EȘTI AICI:
Revista presei – 7 decembrie 2021

Revista presei – 7 decembrie 2021

2buf
Acasă, între cărți. La Două Bufnițe, singura librărie independentă din Timișoara, a împlinit 5 ani
rfi.ro

„Merg la bufnițe.” E o propoziție pe care, în ultimii cinci ani, au rostit-o des timișorenii pentru care o carte bună e aproape echivalentul fericirii. Fie ea și pe termen scurt. Pe termen mediu, singura librărie independentă rămasă deschisă în capitala Banatului a împlinit cinci ani. La Două Bufnițe este, azi, la Timișoara, un loc pozitiv, unde găsești o vorbă faină, o carte care să-ți pice bine și, de ce nu, o cafea aromată.

Librăria La Două Bufnițe s-a deschis în 2016, la începutul lunii decembrie. A fost visul a două tinere, absolvente de Litere. Raluca Selejan și Oana Doboși sunt prietene de-o viață, iar mica librărie din zona Pieței Unirii este casa lor... departe de acasă. E un loc cald şi prietenos, unde cărțile sunt atent selectate, predominant din literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă.

Aniversarea de cinci ani a librăriei a însemnat cinci zile de evenimente online și offline, în limitele permise de situația sanitară. Au fost lansări de carte, discuții cu editori și, de fapt, un prilej de revedere cu prietenii. Mulți dintre cei care vin azi în librărie au trecut de statutul de simpli clienți. Oana Doboși și Raluca Selejan explică; „Acum avem și mai mulți prieteni și e frumos să vezi cum a crescut relația asta de prietenie cu clienții noștri. De la persoane... pe unele chiar nu le știam, au venit, ne-au trecut pragul, au cerut o recomandare de carte, au venit și în alte zile.. (...) Practic, asta ne-am dorit de la librărie, să se creeze acest dialog în jurul cărților. Și cum construiești un dialog în jurul cărților, într-o librărie, cu niște oameni pe care nu-i cunoști? Evident, vorbind despre cărțile care îți plac, pe care le ai în librărie... și pe măsură ce construiești acest dialog, nici nu știu cum, cred că ești sincer autentic și pasionat”.

Donaresaange
„Și tu poți fi Socio Claus”. Donează sânge și oferă tichetele copiilor cu dizabilități
tion.ro

„Și tu poți fi Socio Claus” se află deja la a patra ediție. Puteți dona sânge, iar tichetele obținute le puteți dona pentru copiii cu dizabilități. Este vorba și despre o campanie de informare, fiind distribuite materiale privitoare la dizabilitate, terapii și oferta centrelor de profil din oraș.

Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara organizează, „Și tu poți fi Socio Claus”. O manifestare cu caracter deopotrivă caritabil, destinată strângerii de fonduri pentru copiii cu dizabilități, dar și de sensibilizare și informare a opiniei publice.

„Evenimentul de anul acesta, «Și tu poți fi Socio Claus», își propune să fie o campanie cu triplu impact: o campanie de donare de sânge (printre studenți și la nivelul întregii comunități din Timișoara); un eveniment caritabil (prin donarea tichetelor obținute de donatorii de sânge pentru copiii cu dizabilități); dar și o campanie de informare (prin distribuirea de materiale informative privitoare la dizabilitate, terapii, oferta centrelor de profil din orașul Timișoara)”, spun reprezentanții UVT.

Campania se va desfășura la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara în perioada 6-15 decembrie. Pentru programare în vederea donării, sunteți rugați să utilizați una dintre aplicațiile online Donorium sau BlooDoChallenge.

9427619impartecarte4
Campania „Împarte Carte” la Timișoara. Pe principiul „să luați, dar să și dați, dacă aveți de unde”
tion.ro
Sute de cărți și-ar putea găsi o casă nouă, luna aceasta, la Timișoara. Campania „Împarte Carte” a ajuns la a patra ediție. Dacă aveți pe rafturi volume pe care le-ați citit deja și ați vrea să le citească și alții, le puteți duce la Librăria Cartea de Nisip din centrul orașului.
„Să luați, dar să și dați, dacă aveți de unde” este motto-ul ediției a patra a campaniei „Împarte Carte”. Dacă aveți cărți pe care nu le mai citiți le puteți duce la librarii de la Cartea de Nisip, pe str. Victor Vlad Delamarina nr. 1 (intrare de pe str. Alba Iulia), în perioada 10-12 decembrie.

„Timp de trei zile, de vineri până duminică, cititorii timișoreni sunt invitați să ofere o nouă casă cărților donate de librari, dar și de prieteni și clienți ai librăriei. Cei ce doresc să doneze la rândul lor volume ce nu mai au loc în bibliotecile personale o pot face atât în zilele evenimentului, cât și cu o săptămână înainte”, spun organizatorii.

Primele ediții din „Împarte Carte” au avut loc în anul 2020, în august și noiembrie, precum și în aprilie 2021. S-au adunat atunci sute de cărți din mai toate genurile literare, non-ficțiune, carte în limba engleză și limba germană, carte pentru copii, reviste de cultură, dicționare și ediții vechi cu titluri ce nu au mai văzut lumina tiparului de zeci de ani.

BUCURESTI UNIVERSITATE CONFERINTA DE PRESA
Reprezentanții studenților cer ca transferul patrimoniului tinerilor la Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea să nu fie „pierdut” în procesul de reorganizare sau „uitat” în beneficiul Ministerului Sportului
edupedu.ro

Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Fundația Națională pentru Tineret au anunțat că vor monitoriza atent tranziția corespunzătoare a patrimoniului și activității din sfera tineretului ale fostului Minister al Tineretului și Sportului, potrivit unei adrese transmise Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, care cuprinde un număr de 8 solicitări. Organizațiile cer ca patrimoniul dedicat tinerilor să nu fie „pierdut” în procesul de reorganizare sau „uitat” în beneficiul Ministerului Sportului.

„Patrimoniul/baza materială de tineret din România este una dintre cele mai ample, fiind administrată până în prezent direct de către MTS sau prin DJST/DSTMB și CCS/CCSS „Tei”. Dar acest patrimoniu generează și o serie de provocări, multe imobile neavând nr. MFP (cca 45 ha de teren și multe clădiri), iar procedurile de intabulare nefiind definitivate pentru întreaga bază materială. Această realitate va genera dificultăți administrative în divizarea patrimoniului între domeniile sport și tineret la nivel național și local, fiind crucial ca acest proces să nu ducă la menținerea imobilelor afectate domeniului de tineret în administrarea Ministerului Sportului”, se arată într-un comunicat de presă comun al celor trei organizații.

 

Ai1920 800x450
Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială, deschis la Universitatea Politehnica din București
profit.ro

Universitatea Politehnica din București a inaugurat, în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" și Universitatea Tehnică din Republica Moldova și se află sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Astfel, Centrul va dezvolta un ecosistem de excelență în cercetare și inovare în domeniul Inteligenței Artificiale (IA) și va crea un mediu dedicat cercetării fundamentale și aplicate, ideilor inovatoare, cooperării între entitățile publice și private care dezvoltă tehnologii de IA și aplicațiilor bazate pe aceasta, potrivit Agerpres.

Centrul urmărește stabilirea de parteneriate și realizarea de proiecte comune de cercetare și dezvoltare cu companii naționale și multinaționale din România și implementarea soluțiilor de IA în aplicații comerciale.

Vaccinare Copii IRES 768x577
EXCLUSIV Sondaj IRES: Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic
edupedu.ro

Aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în parteneriat cu Edupedu.ro. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani, arată rezultatele.

În timp ce 36% dintre părinții copiilor între 12 și 18 ani sunt în favoarea opțiunii de a-și vaccina copiii, iar aceștia să participe la cursuri în format fizic – părinții peste 46 de ani și cei cu educație ridicată sunt în proporții mai ridicate favorabili acestei opțiuni – doar 18% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar agrea o astfel de opțiune, potrivit studiului.

Sondajul surprinde faptul că părinții au aceleași motive pentru care nu își vaccinează copiii ca cele invocate pentru justificarea proprie a faptului că nu se vaccinează.

Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord cu vaccinarea, potrivit datelor IRES.

5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, 2% declară că nu au luat încă o decizie.

Consiliul Judetean 750x430
Consiliul Județean Sibiu cere 120.000 de euro de la UE pentru ”informări despre schimbările climatice”
oradesibiu.ro

Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Universitatea Babeș- Bolyai vor derula un proiect prin care vor informa cetățenii din municipiile Sibiu și Mediaș despre schimbările climatice și felul în care trebuie să ne adaptăm la ele. Pentru asta vor depun un proiect pentru fonduri nerambursabile în valoare de exact 124.999,53 de euro. Mai exact, cei aproape 125.000 de euro vor fi folosiți pentru niște planuri și pentru a informa populația despre schimbările climatice evidente.

Denumirea exactă a proiectului este ”Schimbările climatice – Plan de acțiuni pentru atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu”. Adică, Județul Sibiu urmărește promovarea unor acțiuni concertate și coordonate de adaptare la schimbări climatice în municipalități din județul Sibiu.

Scopul principal al proiectului este de a realiza un plan de acțiune pentru atenuarea schimbărilor climatice și totodată pentru a identifica măsurile necesare pentru adaptarea la aceste schimbări la nivelul municipalităților din județului Sibiu, dar și de a conștientiza efectul schimbărilor climatice la nivelul autorităților din județul Sibiu, al locuitorilor și a tuturor factorilor implicați ce ar putea interveni în preîntâmpinarea efectelor pe care le au schimbările climatice asupra comunităților.

Obiectivele specifice ale proiectului, așa cum sunt prezentate în proiectul de hotărâre pe care îl vor vota consilierii județeni:
– elaborarea unor studii pentru impactul schimbărilor climatice pentru municipalitatea Mediaș din județul Sibiu pentru a sprijini și îmbunătăți rezistența și capacitatea de adaptare la acestea, precum și actualizarea Strategiei privind adaptarea la schimbările climatice în Municipiul Sibiu;
– creșterea înțelegerii impactului schimbărilor climatice, evaluarea răspunsurilor adecvate la nivel sectorial și inter-sectorial;
– dezvoltarea unei societăți informate și conștiente de riscul reprezentat de schimbările climatice, contribuind în felul acesta la procesul de integrare și dezvoltarea economică și socială;
– elaborarea planurilor de măsuri de atenuare și adaptare la schimbările climatice pentru două municipalităţi: Mediaş şi Sibiu.

Harta
România, campioană în UE la depopulare. Câți oameni dispar din țară într-un singur an
ziare.com

Studiile sociologice de ultimă oră arată un declin demografic extrem de puternic care afectează România.

Datele făcute publice în lucrarea „Dimensiunile teritoriale ale depopulării țării în anul 2020”, semnată de prof. univ. dr. Vasile Ghețău, arată că populația României se reduce semnificativ în fiecare an.

"Populația rezidentă a țării era la începutul anului 2021 de aproape 19,2 milioane locuitori. Declinul din anul 2020 a fost deosebit de mare, de 143.000 de locuitori.

Raportat la numărul populației rezidente a țării, indicatorul a avut nivelul cel mai ridicat din cele 9 țări membre ale Uniunii Europene în care populația a fost în declin (Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Polonia, Ungaria și România).

Veritabila escaladare a declinului s-a produs prin recrudescența scăderii naturale a populației (120.000 de locuitori), în urma ascensiunii masive a numărului de decese. În secundar, s-a produs prin migrație externă netă negativă (23.000 de persoane)", arată, într-o analiză succintă postată pe Facebook, sociologul Septimiu Chelcea, profesor la Universitatea București.

 

Work Life Balance Concept
Te întrebi de ce nu ai timp? Uită-te întâi la ce înseamnă azi munca și să fii părinte
panorama.ro

În spatele paradoxului care spune că muncim, în medie, mai puține ore decât părinții noștri, dar avem totuși mai puțin timp liber decât ei stau două motive foarte des ignorate: întâi, trebuie să ne schimbăm definiția pentru ce înseamnă munca în vremurile noastre. După ce facem asta, trebuie să ne uităm și la ce înseamnă să fii părinte și cât de mult s-a schimbat asta de când eram noi copii. Abia atunci vom înțelege de ce statisticile despre cât muncim se simt complet diferit în experiența personală. Într-un interviu acordat Panorama.ro, Ioana Lupu, cercetătoare româncă de la una dintre cele mai prestigioase universități europene (ESSEC, din Paris), vorbește despre cum să ne raportăm mai sănătos și realist la conceptul de „work-life balance”, pe care ea l-a studiat îndelung.

Ea spune că, în ciuda avantajelor referitoare la flexibilitate, munca la distanță și integrarea tehnologiilor în viețile noastre (e-mail, platforme de colaborare, grupurile de chat cu colegii etc.) au făcut granița dintre serviciu și viața privată mai poroasă ca niciodată. Peste toate acestea, se mai suprapune conceptul modern de „parenting”, cu toate normele, activitățile și listele de „așa da-așa nu” pe care le implică. Tragem linie și statisticile care spun că muncim mai puține ore nu mai contează, deci. Pentru că realitatea e că nu ne ajunge ziua.

Ioana Lupu explică și cum, pentru mulți angajați, criza Covid a forțat o regândire a locului pe care munca îl are în viețile lor. Cu toate revelațiile pandemiei, însă, tot uităm că angajatul ideal nu e obligatoriu cel care lucrează cel mai mult peste program. Lumea în care trăim rămâne una cu o obsesie față de productivitate și eficiență, chiar dacă de multe ori ele există doar cu numele, crede românca.

Una dintre lucrările sale cel mai frecvent citate în media străine este o cercetare care spune că nu vom avea niciodată un echilibru permanent între viața profesională și cea personală. În schimb, spune Ioana Lupu, conceptul de work-life balance e un ciclu care se va repeta toată cariera noastră, în funcție de evenimente din viața noastră și de anumite crize personale sau externe.

Dacă, să zicem, un corporatist de 30 de ani simțea anul trecut că a obținut un echilibru între carieră și viața privată, iar anul acesta are un copil nou-născut, parametrii necesari echilibrului dobândit pre-2021 sunt complet diferiți acum. Asta înseamnă că eforturile lui de a-și reechilibra viața profesională în raport cu cea de acasă se reiau.

Un alt exemplu e una dintre lecțiile crizei Covid: pentru mulți oameni, pandemia, cu frâna bruscă din primul lockdown și incertitudinea de la muncă, a forțat o regândire a locului pe care munca îl are în viețile lor.

Astfel de factori – o criză ca pandemia, o nouă etapă în viața privată sau în carieră – ne arată că ideea de „work-life balance” e extrem de volatilă.

Tineri Calculator Grafice E1635852659893
Cum merge sezonul de angajări în piața care se bate pentru specialiști? Raluca Dima, din fruntea echipei de Recrutare SII România: “Așteptările salariale au crescut, dar a evoluat și nivelul de senioritate solicitat, o dată cu gradul de complexitate a proiectelor”
economedia.ro

Industria de software din România a crescut în 2020 cu aproximativ 10% față de 2019 și a fost cu 250% peste nivelul din 2010, depășind pragul de 8,3 miliarde de euro, arată o analiză a consultanților de la Keysfin. Aceștia estimează continuarea tendinței neîntrerupte de creștere din ultimii 10 ani și atingerea unui nou maxim istoric în anul 2021, de peste 9,2 miliarde de euro. Numărul de angajați din industria software a crescut cu 4% față de 2019 și a fost cu 170% peste nivelul din 2010, la aproape 138 de mii de angajați în 2020.

În acest context, cât de greu se mai găsesc oameni în industria momentului, cum a schimbat pandemia modul de lucru, procesul de recrutare și activitatea în IT?

Oferă câteva răspunsuri pentru Economedia Raluca Dima, Head of Talent Acquisition Department SII Romania. Compania multinaţională specializată în servicii de dezvoltare software (digital și inginerie) și IT outsourcing tocmai se mută într-un sediu nou și a angajat constant în ultimele luni. De altfel, compania plănuiește să își mărească echipa cu peste 200 de angajați până în 2023. În ceea ce privește schimbările aduse de pandemie, firma s-a adaptat la sistemul de lucru impus în actualul context, iar în noua clădire de birouri spațiile sunt amenajate incluzând trei opțiuni de lucru (Work From Home, la birou și hibrid), dar reprezentanții companiei nu au dorit să ofere detalii privind gradul de vaccinare.

Merită menționat că, pentru activitatea de recrutare, compania are o echipă dedicată, de Talent Acquisition, care include 16 recruiteri, specializați în industria IT și organizați în 4 echipe. Acestea sunt formate pornind de la o serie de criterii ce țin de clienți, technologii.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.