EȘTI AICI:
Revista presei – 7 februarie 2022

Revista presei – 7 februarie 2022

Ctp1
Parteneriat educaţional şi comunitar stabilit între Universitatea de Vest din Timişoara şi compania CTP România
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara este angajată într-un amplu proces de construcţie a unei reţele parteneriale, alături de companii şi instituţii reprezentative din comunitatea locală. După ce UVT a constituit "Grupul Partenerilor Strategici - GPS UVT", o structură consultativă independentă prin care UVT îşi adaptează şi îşi promovează rolul public, mai ales ca formator în educaţie şi ca centru de gândire strategică în comunitate, anul acesta continuă seria de întâlniri bilaterale, pentru structurarea noilor parteneriate dintre UVT şi companiile reprezentative la nivel naţional şi internaţional.

În cadrul acestui format colaborativ, la sediul Universităţii de Vest din Timişoara, a avut loc vizita unei delegaţii reprezentând compania CTP România, condusă de doamna Ana Dumitrache, Country Head CTP România, dezvoltator major de parcuri industriale şi logistice premium în România şi Europa continentală. Întâlnirea dintre conducerea UVT şi delegaţia CTP România s-a concretizat prin iniţierea unui parteneriat instituţional UVT - CTP, pentru realizarea de proiecte educaţionale în domeniul real estate, al economiei circulare, dar şi cu tematici legate de sustenabilitate, antreprenoriat şi dezvoltare durabilă, ori pentru organizarea în comun a unor evenimente culturale şi sportive, pentru comunitate.

Rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază caracterul strategic al acestui parteneriat dintre UVT şi CTP România "Accelerarea dezvoltării centrului universitar timişorean depinde direct de funcţionalitatea legăturilor dintre marile companii şi universităţile timişorene.

Obiectivele pe termen lung pe care UVT le-a stabilit astăzi pentru colaborarea viitoare, alături de CTP, privesc oferirea de noi alternative educaţionale pentru carierele absolvenţilor, în domenii specifice precum sunt cele din industriile de nişă ale logisticii şi real estate-ului."

06 Asf2 Og
Studenţii şi masteranzii din 24 de universităţi vor putea folosi gratuit platforma demo de tranzacţionare a BVB
zf.ro

Studenţii şi masteranzii din 24 de universităţi partenere ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) vor putea folosi gratuit platforma demo de tranzacţionare a BVB, pentru a învăţa şi experimenta activitatea de investitor.

Programul de educaţie financiară al ASF va începe pe 21 martie şi va debuta cu un seminar online de training, organizat cu scopul înţelegerii noţiunilor de bază ale unei investiţii pe piaţa de capital, dar şi a modalităţii de accesare şi de funcţionare a platformei de tranzacţionare.

Accesul la platforma demo a BVB va fi disponibil timp de patru săptămâni, până pe data de 15 aprilie. Pe întreaga perioadă, participanţii vor beneficia de consultanţă gratuită în cazul în care vor avea nevoie de ajutor sau de îndrumare.

Pentru a se înscrie la acest program, studenţii vor completa un formular online pe care îl vor primi de la universitatea de care aparţin. Înscrierile pot fi făcute până la data de 14 martie.

Cele 24 de universităţi partenere ai căror studenţi vor putea participa la acest program sunt: Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, Universitatea Titu Maiorescu Bucureşti, Universitatea Româno – Americană, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Danubius, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Petru Maior, Universitatea de Vest Timişoara, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea Vasile Alecsandri Bacău, Universitatea din Craiova, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanţa, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea Nicolae Titulescu Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea Politehnică Bucureşti şi Universitatea Ştefan cel Mare Suceava.

Lectia Importanta Data De Dan Negru Studentilor De La Jurnalism 840x500
Dan Negru, lector asociat al Universității de Vest din Timișoara
playtech.ro

Îndrăgitul realizator TV a decis să le împărtășește studenților din vasta lui experiență de 30 de ani în media la Universitatea de Vest din Timișoara. În decursul timpului, Dan Negru a prezentat unele dintre cele mai mari și de succes show-uri din România și Republica Moldova, învățând la începutul carierei de la cei mai buni profesioniști din televiziune și radio.

Astfel că Dan Negru a discutat și despre meseria de profesor universitar, fiind asociat al Universității de Vest din Timișoara. Vedeta vrea să ofere mai departe lecțiile pe care le-a învățat în decenii de televiziune, declarând că foarte puțini studenți mai au pretenția de a fi direct prezentatori după facultatea de jurnalism.

„Am șansa să predau la universitate ca profesor asociat și întâlnesc studenți. Să știi că au răbdare! Întâlnesc puști admirabili, care au răbdare. Răbdarea înseamnă inclusiv că ei sunt în anul I, în anul II, III, IV…e o răbdare asta.

Sigur că există și unii care vor de azi pe mâine. E greu! Eu nu m-aș uita cu atâta depreciere la cei care vin. Și sunt mult mai smart (deștepți) decât generația mea, (Horia) Brenciu, Răduleasca (Mihaela Rădulescu), Negru, (Andreea) Marin, Teo (Trandafir), aștia care am făcut televiziune în epoca de piatră. Cei care vin acum sunt mult mai atenți la detalii. Mie îmi plac!”, a spus Dan Negru pentru WOWbiz.ro.

În decursul acestora ani în care a stat la cârma audiențelor din România și Republica Moldova, Dan Negru și-a amintit de sfaturile oamenilor care l-au ajutat la începuturile sale ca jurnalist, dar și ca om de televiziune.

Rectorat Upt 1 640x498
Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) organizează Poli Bike Challenge 2022 pe 9 aprilie
agerpres.ro

Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) organizează Poli Bike Challenge 2022 pe 9 aprilie, în contextul Centenarului Sportiv şi al aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Societăţii Sportive Politehnica Timişoara.

Competiţia de ciclism de tip criterium este destinată copiilor, amatorilor şi sportivilor profesionişti, fiind desfăşurată în patru curse dedicate fiecărei categorii aparte, a anunţat, joi, UPT.

Evenimentul este înscris în calendarul Federaţiei Române de Ciclism şi are coparticipant Asociaţia Club Sportiv Velocitas.

Competiţia are şi un aspect caritabil, sumele colectate fiind direcţionate către susţinerea a doi sportivi campioni din cadrul clubului Politehnica Timişoara, cu rezultate deosebite în plan sportiv, dar cu o situaţie financiară precară.

Poli Bike Challenge este compusă din patru curse: cursa copii (6 ani - 14 ani) care vor lua startul împărţiţi în cinci categorii diferite şi pot participa cu orice tip de bicicletă; cursa Open (peste 15 ani), la care pot participa cu orice bicicletă, exclus cursierele şi cele electrice; cursa Amatori (destinată cicliştilor licenţiaţi sau nelicenţiaţi) - se poate participa doar cu cursiera; cursa Elite (destinată cicliştilor licenţiaţi, profesionişti), la care singurul tip de bicicletă acceptat este cursiera.

La concursul Poli Bike Challenge pot participa toţi cei care au împlinit vârsta de 18 ani, iar tinerii cu vârsta cuprinsă între 5 ani şi 17 ani pot participa cu acordul scris al părinţilor.

Înscrierile pentru Poli Bike Challenge se efectuează doar online prin completarea formularului de pe site (https://raceday.ro/poli-bike-challenge/) până duminică, 3 aprilie, iar validarea acestora se face la faţa locului vineri, 8 aprilie.

Taxa de participare este de 50 de lei pentru toţi participanţii cu vârsta peste 15 ani.

Terci Si Yummy 3
ANTREPRENORIAT - Cum au reuşit doi antreprenori români să reinventeze prima masă a zilei
zf.ro

Unii îi spun după englezescul „porridge”, în vreme ce alţii îl denumesc cu mai neaoşul „terci”. Este una dintre variantele cele mai la îndemână de mic-dejun, iar pentru cei mai comozi dintre comozi, doi antreprenori au conceput o alternativă gata preparată. Şi i-au dat numele Terci & Yummy.

Am lansat pe piaţă nouă sortimente de terci cu 100% ingrediente naturale, oferind o experienţă mereu nouă pentru rutina de dimineaţă. Toate sortimentele conţin mixuri de fulgi de ovăz, fructe de pădure, fructe exotice, nuci şi seminţe, bucăţi de cacao şi avem şi două sortimente overnight la care am adăugat şi chia. Prin aceste reţete ne-am dorit să oferim nu doar un terci de ovăz, ci un mic-dejun complet din punct de vedere nutriţional”, povesteşte Mădălina Voicu, unul dintre antreprenorii care se ocupă de Terci & Yummy.

Celălalt este Bogdan Ferariu, un tânăr cu opt ani de experienţă în publicitate, în cadrul unor agenţii din Bucureşti, Amsterdam şi Berlin. Mădălina, la rândul ei, lucrează de 12 ani în Germania, în IT, ca manager global de proiect, pe  implementări SAP Resurse Umane. A coordonat proiecte globale în EMEA, America şi Asia.

Cu un interes comun pentru sport şi mâncare echilibrată, ei au gândit Terci & Yummy ca pe un brand pe bază de fulgi de ovăz bio, speciali pentru terci, fără zahăr adăugat sau alţi îndulcitori. „Brandul Terci & Yummy a fost fondat cu o misiune clară: să oferim o alternativă sănătoasă, gustoasă, variată, românească şi uşor de preparat pentru micul dejun, printr-un mix de fulgi de ovăz bio, seminţe, nuci şi fructe. Terciul este o bază atât de simplă, atât de naturală! Ceva neaoş şi lipsit de pretenţii.”

Ij88SwD8 EU ONLINE COURSE
În 2021, 27% dintre persoanele din Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani au declarat că au urmat un curs online sau au utilizat material de studiu online
scoala9.ro

În timpul pandemiei de COVID-19, oamenii au fost încurajați să limiteze contactele sociale, iar cursurile online au oferit o alternativă sigură pentru educație și formare. Potrivit Eurostat, România este singura țară din UE unde a scăzut procentul persoanelor care au urmat un curs online, în 2021. În Irlanda și țările nordice, aproape jumătate din populație apelează la acest tip de pregătire.

În 2021, 27% dintre persoanele din Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani au declarat că au urmat un curs online sau au utilizat material de studiu online, o creştere de patru puncte procentuale comparativ cu nivelul de 23% din 2020, potrivit unui sondaj efectuat de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Cel mai ridicat procent al persoanelor care s-au pregătit printr-un curs sau cu materiale online s-a înregistrat în Irlanda (46%). I-au urmat Finlanda şi Suedia, ambele cu 45%, şi Olanda, cu 44%.

La polul opus, cel mai puțin interesate de cursuri online, în al doilea an de pandemie, au fost România (10%), Bulgaria (12%) și Croația (18%).

Mai mult, România este singura ţară UE unde procentul celor care au urmat un curs online sau au utilizat material de studiu online a scăzut, comparativ cu 2019 - anul de dinaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, cu 4 puncte procentuale.

Olandezii au avut cea mai mare creștere, de 21 puncte procentuale. Luxemburg şi Slovenia au avut o creștere cu 19% şi Grecia cu 18%.

E60a8b007fed8564a82e46db87e6e0b6
O echipa de cercetatori romani de la Universitatea Babes-Bolyai a descoperit cea mai veche fosila a unui biban de mare din Europa
stiridecluj.ro

O echipă de cercetători români de la Universitatea Babeş-Bolyai a descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Fosila se află în prezent în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB din Cluj-Napoca.

Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani, din Oligocen, a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în revista ştiinţifică „Historical Biology”. Ea a fost descoperită în judeţul Vrancea, pe valea pârâului Coza, de către Marian Bordeianu.

„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB”, a anunţat UBB într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Nicolae Trif de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii, respectiv un rechin şi şase peşti osoşi, dar, potrivit universităţii clujene, niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme.

Din echipa de cercetători care au făcut descoperirea fac parte Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), Marian Bordeianu (UBB) şi Vlad Codrea (UBB).

Dreamstime S 172786254
Studenții de la Școala Națională de Studii Politice și Administative (SNSPA) vor face cursurile și seminarele online în semestrul al II-lea / 66% dintre studenții de la licență și 91% dintre masteranzi doresc să rămână în online, susține rectorul SNSPA
edupedu.ro

Studenții de la Școala Națională de Studii Politice și Administative (SNSPA) vor face toate cursurile și seminarele online în cel de-al doilea semestru al anului universitar 2021-2022, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.

„Începând din 21 februarie 2022, când va debuta la SNSPA cel de-al doilea semestru al anului universitar 2021-2022, toate activitățile didactice se vor desfășura în mediul online, pe platformele de e-learning ale structurilor academice ale universității”, se arată în anunț.

Potrivit comunicatului, rezultatele chestionarelor completate online de studenți și profesori SNSPA au indicat preferința respondenților pentru desfășurarea activităților de curs și seminar, în sistem online, în condițiile menținerii stării de alertă.

„Din cercetarea realizată de echipa de sociologi de la Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA, 66% dintre studenții de la programul de licență, 91% dintre masteranzi și 65% dintre cadrele didactice ale universității își doresc continuarea procesului de educație în regim online în semestrul al II-lea.”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

Acesta a mai spus că dacă incidența incidența cazurilor de COVID-19 va scădea sub nivelul de 1 la mie în Municipiul București și în funcție de situația epidemiologică la nivel național, „conducerea universității va reevalua posibilitatea revenirii în sediul universității, atât pentru desfășurarea cursurilor, cât și pentru organizarea sesiunii de examene, precum și a examenelor de finalizare a studiilor de licență și de masterat, după consultarea tuturor actorilor implicați în comunitatea academică.”

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.