EȘTI AICI:
Revista presei – 8 decembrie 2021

Revista presei – 8 decembrie 2021

Steaguri.uvt 681x411
Ești patriot și scrii bine? UVT te premiează
timisplus.ro

Ziua Națională a trecut, dar cu acest prilej, Universitatea de Vest din Timișoara a dat startul la un concurs inedit, ”Când și cum am simțit acel lucru pentru România”. Va premia trei texte despre România, scrise de orice categoria socială.

Universitatea vrea să arate ca patriotismul nu înseamnă doar latura neagră spre care se alunecă acum, a xenofobiei și a naționalismului. Până la 10 decembrie, cei de la UVT așteaptă un text despre un moment în care România a însemna durere, stare de bine, dor sau ceva relevant pentru oricine. Se vor premia cele mai bune trei etxte și nu contează dacă ești student, elev, bunic, șlofer sau inginer. Orice participant la concurs este binevenit. Vro fi premite trei categorii: elevi, studenți și general.

Concursul caută oameni talentați, din orice pătură socială. ”Universitatea de Vest din Timișoara se implică nu doar în formarea de intelectuali, ci și de caractere. Parte din această dorință a noastră este și discuția publică despre valori ale societății din care facem parte. De asemenea, vom fi bucuroși și pentru a descoperi oameni talentați, care să știe să prezinte într-o formă literară deosebită aceste idei. De aceea recomand concursul de proze scurte, pe marginea ideii de patrie, propus de UVT cu prilejul Zilei Naționale a României”, a spus Marilen Pirtea.

Textele trimite trebuie să aibă până în maximum 2000 de caractere, cu tot cu spații, și trebuie trimise la adresa 1.decembrie@e-uvt.ro.

8438293
Acces gratuit la toate bibliotecile universitare şi bibliotecile central universitare, a decis, luni, plenul Senatului
agerpres.ro

Studenţii din învăţământul superior de stat vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare şi bibliotecile central universitare, a decis, luni, plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, prin modificarea art. 202 din Legea educaţiei naţionale 1/2011.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari USR, include accesul studenţilor la bibliotecile universitare "în categoria serviciilor complementare gratuite din învăţământul superior de stat".

"Avem patru mari universităţi - Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi - care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale bibliotecilor central - universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure ca orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare", a afirmat, în plenul Senatului, senatorul Irinei Darău.

UBB E1600854811519 (2)
Program de master european în domeniul securității cibernetice, la Universitatea Babeș-Bolyai
edupedu.ro

Un consorțiu de universități din care face parte Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se numără printre câștigătorii selecției programelor de masterat european Erasmus Mundus, organizată de Comisia Europeană, anunță instituția de învățământ superior. Potrivit acesteia, programul consorțiului CYBERUS, inițiat de Universitatea Bretagne-Sud din Franța și co-organizat cu Universitatea Liberă din Bruxelles și Universitatea din Luxemburg, oferă specializări în domeniul securității cibernetice.

UBB arată că programul “angajează într-un ecosistem IT de cybersecurity mai mulți parteneri (universități/firme/agenții naționale etc.)” și “va consta în specializarea în mai multe universități europene, în domeniul securității cibernetice, a 100 de studenți-masteranzi”. Aceștia vor fi selectați în patru sesiuni de admitere succesive.

Universitatea clujeană va participa la activitățile didactice și de cercetare, va fi coorganizator al unor școli de vară și va acționa pentru dezvoltarea relației cu mediul economic și instituțional.
ARACIS Logo 768x548
Temele și hotărârile adoptate de ARACIS în 25 noiembrie 2021
edumanager.ro

Învățământul Superior (ARACIS), întrunit în ședința din data de 25 noiembrie 2021, a analizat o serie de aspecte privitoare la asigurarea calității în învățământul superior din România.

Prezentăm în cele ce urmează temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru toate părțile interesate în învățământul superior și pentru opinia publică:

  1. Asigurare externă a calității – evaluări, avize acordate

Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:

  • 28 de programe de studii universitare, dintre care 27 de programe de studii universitare de licență și un program de studii universitare de masterat;
  • un program de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică;
  • trei domenii de studii universitare de masterat;
  • 113 domenii de studii universitare de doctorat;
  • o instituție de învățământ superior;
  • 14 instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.

Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2021/11/Validare-rapoarte-25.11.2021.pdf

Dreamstime M 196859326 820x547
Polonia a decis vaccinarea obligatorie a profesorilor, alături de angajații din alte sectoare-cheie
edupedu.ro

Polonia va introduce vaccinarea obligatorie pentru profesori, alături de alte categorii-cheie de angajați precum cei din sistemul de sănătate, poliția, pompierii, militarii și gărzile de securitate, potrivit Associated Press. Obligativitatea vaccinării pentru personalul din aceste sectoare va fi aplicată începând cu 1 martie.

Ministrul Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat marți că, după data de 1 martie, vaccinarea va fi obligatorie pentru desfășurarea muncii în domeniile respective. El a invocat exemplele Germaniei și Austriei, care au introdus obligații similare pentru aceste grupuri profesionale.

Decizia a fost luată concomitent cu alte măsuri restrictive ce urmează să fie aplicate din 15 decembrie – reducerea la 30% din capacitate a ocupării în hoteluri, restaurante, teatre sau biserici, în timp ce cluburile de noapte vor fi închise.

Potrivit sursei citate, Polonia, țară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrează în jur de 20.000 de noi infecții pe zi, iar până acum a raportat peste 86.000 de decese asociate Covid-19. Potrivit Centrului European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC), Polonia înregistrează o rată a vaccinării în formulă completă de doar 54%.

YjJiYWYzOWVmNWEwY2E1ZTQ4MTc1ODM2NDk=.thumb (1)
De ce românii preferă fake news în locul științei? Cristian Presură: Aș zice că ar trebui să avem un nou moment Spiru Haret
digi24.ro

Doar 1 din 4 români consideră că știința este importantă în viața de zi cu zi, potrivit unui Eurobarometru. Fizicianul Cristian Presură consideră că în România ar trebui să se întâmple „un nou moment Spiru Haret”, pentru că pandemia ne-a demonstrat că într-o situație de criză n-am reușit să înțelegem elementele esențiale ale științei. Iar acest „moment Spiru Haret” ar trebui să înceapă din universități: este nevoie de studenți care să-și dorească să ajungă profesori. Fizicianul consideră însă puțin probabilă o reformă rapidă, din temelii, a învățământului românesc, așa cum s-a întâmplat în America, de exemplu, după ce rușii au reușit să iasă primii în spațiu. Cristian Presură a povestit la Digi24 că a semnat în urmă cu doi ani un contract cu o editură pentru un manual de fizică de clasa a IX-a și nici până acum nu a primit curicula de la Ministerul Educației.

Unu din doi români crede că știința este prea complicată și afirmă că nu înțelege mare lucru din ce presupune aceasta, a relevat un sondaj european. Așa se face că doar 3 din 10 români știu, de exemplu, că antibioticele omoară doar bacterii, și nu omoară virusuri. Mai mult, procentajul în această privință a scăzut comparativ cu 2005. Cum este posibil ca nivelul de informare științifică să scadă în timp în plină eră a tehnologiei? a fost întrebat profesorul Cristian Presură la Digi24.

Educatie
Educație și cultură digitală, cu specialiștii de la UPT
ziuadevest.ro

Peste 1.500 de participanți au fost împreună online, la cea de-a VI-a ediție a workshop-ului internațional dedicat competențelor digitale în cultură, educație și nu numai.

Workshop-ul internațional online Competențe digitale pentru educație și cultură a fost organizat de Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia – Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu Asociația IEEE România și EDEN Digital Learning Europe.

Evenimentul a înregistrat un real succes, cu un număr record de 36 de speakeri din Europa și SUA, experți europeni,  cadre didactice din mediul universitar și preuniversitar, precum și studenți și elevi, dar și oameni de cultură și din domeniul industriilor creative.

Ediția din acest an fiind concentrată pe concepte precum competențe digitale, cultura digitală, realitate virtuală și augmentată, media experimentală, blockchain, (Digital Competences, Digital Culture, Blockchain, Augmented and Virtual Reality, Experimental Media) și a inclus studii de caz despre impactul mediului digital asupra culturii și educației în ultimul an.

Prezentările au fost susținute de speakeri din țări precum: România, Germania, Spania, Austria, Italia, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Belgia sau Grecia.

Evenimentul a avut loc online și a fost transmis live, simultan pe platformele Zoom, Facebook și YouTube. Participarea a fost liberă, prezentările s-au desfășurat atât în română, cât și în engleză iar participanții au primit certificate digitale de participare. În premieră la ediția din acest an, participanții români au avut opțiunea de a asculta prezentările în engleză dublate în limba română cu ajutorul unui interpret live, asigurat de Centrul de ID/IFR și e-Learning UPT.

Aula Mihai Serban
Prima ediţie a Transylvania Food Summit la USAMV Cluj-Napoca, în 8-10 decembrie 2021
agerpres.ro

Prima ediţie a Transylvania Food Summit va avea loc în 8-10 decembrie 2021 la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, sub forma unor dezbateri-interviuri găzduite de Aula Magna "Mihai Şerban".

În cele trei zile ale evenimentului vor participa invitaţi de renume, care vor contribui la dezbateri pe teme de mare actualitate în agribusiness, producţie alimentară, producţie de băuturi, retail şi HoReCa.

Transylvania Food Summit are ca principal obiectiv reunirea specialiştilor din domenii cheie, care să-şi expună strategiile privind bune practici în cadrul lanţului alimentar, agribusiness, dezvoltare rurală, producţie, securitate şi siguranţă alimentară, economie circulară şi economie verde, în contextul actual al globalizării şi al Pactului Verde European.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.