EȘTI AICI:
Revista presei – 9 aprilie 2021

Revista presei – 9 aprilie 2021

Sedinta Cotroceni Iohannis Cimpeanu 820x546
Administrația Prezidențială: Reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, obiectivul principal / Nicio restricție suplimentară în privința școlilor / Se pregătesc concursurile de directori
edupedu.ro

Reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil este obiectivul principal, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat, după o ședință a președintelui Iohannis cu ministrul Educației.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 8 aprilie 2021, o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul căreia au fost abordate teme privind sistemul educațional, precum și modalitatea de derulare și de finalizare a anului școlar 2020-2021, în condiții de siguranță pentru toți participanții la procesul de învățământ.

În acest context, au fost evaluate demersurile realizate pentru asigurarea măsurilor de protecție sanitară la nivelul unităților școlare.

În ceea ce privește reluarea cursurilor după actuala vacanță, se vor aplica aceleași scenarii pe baza cărora s-a desfășurat activitatea didactică în acest semestru. Obiectivul principal este reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, dar acest lucru depinde direct de evoluția epidemiologică.

646x404 (1)
Universitatea de Vest din Timişoara a lansat un program gratuit de recuperare post-COVID, prin sport
adevarul.ro

Miercuri a fost lansat de Universitatea de Vest din Timişoara, un program de recuperare gratuită a persoanelor care au fost infectate cu COVID-19, pentru revenirea la performanţa respiratorie şi musculară de dianinte de contaminare şi chiar cu posibilitatea de a o îmbunătăţi.

Rectorul UVT, Marilen Pirtea, a explicat că este vorba despre un program responsabilitate socială şi de participare la efortul colectiv de normalizare a vieţii în pandemie. Pentru a participa la exerciţiile fizice, doritorii au nevoie de o trimitere medicală eliberată de un medic de specialitate, prin care se recomandă realizarea de exerciţii de recuperare respiratorie şi sau musculară, conform Agerpres. „Sunt exerciţii fizice pentru persoane care doresc să-şi fortifice musculatura, să se implice în diverse exerciţii fizice cu supraveghere de specialitate din partea cadrelor didactice din cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (FEFS) şi pentru a revigora zona pulmonară şi a o readuce spre capacitatea anterioară îmbolnăvirii, poate chiar mai îmbunătăţită. Antrenamentele se vor desfăşura exclusiv în aer liber, pe două terenuri de sport ale noastre, pe care le punem la dispoziţie, în acest sens şi cu respectarea măsurilor impuse de pandemie”, a afirmat Marilen Pirtea, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului.

Decanul FEFS, conf. Adrian Nagel, a spus că programul îşi propune să vină în ajutorul pacienţilor post-COVID, pentru reabilitarea acestei categorii de persoane, în principal vizând reducerea riscului de reâmbolnăvire şi readucerea foştilor infectaţi cu Coovid-19 la calitatea vieţii de dinainte. „Prin programele individualizate şi personalizate pe care le vom crea şi lucrând direct cu pacienţii foşti COVID încercăm să îmbunătăţim în primul rând partea legată de aparatul respirator, afectat cel mai mult, dar şi un impact asupra sistemului muscular şi scheletar. Mai apar şi alte probleme, legate de partea neurologică şi chiar psihosocială. În colaborare cu colegii de la Psihologie sperăm să creăm nişte activităţi speciale de susţinere a acestor persoane”, a detaliat Adrian Nagel.

 

3 Sorin Ca R Mpeanu Main
Cîmpeanu: Concursurile pentru directorii de școli, în iulie. Prima probă - examen scris cu subiecte unice
hotnews.ro

Concursurile pentru directorii de școli vor fi organizate cel mai probabil în prima săptămână din luna iulie, când ar urma să aibă loc un examen scris cu subiecte unice, a anunțat joi, la TVR1, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care a precizat că aceasta este o variantă care se ia în calcul.

Etapa a doua va fi organizată la finalul lunii iulie, iar la această probă vor participa cei care au luat cel puțin nota 7 la prima probă, a precizat el.
„Aceste concursuri trebuie să aibă loc de preferință înainte de expirarea mandatelor lor, adică în luna august, Nu este deloc simplu pentru că avem examene naționale. Una dintre variantele pe care le luăm în calcul este organizarea unui examen scris cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie”, a afirmat Cîmpeanu.
„Dacă nu vom putea organiza acest concurs din considerente epidemiologice, oricum trebuie organizat imediat după începerea școlii, în septembrie”, a mai spus el.
Ministrul declarase pentru HotNews.ro luna trecută că este vorba despre 9700 de posturi de directori și directori de școli. Acesta a precizat atunci că după concursurile pentru directori vor fi organizate cele pentru inspectorii școlari.
Dreamstime M 102911927 820x547
Este statul român în măsură să decidă campionii economiei? Patru economiști redutabili, doi români și doi americani, dau verdictul - unul dintre aceștia este de la UVT
economica.net

Silviu Cerna este profesor emerit de ‘’Economie monetară’’ la Facultatea de Economie şi de Adminstrare a Afacerilor a Universităţii de Vest din Timişoara. Este autor a numeroase lucrări în care tratează rolul băncilor centrale în economiile contemporane, obiectivele şi instrumentele politicii monetare, factorii determinanţi ai cursurilor valutare, uniunile monetare etc. Cartea Teoria zonelor monetare optime a primit premiul Academiei Române „Victor Slăvescu” (2006), iar, mai recent (2015), cartea Politica monetară a fost distinsă cu premiul ’’Eugeniu Carada’’ al Academiei Române şi Marii Loje Naţionale a României. În perioada 1992-2009, a fost membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

Efectuarea reformelor necesare pentru instituirea capitalismului a transformat radical situaţia economică a fostelor ţări comuniste. Astfel, produsul intern brut pe cap de locuitor este de 17.260 euro în Cehia, 12.630 euro în Ungaria, 12.660 euro în Polonia, pe cînd în România, în care sectorul de stat are încă o pondere ridicată, acest indicator este de doar 8.780 euro. Iar aceste diferenţe de ordin statistic se regăsesc în fiecare aspect al vieţii zilnice, de la înfăţişarea oraşelor şi satelor până la îmbrăcămitea şi chipul oamenilor. Progresul economic al ţărilor amintite nu se datorează acţiunii guvernelor, care, şi în aceste cazuri, mai mult au împiedicat dezvoltarea economică sănătoasă pe care o produce funcţionarea regulată a instituţiilor capitaliste, ci faptului că nici politicile guvernamentale şi nici lupta cetăţenilor pentru păstrarea avantajelor economiei comuniste (loc de muncă sigur, preţuri fixe, locuinţe ieftine etc.) nu au constituit obstacole insurmontabile în calea antreprenoriatului capitalist.

 

63268262 M RO 678x381
Cum stăm cu generozitatea în România
natgeo.ro

Laszlo Bodor, cofondator al Asociației Envision și unul dintre inițiatorii proiectului Dăruiește Ziua Ta, despre cum îi determină pe oameni să fie generoși fără a aștepta ceva la schimb.

Ce înseamnă pentru tine munca ta? Ce îți dă satisfacție?

Sunt foarte recunoscător că munca mea implică proiecte care urmăresc să ajute oameni care au nevoie de sprijin și să schimbe în bine lumea în care trăim. Faptul că activitatea mea profesională, prin natura proiectelor la care lucrez, este atât de aproape de oameni și de viață îmi aduce bucurie în fiecare zi. Cu atât mai mult cu cât nu este o simplă întâmplare că fac ceea ce fac. După facultate am început să lucrez la o companie multinațională, mi-a plăcut mult ce făceam și aveam planuri serioase să rămân în domeniul respectiv. Doar că la un moment dat am început să fac voluntariat la HOSPICE Casa Speranței, fundație care oferă îngrijire pentru oamenii care se luptă cu o boală incurabilă, și totul s-a schimbat. Am trecut printr-un proces de descoperire de sine și am hotărât să fac o schimbare esențială pe plan profesional. Si pot spune cu mâna pe inimă că a fost cea mai bună decizie. Simt că mi-am descoperit vocația, am învățat și învăț foarte mult, iar munca mea îmi oferă multe satisfacții nu numai pe partea profesională cât și pe cea umană.

Cum stăm cu generozitatea în România? Suntem generoși?

Stăm din ce în ce mai bine, numărul românilor care se implică crește de la un an la altul. Acest lucru se vede și în rezultatele platformei Galantom: în 2020 valoarea totală a donațiilor a fost de 5,2 milioane de lei, cu 47% mai mare ca în anul precedent. Donația medie a fost de 122 de lei iar cea mai mare donație de 10.000 de lei. Cei mai mulți donatori de pe platformă, 65,2%, sunt din segmentul de vârstă 25-44, însă este în creștere procentul celor care donează din celelalte categorii de vârstă. Și Galantom este doar unul dintre exemple.

Post It 3 768x512
Ce înseamnă să fii milenial cu serviciu
dor.ro

Suntem generația care suferă de burnout, anxietate și depresie, de stres și de probleme de sănătate cauzate în mare parte de mediul de lucru sau de manageri. În teorie, în interviuri, în interacțiunile de început, majoritatea managerilor par deschiși să ofere recunoaștere și autonomie, însă abordarea superioară, hate-ul retroactiv cu privire la propunerile deschise și directe, micromanagementul și lipsa de comunicare la nivel personal, feedback-ul și dorința asta de poziționare ne fute rău de tot.

Aș vrea ca noi, milenialii, să fim mai îndrăzneți. Să nu ne pese dacă schimbăm 3 joburi pe motiv de burnout, de agresiune la locul de muncă, de incompatibilitate din punct de vedere al respectului. Să fim mai vocali oriunde e contextul potrivit pentru a spune: this is not OK! Să facem o retrospectivă a comportamentului propriu și să găsim cele mai bune reacții, care ne pot ajuta să luăm cele mai bune decizii. Să știm să citim contractul când realizăm că facem overtime neplătit, de câteva luni încoace. Să mergem către HR, CEO, director, managerul de peste manager, să spunem lucrurilor pe nume, pe limbajul lor.

Să ne asumăm greșelile, să ne cunoaștem limitele și, mai mult, să facem tot ce putem ca să ne protejăm pe noi, ca să putem să creștem.

1280x670 10 80
Microsoft și LinkedIn lansează următoarea etapă a programului global de training, pentru a sprijini persoanele în căutarea unui loc de muncă iar angajatorii să treacă la o economie bazată pe competențe
start-up.ro

Microsoft a sprijinit, în ultimul an, peste30 de milioane de persoane, din 249 de țări, în procesul de dezvoltare a competențelor digitale, depășind obiectivul inițial al programului global de training, inițiat la finele lunii iunie 2020, și se angajează ca anul acesta să ajute 250.000 de companii să recruteze candidații care dețin competențele potrivite. Prin programul global de training demarat la jumătatea anului trecut, Microsoft își propunea să sprijine 25 de milioane de persoane de la nivel global în dezvoltarea competențelor digitale.

De la muncitori în uzine până la vânzători și șoferi de camioane care au fost disponibilizați, milioane de oameni au apelat în timpul pandemiei la cursurile online puse la dispoziție de GitHub, LinkedIn și Microsoft, cu scopul de a se pregăti pentru locurile de muncă cu cea mai mare cerere pe piață, precum serviciile pentru clienți, managementul de proiecte și analiza datelor.

Anunțul, detaliat pe blogul oficial Microsoft, prezintă eforturile companiei de a ajuta oamenii de pretutindeni, aceasta oferind și în anul 2021 cursuri gratuite, prin intermediul LinkedIn Learning și Microsoft Learn, dar și certificări low-cost valabile pentru 10 dintre cele mai solicitate locuri de muncă. Următoarea etapă a acestei inițiative stabilește un nou fundament pentru o economie bazată pe competențe, printr-o serie de noi instrumente și platforme concepute pentru a conecta persoanele calificate (aflate în căutarea unui loc de muncă) cu angajatorii.

„În ultimul an, pandemia i-a afectat exact pe cei mai vulnerabili”, a declarat președintele Microsoft, Brad Smith. „În cadrul LinkedIn și Microsoft, ne concentrăm pe noi acțiuni pentru a sprijini o piață a muncii mai incluzivă, bazată pe competențe, creând mai multe alternative, o mai mare flexibilitate și căi de învățare accesibile, adaptate noilor locuri de muncă”.

Ena
Emmanuel Macron desfiinţează ENA - Şcoala naţională de administraţie – simbolul elitelor franceze
rfi.ro

In aprilie 2019, după debutul crizei vestelor galbene, în cursul unei conferinţe de presă, Emmanuel Macron estimase că „pentru a reforma administraţia publică, trebuie printre altele suprimată ENA” - Şcoala naţională de administraţie. In aceeaşi intervenţie, preşedintele Franţei promitea sfârşitul marilor instituţii de stat – Consiliul de stat, Curtea de conturi, Inspectoratul finanţelor, şamd.

Doi ani mai târziu, promisiunea prezidenţială se îndeplineşte. „Mai bine mai târziu decât niciodată” vor spune, ironic, adversarii preşedintelui. A desfiinţa ENA, propunere făcută de mulţi preşedinţi dar niciodată aplicată, este o revoluţie, un simbol foarte puternic.Trebuie ştiut că această prestigioasă instituţie - urmată de 4 din ultimii 6 preşedinţi francezi - a fost creată printr-o ordonanţă a generalului de Gaulle, în octombrie 1945, care urmărea să redea Franţei postbelice o nouă administraţie de vârf.

Cum notează ziarul Le Monde, „decizia actualului preşedinte – el însuşi „enarque” adică fost elev la ENA, promoţia 2004 – este un răspuns politic, cu întârziere, la criza vestelor galbene dar totodată şi un mesaj către francezi, cu un an înaintea viitoarelor alegeriprezidenţiale. Macron nu doar că se ţine de cuvânt, dar şi continuă să reformeze ţara” în ciuda multiplelor dosare cu care se confruntă acum, începând cu cel epidemiologic.

 

Alina Nelega Ca Si Cum Nimic Nu S Ar Fi Intamplat Coperta
Romanul, laureat al Premiilor „Observator cultural“ în 2020, la categoria „Proză“, apare în Franţa sub titlul „Comme si de rien n’était“: comentariu la RFI Romania
observatorcultural.ro

În Franţa este anunţat în librării în această lună aprilie un roman semnat de Alina Nelega intitulat „Comme si de rien n’était”. În limba română romanul a apărut în 2019 la editura Polirom sub titlul „Ca şi cum nimic nu s-ar fi întîmplat”. Traducerea în franceză a fost realizată de Florica Courriol iar editura care publică romanul, Des Femmes / Antoinette Fouque este cunoscută pentru angajamentul său feminist.

Mărturisesc că am citit romanul nu numai cu ochii unui iubitor de literatură ci şi încercînd să mă pun în pielea cititorului francez şi întrebîndu-mă ce va afla el din această carte. Iar după terminarea lecturii parcă l-am auzit pe acest potenţial cititor francez întrebîndu-se: Oare chiar aşa a fost?

Romanul Alinei Nelega este, înainte de toate, povestea de dragoste imposibilă dintre două fete în România lui Ceauşescu, timpul naraţiunii fiind cuprins între 1979 şi momentul căderii comunismului. Cristina şi Nana, eleve de liceu într-un oraş din Transilvania, descoperă într-o bună zi că ele sunt altfel şi că trebuie de fapt să se ascundă pentru a-şi trăi relaţia, că trebuie să simuleze chiar  normalitatea în sensul impus de societatea de atunci, şi de fapt de multiplele dictaturi, cea comunistă dar şi cea patriarhală şi cea a prejudecăţilor.

FFFF 0321 Superscrieri 10 Nominalizati FB Post 800x800px (1)
Citește, vezi, sau revezi lista de 39 de materiale jurnalistice scrise, video și foto și votează preferatul până pe 12 aprilie / Premiile Superscrieri #10
ffff.ro

La Superscrieri #10 juriul a selectat o listă de 39 de materiale jurnalistice scrise, video și foto care reprezintă un reper de încredere că am înțeles câte ceva despre România anului 2020.

Citește, vezi, sau revezi aceste materiale și votează preferatul până pe 12 aprilie.

Vom premia cel mai votat material cu premiul special al publicului, Superscrierea Cititorilor, la Gala de decernare din 19 aprilie.

Găsești aici lista cu linkuri către nominalizări, te rugăm invită-ți și prietenii să le citească: https://ffff.ro/noutati/premiile-superscrieri/nominalizarile-premiilor-superscrieri-10-voteaza-materialul-preferat/

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.