EȘTI AICI:
Revista presei – 8 iulie 2022

Revista presei – 8 iulie 2022

7198189mgpfoto1
Majoritatea opiniei publice românești susține politicile către direcția Vest
tion.ro

La Universitatea de Vest din Timișoara s-au conturat, de mai mulți ani, programe și proiecte de cercetare, educație și dezbatere comunitară îndreptate spre dezvoltarea culturii de securitate și spre aprofundarea principiilor și realităților care funcționează astăzi în relațiile internaționale.

„Ca urmare a proiectelor strategice derulate și a orientării structurale către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic, Universitatea de Vest Timișoara a obținut în 2020 statutul de membră a Colegiului European de Securitate și Apărare al UE, în cadrul căruia participă, prin componente educaționale, la dezvoltarea resurselor umane din UE. Avem tot mai mare nevoie de jaloane în cunoașterea și înțelegerea realităților internaționale, pentru a ne fixa strategia de dezvoltare ca țară, pentru un termen de minimum zece sau chiar douăzeci și cinci de ani.

Contextul securitar și al poziționării noastre strategice, ca stat component al UE și NATO, reprezintă o piesă de referință pentru construcția acestei strategii, în orizontul anului 2050”, mai adaugă Marilen Pirtea, în corelație cu datele rezultate din acest sondaj.

Proiectul Agenda România 2050 are susținerea comunităților academice din principalele centre universitare ale țării, din București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara, unde Universitatea de Vest din Timișoara este partener academic. Acesta își propune realizarea mai multor studii sociologice pe șase zone majore de interes pentru viitorul României, fiecare împărțită în teme specifice: societatea viitorului, infrastructura viitorului, mediul și resursele viitorului, economia și afacerile viitorului, tehnologiile și meseriile viitorului și locul României în lumea viitorului.

Image 2022 07 6 25664171 41 Rusii Continua Foloseasca Tactica Bombardamentelor Devastatoare Inainte Avansa
Zelenski: Universitatea din Harkov a fost distrusă de un atac rusesc cu rachete
hotnews.ro

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Clădirea principală, sălile de curs, muzeul universitar şi biblioteca ştiinţifică au fost lovite, a spus preşedintele Zelenski în discursul său video de miercuri seara.

"Acest lucru caracterizează invazia rusă cu o acurateţe de 100%. Când vine vorba de definiţia barbariei, acest atac se potriveşte cel mai bine" a spus şeful statului ucrainean.

El a mai spus că armele trimise de partenerii occidentali ai Kievului funcţionează "foarte puternic" şi a lăudat preciza lor.

Armata ucraineană foloseşte artileria pentru a distruge depozite şi alte ţinte care sunt importante din punct de vedere logistic pentru Rusia, a spus el."Şi aceasta reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei ruse. Pierderile ocupanţilor nu vor face decât să crească în fiecare săptămână, la fel ca şi dificultatea de a le aproviziona", a spus el.

Xaffeefd1cd7f725cd51a7cd49a0b3cfc 1063x560 00 86.jpg,qv=1657208939.pagespeed.ic.bfHjXsm9FW
Rector Universitatea Politehnica: România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii 10 ani
wall-street.ro

Peste 200.000 de ingineri au plecat din România, după anul 1989, iar exodul nu se oprește aici, mai ales în rândul specialiștilor care au un grad mare de expertiză. Acesta este și motivul pentru care oferta din piața muncii este una „ultrageneroasă” spun oficialii de la Universitatea Politehnica din București.

„România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani, iar numărul total al absolvenților de inginerie din acest an, din România, este cu 35% mai mic comparativ cu necesarul pieței, în timp ce la UPB reușim să acoperim doar 60% dintre solicitările de HR ale companiilor. Toate industriile care au legătură cu ingineria trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de specialiști”, a declarat Mihnea Costoiu, rector Universitatea Politehnica București (UPB), în cadrul unei conferințe.

Universitatea Politehnica scoate anual între 3.500 și 3.700 de absolvenți, fiind cel mai mare pol de tinere talente ieșite de pe băncile facultăților tehnice. Celelalte facultăți de profil produc cumulat cam 8.000 de studenți în fiecare an.

Rata de angajare în rândul studenților UPB a crescut semnificativ după modificarea planurilor de învățământ, când s-a introdus, acum mai bine de zece ani, practica obligatorie la finalul anului III, cu o durată de 360 ore. Astfel, aproximativ 60% dintre studenții UPB lucrează în domeniul ingineriei pe care îl studiază și aproximativ 20% lucrează în alt domeniu al ingineriei, față de cel studiat, înainte de finalizarea studiilor. Circa 30% dintre studenți și-au găsit locul de muncă la partenerii din mediul economic unde au facut stagiul de practică.

646x404 (62)
Cum vrea Universitatea Trasilvania să atragă studenţi străini
bzb.ro

Înjumătăţirea taxei anuale de şcolarizare, dacă studentul are părinte absolvent de universitate românească.

Cetăţenii străini care aleg să devină studenţi ai Universităţii Transilvania din Braşov vor beneficia de o reducere cu 50% a taxei anuale de şcolarizare dacă au un părinte ce a absolvit deja o universitate publică românească.

Decizia este unică în România şi face parte din strategia de internaţionalizare a Universităţii Transilvania din Braşov. Obiectivul avut în vedere este creşterea numărului de studenţi internaţionali la Braşov, dar şi dezvoltarea schimburilor interculturale şi continuarea relaţiilor tradiţionale pe care România le-a avut şi le are cu diverse ţări din lume.

„Această decizie a fost luată de Consiliul de Administraţie al Universităţii Transilvania din Braşov în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii iordanieni ai Asociaţiei Absolvenţilor Universităţilor de Medicină din România pe parcursul celei de-a douăsprezecea Conferinţe Româno-Iordaniene în Medicină şi Farmacie şi al celui de-al zecelea Congres Internaţional al Absolvenţilor Universităţilor Româneşti de Medicină, care au avut loc la Braşov, săptămâna trecută. Există numeroase ţări în care sunt mii de absolvenţi ai universităţilor româneşti, unii dintre ei cu cariere strălucite sau ocupând funcţii importante în sectoarele lor de activitate ori în administraţia ţărilor respective. Cred că un asemenea efort din partea universităţii noastre este pe deplin justificat de beneficiile enorme privind colaborarea României cu aceste ţări, pentru promovarea intereselor ţării, dar şi a culturii şi limbii române. Mulţi dintre aceşti aboslvenţi iubesc România, apreciază şcoala românească şi doresc ca şi copiii lor să studieze la noi în ţară” a declarat prof. dr. ing, Ioan Vasile Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania din Braşov

Reducerea se va aplica începând cu anul universitar 2022-2023, atât pentru studenţii care se vor înscrie la programele de studii de licenţă, cât şi pentru cei care vor alege masteratul la Universitatea Transilvania din Braşov. Reducerea oferită de universitate se aplică şi pentru cursurile programului pregătitor pentru învăţarea limbii române.

Universitatea Oradea New
Universitatea Oradea | Constantin Bungău: „Avem, pentru viitorii studenți, o ofertă generoasă și foarte diversificată”
infooradea.ro

Universitatea din Oradea și-a prezentat, miercuri, 6 iulie 2022, oferta de școlarizare pentru anul de învățământ care va debuta la începutul lunii octombrie. La conferința de presă au participat: rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, prorectorul responsabil cu managementul cercetării și calității învățământului, prof. univ. dr. Sanda Filip și coordonatoarea Biroului „Admitere 365”, Corina Ardelean.

„Suntem deja în plin proces de admitere pentru anul universitar 2022-2023, unele facultăți demarând procedurile de înscriere încă din data de 4 iulie. Avem, pentru viitorii studenți, o ofertă generoasă și diversificată”, a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.

Concret, oferta Universității din Oradea înseamnă: 97 de programe pentru studii de licență, din care 7 în limba engleză, 64 de programe pentru studii de masterat, 4 dintre acestea în limba engleză, plus 18 programe de studii doctorale, în limbile română și engleză.

Înscrierile pentru admiterea la Universitatea din Oradea se fac pe tot parcursul lunii iulie, urmând ca rezultatele să fie afișate până la data de 1 august 2022. Patru facultăți susțin probe de admitere: Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, la specializarea Arhitectură, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, pentru specializările Sport și Kinetoterapie, respectiv Facultatea de Medicină. „Admiterea la unele facultăți se face în ordinea mediilor de la bacalaureat sau, cu ponderi diferite, în funcție de mediile de la anumite materii și examenul de bacalaureat. De exemplu, pentru admiterea la Facultatea de Drept se iau în calcul: în proporție de 40% media de la bacalaureat, 30% media anilor de liceu și 30% media unor discipline umaniste”, a explicat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. El a mai adăugat că, în acest an, cei care aspiră să devină mediciniști vor da o singură probă de examen, cu subiecte din biologie și chimie.

Studimagenew
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie
bzi.ro

Tinerii pot să se înscrie fizic și online în perioada 11 – 22 iulie 2022, pentru admiterea la studii de licență și până pe 21 iulie pentru programele de master.

Alege să studiezi despre securitatea alimentară!

În acest an, în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași avem ca noutate faptul că numărul locurilor la licență este de 1000, dintre care 700 de locuri sunt bugetate și 300 de locuri cu taxă.

Toți viitorii studenți ai USV Iași vor beneficia de numeroase facilități și condiții moderne de studiu.

„Candidații care intenționează să vină la universitatea noastră vor descoperi, în primul rând, o universitate dinamică, un campus foarte bine organizat, cu multiple facilități pentru învățare, cazare, sport, pentru petrecerea timpului liber. Vor descoperi numeroase activități complementare celor didactice și de cercetare, cu deplasări în teren, vizite de studiu, cu workshop-uri, întâlniri cu proprietari din zona agribussines-ului, de care suntem foarte legați”, a declarant Prof. univ. dr.  Gerard JITĂREANU – rectorul USV Iaşi.

Iswint 2022 2 640x640
International Student Week in Timișoara revine după doi ani: „Reunite. Rebuild. Restart”
pressalert.ro

ISWinT (International Student Week in Timișoara), tradiționalul festival intercultural și educațional organizat de voluntarii din Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC), împreună cu Universitatea Politehnica din Timișoara încă din anul 1994, revine după doi ani în care s-a desfășurat doar online, cu entuziasmul și motivația de a realiza o experiență de neuitat pentru toți participanții, studenți cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, de la orice universitate din lume.

Pe parcursul ISWinT-ului, studenţii vor lua parte la o serie de workshopuri prin care vor pune în valoare tema acestei ediții a festivalului, „Reunite. Rebuild. Restart”.

Prin workshopurile şi activităţile de anul acesta organizatorii își propun să îndrepte atenția către importanța educației prin diverse metode inovative. Cele 8 workshopuri doresc rezolvarea unor probleme reale de care se lovesc studenții în ziua de azi.

Temele abordate urmăresc dezvoltarea personală și efectele post-pandemice, precum viață sănătoasă, manipulare media, agresiune pe internet, voluntariat, teama de a vorbi în public, gestionarea timpului și obiceiuri sănătoase de viață. Festivalul va avea loc între 25 iulie-2 august 2022 și vor exista și o serie de activități adresate atât studenților participanți, cât și cetățenilor din publicul din publicul timișorean.

 

Creic
Expoziția absolvenților Universității de Artă și Design din Cluj, cel mai mare eveniment de gen din România, se deschide vineri la CREIC
actualdecluj.ro

Expoziția absolvenților Universității de Artă și Design din Cluj, cel mai mare eveniment de gen din România, se deschide vineri seara la Centrul de Industrii Creative din Lomb.

După o perioadă de peste doi ani și jumătate, timp în care scena artistică studențească a fost văduvită de întâlnirea cu marele public, expozițiile fiind organizate în mediul virtual sau cu o prezență fizică redusă, ediția din acest an a Expoziției Absolvenților UAD Cluj-Napoca va fi organizată fizic din nou. „Evenimentul le oferă absolvenților celor două facultăți ale UAD Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice și Facultatea de Arte Decorative și Design, programele de studii licență și master, șansa de a se reprezenta și de a fi vizibili în cadrul celei mai importante manifestări artistice universitare. Concepută ca o rampă de lansare, Expoziția Absolvenților UAD Cluj-Napoca este, de 22 de ani, un spațiu de întâlnire al tinerilor artiști atât cu publicul, cât și cu specialiștii din domeniu, inițiindu-se astfel și procesul de inserție pe piața muncii”, arată universitatea.

E a 22-a ediție a expoziției organizată de obicei la centrul Expo Transilvania și va fi vernisată vineri seara la ora 19. Expoziția poate fi vizitată până în 17 iulie și include lucrările a peste 350 de absolvenți de licență și de master.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.