English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 7 martie 2023

Revista presei – 7 martie 2023

Revista presei – 7 martie 2023
Eveniment special consacrat pieţei de capital, organizat de Universitatea de Vest din Timişoara şi Bursa de Valori Bucureşti: Conferinţa "Antreprenoriat şi finanţare pe piaţa de capital"
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti, organizează în data de 13 martie 2023, ora 11.30, la Timişoara, în Aula Magna a UVT, evenimentul "Antreprenoriat şi finanţare pe piaţa de capital", în cadrul căruia vă fi lansată dezbaterii o tematică de actualitate, cea a relaţiei dintre antreprenoriat şi modalităţile de finanţare în afaceri prin pieţele de capital.

Vă invităm să participaţi la acest eveniment special, consacrat dezbaterilor actuale despre piaţa de capital, în care sunt înscrise prelegeri ale unor specialişti reprezentativi ai acestui domeniu de vârf.

Vor susţine intervenţii, în cadrul conferinţei, atât rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea şi directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, cât şi Preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi antreprenor "Flori de ie", Cristina Chiriac, directorul executiv MedLife, Dorin Preda, brokerul IFB Finwest, Ovidiu Serdean şi brokerul Goldring, Laurenţiu Căpcănaru.

Sunt invitaţi să participe la această conferinţă specialiştii domeniului, studenţi, cercetători, cadre universitare, dar şi experţi şi profesionişti ai acestui sector din întreaga comunitate.

Participarea este liberă, iar pentru înscriere cei interesaţi sunt rugaţi să completeze acest FORMULAR.

Agenda conferinţei "Antreprenoriat şi finanţare pe piaţa de capital":
11.30 - 12.30: Panel " Rolul BVB în susţinerea ecosistemului antreprenorial" -
- Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rector, Univesitatea de Vest din Timişoara
- Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori Bucureşti
- Cristina Chiriac, Preşedinte, CONAF,
- Dorin Preda, Director Executiv MedLife
12.30 - 13.00: Prezentare "Finanţarea companiilor prin piaţa de capital":
- Ovidiu Serdean, Broker, IFB Finwest
13.00 - 13.30: Prezentare "Perspectivă investiţională a unei listări a companiei în cadrul BVB"
- Laurenţiu Căpcănaru, Broker, Goldring

Revista presei – 7 martie 2023
Opereta „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, cu studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara
rdiotimisoara.ro

Opereta-feerie „Scufița Roșie”, de Nicolae Brânzeu, va fi prezentată, în premieră, de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, vineri, 10 martie 2023, începând cu ora 11.

Libret după Iosif Maria Bâta și Marinela Fleșeriu.

Regia spectacolului: Nicolae-Mihai Brânzeu.

Conducerea muzicală: Hermann Szabolcs.

Detalii despre spectacolul de operetă „Scufița Roșie”, care va fi prezentat, în premieră, de studenții Facultății de Muzică și Teatru – UVT, în interviul acordat de Nicolae-Mihai Brânzeu, regizorul spectacolului (în exclusivitate pentru Radio Timișoara):

„Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, în parteneriat cu Clubul Rotary Opera Timișoara, Opera Națională Română din Timișoara și Liceul de Artă „Ion Vidu”, prezintă zilele viitoare, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, opereta-feerie „Scufița Roșie”.

„Scufița Roșie”, operetă în două acte, a fost compusă de Nicolae Brânzeu, în anul 1948.

Cred cu tărie că în lumea actuală, înțesată de tehnologie, de evenimente „brutalizante” care ne fac de fapt să fugim de emoție, trebuie să găsim și un loc pentru o primenire în visare. Este o datorie a noastră, cei care știm ceea ce înseamnă pentru copii magia, visarea, speranța, imaginația.

Feeria muzicală a prins contur datorită soliștilor, Corului și Orchestrei Facultății de Muzică și Teatru, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Lor li s-a alăturat un număr de șapte eleve, de la Liceul de Artă „Ion Vidu” – secția Coregrafie.

Lucrarea lui Nicolae Brânzeu se compune din douăzeci de numere muzicale, o Nocturnă orchestrală pe post de Uvertură și un libret care abundă în scene pline de haz, cu foarte multe elemente comice, spumoase, vivace. Totul se desfășoară într-o atmosferă a unei „păduri muzicale”.

 

Revista presei – 7 martie 2023
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca este factor activ în proiectul NetZeRoCities, demers european important de reducere a poluării
stiridecluj.ro

Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat de către Comisia Europeană ca oraș pilot în cadrul programului NetZeroCities dezvoltat în cadrul unui parteneriat format din Ordinul Arhitecților din România - Filiala Transilvania, Transilvania IT Cluster,  Transylvania Energy Cluster – TREC, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Universitatea Babeș-Bolyai, Urbannect și Zona Metropolitană Cluj.

Cluj-Napoca se numără printre cele 53 de orașe-pilot din Europa pentru implementarea unui model de transformare urbană în acest sens, pentru accelerarea neutralității climatice. Orașele-pilot selectate vor putea experimenta noi modalități de decarbonizare rapidă pe parcursul unui program de 2 ani - adoptarea de abordări sistemice, incluzive și cu mai multe pârghii pentru transformarea comunităților urbane. Cu ajutorul finanțării câștigate, de 1,5 milioane euro de la Comisia Europeană, strategiile implementate la nivelul municipiului Cluj-Napoca vor servi apoi drept modele de bune practici pentru celelalte orașe din Europa care urmăresc să atingă neutralitate climatică. Practic, Cluj-Napoca va implementa o viziune comună cu unele dintre cele mai importante orașe europene precum Amsterdam, Barcelona, Madrid, Roma, Milano sau Budapesta.

În calitate de partener în consorțiu, UTCN este reprezentată de două centre de cercetare, Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică (EnTReC) și Centrul de Cercetare Aplicată pentru Mobilitate Electrică (EMARC). Activitățile EnTReC se bazează pe cercetarea multidisciplinară prin efortul comun al grupurilor de cercetare pentru integrarea surselor regenerabile de energie, servicii energetice distribuite și eficiență energetică, inteligență artificială, realitate virtuală şi realitate augmentată, sisteme energetice, termotehnică, iluminat, automatizări, electronică aplicată, matematică și informatică aplicată în inginerie. ”Rolul EnTReC în proiectul NetZeroCities este de a contribui la componenta de cercetare validată științific și inovare a acestuia, fiind responsabil în dezvoltarea instrumentelor pentru monitorizarea si evaluarea impactului în ceea ce privește economiile de energie și reducerea emisiilor de CO2. De asemenea, vom pregăti materiale de diseminare, formare și conștientizare pentru ecosistemele locale urbane”, a declarat Prof.dr.ing. Dan Micu, Directorul Centrul de Cercetare în Tranziție Energetică.

Revista presei – 7 martie 2023
Timișoara de mâine, explorată din perspectiva tinerei generaţii, la Universitatea Politehnica
banatulazi.ro

Proiectul „Re-imaginirea și co-crearea orașului de la fereastra mea”, iniţiat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) prin Centrul de Consiliere și Orinetare în Carieră (CCOC), în colaborare cu College of Green Development (HGUt) din Norvegia, își propune să creeze tinerilor un cadru în care să conștientizeze că felul în care va arăta orașul în viitor depinde de implicarea, creativitatea și acţiunile lor. În acest cadru, tinerii (studenţi UPT și liceeni) care învaţă în Timișoara, dar provin din diverse zone ale ţării, vor fi invitaţi să gândească perspective de dezvoltare a unui oraș durabil, modern, verde, al viitorului, și să se implice în recrearea lui.

Activităţile prin care iniţiativa dorește să își atingă obiectivele debutează în luna mai cu un curs interdisciplinar de 3 zile, susţinut de experţi din România și Norvegia, concentrat pe teme precum fotografie, cultură digitală, urbanism, ecosisteme urbane, orașe verzi și wellbeing. Acest curs va continua cu o parte practică în care tinerii vor fi invitaţi să surprindă de la ferestre din oras Timișoara din prezent, după care, sub atenta îndrumare a specialiștilor, să transforme fotografiile astfel încat să reimagineze orașul, transformându-l într-unul în care cetaţenii vor fi bucuroși să locuiască.
Alte rezultate importante al acestui proiect sunt: o conferinţa internaţională interdisciplinară, o expozitie cu lucrările participanților la curs (în luna octombrie) și elaborarea unei broșuri cu aceste lucrări.

Revista presei – 7 martie 2023
UBB a majorat taxele de şcolarizare în baza unor obligaţii legale
bursa.ro

Educaţia ţine pasul cu economia şi a început să se ..."scumpească". Mai multe universităţi au decis să-şi majoreze taxele de şcolarizare, existând şi explicaţii legale pentru acest lucru. Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca anunţă că majorarea taxelor de şcolarizare s-a făcut în baza unor obligaţii legale şi după ce au fost consultaţi şi reprezentanţii studenţilor. Potrivit conducerii UBB: "În urma informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la modificarea taxelor de şcolarizare începând cu anul universitar 2023-2024, Rectoratul şi Senatul Universităţii Babeş-Bolyai aduc următoarele precizări: în Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), orice decizie privitoare la studenţi se ia transparent, prin consultarea forurilor de reprezentare a acestora şi în parteneriat cu aceştia. Uneori însă pot să mai apară diferenţe de interpretare în unele zone academice, de aceea reiterăm aici principalele idei.

Actualizarea nivelului taxelor de şcolarizare nu reprezintă o simplă decizie de oportunitate, ci are la bază o obligaţie legală. Astfel, potrivit art. 3 din OUG 133/ 2000 cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul taxei de şcolarizare se stabileşte de senatul fiecărei instituţii de învăţământ superior în funcţie de costurile specifice ale şcolarizării". Conform sursei citate, această obligaţie este reflectată şi în Contractul instituţional aferent anului în curs, care stipulează, la pct. 8.2, obligaţia universităţii de a asigura o corelaţie adecvată între taxele percepute şi finanţarea acordată de la buget:

"Aceste lucruri au fost semnalate Universităţii în timpul diverselor evaluări instituţionale/ academice. În condiţiile în care de un deceniu larga majoritate a facultăţilor UBB nu a modificat taxele, iar în timpul pandemiei procesul de actualizare a taxelor a fost suspendat, se înregistrează deja un decalaj important între nivelul alocaţiei bugetare şi cel al taxelor de şcolarizare".

Revista presei – 7 martie 2023
România, la coada clasamentului UE după rata de ocupare a mamelor
zf.ro

Ponderea femeilor românce din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 54 cu copii care lucrează este de 62,5%, în timp ce ponderea femeilor din aceeaşi grupă de vârstă fără copii care sunt incluse în câmpul muncii este de 73,3%. La nivelul Uniunii Europene, rata de ocupare a femeilor de această vârstă cu copii este de 72%.

România este pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor membre ale Uniunii Europene după rata de ocupare a mamelor. Astfel, ponderea femeilor românce din grupa de vârstă cuprinsă între 25 şi 54 cu copii care lucrau în anul 2021 a fost de 62,5%, în timp ce ponderea femeilor din aceeaşi grupă de vârstă fără copii care erau incluse în câmpul muncii este de 73,3%, arată datele de la Eurostat, oficiul european de statistică.

Cu această pondere a mamelor din această categorie de vârstă care lucrează, România se situează pe antepenultima poziţie în clasamentul UE.

La nivelul Uniunii Europene, în 2021, 77% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 54 de ani fără copii erau angajate. Pe de altă parte, femeile de această vârstă cu copii au avut o rată de ocupare mai mică (72%, -5 puncte procentuale). Copiii au avut un impact invers asupra ratei de ocupare a bărbaţilor din această grupă de vârstă: bărbaţii fără copii au avut o rată de ocupare mai mică decât bărbaţii cu copii, ponderile fiind de 81% faţă de 90%, adică de 9 puncte procentuale.

Revista presei – 7 martie 2023
Nivelul de alfabetizare digitală al elevilor din mediul rural este mai mic cu aproape 62% faţă de nivelul celor din mediul urban
zf.ro

Elevii din mediul rural au obţinut un scor mediu de 38,9 la o testarea realizată de Brio şi UiPath Foundation, în timp ce elevii din mediul urban au obţinut un scor mediu de 62,9. „Este o diferenţă marcantă, solidă, serioasă şi îngrijorătoare pentru că este un semnal al unei inegalităţi care nu ne miră, o cunoaştem, dar ne deranjează şi vrem să o vedem dispărută”.

Elevii din mediul rural au obţinut un scor mediu de 38,9 puncte din 100 la o testare realizată de Brio şi UiPath Foundation, în timp ce elevii din mediul urban au obţinut un scor mediu de 62,9, adică cu 24 de puncte mai mult.

„Mediul de provenienţă influenţează masiv. Testul Brio dă scoruri între zero şi 100, iar subeşantionul din zona urbană are o medie de 62,9 puncte, iar cel din zona rurală are o medie de 38,9 de puncte pe această scală. Este o diferenţă marcantă, solidă, serioasă şi îngrijorătoare pentru că este un semnal al unei inegalităţi care nu ne miră, o cunoaştem, dar ne deranjează şi vrem să o vedem dispărută”, a spus Dragoş Iliescu, chief scientist şi fondator al Brio, în cadrul evenimentului Starea naţiunii - Nivelul alfabetizării digitale în România. Rezultatele raportului mai arată că există o diferenţă nesemnificativă între nivelul mediu de alfabetizare digitală în favoarea fetelor, acestea obţinând un scor mediu de 51,6 din 100, în timp ce băieţii au scorul mediu de 48,8.

„Raportul de anul acesta ne confirmă faptul că decalajul dezvoltării competenţelor digitale nu va fi recuperat atâta timp cât copiii din medii vulnerabile nu vor avea acces la mijloacele digitale necesare pentru a-şi forma o atitudine pozitivă faţă de tehnologie şi pentru a conştientiza potenţialul transformativ al acesteia. Concluziile raportului oferă informaţiile de care este nevoie pentru a iniţia schimbarea la nivel sistemic, dar pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie ca schimbarea să înceapă din centrul sistemului”, spune Raluca Negulescu-Balaci, director executiv, UiPath Foundation. Ramona Cornea

Revista presei – 7 martie 2023
Sahul intra in programa scolara, la clasele a III-a si a IV-a, de anul viitor. 3.000 de profesori vor fi formati in primul an, anunta Federatia Romana de Sah
portalinvatamant.ro
Proiectul "Educatie prin sah" are trei etape, printre care se numara formarea profesorilor, oferirea sahului ca materie de studiu optionala si organizarea de evenimente de sah.
Ministerul Educatiei este parte institutionala a proiectului prin intermediul filialei Ccd Ialomita. De asemenea,  Asociatia Proacta EDU este un alt partener care s-a alaturat proiectului lansat de Federatia Romana de Sah.
Potrivit unui comunicat al Federatiei, aproximativ trei sute de profesori s-au inscris deja in program, in primele 30 de zile de la lansarea oficiala. Obiectivul pentru primul an este de a forma 3.000 de profesori din scolile publice pentru a educa 50.000 de elevi, incepand cu noul an scolar 2023-2024.
"Sahul are numeroase beneficii pentru copii, cum ar fi invatarea disciplinei, a ordinii si a creativitatii. In plus, sahul sporeste capacitatea de concentrare a copiilor si imbunatateste abilitatile logice si de memorie. Sahul este un "sport al mintii", ceea ce inseamna ca este bun atat pentru adulti, cat si pentru copii. Ii invata pe copii sa nu renunte usor, sa depaseasca obstacolele si sa accepte pierderile si sa invete din ele. In lumea de astazi, in care totul se misca intr-un ritm rapid, copiii se straduiesc sa se concentreze. Sahul este un antidot puternic, deoarece imbunatateste capacitatea de atentie a copiilor si ii invata sa ramana concentrati pentru mai mult timp. De asemenea, acest sport ii invata pe copii sa isi asume riscuri si sa aiba incredere in ei, sa aiba initiativa si sa devina personalitati active si optimiste. Sahul este un sport valoros pentru copii, deoarece promoveaza egalitatea de sanse. Fetele care sunt bune la sah sunt considerate, de asemenea, talentate la matematica sau informatica", a scris Vlad Ardeleanu, intr-o postare pe pagina sa de Facebook.
Revista presei – 7 martie 2023
Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală. "Măsura este bine definită"
antena3.ro

Ministerul Educației vrea să mute meditațiile din privat la școală, prin includerea mai multor ore de pregătire suplimentară.

Prevederea deja există și în legea actuală, dar sunt prevăzute până la trei ore. Acum, secretarul de stat Sorin Ion susține că o măsură inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar se referă la meditațiile care ar urma să fie mutate la școală.

"Una din măsurile pe care le prevede proiectul legii învățământului preuniversitar este (…) că încercăm să mutăm această pregătire suplimentară sau meditații, cum ne place să le spunem, la școală”, a spus acesta.

Astfel, ar urma să fie adăugate în norma didactică până la patru ore pe săptămână, potrivit secretarului de stat. Cu toate acestea, legea actuală prevede ca pot fi adăugate în norma didactică 2-3 ore pentru pregătirea remedială sau pentru cea de performanță.

"Măsura este bine definită, pentru că norma profesorului, care actualmente este alcătuită doar din ore de predare-evaluare, poate fi compusă și din ore de pregătire suplimentară pentru elevi: fie pregătire remedială, fie pregătire de excelență.

Și asta nu e deloc neglijabil, că vorbim până la aproape un sfert de normă. Vorbim de patru ore pe săptămână din 18 (care – n.red) pot constitui ore care actualmente la școală nu se plătesc", a spus secretarul de stat.

Revista presei – 7 martie 2023
Înscrieri: Program de educație în securitate cibernetică pentru liceeni și studenți din România
startupcafe.ro

Liceenii și studenții din România pasionați de hacking se pot înscrie gratuit la un program național de educație în securitate cibernetică.

Înscrierile la cea de-a șasea ediție a programului UNbreakable România se fac AICI, începând cu 6 martie.

După înscriere, participanții intră într-o etapă de pregătire și antrenament (3 aprilie - 4 mai), ce implică analizarea resurselor teoretice, rezolvarea exercițiilor practice și sprijin din partea mentorilor.

Mentorii înscriși în programul organizat de Bit Sentinel în colaborare cu Orange România, vor susține webinarii pentru dezvoltarea abilităților tehnice și soft. Ulterior, participanții își vor testa abilitățile dobândite în competiția individuală (5-7 mai) și apoi în competiția pe echipe (19-21 mai).

Primii 3 câștigători și primele 3 câștigătoare ale concursului individual se vor califica automat în finala Romanian Cyber Security Challenge - RoCSC 2023.

Finaliștii vor putea face parte din echipa națională care va reprezenta România în Campionatul European de Securitate Cibernetică din acest an.

Revista presei – 7 martie 2023
USR a depus un proiect de lege prin care elevii se vor putea înscrie mai uşor la facultate
bursa.ro

Deputata USR Diana Buzoianu şi senatorul USR Ştefan Pălărie au depus un proiect de lege în Parlament care va facilita înscrierea la orice facultate prin intermediul unei platforme digitale la nivel naţional, administrată de Ministerul Educaţiei, informează news.ro.

"Sistemul educaţional trebuie să ţină pasul cu avântul tehnologic şi să profite de soluţiile digitale pe care le avem astăzi la dispoziţie. Suntem în Parlament să digitalizăm şi să modernizăm România. Elevii din România cer deja de ani de zile să fie folosite instrumente digitale în procesul de admitere la facultate. Cu aceste gânduri, am iniţiat proiectul de lege, alături de Ştefan Pălărie, Gabriela Horga şi Bogdan Gruia, proiect sprijinit transpartinic de zeci de deputaţi şi senatori", a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, co-iniţiatore a proiectului, potrivit comunicatului de presă al partidului.

USR mai spune că propunerea legislativă reprezintă un pas mult aşteptat în direcţia digitalizării învăţământului şi o mână de ajutor pentru elevii care trebuie să parcurgă, uneori, chiar şi sute de kilometri pentru înscrierea la universităţile din diverse centre universitare.

Astfel, proiectul prevede înfiinţarea Platformei "Univedu", o platformă electronică naţională în care elevii să poată încărca electronic toate documentele necesare pentru dosarul de admitere cerut de facultăţi. Ulterior, dacă sunt acceptaţi, elevii pot aduce, la facultăţile care cer acest lucru, documentele şi în format fizic.

Revista presei – 7 martie 2023
Grup de lucru la Senat, împreună cu Consiliul Legislativ şi Ministerul Cercetării, pentru elaborarea unei legi a cercetării
psnews.ro

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a anunţat luni că s-a format un grup de lucru la Senat, împreună cu Consiliul Legislativ şi Ministerul Cercetării, pentru elaborarea unei legi a cercetării. Ea a menţionat că în momentul acesta nu avem o lege, avem o ordonanţă a guvernului, veche de 20 de ani, în baza căreia se desfăşoară întreaga activitate de cercetare şi de inovare.

”Am reuşit să constitui, împreună cu preşedintele Consiliului Legislativ, Florin Iordache, la propunerea ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, un comitet de lucru care are ca obiectiv elaborarea cât de urgent se poate a unei legi a cercetării. Senatul a decis să contribuie în mod activ la realizarea acestui deziderat, motiv pentru care, în calitate de preşedinte al Senatului, conform regulamentului, am lansat această rugăminte şi propunere Consiliului Legislativ, care deja, împreună cu experţi din Consiliul Legislativ, cu colegi din Ministerul Digitalizării, desemnaţi de ministrul Burduja şi cu colegi din Senat care au experienţă în acest domeniu, au constituit acest grup de lucru hibrid, format din specialişti, din cele trei instituţii”, a spus Alina Gorghiu.

”De ce este nevoie de o lege a cercetării? În momentul acesta nu avem o lege, avem o ordonanţă a guvernului, veche de 20 de ani, în baza căreia se desfăşoară întreaga activitate de cercetare şi de inovare. Ca atare, în 2023 era mai mult decât necesar să demarăm acest proiect, acest efort legislativ şi sperăm noi că într-un orizont de timp de 3 săptămâni să putem să avem un draft al acestei legi pe care să îl punem ulterior la dispoziţia tuturor”, a menţionat preşedintele interimar al Senatului.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.