English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 7 iunie 2022

Revista presei – 7 iunie 2022

Revista presei – 7 iunie 2022
Bogdan Dumitrache la Facultatea de Drept din Timișoara. Dialoguri cu practicienii / 9 iunie 2022, Universitatea de Vest din Timișoara, Amfiteatrul A01
evenimente.juridice.ro

Seria de evenimente Bogdan Dumitrache la Facultatea de Drept din Timișoara. Dialoguri cu practicienii este reluată în format clasic printr-un eveniment care va avea loc joi, 9 iunie 2022, începând cu ora 15, în sediul central al Universității de Vest din Timișoara, Bd. Vasile Pârvan nr. 4, în Amfiteatrul A01.

Dezbaterea va avea ca subiect cauzele de ineficacitate a contractelor și va pune în discuție atât teme propuse de invitat, cât și teme sugerate de participanți.

Înregistrarea pentru participarea la conferință și propunerea de teme de discuție se face aici: https://forms.gle/EQ8TPMVBpvGL82Q97.

 

Revista presei – 7 iunie 2022
CONAF și UVT organizează conferința Antreprenor: oportunități de finanțare EU pentru dezvoltare durabilă
ziuadevest.ro

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Universitatea de Vest din Timișoara organizează conferința Antreprenor: oportunități de finanțare EU pentru dezvoltare durabilă în data de 09 iunie 2022, ora 11:00.

Cu acest prilej se propune lansarea în discuție a temei fondurilor europene și a oportunităților de finanțare pentru antreprenori.

Invitații evenimentului vor vorbi despre importanța accesării fondurilor nerambursabile pentru dezvoltarea unei afaceri, prezentarea programelor operaționale în perioada de finanțare 2021-2027 și oportunitățile de dezvoltare prin fonduri europene care pot accelera implementarea proiectelor de investiții. Accesarea eficientă a fondurilor europene reprezintă un impuls extraordinar pentru accelerarea trecerii spre o economie sustenabilă.

Sunt invitați universitari, conferențiari și moderatori cu experiență în antreprenoriat și finanțări europene: rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Boloș, președinta CONAF, Cristina Chiriac, dar și alți invitați speciali.

Vorbitorii și moderatorii conferinței vor propune de teme de dezbatere legate de: Absorbția deficitară și soluții de fiabilizare. Specificul noii politici de coeziune, care presupune o abordare mai personalizată a dezvoltării regionale, când este preconizata finalizarea cadrului strategic la nivel national. Care sunt documentele cadru ce subliniază obiectivele și prioritățile la nivel național, chestiuni esențiale pentru viitoarele proiecte, căci fără aceste documente cererile de finanțare riscă să rămână exact fără relevanța necesară? Acordul de parteneriat cu România pentru perioada 2021-2027, care este încă în stadiu de draft.

Caracteristicile noului cadru, care, conform CE, oferă mai puțină birocrație și modalități mai simple de solicitare a plăților (în special pentru întreprinderile și antreprenorii care beneficiază de sprijinul UE). Cum se va atinge acest obiectiv la nivelul României? Ce instrumente/modalități de simplificare a atragerii fondurilor europene și respectiv de implementare a proiectelor sunt propuse sau vizate? Nu în ultimul rând, sunt de interes formele de eliminare a obstacolelor transfrontaliere.

Conferința este organizată la Universitatea de Vest din Timișoara (V. Pârvan nr. 4), joi, 9 iunie 2022, începând de la ora 11, în amfiteatrul de evenimente A01. Participarea la eveniment este gratuită, înscrierea se face în baza confirmării la adresa de e-mail office@conaf.ro până în data de 06.06.2022.

Revista presei – 7 iunie 2022
Ce facilități oferă Universitatea din Craiova viitorilor studenți
gds.ro

Universitatea din Craiova și-a prezentat oferta pentru admitere la programele de master și licență. Potrivit rectorului, prof.univ.dr Cezar Spînu, și în acest an s-a păstrat numărul locurilor la buget atât la licență cât și la master. În plus, pentru a-ai atrage pe absolvenții de liceu, reprezentanții Universității din Craiova au prezentat investițiile de până acum în campusuri, unde se va deschide o policlinică studenţească modernă, dar și locurile în care viitorii studenți își pot petrece timpul liber.

În holul central al Universității dar și pe esplanada Teatrului Național ”Marin Sorescu”, studenții i-au întâmpinat pe liceeni cu demonstrații dar și broșuri prin care să le arate ce pot învăța dacă vor alege una dintre cele 12 facultăți ale Universității din Craiova.

Pentru admiterea din acest an vor fi bugetate 2.800 de locuri la licență și 1750 de locuri la master. „Este același număr de locuri bugetate ca anul trecut. Aveţi de unde alege. Suntem singura universitate din România care alocă toate domeniile fundamentale, cu excepţia Medicinei. Avem specializări socio-umane, specializări tehnice. Fiecare dintre voi își va găsi un loc în această universitate. Universitatea din Craiova s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Am investit peste 100 de milioane de euro în infrastructura educaţională de cercetare dar şi socială. Au fost reabilitate spații de învățământ, spaţii de cercetare dar şi faciltităţi sociale în toate cele 12 facultăţi ale universității noastre. Şi lucrul acesta va continua”, a spus prof.univ.dr Cezar Ionuț Spînu.

Rectorul Universității din Craiova a trecut în revistă toate investițiile care au fost făcute dar și viitoarele proiecte.

”Se reabilitează campusul din bulevardul Decebal, sediul Facultăţilor de Inginerie Electrică şi Automatică. Se continuă reabilitările din campusul de pe Calea Bucureşti, unde vom înfiinţa staţie ITP. Continuăm cu reabilitarea unor spaţii de învăţământ la Departamentul de Chimie şi la sfârșitul aceste luni vom inaugura Căminul Nr 9, la parterul căruia va funcţiona, spun eu, cea mai modernă Policlinică Studenţească din România. În clădirea centrală au fost investite sume importante pentru reabilitarea spaţiilor Facultăţilor de Litere şi Ştiinţe şi urmează să depunem pe acest exerciţiu european pentru reabilitarea sediului facultăţilor de Economie şi Administrarea Afacerilor, Ştiinţe Sociale şi Horticultură.

În campusul de la Agronomie am reabilitat Căminul Nr 2, finalizăm în acest an reabilitarea Facultăţii de Agronomie şi se va reabilita Căminul 4. În campusul de pe strada Brestei al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport definitivăm reabilitarea clădirii Departamentului de Kinetoterapie şi construim o sală de sport multifuncțională cu cabinete de kinetoterapie şi recuperare şi 4 terenuri de sporturi în aer liber”, a spus rectorul

Revista presei – 7 iunie 2022
Târgul studențesc Akademika Banat Chorus Creativity & Innovation, la USAMVB Timișoara
ziuadevest.ro

La Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României”, în cadrul conferinței Internaționale “Multidisciplinary Conference on sustainable development”, a avut loc ediția I a Târgului studențesc Akademika Banat Chorus Creativity & Innovation.

Conceptul ce a stat la baza acestui târg studențesc a fost ” de la idee la produs finit – dezvoltarea unui produs viabil”, adaptat la cerințele actuale ale pieței, privind dezvoltarea sa din perspectiva interdisciplinară.

Studenții celor șase facultăți ale universității, anii I- Master, membri ai corului, grupați în 9 echipe au participat cu produse inovative (o aplicație și un site specializat pentru salvarea animalelor, biscuiți și brioșe cu rol de pansament gastric pentru animale, produse bio fără colesterol, produse bio cu lavandă, cu impact benefic asupra organismului, macheta unei ferme pentru creșterea plantelor bio, plante in vitro – micropropagare, prezentarea simulatorului de vânătoare, lumânări terapeutice cu o compoziție inedită, din plante și aranjamente florale și artizanale) specifice sau înrudite specializării studiate în cadrul USAMVBT.

Echipele participante au fost:

The Art of Managing ( Management)

Seeds of the future ( Inginerie Genetică)

Developing tomorrow’ s Greens ( Peisagistică)

Relax for the soul ( Horticultură si Silvicultură)

Beauty of Flowers ( Inginerie Genetică)

Treats for Kids ( Medicină Veterinară)

Reskats dogtors ( Medicină Veterinară, secția engleză)

Return to nature ( Silvicultură)

Cool soul food ( Bioingineria Resurselor Animaliere & Inginerie Alimentară)

Revista presei – 7 iunie 2022
Ministrul Educației califică drept îngrijorător “trendul descrescător” al candidaților înscriși la Bacalaureat
edupedu.ro

Sorin Cîmpeanu a spus că este îngrijorător acest “trend descrescător”, făcând referire la faptul că a scăzut numărul de candidați înscriși la BAC comparativ cu anii trecuți, potrivit unei declaratii difuzate de Euronews Romania. O analiză Edupedu.ro arată că 40.000 de elevi din actuala generație nu s-au înscris la examen, adică 26% din elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Datele oficiale ale Ministerului Educației arată că, la începutul acestui an școlar, au fost înscriși 151.906 de elevi în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă. Anul acesta s-au înscris la probele examenului, 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Așadar, o diferență de peste 40.000 de elevi din actuala generație nu dă BAC-ul anul acesta, în sesiunea din iunie, potrivit calculelor Edupedu.ro. Este cel mai mare număr din ultimii 4 ani, potrivit datelor publicate de minister.

Sorin Cîmpeanu a spus că pandemia este de vină pentru numărul scăzut al elevilor înscriși la Bacalaureat 2022, în comparație cu anii trecuți.

“Avem puțin peste 126.000 de candidați înscriși anul acesta. Anul trecut am avut peste 133.000 de candidați, în anul 2020 am avut peste 155. 000 de candidați. Este îngrijorător acest trend descrescător din două motive: motivele ce țin de demografie sunt cât se poate de clare, dar îngrijorarea pe care mi-am exprimat-o de mult timp cu privire la efectele perioadei de criză sanitară, din păcate, se confirmă. Aș vrea să precizez faptul că până în anul 2012 aveam în fiecare an peste 200.000 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat iar acum avem puțin peste 126.000. În anul 2008 am avut un vârf de peste 225.000 de elevi înscriși la Bac”, a spus Cîmpeanu potrivit Euronews România.

Potrivit calculelor Edupedu.ro, raportat la întreaga generație de 151.906, elevii care nu s-au înscris din generația curentă reprezintă peste 26%. Acest număr este echivalentul a 1.449 de clase de elevi de clasa a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, luând o medie de 28 de elevi pe clasă.

Revista presei – 7 iunie 2022
Campania „TIMIȘOARA COLECTEAZĂ, ECOARENA PREMIAZĂ!” încheiată cu succes în Timișoara!
ziuadevest.ro

În perioada 7 martie – 5 iunie a avut loc o acțiune de informare și colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice în Timișoara cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător, organizată de Primăria Municipiului Timișoara și EcoArena, cu sprijinul OIREP Eco Positive. Parteneri în campanie au fost ADID Timiș, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” , Palatul Copiilor Timișoara, Recycle International, Ghipoconcept și Asociația Casus. Scopul campaniei a fost de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și de a încuraja populația să facă acest gest responsabil.

În urma acțiunii din Timișoara, aproximativ 36000 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost colectate selectiv și trimise la reciclare. Timișorenii s-au debarasat corect de aparatele electrice apelând TelVerde 0800 444 800 sau 0751 302 120 – serviciul gratuit de preluare de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție a deșeurilor electrice – sau completând formularul de comandă online disponibil pe site-ul www.colecteaza.ro.

36 dintre participanții din Timișoara au fost norocoșii câștigători ai premiilor puse în joc la tombola organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător.

În perioada evenimentului, aproximativ 500 de cetățeni au apelat TelVerde 0800 444 800 pentru informații despre acțiunea de informare și colectare a DEEE desfășurată cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice în Timișoara.

Revista presei – 7 iunie 2022
ECONOMIE - Fotografia României în tabloul de convergență 2022: criteriile de aderare la euro pe care le-am pierdut
cursdeguvernare.ro

România este singurul stat european, dintre cele șapte care s-au angajat juridic să adopte moneda euro, care nu mai îndeplinește niciun criteriu de convergență.

Asta deși, la un moment dat, România a îndeplinit (ultima dată în 2016 – înainte de-a intra în vigoare legile cu caracter electoral luate de Victor Ponta în 2015) toate cele cinci criterii economice necesare aderării la zona euro, singurul la care a rămas restantă atunci fiind cel juridic.
Începând cu intarea în vigoare a legilor din 2015, România a pierdut constant ”carte după carte”, pe măsură ce dezechilibrele se adânceau din cauza deciziilor cu caracter electoral luate în anii care au urmat:

un aspect foarte important de punctat este că dacă unele dintre statele-candidat au ieșit din ”grila” de aderare la zona euro din cauza dificultăților generate de pandemie și, mai recent, de criza energetică și de avansul inflației, România a deraiat de la această traiectorie de mai mulți ani: în 2019 intrase deja în deficit excesiv, cu un -4,2%.

Criteriul juridic amintit anterior se referă la faptul că legislația românească, mai exact legea care reglementează statutul Băncii Naționale a României (BNR) nu este pe deplin compatibilă cu cerințele europene, din cauza unor prevederi legate de independența băncii centrale.

Criteriul de aderare la zona euro prevede ca rata inflației să fie cu cel mult 1,5% peste cele mai bune trei performanțe ale statelor membre. Rata medie a inflației în România în perioada de 12 luni până în aprilie 2022 a fost de 6,4%, peste valoarea de referință de 4,9%. Comisia estimează că va rămâne peste valoarea de referință în lunile următoare.

Prognoza economică de primăvară 2022 a Comisiei anticipează că rata medie anuală a inflației din România va crește la 8,9% în 2022, înainte de a scădea la 5,1% în 2023. Creșterea semnificativă din 2022 se datorează în principal creșterii prețurilor la energie, dar și prețurile alimentele au avut o contribuție notabilă.

”Nivelul relativ scăzut al prețurilor din România (aproximativ 52% din media zonei euro în 2020) sugerează un potențial semnificativ de convergență a nivelului prețurilor pe termen lung”, se arată în raport.

Revista presei – 7 iunie 2022
Bacalaureat 2022: Încep probele de evaluare a competențelor. Calendarul desfășurării examenelor
hotnews.ro

Ministerul Educaţiei a informat că, în conformitate cu datele înregistrate şi transmise de comisiile judeţene şi cea din Bucureşti de organizare a examenului de Bacalaureat, 126.454 de absolvenţi de liceu - 111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare - s-au înscris pentru a susţine probele integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare.

Probele de evaluare a competenţelor se vor susţine astfel:

- 6 - 8 iunie: Proba A - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

- 8 - 9 iunie: Proba B - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;

- 8 - 10 iunie: Proba D - evaluarea competenţelor digitale;

- 14 - 16 iunie: Proba C - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

În 2021, pentru susţinerea probelor scrise la Bacalaureat s-au înscris 133.663 de candidaţi, dintre care 114.137 erau din promoţia anului trecut. În 2020, s-au înscris 155.639 de candidaţi în prima sesiune.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori - cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ.

În cazul în care nu există cadre didactice de specialitate în unitatea respectivă de învăţământ care pot fi desemnate în comisia de Bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale sau acestea se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectaţi din alte şcoli, a precizat Ministerul Educaţiei citat de Agerpres.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.