
expressdebanat.ro

„Pentru mine este încă o cruce. Încă o sarcină, încă o datorie la care trebuie să fiu prezent. Acest titlu mă obligă să fiu și mai mult alături de școala românească, de orice categorie ar fi ea și după cum bine știți m-am implicat în ajutorarea grădinițelor, până la a ajuta sistemul de învățământ universitar de aici, din Banat.” Declarația îi aparține ÎPS Ioan Sălăjan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, la acordarea titlului de Doctor Honoris Causa de către USAMVB. 

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara a decernat titlul de Doctor Honoris Causa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului.

Ceremonia decernării a fost deschisă cu intonarea Imnului României și a imnului studențesc de către Corul USAMVBT.

Copiicurteascolii
Liber la sport în curțile școlilor din Timișoara
tion.ro

Elevii din Timișoara vor putea folosi terenurile de sport din curțile școlilor și după terminarea cursurilor, dar și în vacanțe. Reprezentanții primăriei au lucrat zece luni la un proiect de hotărâre și au reușit să-i convingă pe consilierii locali să deschidă porțile școlilor.

Doar 15 școli din Timișoara vor putea fi folosite de elevi după terminarea orelor, pentru mișcare. Consilierii locali au aprobat, marți, un proiect care permite accesul liber al elevilor în curțile și pe terenurile de sport din unitățile de învățământ preuniversitar de stat din oraș.

„Elevii vor avea acces la terenurile de sport din incinta școlilor și după terminarea cursurilor și în vacanțe, pentru a face mișcare. 15 unități de învățământ care au terenuri de sport și pază umană, au fost identificate împreună cu Inspectoratul Școlar, pentru a face parte din acest program, care se va extinde și la alte școli, în momentul în care vor dispune de pază umană. Accesul la aceste terenuri, în weekenduri și în vacanțe – dacă nu se desfășoară alte activități, de tip olimpiade, examene etc. – se poate face între orele 9-21, în funcție de anotimp și de programul de pază”, transmit reprezentanții primăriei.

 

Suro
ANTREPRENORIAT - Raportul Atomico: tot ce trebuie să știi despre startup-urile tech din Europa
start-up.ro
Reprezentanții fondului de investiții Atomico, unul dintre cele mai cunoscute la nivel mondial, au publicat raportul anual privind evoluția sectorul tech în ultimele 12 luni. Iată ce trebuie să știi despre startup-urile tech din Europa.
 
Potrivit raportului Atomico State of European Tech pe 2021, continentul nostru s-a poziționat ca un jucător cheie în sectorul tech global. Astfel, capitalul investit în companiile de tehnologie europene a atins suma record de 100 de miliarde de dolari, există 98 de noi unicorni, iar numărul startup-urilor rivalizează cu cel din State.

Companiile fondate în 2021 au atras 0,9% din capitalul total investit în primele 9 luni ale anului. Peste trei sferturi din capital a fost atras de companii cu o vechime de cel puțin 6 ani pe piață.

Totodată companiile tech europene au reușit să adune în 8 luni de business o valoare de 1.000 de miliarde de dolari.

Potrivit aceluiași raport, Europa găzduiește 30% din developerii open soruce din lume, fiind activi aici aproape 20 de milioane de programatori care interacționează pe GitHub.

Totodată, deși sunt bani de investiții disponibili, fondatori din segmente slab reprezentate spun că au dificultăți foarte mari în a accesa capital. Potrivit raportului, în 2021, 1,1% din capitalul strâns per total a fost accesat de startup-uri fondate de femei, în timp ce 8,8% a fost accesat de echipe mixte.

Raportul Atomico mai arată faptul că, la nivel european, investițiile early-stage au avut o pondeeree de 21,5% din total în 2021, banii fiind atrași, preponderent, de startup-uri de gaming, digital health sau foodtech.

Dreamstime S 65126432
Licitația pentru Biblioteca Școlară Virtuală s-a finalizat. Câștigătorul este Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL și Ascendia
edupedu.ro

Câștigătorul licitației pentru Biblioteca Școlară Virtuală este Asocierea dintre S & T România (Leader), Trencadis Corp SRL, Ascendia, Cyberllence Inovatie, Software Imagination & Vision, S&T CZ s.r.o. și Tema Energy S.R.L. Raportul procedurii în care a fost anunțat câștigătorul licitației a fost publicat la o oră după ce Edupedu.ro a scris despre tergiversările proiectului care are data finală de 15 decembrie pentru anunțarea unui câștigător.

Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de președintele ARNIEC, Gheorghe Dinu, și de CEO-ul Ascendia SA, Cosmin Mălureanu.

 

Colaj Poli 100 704x336
Un club sportiv, o universitate, un oras, o singura inima. Centenarul Societatii Sportive Politehnica Timisoara
opiniatimisoarei.ro

Dacă în 2020 trăia emoția sărbătoririi Centenarului Universității Politehnica Timișoara, acum, în 2021, instituția a aniversat 100 de ani de la înființarea Societății Sportive Politehnica Timișoara. Sportul s-a dezvoltat odată cu universitatea la Politehnică, fiind unul dintre puținele cazuri în care, imediat după înființarea universității, au pornit primele discuții cu privire la înființarea asociației sportive. În primăvara lui 1921 avea loc și primul joc de fotbal, neoficial, dar consemnat în presa vremii.

Echipa de fotbal a primei instituţii de învăţământ superior din Timişoara s-a constituit statutar la 4 decembrie 1921, la inițiativa primului rector, Traian Lalescu, un mare iubitor de sport. De atunci, pe parcursul a 100 de ani, sportul a fost o componentă esențială a pregătirii studenților Universității Politehnica Timișoara, iar data de 4 decembrie a devenit una simbolică, fiind cea la care este sărbătorit un adevărat brand al orașului, iubit și alintat de generații întregi de suporteri – POLI!

1280x670 10 80 (6)
Femei din știință: 4 cercetătoare din România, burse de 188.000 de lei
strat-up.ro

Ancuța Jurj, Mădălina Pandele, Dana Popescu și Isabela Trăistaru sunt cele patru cercetătoare din România care au fost desemnate câștigătoarele celei de-a XII-a ediții a competiției L’Oréal – UNESCO ”Pentru Femeile din Știință”, organizată cu suportul UEFISCDI, cu scopul de a sprijini comunitatea științifică din România.

Cele patru burse private în valoare totală de 188.000 de lei vor fi investite în proiectele de cercetare cu care s-au înscris în competiție cele patru câștigătoare.

Finanțarea acestor proiecte de cercetare reprezintă modalitatea prin care L’Oréal sprijină și încurajează femeile să urmeze o carieră în știință, dar și pasul-cheie spre noi descoperiri științifice cu impact atât în medicină, cât și în protejarea mediului – obiectiv strategic al companiei care își îndreaptă toate eforturile spre respectarea granițelor planetare, îmbunătățirea eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.