EȘTI AICI:
Revista presei – 7 iulie 2021

Revista presei – 7 iulie 2021

Ytm1
Universitatea de Vest din Timişoara oferă consiliere pentru candidaţii indecişi
stiripesurse.ro

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), prin Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC), oferă în perioada procesului de admitere servicii de consiliere gratuită pentru candidaţii care încă sunt indecişi cu privire la programul de studii universitare pe care vor să îl urmeze.

Astfel, candidaţii pot utiliza platforma de consiliere psiho-vocaţională YTM pentru a completa un test de orientare vocaţională, prin care îşi vor evalua personalitatea, aptitudinile şi interesele profesionale, urmând a primi la final recomandări cu privire la programele de studii universitare care se potrivesc profilului lor, se arată într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

"Cei care doresc o şedinţă de consiliere individuală pot solicita acest lucru fie prin completarea acestui formular, fie prin selectarea opţiunii 'Am nevoie de consiliere' de pe platforma de admitere online a UVT, urmând să fie contactaţi apoi pentru programa sesiunii de consiliere. De asemenea, încurajăm candidaţii care aleg să completeze dosarul de înscriere de la sediul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT) să poarte o discuţie faţă în faţă cu un consilier al Centrului nostru de Consiliere şi Orientare în Carieră, pentru a-şi clarifica opţiunile de carieră care li se potrivesc mai bine. Cea mai bună opţiune se va profila în directă legătură directă cu vocaţia şi talentul fiecărui candidat în parte", a declarat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, informează Agerpres.

De asemenea, vineri, începând cu ora 14,00, candidaţii pot participa la un webinar în care va fi pusă sub analiză întrebarea "Cum îmi aleg programul de studii potrivit carierei pe care îmi doresc să o urmez?".

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) vine în întâmpinarea candidaţilor cu o ofertă de 75 de programe de studii universitare de licenţă şi peste 80 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare, cumulând peste 10.600 de locuri disponibile, dintre care peste 3.700 finanţate de la bugetul de stat (2.300 de locuri pentru studiile universitare de licenţă şi 1.400 pentru studiile universitare de masterat), precizează sursa citată.

Procesul de înscriere la studii universitare se desfăşoară exclusiv online.

Cupa Romaniei 7 700x336
CS Universitatea de Vest Timisoara va juca din nou finala Cupei Romaniei. Adversar puternic in ultimul act
opiniatimisoarei.ro

Asociatia Judeteana de Fotbal este aproape de a incheia o noua competitie in timp de pandemie, a patra, un adevarat record pe tara. Si face toate demersurile ca finala Cupei Romaniei sa se dispute chiar pe stadionul Dan Paltinisanu.

In ultimul act se vor intalni doua echipe ce si-au dorit imens sa ajunga aici. CSU de Vest a jucat finala si anul trecut, insa a pierdut-o atunci, 0-2 cu Dudestii Vechi (foto), insa va dori sa si-o adjudece duminica. Timisorenii au trecut in semifinale de Jimbolia, in deplasare. Gazdele au deschis scorul, dar Pirjol si Boghian cu cate o dubla, fiecare, au intors soarta partidei, scorul final fiind de 1-4.

In cealalta semifinale, Comlosu Mare a intalnit Peciu Nou intr-un duel al echipelor din Liga 4 care s-au batut la titlul de campioana, care insa l-au pierdut in fata Pobedei. Dupa un meci echilibrat, comlosenii s-au impus cu 3-2, golurile invingatorilor fiind marcate de Crisan Serban si Dacian Barza (2), pentru oaspeti marcand Giuricici (2).

Asadar, CSU de Vest – CS Comlosu Mare este marea finala a Cupei Romaniei faza judeteana, iar invingatoarea va merge mai departe in competitia nationala.

Upt
Încep înscrierile la Universitatea Politehnica Timișoara
timpolis.ro

Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul sunt așteptați să se înscrie la Universitatea Politehnica Timișoara, cele zece facultăți ale acesteia asigurându-le candidaților pregătirea necesară pentru ocuparea, la absolvire, a unui job atractiv.

Marți, 6 iunie, încep înscrierile online, pentru ciclul de licență, pe platforma dedicată (https://admitere.upt.ro/), o versiune îmbunătățită față de anul trecut, mai intuitivă și cu o interfață mai prietenoasă, care permite candidaților să realizeze toți pașii procesului de înscriere, spun reprezentanţii Universităţii Politehnica Timișoara.

Pentru înscrierea online se creează un cont de candidat, cu o adresă de e-mail validă, deoarece prin intermediul acesteia se va realiza comunicarea cu comisia de înscriere pe întreaga perioadă a procesului de admitere. Tot pe platformă sunt disponibile instrucțiuni pentru parcurgerea tuturor etapelor aferente procesului de admitere, inclusiv plata taxei de înscriere și a celei de confirmare.

Un sprijin suplimentar poate fi acordat candidaților, din data de 12 iulie, în centrele de admitere din cadrul facultăților și în centrele zonale de la Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja” Drobeta-Turnu Severin, Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița şi Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu Jiu.

Înscrierile se fac în perioada 6 – 19 iulie (online) și 12 – 19 iulie (fizic), modalitatea de admitere fiind concurs de dosare. Excepție fac Facultatea de Arhitectură și Urbanism, la care admiterea se face prin concurs cu probă de verificare a cunoștințelor la desen tehnic și liber, iar înscrierea candidaților (online și fizic) se face în perioada 6 – 13 iulie, și a celor de Automatică și Calculatoare, respectiv Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, unde admiterea se face tot prin concurs cu probă de verificare a cunoștințelor la matematică sau probă online bazată pe portofoliu de realizări, iar înscrierile se fac în perioadele 6 – 16 iulie 2021 (online) și 12 – 16 iulie 2021 (fizic),

Candidații pot crea și trimite unul sau mai multe dosare de înscriere, în funcție de numărul facultăților din UPT la care doresc să aplice, iar în maximum 48 de ore de la transmiterea dosarului, membrii comisiei de admitere vor analiza documentele primite și, dacă dosarul este complet, vor comunica, prin e-mail, numărul de înregistrare al aplicației, număr ce va fi utilizat pe tot parcursul procedurii de admitere. În cazul în care dosarul este incomplet, se vor solicita clarificări.

Ucv 640x400
Universitatea din Craiova aderă la Consorțiul Universitaria, ce reunește mari instituții românești de învățământ superior
g4media.ro

Universitatea din Craiova anunță că, din 2 iulie 2021, cu unanimitate de voturi, a aderat la Consorțiul Universitaria, ce reunește multe dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din România: Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara.

Universitatea craioveană notează, într-un comunicat, că obiectivul declarat al consorțiului este “conlucrarea universităților partenere pentru ridicarea nivelului cercetării științifice și a activități didactice, în vederea recunoașterii naționale și internaționale a prestigiului acestora și a clasificării lor în categoria universităților de referință în Europa, inițierea îmbunătățirii cadrului legislativ al desfășurării învățământului superior și a cercetării științifice universitare, precum și definirea unitară a programelor de studii universitare și a standardelor minimale pentru acestea, a titlurilor și calificărilor dobândite în urma absolvirii lor”.

Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova, citat în comunicat:

  • „Este un moment important pentru instituția noastră, pentru învățământul universitar craiovean. Este și o recunoaștere, aș zice, a eforturilor făcute de Universitatea din Craiova în ultimii ani și mă refer aici la investițiile fără precendent în baza materială, de exemplu, investiții al căror rezultat înseamnă și creșterea calității actului educațional și de cercetare. De asemenea, am inițiat peste 250 de parteneriate cu mediul socio-economic, colaborări care au ca obiect atât activitatea de cercetare-dezvoltare – inovare, cât și activitatea didactică și de antreprenoriat, prin programele de internship pe care organizațiile partenere le implementează pentru studenții noștri. Sunt bucuros și sunt convins că ne vom dovedi în continuare un partener demn de toată încrederea și ne vom consolida poziția de actant național și internațional în învățământul universitar”.
Patrick Tomasso Oaqk7qqNh C Unsplash
Conducerea CNATDCU a respins propunerile Ministerului Educației de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat
edupedu.ro

Consiliul General al CNATDCU a respins astăzi, cu 15 voturi din 18 membri prezenți, propunerile de modificare a metodologiei de soluționare a sesizărilor de plagiat și a regulamentului de funcționare a CNATDCU, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul universitar Mircea Dumitru, vicepreședinte al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Restul de trei membri s-au abținut de la vot. Mircea Dumitru susține că verificarea integrală a unei teze de doctorat la fiecare sesizare nouă care apare „nu poate fi pusă în practică” fiindcă „niciun profesor nu are la dispoziție timp să citească și să verifice toate sursele ore în șir, de mai multe ori, asta este obligația comisiei de doctorat să o facă”. Pe scurt, verificarea să fie făcută doar pentru bucata de teză sesizată. De asemenea, Consiliul general al CNATDCU a mai susținut ca sarcina secretariatului să fie „de a primi sesizările și de a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de bază ca sesizările să fie acceptate, nimic mai mult”.

„Am discutat despre atribuțiile secretariatului CNATDCU, am discutat chestiuni care vizau echilibrul relațiilor dintre secretariat, consiliul general și consiliile de specialitate. Vrem să fie foarte limpede că sarcina secretariatului este de a primi sesizările și de a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile de bază ca sesizările să fie acceptate, nimic mai mult. O altă chestiune discutată este legată de verificarea sesizărilor de plagiat, mai exact despre reevaluarea tezei atunci când apar sesizări noi. Am susținut ca sesizările noi să nu fie legate de verificarea integrală fiindcă nu poate fi aplicată în practică la fiecare sesizare nouă. Desigur, nimeni nu-i împiedică pe membrii comisiilor de specialitate să verifice in integrum sau in extenso, însă niciun profesor nu are la dispoziție timp să citească și să verifice toate sursele ore în șir, de mai multe ori, asta este obligația comisiei de doctorat să o facă”, a explicat Mircea Dumitru pentru Edupedu.ro.

Aseview
Alege un lider! Fii student la ASE! 9-16 iulie – ÎNSCRIERI la programele universitare de LICENȚĂ
spotmedia.ro

Academia de Studii Economice din București, liderul învățământului superior economic și de administrație publică din Europa de Sud-Est, scoate la concurs peste 6.500 de locuri la programele universitare de licenţă, aproape jumătate finanțate de la bugetul de stat.

Procesul de admitere la ASE se va desfășura ONLINE pe platforma instituțională admitere.ase.ro.

ASE a lansat deja aplicația https://inscriere.ase.ro/ prin care candidații își pot genera încă de acum contul personal în vederea înscrierii și parcurgerii etapelor concursului de admitere pentru o prelucrare mai rapidă a datelor și scurtarea procesului de înscriere.

Înscrierile încep vineri, 9 iulie și se încheie vineri, 16 iulie la ora 16:00.  Candidații vor încărca documentele de concurs pe platforma admitere.ase.ro.

Taxa de înscriere la programele universitare de licență, învățământ cu frecvență, este de 120 de lei (include două opțiuni), iar taxa pentru fiecare opțiune suplimentară este de 40 de lei.

Taxa de înscriere la programele universitare de licență, învățământ la distanță și cu frecvență redusă este de 145 lei, indiferent de numărul opțiunilor (excepții, candidați scutiţi de plata taxei de înscriere).

Taxa de înscriere se poate plăti online, prin intermediul aplicației, în cadrul procesului de înscriere.

Image 2021 05 21 24811797 41 Scoala
Ce își propune proiectul România Educată: Rata de analfabetism funcțional să ajungă la maxim 20% până în 2030 / Minimum 40% dintre cei de 30-34 ani să fie absolvenți de studii superioare
hotnews.ro

Proiectul „România educată”, care face obiectul unei serii de consultări la Palatul Cotroceni până miercuri, înainte de a fi transmis Guvernului, are o serie de ținte, printre care reducerea ratei de analfabetism funcțional, precum și cea a abandonului școlar, dar și creșterea participării copiilor mai mici de 3 ani la educația timpurie. Până în 2030, toți profesorii vor avea competențe digitale de bază, inclusiv de predare prin instrumente digitale, este un alt obiectiv al proiectului „România educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis acum 5 ani și lansat în dezbatere publică în decembrie 2018.

Din obiectivele proiectului România educată:

  • Creșterea finanțării educației pentru atingerea unui procent minim de cheltuiala publică, corelat cu media alocărilor pentru educație în statele membre ale UE;
  • Scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, până la un nivel de cel mult 10%;
  • Reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional, astfel încât, la orizontul 2030, să ajungă la cel mult 20%;
24255005 306112563240572 1165962037294611629 O
România Educată: Cât timp ne mai permitem, ca țară, să așteptăm "reforma"
rfi.ro

Lansat în 2016 de președintele Iohannis, proiectul România Educată a ajuns în faza de încheiere a consultărilor. După mai bine de 5 ani, sunt propuse mai mult schimbări în sistemul de educație care ar urma, printre altele, să înjumătățească rata analfabetismului funcțional. Orizontul de timp în care ar urma să se întâmple asta este 2030. Daniela Vișoainu, expert în educație, analizează punctele tari, dar și vulnerabilitățile proiectului.

Bacalaureat unic axat pe competențe minime (asemănător testelor PISA), posibilitatea elevilor de a se muta de la un liceul profesional, la unul teoretic sau vocațional, în baza unui examen. Este una dintre prevederile proiectului România Educată care va fi înaintat săptămâna aceasta de Administrația Prezidențială Guvernului, pentru a fi aprobat prin Memorandum. O altă noutate pe care o aduce proiectul este că liceele, unde cererea depăşeşte oferta, vor putea organiza examen de admitere înaintea Evaluării Naţionale. Acest lucru va crește industria de meditații și chiar nivelul de corupție, avertizează Daniela Vișoainu, expert în educație. Ea amintește de inechitatea adusă în sistem de liceele care organizează admitere pentru clasa a cincea și de presiunea la care sunt supuși copiii.

Daniela Vișoianu: Noutatea la liceu mi se pare bacalaureatul pentru toți. Faptul că este definit un bacalaureat transdisciplinar, unic, care privește pe toți elevii, indiferent de ruta de învățare pe care au avut-o în liceu și care le permite celor care iau acest bacalaureat unic să se ducă către studiile universitare. O noutate, care e de văzut cum va fi operaționalizată, va fi învățământul postliceal care s-ar muta 100% în colegiile universitare. Vom avea învățământ terțiar nonuniversitar. Acum e o discuție mare despre calitatea școlilor postliceale, mai ales a liceelor private. Ne aducem aminte câteva scandaluri cu asistentele medicale sau cu alte tipuri de specialități.

 

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.