EȘTI AICI:
Revista presei – 8 iunie 2022

Revista presei – 8 iunie 2022

Cover Bal La Savoy
„Bal la Savoy” – spectacol la Timişoara
romania-muzical.ro

Universitatea de Vest din Timişoara prezintă astăzi opereta „Bal la Savoy” de Paul Abraham, spectacol de licență și dizertație al claselor de canto ale Facultății de muzică și teatru.

Din distribuţie fac parte tineri artişti precum Clarisa Gherge, Silviu Rujoni, Darius Gruița şi David Hrish, printre alţii. Îşi dau concursul corul și orchestra Facultății, sub conducerea dirijorului Herman Szabolcs. Opereta, adaptată de Nicolae Mihai Brânzeu care a semnat şi regia, este pusă în scenă sub îndrumarea profesorilor Peter Oschanitzky, Darius Divian Iordănescu, Gabriela Diana Matei, iar coregrafia îi aparţine lui Denis Matei.

Spectacolul va avea loc de la ora 19.00, la Opera Naţională Română din Timişoara.

16545786194772914551285070236104
UVT și Baroul Timiș organizează conferința de drept penal „In Honorem Viorel Pașca – 70 de ani”
ziuadevest.ro

Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, prin Centrul de Cercetări în Științe Penale, Editura Universul Juridic și Baroul Timiș, organizează conferința de drept penal In Honorem Viorel Pașca – 70 de ani,  în data de 23 iunie 2022, la Timișoara.

Profesor al Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara de la înființarea acesteia, timp de 25 de ani, decan al Facultății în perioada 2004-2005, conducător de doctorat și director al Școlii doctorale în anii 2005-2016, fondator al Journal of Eastern European Criminal Law (JEECL) și al Centrului de Cercetări în Științe Penale din cadrul Facultății, profesorul Viorel Pașca a fost, în tot acest timp, un promotor consecvent al relațiilor de colaborare cu importante universități și institute de cercetare din țară și străinătate și este una dintre vocile remarcabile ale științelor penale din România.

RO Cuba 02
Cooperare în domeniul învăţământului superior între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior din Republica Cuba
amosnews.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, şi ministrul Învăţământului Superior din Cuba, Jose Ramon Saborido Loidi, au semnat astăzi, 6 iunie, Programul de cooperare în domeniul învăţământului superior între Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului Superior din Republica Cuba.

În marja evenimentului de astăzi au fost semnate deja 18 acorduri bilaterale de cooperare cu universitati din Cuba.

Universitatile romanesti care au semnat astazi acorduri bilaterale sunt: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi si Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Zilele urmatoare se vor semna alte 20 de acorduri bilaterale de catre Universitatea Transilvania din Brasov, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinta si Tehnologie „George Emil Palade” din Targu Mures, Universitatea „1 decembrie” din Alba Iulia, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti si Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad.

In total, 11 universitati romanesti vor semna acorduri de colaborare cu 12 universitati cubaneze.

Delegaţia rectorilor cubanezi este formată din conducătorii următoarelor universităţi: Universitatea din Holguin, Universitatea din Matanzas „Camilo Cienfuegos”, Universitatea din Est, Universidad de Ciencias Medicas de La Habana (UCMH)/Universitatea de Stiinţe Medicale, Universitatea de Informatică, Universitatea din Artemisa, Universitatea din Pinar del Rio, Universitatea Agricolă din Havana „Fructuoso Rodriguez Perez”, Universitatea de Arte, Universitatea Tehnologică din Havana „Jose Antonio Echevarria” şi Universitatea Sancti Spiritus şi Universitatea din Ciego de Avila.

Universitatea Politehnica Timisoara UPT Foto Univ
Universitatea Politehnica Timişoara, în avangarda colaborării româno-americane
amosnews.ro

Biblioteca Universităţii Politehnica Timişoara a găzduit luni, 6 iunie 2022, o întâlnire de lucru şi dezbatere pe tema „Antreprenoriat & Leadership”, iniţiată de Fundaţia Româno-Americană (RAF), la care au fost invitate să participe şi celelalte universităţi membre ale Alianţei Timişoara Universitară. Reprezentanţii conducerii universităţilor şi cei ai centrelor de antreprenoriat şi transfer tehnologic, alături de decanii facultăţilor, au avut astfel oportunitatea de a discuta cu membrii delegaţiei RAF, condusă de Walter Veirs, membru al Consiliului de Administraţie, şi Roxana Vitan, preşedinte al Fundaţiei Româno-Americane.

Scopul reuniunii a fost de a explora subiecte legate de antreprenoriat şi inovare, oferind o privire de ansamblu asupra relaţiei cu universităţile din România, precum şi câteva dintre proiectele pentru viitor.

În cadrul cuvântului de bun-venit, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a făcut o paralelă între tradiţia multiculturală a Timişoarei şi Banatului, în care diverse etnii şi-au dat mâna pentru dezvoltarea zonei, şi valorile americane cum sunt organizarea, stilul de muncă, leadership-ul, cu care are multe în comun. De asemenea, rectorul UPT a subliniat faptul că Politehnica timişoreană este cea mai veche universitate din zona de vest a ţării, care a contribuit şi la înfiinţarea celorlalte instituţii de învăţământ superior din oraş, reunite în prezent în cadrul Alianţei Timişoara Universitară.

Reprezentanţii Fundaţiei Româno-Americane au prezentat proiectele pe care le derulează, în special cele dedicate universităţilor, în multe dintre acestea fiind implicată şi Universitatea Politehnica Timişoara: Innovation Labs, Universitatea antreprenorială, bursele Fulbright, Med Tech, University Leadership Program.

Image6
Facultatea de Științe Economice a împlinit 30 de ani. Cum au sărbătorit profesorii și studenții
sibiu100.ro

La ULBS, este sărbătoare. Facultatea de Științe Economice a împlinit 30 de ani și a ales să își celebreze frumoasa vârstă printr-o gală aniversară. Comunitatea academică a economiștilor a sărbătorit, alături de partenerii din mediul de afaceri, cei trei decenii de învățământ superior economic la Sibiu într-un cadru festiv.

Fiind un moment de sărbătoare a trei decenii de activitate, s-au adresat mulțumiri celor care au contribuit la acest parcurs. Prof. univ. dr. DHC Dan Popescu, unul dintre cei trei fondatori ai Facultății de Științe Economice, fost prorector al ULBS și fost decan al Facultății de Științe, a rememorat modul în care au fost puse bazele acestei facultăți, realizând un scurt istoric al învățământului superior economic sibian.

Alături de prof. univ. dr. DHC Dan Popescu, prof. emerit Ioan Cosmescu și prof. univ. dr. Ștefan Mârza (postmortem) au primit câte o plachetă în semn de recunoștință pentru contribuția la înființarea și dezvoltarea acestei instituții. S-au acordat distincții și mulțumiri și cadrelor didactice pensionate, simțind alături de aceștia emoțiile amintirilor din decursul carierei lor. Evenimentul a continuat cu prezentarea foștilor decani ai Facultății de Științe Economice: prof. univ. dr. Silviu Crișan (2002-2008), prof. univ. dr. Carmen Comaniciu (2008-2012), prof. univ. dr. Liviu Mihăescu (2012-2016), conf. univ. dr. Silvia Mărginean (2016-2020) și prof. univ. dr. habil. Cristina Tănăsescu (2020 – prezent).

Dreamstime S 7652515
Protest, miercuri, la Inspectoratul Școlar București. Tinerii aduc 100 de mărturii cu privire la abuzurile sexuale comise în școli
europafm.ro

Protest miercuri la Inspectoratul Școlar al Municipiului București privind abuzul sexual care are loc în instituțiile de învățământ. Acțiunea este inițiată de Girl Up România, o organizație feministă formată exclusiv din adolescenți care are ca scop principal combaterea inegalității de gen.

În instituțiile de învățământ din toată țara, elevii și studenții devin victime ale cazurilor de hărțuire, intimidare, agresiune și viol din partea profesorilor, expuși astfel unui pericol fizic, emoțional și social de autoritățile care ar trebui să îi protejeze, susțin reprezentanții Girl Up România, organizatorii protestului.

Tinerii vor aduce la protestul din fața Inspectoratul Școlar al Municipiului București circa 100 de testimoniale primite de la elevi și studenți din toată țara care s-au confruntat cu abuzuri de natură sexuală.

Am întrebat-o pe președinta organizației, Ingrid Zlotea, ce mesaj a impresionat-o cel mai mult:

„O studentă la UNAT ne-a povestit că, în timp ce încerca să pună niște lucrări pe perete pentru o expoziție, un profesor de-al ei a venit în spatele ei și și-a frecat erecția asupra corpului ei. Deși s-a dus la direcțiune, la consiliul studențesc, la facultate i s-a spus că nu se putea face nimic și a rămas cu trauma aceasta.”

UAIC Iasi 1 (1)
Cercetătorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au anunţat că au descoperit recent, în cadrul Laboratorului de Biofizică Moleculară şi Fizică Medicală al Facultăţii de Fizică, un nou mecanism de detecţie genetică a virusului SARS-CoV-2 prin metode de programare moleculară
edumanager.ro

Cercetătorii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) au anunţat că au descoperit recent, în cadrul Laboratorului de Biofizică Moleculară şi Fizică Medicală al Facultăţii de Fizică, un nou mecanism de detecţie genetică a virusului SARS-CoV-2 prin metode de programare moleculară.

Potrivit unui comunicat de presă, la obţinerea acestor rezultate ştiinţifice au contribuit conf. univ. dr. Loredana Mereuţă, cercetător ştiinţific dr. – gradul II Alina Asandei, cercetător ştiinţific dr. Isabela Dragomir şi prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Rezultatele ştiinţifice obţinute de echipa de cercetători sunt publicate în prestigiosul jurnal ştiinţific „Analytical Chemistry” al American Chemical Society din Statele Unite ale Americii.

Studiile efectuate ar putea constitui fundamentul ştiinţific pentru viitoare inovaţii, care să ofere instrumente mai ieftine, portabile şi mai uşor de utilizat decât cele folosite în prezent, capabile să identifice prezenţa simultană a urmelor de acizi nucleici asociate diferiţilor patogeni, sau potenţial utile în aplicaţii criminalistice şi detecţia rapidă a unor compuşi utilizaţi în sinteza diferitelor arme tactice biologice şi chimice.

Una dintre lecţiile predate de recenta pandemie cauzată de virusul SARS-CoV-2 se referă la necesitatea stringentă de a descoperi şi de a pune în practică tehnici noi, ieftine şi uşor de implementat, utile în detecţia acizilor nucleici implicaţi în manifestarea timpurie a diferitelor patologii transmisibile. În practica actuală, există în acest sens tehnici implementate cu succes, cum ar fi „reverse-transcription” PCR (RT-PCR), „next-generation sequencing” (NGS) etc. Cu toate avantajele derivate din maturitatea funcţională a acestor tehnici, ele sunt grevate de un număr de dezavantaje ce constituie uneori bariere impenetrabile pentru folosirea lor eficientă în economii sau comunităţi slab dezvoltate financiar, cum ar fi: costuri de operare mari, nevoia implicării unui personal înalt calificat în exploatarea acestor tehnici, proceduri de lucru relativ complexe ce necesită infrastructură dedicată„, a declarat prof. Tudor Luchian, coordonator al echipei de cercetare de la Facultatea de Fizică a UAIC.

UNbreakable Romania 2022
Programul de educare în securitate cibernetică UNbreakable România: aproape 800 de participanți din 74 de licee și 35 de universități. UVT pe locul 9 în clasamentul național al universităților
edupedu.ro

Ediția 2022 a programului de educare în securitate cibernetică UNbreakable România pentru liceeni și studenți a atras aproape 800 de participanți din 40 de județe, reprezentând 74 de licee și 35 de universități, anunță organizatorii, care prezintă într-un comunicat instituțiile de învățământ care au înregistrat cel mai bun scor la competițiile ce au însoțit programul.

Ediția din acest an a programului organizat de compania Bit Sentinel și Orange România a inclus 3 faxe – o etapă de pregătire, un concurs individual și o competiție pe echipe.

La concursul individual, desfășurat în weekendul 6-8 mai, participanții au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 21 de exerciții, “dintr-o gamă largă de categorii, de la criptografie, encodare sau hashing, securitatea și exploatarea vulnerabilităților în aplicații web, informațiile obținute pe baza tehnicilor și uneltelor de tip OSINT, până la analiza traficului de rețea, inginerie inversă pentru aplicații executabile, scripturi sau documente, și multe altele”.

Cele mai bune scoruri la concursul individual:

  • Universități: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (5380 puncte), Universitatea Titu Maiorescu din București (4260 puncte) și Universitatea Politehnica din București (4230 punte).
  • Licee: Colegiul Național Gheorghe Lazăr din Sibiu (5380 puncte), Colegiul Național Petru Rareș din Piatra-Neamț (4300 puncte) și Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București (4190 puncte). Clasamentul integral poate fi vizualizat pe site-ul UNbreakable România.

În ultima parte a lunii mai a avut loc competiția pe echipe, în care au luat parte 82 de echipe, competiție destinată testării abilităților tehnice, de comunicare, colaborare și schimb de informații. Echipele au avut la dispoziție 48 de ore să rezolve 25 de exerciții.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.