EȘTI AICI:
Revista presei – 7 ianuarie 2022

Revista presei – 7 ianuarie 2022

1476072caminuvtrenasterii1
La Timișoara se construiește cel mai mare cămin din țară. Pentru studenții de la UVT
tion.ro

Studenții de la Universitatea de Vest vor avea în doi ani un nou cămin, care va cuprinde și spații pentru persoanele cu dizabilități, locuri de parcare pentru mașini și biciclete, dar și spații de lectură. Investiția este asigurată cu bani de la Compania Națională de Investiții.

Noul cămin este destinat studenților Universității de Vest din Timișoara. Construcția va începe în curând, potrivit reprezentanților universității, pe str. Renașterii nr. 24B din Timișoara. La finalul lunii decembrie 2021 a fost semnat contractul de execuție pentru acest obiectiv, care va costa peste 164 milioane de lei, bani asigurați de CNI.

Proiectul include construirea unui imobil de șapte nivele, cu o capacitate de 902 locuri în camere de două persoane și 32 de locuri de cazare pentru persoane cu dizabilități. Vor fi 156 de locuri de parcare pentru autovehicule și 120 pentru biciclete, conform reprezentanților UVT. Căminul ar urma să fie astfel cel mai mare din țară.

„Noul cămin al Universității de Vest din Timișoara va crește substanțial capacitățile de cazare ale universității noastre, adăugând peste nouă sute de locuri la capacitățile existente. Practic, vom dezvolta, cu susținerea financiară publică acordată de Guvernul României, un nou campus studențesc în Timișoara, în zona străzii Renașterii. Timișoara va oferi un nou standard de viață în spațiile celui mai mare cămin studențesc din România, care urmează să intre în circuitul universitar începând cu toamna anului 2024. Atractivitatea UVT și a Timișoarei, ca oraș universitar, va câștiga un avans semnificativ prin această investiție, o recunoaștere binevenită a importanței naționale și internaționale a centrului nostru universitar”, transmite Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Dreamstime M 135498632 820x547 (1)
Materiale didactice pentru combaterea dezinformării, puse la dispoziția profesorilor de gimnaziu și liceu de către Comisa Europeană
edupedu.ro

Profesorii de gimnaziu și liceu pot beneficia de un set de instrumente puse la dispoziție de Comisia Europeană pentru a-i ajuta pe elevi să facă diferența dintre informațiile false și cele reale, potrivit unei anunț de pe pagina de Facebook a Comisiei Europene în România.

Comisia Europeană pune la dispoziția profesorilor din învățământul secundar un set de instrumente cu care să îi ajute pe elevi să separe ceea ce este real de ceea ce este fals atunci când navighează online”, conform anunțului.

Iată ce presupune setul de instrumente:

  • Un ghid pentru profesori despre cum poate fi identificată și combătută dezinformarea;
  • O prezentare în format editabil cu exemple și ce poate fi folosită în timpul orelor de clasă;

Ghidul pentru profesori cuprinde materiale ce au rolul de a oferi un punct de pornire pentru discuții cu elevii. „Bazându-se atât pe fapte din istorie, cât și pe situații actuale, aceste studii de caz îi vor ajuta pe tineri să plaseze în context dezinformarea din jurul lor, contextualizând-o, de asemenea, ca fenomen cu precedente și paralele istorice”, se arată în document.

Umf Iasi 820x411
Media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Rectorul Viorel Scripcariu: Testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților
edupedu.ro

Media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere la facultățile Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, anunță instituția de învățământ superior. Din acest an, admiterea la Medicină și Farmacie, în Iași, se va realiza doar prin examen: test grilă cu subiecte pe care candidații au la dispoziție 3 ore pentru a le rezolva, potrivit metodologiei adoptate de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, informează instituția de învățământ.

Până acum, în calculul notei de admitere, media de la bacalaureat reprezenta 10%.

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a declarat că „am eliminat media de la bacalaureat din calculul mediei finale la concursul de admitere pentru că ponderea era oricum nesemnificativă, de doar 10%. Considerăm că testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților”.

Concursul de admitere la sesiunea Iulie constă în susținerea unei probe scrise (test grilă) pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei. Universitatea acordă cel puțin 10 locuri bugetate, în cadrul cifrei de școlarizare aprobate, din categoria locuri repartizate statistic, absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială, conform instituției de învățământ. În cazul în care locurile nu se ocupă, Universitatea le distribuie către ceilalți candidați. Durata tezei este de 3 ore.

Colegiul Banatean 640x400
Săli de clasă în internat și în containere, la Colegiul Bănățean din Timișoara. Autoritățile locale au în plan, însă, ridicarea unui campus în zona în care funcționează acum liceul
g4media.ro

Colegiul Bănățean din Timișoara se confruntă cu o lipsă acută de spații pentru numărul mare de elevi care studiază în instituția de învățământ, transmite Rador.

Conducerea școlii a amenajat săli de clasă și în fostul internat, iar în curtea interioară a montat șase containere modulare pentru elevii care învață în clasa a V-a. O soluție ar fi ca primăria să ofere spații pentru desfășurarea cursurilor și în alte zone din oraș, este de părere directorul Sorin Ionescu.

Autoritățile locale au în plan, însă, pentru Colegiul Bănățean, ridicarea unui campus în zona în care funcționează acum liceul. Deocamdată lucrează la tema de proiectare. În plan este și reabilitarea imobilelor istorice în care se fac cursuri acum.
În acest an școlar, la Colegiul Bănățean studiază 2.500 de elevi din cei 100.000 înscriși în întreg județul.

Dreamstime S 190933908
Cursurile şi examenele, în sistem online la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în urma noii situaţii pandemice
edupedu.ro

Toate activităţile didactice, verificările pe parcurs şi colocviile programate până la sfârşitul lunii ianuarie se vor desfăşura exclusiv în sistem online la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, informează Agerpres. Aceeaşi măsură este valabilă şi pentru examenele din sesiunea februarie, potrivit sursei citate.

„Noua situaţie pandemică dată de creşterea bruscă a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ne determină să revenim asupra deciziei anterioare de reluare a activităţilor didactice faţă în faţă (în sistem mixt, conform scenariului 2), în încercarea de a vă proteja sănătatea şi pentru a evita orice pericol de răspândire a virusului în timpul deplasărilor dinspre localităţile de domiciliu către Universitate sau prin întâlnirea în grupuri mari, în timpul activităţilor didactice sau în campusul universitar. În consecinţă, începând cu data de 10 ianuarie 2022 şi până la încheierea semestrului I (30 ianuarie 2022), toate activităţile didactice, verificările pe parcurs şi colocviile programate se vor desfăşura exclusiv în sistem online, la toate programele de Licenţă, Masterat şi Doctorat”, se menţionează într-un anunţ postat pe site-ul Universităţii din Alba Iulia.

Sursa citată mai arată că examenele din sesiunea februarie 2022 se vor desfăşura tot în format online, programarea acestora fiind disponibilă pe pagina web a fiecărei facultăţi.

Sorbona
La Paris, la Universitatea Sorbona, este programat pe 7 şi pe 8 ianuarie un colocviu intitulat „După deconstrucţie: reconstruirea ştiinţei şi a culturii.”
rfi.ro

La Paris, la Universitatea Sorbona, este programat pe 7 şi pe 8 ianuarie un colocviu intitulat „După deconstrucţie: reconstruirea ştiinţei şi a culturii.” În jur de 50 de eminenţi universitari şi cercetători se vor exprima în cadrul acestui colocviu pe care urmează să-l inaugureze ministrul Educaţiei naţionale, Jean-Michel Blanquer.

Organizarea acestui colocviu este în mod evident o încercare a unora dintre universitarii şi cercetătorii francezi de a lansa un fel de contra-ofensivă împotriva unor curente deconstructiviste tot mai prezente în spaţiul universitar. Cotidianul Le Figaro enumeră cîteva dintre ele: militantismul de tip woke venit din Statele Unite, ideologia post-colonială, teoria genului. Ele se înscriu toate într-o vastă mişcare deconstructivistă, ori, spun organizatorii colocviului de la Sorbona, acum a venit momentul şi să reconstruim.

Universitara Emmanuelle Hénin, specialistă în secolul luminilor, declară următoarele în Le Figaro: „Unul dintre obiectivele colocviului este acela de a reuni universitari repezentînd mai multe discipline din mai multe ţări şi care au în comun această convingere, că deconstrucţia (wokismul fiind doar o tendinţă în acest sens) a devenit un impas intelectual.”

Emmanuelle Hénin, precum şi alţi universitari, denunţă de mai multă vreme în Franţa aspectul extrem de simplificator al wokismului, ceea ce explică de altfel succesul său rapid. Şi comunismul a cîştigat, cu peste o sută de ani în urmă, teren datorită unor idei simple: exploataţii trebuiau să lupte împotriva exploatatorilor, proletarii trebuiau să ia puterea prin insurecţie, burghezia trebuia scoasă de pe scena istoriei… Astăzi curentul woke vine cu alte slogane de acest gen, reducţioniste: omul alb este privilegiat din naştere şi persecută toate celelalte rase, bărbaţii persecută femeile, emisfera nordică o domină pe cea sudică, Occidentul este vinovat de toate dezastrele din lume.

Este vital ca spaţiul universitar şi al cercetării să scape de tirania militantismului, spun organizatorii colocviului iniţiat de Catedra de filosofie a Universităţii Sorbona. Este important ca profesorii şi cercetătorii să nu lucreze sub presiunea a ceea ce astăzi numim cancel culture, cultura anulării, sau a aneantizării pentru a parafraza titlul noului roman al lui Michel Houllebecq, Anénatir.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.