EȘTI AICI:
Revista presei – 7 septembrie 2021

Revista presei – 7 septembrie 2021

AdmitereUVTseptembrie2021
Peste 950 de locuri bugetate în sesiunea de toamnă la Universitatea de Vest din Timișoara
renasterea.ro

În pofida faptului că numărul absolvenților examenului de bacalaureat a scăzut în anul 2021 cu aproape opt la sută față de anul precedent, numărul de studenți înmatriculați la cele 11 facultăți ale UVT după sesiunea de admitere din luna iulie 2021 este similar cu cel din anul 2020, potrivit datelor comunicate de universitate.

În perioada 6-19 septembrie, au loc înscrieri pentru sesiunea de toamnă a procesului de admitere la UVT. În grila de locuri disponibile în această sesiune se regăsesc 165 de locuri finanțate de la bugetul de stat disponibile pentru ciclul de studii universitare de licență și aproape 800 de locuri finanțate de la bugetul de stat disponibile pentru ciclul de studii universitare de masterat, alături de un număr semnificativ de locuri cu taxă, pentru cele două cicluri de studii universitare.

”UVT susține principiul echității și sprijină candidații proveniți din medii dezavantajate pentru a avea acces la studii universitare, astfel că, și în acest an au fost oferite locuri special alocate candidaților absolvenți ai liceelor din mediul rural, candidaților de etnie romă, dar și pentru candidații proveniți din centre de plasament”, transmit reprezentanții instituției.

Procesul de înscriere se desfășoară online, pe admitere.uvt.ro.

Studenti (1)
UBB Cluj scoate la concurs aproape 1.000 de locuri bugetate pentru absolvenţii de liceu. Vezi celelalte oferte
cluj24.ro

Absolvenţii de liceu şi cei de facultate se pot înscrie începând de luni, 6 septembrie 2021, pe unul dintre locurile puse la dispoziţia lor de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în cadrul celei de-a doua sesiuni de admitere în anul universitar 2020-2021.

Pentru această sesiune, UBB scoate la concurs 963 de locuri bugetate destinate absolvenţilor de liceu, care pot opta şi pentru locurile cu taxă puse la dispoziţie de facultăţi atât pentru învăţământul la zi, cât şi pentru cel la distanţă, nivel licenţă, se arată în comunicatul de presă al UBB.

Absolvenţii de liceu au la dispoziţie 146 de specializări în limba română, 68 de specializări în limba maghiară, 9 specializări în limba germană, 15 specializări în limba engleză şi 14 în alte limbi.

De asemenea, absolvenţii de facultate care doresc să se înscrie la programele de master ale UBB pot opta pentru unul dintre cele 1.029 de locuri bugetate, dar şi pentru locurile cu taxă existente la cele 147 de programe în limba română, 42 de programe în limba maghiară, 37 de specializări în limba engleză, 5 specializări în limba germană şi 4 specializări în limba franceză.

Afis Tabara Literatura Instaredy 386x480
În perioada 10-12 septembrie Jimbolia va fi gazda primei ediții a Taberei de creație literară „Petre Stoica”
radioromaniacultural.ro

Nouă tineri scriitori – poeți, prozatori și eseiști – din țară și din Republica Moldova vor (re)face Casa Memorială „Petre Stoica” un spațiu germinator al inspirației scriitoricești. Cei 9 vor întâlni scriitori precum Adriana Babeți, Pia Brînzeu, Marcel Tolcea, Robert Șerban și Tudor Crețu.

Tinerii scriitori vor afla istoria micului oraș de graniță, vor vizita cele 6 muzee, vor afla poveștile zidite în clădirile localității acomodându-se astfel cu spațiul creativ al lui Petre Stoica.

Există și evenimente destinate publicului larg, fiecare dintre cele 3 zile fiind presărată cu discuții, muzică, literatură și artă. Astfel, în data de 10 septembrie, începând cu ora 19, Adriana Babeți și Pia Brînzeu ne vor purta în casele din cărți și-n cărțile din case. În 11 septembrie, tot de la ora 19, vom afla de la Marcel Tolcea și Robert Șerban ce mai poate face Poetul în lumea de azi. Ziua de 12 septembrie îi are ca protagoniști pe cei 9 tineri scriitori: aceștia vor lectura din cele scrise în cadrul zilelor petrecute la Jimbolia. Toate acțiunile se vor desfășura în curtea Casei Memoriale „Petre Stoica”, aflată la următoarea adresă: strada Emmerich Bartzer, numărul 14, Jimbolia, 305400, județul Timiș.

Tabăra de creație literară „Petre Stoica” este organizată de Muzeul Presei „Sever Bocu” și Universitatea de Vest din Timișoara, având sprijinul Primăriei și Consiliului Local Jimbolia.

Dreamstime S 16604126
ULTIMĂ ORĂ Modificările la metodologia concursului pentru directori au fost publicate în Monitorul Oficial. Calendarul și bibliografia pentru examen
edupedu.ro

Avizele de la partide, pentru școlile cu predare în limbile minorităților naționale, și cele de la culte, în cazul seminariilor și liceelor teologice, trebuie depuse înaintea probei de interviu și nu înainte de validarea rezultatelor finale, potrivit modificărilor metodologiei concursului de directori, ce au fost publicate în Monitorul Oficial.

Noul calendar al examenului este următorul:

14 septembrie: Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul). Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere.

15 – 26 septembrie: Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată.

27 – 29 septembrie: Evaluarea dosarelor de înscriere.

30 septembrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

1 octombrie: Depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică.

4 – 6 octombrie: Remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere.

7 octombrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

Scimpeanu
După un an de școală mai mult online, Cîmpeanu a descoperit că în multe zone nici nu e semnal la internet. Elevilor li s-au luat oricum înapoi tabletele
spotmedia.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, mergând prin ţară, a găsit multe zone în care nu a avut semnal nici la internet, nici la telefon şi nu crede că elevii care au urmat acolo şcoala online au avut alte condiţii.

De asemenea, el a precizat că în unele locuri elevilor le-au fost luate tabletele în vacanţă, afirmând că directorii care au făcut acest lucru au dat dovadă de "un exces de zel de neînţeles".

Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, la o dezbatere organizată de Asociaţia Salvaţi Copiii, că predarea online este posibilă cu îndeplinirea a cinci condiţii.

"Prima condiţie, conectivitate generalizată. Avem o conectivitate ceva mai bună decât aveam în urmă cu un an la deschiderea sezonului, dar avem zone neacoperite. Mergând prin ţară am întâlnit multe zone în care nu am avut semnal, nici internet, nici telefon.

Îmi este greu să presupun că elevii care ar fi trebuit să urmeze şcoala online şi care credem noi că au urmat şcoala online au avut dispozitive mai performante decât am avut eu şi au avut semnal în condiţiile în care eu nu am avut”, a explicat ministrul Educaţiei.
Polijuniori 700x360
Super-competiţie organizată de Politehnica. Zeci de echipe s-au întrecut în turneul Centenarului
debanat.ro

Timp de trei zile, de vineri până duminică (3-5 septembrie), Timișoara a fost o capitală a fotbalului juvenil românesc. 86 de echipe formate din puşti născuţi între 2007 şi 2015 s-au întrecut pe opt baze sportive diferite ale oraşului în competiţia dedicată lor cu ocazia sărbătoririi Centenarului Politehnicii. De câştigat a avut toată lumea implicată!

Sărbătoare a fost încă de vineri, mai ales că spre seară, oaspeţii au atins la pas obiectivele importante ale Capitalei Banatului prin frumoasa paradă a echipelor participante. A fost şi ocazia perfectă pentru ca localnicii să ştie mai bine şi cine le sunt oaspeţi în weekend. Vineri și sâmbătă s-au dus lupte frumoase pentru intrarea în fazele eliminatorii iar duminică s-au cules laurii.

Atmosfera a fost animată de părinţi şi galerii, puştii violeţi bucurându-se şi de aportul suporterilor din Peluza Sud Timişoara. Susţinere care i-a ajutat cu siguranţă pe alb-violeţii născuţi în 2009, câştigători ai grupei lor după o luptă cu Atletico Arad, scor 1-0. La final cei de pe podium au primit trofee iar toată lumea şi-a câştigat medalia şi diploma aferentă realizării din weekend.

CRAIOVA DESCHIDEREA AN SCOLAR 2020 2021 SCOALA GIMNAZIALA MI
Reprezentant al părinților, despre repartizarea copiilor la clasa pregătitoare: Încă se fac intervenții, pe pile și pe statut social
spotmedia.ro

”Repartizarea la clasa pregătitoare este călcată în picioare de directori. Ne-am chinuit 2-3 ani să venim cu un algoritm de repartizare nediscriminatoriu, iar el este acum călcat în picioare la școlile de fițe, unde încă se înscriu copii la învățătoarele la care vor părinții”, afirmă Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți (FNAP-IP).

În câteva zile începe noul an școlar și, ca de fiecare dată, există probleme, mai mici sau mai mari.

Una dintre ele este, anul acesta, repartizarea copiilor la clasa pregătitoare.

Deși s-a stabilit că elevii vor fi repartizați prin proceduri nediscriminatorii, ”încă se fac intervenții, pe pile și pe statut social”, spune Iulian Cristache.

”Există două proceduri nediscriminatorii: Prima, în ordinea alfabetică – se repartizează băieții, fetele și copiii cu cerințe educaționale speciale în ordinea alfabetică pe fiecare formațiune de studiu.

A doua procedură este cea în care numele tuturor se pun într-un bol și se trage la sorți, aleatoriu. La aceasta se creează aranjamente și acum. Sunt părinți care îmi spun că nu se respectă procedurile. Se fac aranjamente, fără discuție!”, a declarat președintele FNAP-IP pentru Spotmedia.ro.

Iulian Cristache admite că ”este de înțeles un părinte care își dorește să își ducă copilul la cea mai bună învățătoare”, însă, subliniază președintele FNAP, ”trebuie să punem odată piciorul în prag, pentru că, făcând numai poli de intervenții și de valoare, ne batem joc de copiii care vin din familii defavorizate”.

646x404 (17)
Emoţii şi bucurie în Cetatea Albă. Laureaţii 2021 de la Gala Tânărului Actor HOP
adevarul.ro

Ediţia a XXIV-a a Galei Tânărului Actor HOP s-a încheiat sâmbătă seară, la Casă de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia. Tema ediţiei a fost Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual, iar concurenţii au pregătit momente inspirate de universul lui Ion Luca Caragiale: „Caragiale – o lume în mişcare”, „Ce lume! Ce lume! Ce lume!” (O scrisoare pierdută).

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actriţei Oana Antonovici pentru „Caţa, Caţa, Caţaveanca”. Emoţionată, Oana a mulţumit lui Gigi Căciuleanu care i-a oferit şansa să participe, la cei 35 de ani ai săi, la o competiţie dedicată tinerilor absolvenţi de teatru.

La categoria cel mai bun actor la secţiunea Individual, premiul i-a revenit lui Marin Lupanciuc, din Chişinău, absolvent al Universităţii de Vest din Timişoara, promoţia 2019. Marin Lupanciuc a primit şi Premiul publicului la categoria Cel mai bun actor.

"Nu m-am aşteptat să mă voteze 700 de oameni ! De fapt, eu nici nu cunosc atât de mulţi oameni ! Nu am ascuns niciodată că sunt uşor influenţat şi mă las uşor dezamăgit, dar sunt şi oameni care mă influenţează în bine. De aceea aleg să fiu înconjurat de oameni faini şi cred că am reuşit. Va mulţumesc vouă, cei care sunteţi aici şi sunt recunoscător, la rândul meu, de a fi cu voi", a spus Marin Lupanciuc în momentul decernării premiului.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.