EȘTI AICI:
Revista presei – 7 iunie 2021

Revista presei – 7 iunie 2021

Ada Hausvater Foto Matusciac 700x336
Ada Hausvater, conferentiar la Facultatea de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest din Timisoara, reprezentantul Ministerului Culturii in Consiliul Director al TM2023
opiniatimisoarei.ro

Managerul Teatrului National Timisoara Ada Hausvater a fost numita drept reprezentantul Ministerului Culturii in Consiliul Director al Asociatiei Timisoara 2023 Capitala Europeana a Culturii.

Aceasta va reprezenta Ministerul Culturii si isi va exercita votul in baza unui mandat expres din partea autoritatii nationale.

Anuntul a fost facut de reprezentantii TM2023 care i-au urat bun venit in echipa.

Ada Hausvater este regizor de teatru, iar din anul 2005 conduce Teatrul National din Timisoara. Ca regizor, a montat zeci de spectacole si a castigat numeroase premii. Este doctor in teatru, conferentiar la Facultatea de Muzica si Teatru a Universitatii de Vest din Timisoara.

Mandatul sau vine intr-o perioada inca tulbure pentru cel mai important proiect de tara al Romaniei care asteapta inca finantarea de la Guvern.

Dc 4 Cover 850
ALUMNUS UVT: Profesorul Doru Căstăian - absolvent de studii doctorale la UVT - Cred în profesor ca releu prin care să circule către elev energii bune, îndemnuri la autocercetare. Cred în profesorul ”călăuză”
iqads.ro

Doru Căstăian s-a angajat în învățământ la catedra de științe socio-umane a Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați imediat după ce a terminat Facultatea de Filosofie. Și a rămas acolo, chiar dacă între timp a început să predea și în alte locuri.

Din teorie și din practica sa consistentă povestește în continuare cu har despre elevii noilor generații. Și prezintă datele ”ecografiei” la care învățământul românesc a fost expus, fără programare, în pandemie. Într-un fel este bine, pentru că au mai ieșit la iveală niște boli ascunse ale sistemului. Rămâne de văzut ce urmează după interpretarea rezultatelor. Un tratament adecvat instituit de specialiști sau ne prefacem cu toții că a fost doar o perioadă grea și că boala nu există?

A terminat Liceul “Emil Racoviţă” din Galaţi, apoi a obţinut, în ordinea asta, licenţa, masteratul şi doctoratul în filosofie. Licenţa si masterul la Cluj, la Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul UBB, doctoratul la Universitatea de Vest din Timişoara. Profesor din 2003.

„Mă pasionează lectura, educaţia, sportul şi ocazional, arta culinară. M-am făcut profesor dintr-o întâmplare şi dintr-o intuiţie. Primul meu job a fost de jurnalist. Mi-a plăcut, dar nu a fost să fie. Am spus că merită să incerc să fiu profesor. Intuiam că-mi va plăcea şi aşa a fost. Am dat examenul, am luat nota maximă şi n-am mai plecat de atunci din şcoală.”

„Eram tânăr. Îmi amintesc mai multă vitalitate, acum realizez şi că eram foarte naiv. Sigur, îmi dă târcoale nostalgia, dar ştim că memoria este în mare parte confabulare şi idealizare a posteriori. N-aş vrea să fac asta, adevărul e că nu aş mai putea recrea azi fidel în minte primii ani. Am fost mereu prea leneş ca să ţin un jurnal, iar acum regret. Întâmplări inedite au fost destule, nu toate glorioase. Nu uiţi uşor prima ţigară fumată cu elevii şi nici primul scaun care s-a rupt cu tine în mijlocul orei.”

Postare Ziar CeL Admitere 2021
Admitere ID/IFR 2021 – Cum poți deveni absolvent al Universității Politehnica Timișoara la distanță
ziuadevest.ro

Fii student al UPT oricând, de oriunde și în ritmul tău! În 7 iunie dăm startul pentru concursul de ADMITERE ID/IFR 2021. Optează pentru înscrierea online sau la universitate! Cursurile și tutorizarea, comunicarea, temele și notele sunt administrate online prin platforma Campus Virtual UPT. Activitățile de laborator, seminar și examenele au loc numai în weekend. Cursurile și cadrele didactice, competențele, titlul și profesia sunt aceleași cu studiile la forma de învățământ la zi. Echipa de Suport dedicată ID/IFR îți stă la dispoziție, atât în perioada de admitere, cât și pe parcursul anilor de studiu!

Te-ai gândit să termini o facultate, însă crezi că timpul nu îți permite? Acum poți deveni student la Universitatea Politehnica Timișoara, indiferent de localitatea sau țara de rezidență, numărul orelor lucrate pe săptămână sau responsabilitățile de zi cu zi.

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) organizează și desfășoară, în perioada următoare, admiterea online pentru programele de studiu în regim de învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă.

https://elearning.upt.ro/admitere/

Ubb Cluj
UBB Cluj a realizat o hartă interactivă a vaccinării anti-COVID-19 pe localităţi
someseanul.ro

„Cercetătorii Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au dezvoltat o hartă interactivă care arată rata de acoperire vaccinală la nivelul fiecărei localităţi din România, harta fiind actualizată în regim zilnic. Conform celor mai recente date prezentate de harta interactivă, există diferenţe semnificative între mediile urban şi rural în ceea ce priveşte rata de vaccinare, dar şi diferenţe importante între judeţele ţării, judeţele din regiunea Nord-Est având cele mai mici niveluri de vaccinare în comparaţie cu celelalte regiuni ale României”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, harta interactivă a UBB oferă mai multe date decât cea a autorităţilor, precum şi o serie de previziuni.

„Harta interactivă poate fi consultată accesând linkul econ.ubbcluj.ro/coronavirus şi este realizată ca parte a proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, care monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României. Chiar dacă autorităţile din România publică zilnic o hartă a situaţiei vaccinărilor pe localităţi, harta dezvoltată de cercetătorii UBB oferă mai multe avantaje care uşurează modul de culegere, de interpretare şi de înţelegere a datelor actuale”, se mai arată în comunicat.

Printre acestea, se numără faptul că toate informaţiile relevante legate de localităţile din România sunt afişate în acelaşi loc, nefiind necesară consultarea mai multor documente care conţin datele oficiale legate de campania de vaccinare.
Artecoloreaza
Studenţii la Arte decorează clinici de pediatrie. ”Încercăm să colorăm copilăria celor aflaţi în suferinţă”
adevarul.ro

Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” împreună cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti vor pune în practică mai multe proiecte caritabile pentru copiii internaţi în spitale, în cadrul campaniei de modernizare a clinicilor universitare ”Împreună pentru sănătatea copiilor”.

Un prim proiect va fi realizat împreună cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti  - Departamentul de artă murală - şi vizează redecorarea spaţiului interior al secţiei de pediatrie din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Capitală.    “Decizia înfiinţării Fundaţiei UMFCD,“Împreună pentru Educaţie şi Sănătate” are ca bază fundamentală dezvoltarea, alături de o serie de parteneri din mediul de afaceri, cele ştiinţifice, culturale sau educaţionale, a unor proiecte sustenabile menite să vină atât în sprijinul studenţilor noştri cât, mai ales, în cel al semenilor aflaţi în suferinţă, iar un astfel de proiect, precum cel ce va demara la Institutul Clinic Fundeni reprezintă doar un început al reconfigurării clinicilor noastre universitare, în special cele de pediatrie ” a declarat rectorul UMF ”Carol Davila” din Bucureşti, prof.dr. Viorel Jinga.   Totodată, coordonatorul acestui proiect, prodecan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMFCD, lector dr. Ştefan Busnatu a precizat faptul că “ prin Fundaţia “ Împreună pentru Educaţie şi Sănătate” a Universităţii noastre am iniţiat deja discuţii cu parteneri externi în vederea achiziţionării unor echipamente medicale necesare modernizării clinicii universitare de pediatrie de la I.C.Fundeni şi sperăm ca , în cel mai scurt timp, să putem definitiva şi implementa şi acest proiect care, sper că va genera un plus de speranţă în viaţa micilor pacienţi aflaţi în diverse stadii de diagnostic şi tratament”.

 

Burseleit
Bursele ANIS, la ediția cu nr.4: sponsorizare 5000 de euro/proiect selectat
start-up.ro

Cu acoperire națională și burse de câte 5.000 de euro per proiect selectat, programul Bursele ANIS se adresează deopotrivă lectorilor și asistenților universitari. Intervalul de depunere a proiectelor este 1-18 septembrie.

”Faptul că am ajuns la cea de-a patra ediție a Burselor ANIS ne demonstrează că parteneriatul dintre industria IT și mediul academic poate fi o realitate. Scopul pe care ni l-am propus la demararea acestui program urmărește dezvoltarea sectorului IT prin creșterea performanței sistemului de învățământ universitar, cu rezultate vizibile în timp. Consolidarea parteneriatului reprezintă, de altfel, unul dintre obiectivele asociației noastre și le suntem recunoscători tuturor celor care îl fac posibil, de la profesorii dedicați, la companiile tech care susțin financiar acest demers”, a declarat Gabriela Mechea, Director Executiv ANIS.

Programul Bursele ANIS, lansat în urmă cu patru ani la inițiativa asociației, se adresează cadrelor didactice tinere care propun în curricula universitară tehnologii noi și metode inovative de predare.

Astfel, lectorii universitari trebuie să introducă un nou curs în anul universitar 2021/2022, să actualizeze un curs existent sau să introducă metode inovative de predare, iar asistenții universitari pot propune soluții pentru actualizarea laboratorului, cu acordul cadrului didactic titular. Pentru a fi eligibili, participanții trebuie să aibă până în 40 de ani.

Anul acesta, cursurile propuse de cadrele didactice trebuie să se încadreze în domeniile: Big Data, Cyber Security, Inteligența Artificială, Machine Learning, FinTech, HealthTech, Blockchain, Tech for All. Programul are acoperire națională, fiecare proiect calificat primind câte o bursă de 5.000 de euro.

Candidații vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, ulterior, cei selectați vor avea un interviu cu membrii comitetului de evaluare. Anul acesta, intervalul de înscriere a proiectelor este 1- 18 septembrie. Regulamentul programului și criteriile de evaluare pot fi consultate la anis.ro/programe.

Primele trei ediții ale programului au fost sprijinite financiar de către urmatoarele companii: Adobe, Atos, Bitdefender, Deutsche Bank, Cornerstone Technologies, eMag, Endava, Enea, Huawei, Microsoft, Qualitance, Softbinator Technologies, Softelligence Engineering, Wipro.

În cele trei ediții anterioare, la programul Bursele ANIS au fost înscrise 98 de cursuri, susținute de cadre didactice care activează în 26 de facultăți, din 8 orașe la nivel național. Per total, au fost acordate 33 burse, care au cumulat circa 165.000 de euro. Totodată, grație proiectului, s-au conturat și 3 colaborări între companii și mediul academic, pe proiecte de cercetare.

La primele trei ediții au fost selectate proiecte depuse de cadre didactice din cele mai mari centre universitare din România, respectiv: universitățile „Politehnica” din București și Timișoara, ASE, UNATC din București, Universitatea de Vest din Timișoara, universitățile “Al. I. Cuza” și „Gheorghe Asachi” din Iaşi, “Transilvania” din Brașov, „Tehnică” și „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea București.

 

 

Admislaase
ADMIS LA ASE, 2021!
hotnews.ro
Azi licean, mâine student la ASE! Tot mai puțin a rămas până la bacalaureat și, deci, la absolvirea liceului. Practic, se apropie momentul Admiterii tale la facultate și al începutului viitorului tău de profesionist performant pe piața muncii. Știm că te interesează să fii student la Academia de Studii Economice din București și să știi cât mai multe despre noi.
Anual peste 6000 de absolvenți de liceu devin studenții noștri și așa va fi și în acest an, când și tu vei fi printre ei. Suntem la un click distanță de tine cu informații complete despre Admiterea la ASE. Ne găsești pe canalele noastre de social media, conectați mereu cu voi pe FacebookGrup oficial Admitere 2021Instagram. Iar în fiecare zi de miercuri, începând cu ora 17:00, stăm de vorbă cu tine pe Zoom (https://ase.zoom.us/j/88455955563) în cadrul sesiunilor noastre interactive, unde profesori, consilieri și studenți de la ASE abia așteaptă să te întâlnească și să vorbiți despre tot ce vrei să afli despre ASE, Admitere și viața de aseist.
Ne găsești în centrul Bucureștiului, Palatul ASE și celelalte clădiri ale noastre sunt în inima capitalei, dar, mai ales, ne găsești în topurile învățământului superior economic și de administrație publică din România și Europa de Sud-Est. Suntem cea mai bună universitate din țară în domeniul Economie și Econometrie, dar și al administrației publice, conform recentului clasament QS World University Rankings by Subject 2021. Cu fiecare an încercăm să fim tot mai buni, iar în acest an, în pofida contextului pandemic, ASE este pe locul I între universitățile românești și în segmentul 201-250 la nivel internațional, conform prestigiosului clasament Times Higher Education Emerging Economies Universities Rankings 2021.
Hai să vorbim despre Admitere! Ea se va desfășura online pe platforma admitere.ase.ro. Acolo găsești acum toate informațiile utile despre cum vei deveni student la ASE. Te așteptăm cu peste 6500 de locuri pentru programele universitare de licenţă, dintre care aproape jumătate sunt finanțate de la bugetul de stat.
Simulareadmitereupb
Simulare de admitere la Universitatea Politehnica Bucureşti
adevarul.ro

Universitatea Politehnica din Bucuresti a organizat, sâmbătă, 5 iunie 2021, cu începere de la ora 10:00, simularea examenului de admitere. Erau aşteptaţi să participe 5.000 de candidaţi.

Evenimentul se deruleaza cu prezenţă fizică şi cu respectarea tuturor condiţiilor impuse de restricţiile generate de pandemia de COVID-19, iar accesul în sălile de concurs se va face doar în urma unui triaj epidemiologic strict, se arată într-un comunicat al instituţiei de învăţământ superior.

Pentru această probă de testare preliminară a cunoştinţelor liceenilor, care şi-au propus să susţină examenul de admitere în UPB din data de 19 iulie 2021, organizatorii vor pune la dispoziţie peste 5.000 de locuri special amenajate în amfiteatrele şi sălile de curs din Complexul “Noul Local” şi din Complexul “LEU”. Simularea examenului de admitere se va desfăşura sub forma unui test grilă şi va avea o durată de maximum trei ore.

”Simularea vine în sprijinul elevilor” “Admiterea la Universitatea Politehnica din Bucureşti este una dintre cele mai exigente din ţară, iar în contextul în care, în ziua examenului, presiunea este foarte mare, o astfel de simulare vine în sprijinul elevilor pentru a se acomoda cu atmosfera şi condiţiile de concurs. Simularea examenului de admitere, pe care o oferim elevilor de liceu în fiecare an, este o oportunitate foarte bună pentru ei în a-şi evalua cunoştinţele şi nivelul la care se găsesc în cadrul unei competiţii similare celei de la Admitere. Suntem bucuroşi să primim noi generaţii de studenţi, iar în acest context, profesorii universităţii noastre organizează, on-line, pregătire gratuită, la materiile de examen, pentru toţi cei care vor să îşi îmbogăţească cunoştinţele atât pentru examenul de admitere cât şi pentru cel de bacalaureat. Mult succes tuturor participanţilor!” a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

 

 

Dreamstime M 102911927 820x547 (1)
PIAȚA MUNCII - managerii nu se grăbesc să facă angajări
stiripesurse.ro

Relaxarea restricţiilor din pandemie, pe fondul vaccinării şi scăderii semnificative a numărului cazurilor de îmbolnăvire, a adus un optimism rezervat în sectorul economic, iar piaţa muncii nu se va deschide cel puţin până la toamnă, mare majoritate a investitorilor aşteptând ca veştile bune privind evoluţia pandemiei să se confirme, relevă datele unui barometru realizat de compania de consultanţă Frames, la comanda Best Smart Consulting, arată Agerpres.

Astfel, 57% dintre managerii chestionaţi în cadrul Barometrului privind piaţa muncii în contextul crizei COVID afirmă că vor relua angajările la toamnă, iar 32% abia în 2022. Numai 9% spun că vor face angajări în următoarele 3-5 luni.

Întrebaţi care sunt provocările care influenţează piaţa muncii, în prezent, cei mai mulţi dintre investitori (61%) au indicat incertitudinea provocată de dinamica pandemiei COVID, mare parte indicând efectele negative ale unui eventual val 4 de infectări.

De asemenea, 21% spun că nu sunt încă pregătiţi să facă angajări pentru că activitatea firmei este încă afectată de criză, 16% afirmă că nu găsesc angajaţii potriviţi, iar 7% spun că şi-au restructurat activitatea în aşa fel încât nu mai au nevoie de personal suplimentar.

"Optimismul rezervat al managerilor indică faptul că au învăţat lecţiile crizei. Mulţi dintre ei şi-au restructurat afacerile, şi-au optimizat costurile, schemele de personal, iar proiectele de dezvoltare sunt construite în paşi mult mai prevăzători decât în trecut. Reluarea business-ului la capacitate maximă va interveni treptat, în funcţie de dinamica crizei sanitare, de semnalele privind reluarea consumului şi de evoluţia generală economică, de la dezgheţarea relaţiilor de afaceri la dinamica inflaţiei şi a cursului valutar'', a afirmat Ligia Neacşu, managerul Best Smart Consulting.

În ceea ce priveşte planurile pe care le au managerii cu salariile în 2021, barometrul Frames & Best Smart Consulting a oferit date şi despre dinamica salarială în contextul crizei.

Întrebaţi dacă vor creşte salariile anul acesta, 68% dintre cei chestionaţi au indicat răspunsul "Nu" şi numai 12% au răspuns afirmativ. Restul au evitat să răspundă.

Dintre cei care vor să crească salariile, cei mai mulţi (54%) au indicat o majorare între 3-10%.

"În contexul crizei economice semnificative prin care trece economia reală, problema salariilor rămâne un subiect sensibil. Salariile au crescut şi vor creşte, cel mai probabil, în sectoarele care au înregistrat performanţe optime în pandemie, de la business-urile care au legătură cu sectorul medical, IT, retailul alimentar şi construcţii & materiale de profil. În rest, angajaţii vor trebui să se mulţumească cel mult cu prime ocazionale sau cu creşteri punctuale, în funcţie de inflaţie şi de performanţa înregistrată în următoarele trimestre'', a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Pexels Edward Jenner 4031694 2 820x547
Romanian Science Festival: Profesorii de științe exacte pot înscrie elevii într-un program de corespondență cu mentori din cercetare – “Scrisori către viitori oameni de știință” / Înscrieri până pe 30 iunie
edupedu.ro

“Scrisori către viitori oameni de știință” este o nouă inițiativă a Romanian Science Festival, deschisă claselor care doresc să poarte un schimb de scrisori și care să aibă parte de consiliere legată de o prealabilă carieră științifică de la oameni de știință și mentori cercetători. Profesorii diriginți sau profesorii de științe sunt invitați să își înscrie clasele în program până pe 30 iunie, completând acest formular. Vor fi alese, inițial, trei clase din cele aplicante.

Programul de corespondență își propune să formeze o legătură între elevi români și cercetători din diaspora sau din România. Elevii vor afla mai multe lucruri despre viitoare cariere în domeniu și vor obține detalii despre profilul unui om de știință, mediul de lucru, ce implică cercetarea și cum se realizează.

Despre perechile formate: Întrucât în prezent comunitatea Romanian Science Festival cuprinde 100 de mentori, vor fi selectate trei clase în prima ediție a proiectului. Se vor forma perechi elev – cercetător spre o bună colaborare și o bună asociere și va exista un schimb de circa patru scrisori în cadrul experienței.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.