EȘTI AICI:
Revista presei – 6 ianuarie 2022

Revista presei – 6 ianuarie 2022

Scinquam
Răspunsul lui Cîmpeanu la revolta elevilor: Bugetul de burse este de 4 ori mai mare ca în 2020
spotmedia.ro

Bugetul pentru bursele elevilor este de aproape 4 ori mai mare în acest an faţă de 2020, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după ce a fost acuzat că a lăsat sute de mii de copii fără bani când a ridicat media de la care se acordă acestea.

Astfel, susţine ministrul, în 2020, bugetul total pentru bursele elevilor a fost de 270 de milioane de lei, în 2021 – buget iniţial de 540 milioane de lei, iar la rectificare s-au mai obţinut 105 milioane de lei, iar pentru acest an – 1,031 miliarde lei de la bugetul de stat prin cote defalcate de TVA.

Cîmpeanu afirmă că 347.000 elevi au avut medii mai mari de 9.50 în anul şcolar 2020-2021.

„Adică 25% din numărul elevilor eligibili, adică unul din patru. Medii mai mari de 9.50 au avut 25% dintre elevii eligibili. Bursele de merit şi de performanţă sunt pentru cei mai buni.

Pentru ceilalţi există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale, bursa "Bani de liceu".
Elevi In Clasa 16 Ani
Șeful inspectorului școlar Timiș: Numărul burselor de merit a crescut foarte mult în anul pandemic, când tezele nu au mai fost date. E foarte bine că bursele sunt de la 9,50 în sus
edupedu.ro

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat miercuri că, în contextul anului pandemic, în care tezele nu au mai fost date, iar exigenţa nu a mai fost la fel de mare, a crescut mult numărul elevilor care au atins mai uşor media 8,50, acceptată pentru bursele de merit, informează Agerpres.

“Numărul burselor de merit a crescut foarte mult în anul pandemic, în contextul în care tezele nu au mai fost date, valoarea s-a diluat foarte mult. Dar nu cred că aceasta este filosofia, ci pornesc de la premisa că, prin aceste burse, noi nu încurajăm elevii să înveţe. E foarte bine că bursele sunt de la 9,50 în sus, pentru că încurajează competiţia la nivelul interesului personal de a atinge nivelul pentru a lua o bursă de merit”, a afirmat Marin Popescu.

La nivelul judeţului, în acest moment sunt în plată 40 de burse de performanţă, 18.511 burse de merit, 561 de burse de studiu şi 4.066 de burse de ajutor social. Ca efort bugetar, acestea însumează, pe judeţ, 32.400 de lei pentru bursele de performanţă, 12.440.700 lei pentru cele de merit, 128.700 lei pentru cele de studiu şi 12.712.000 pentru cele sociale.

De asemenea, Popescu a anunţat că din semestrul al doilea, respectiv din 17 ianuarie, cuantumul burselor va fi mai mare, în sensul că se vor da câte 500 de lei pentru bursa de performanţă, 200 de lei pentru bursa de merit şi bursa de ajutor social şi 150 de lei pentru bursa de studiu.

8699465primazidescoalaelevimascaghiozdancnb202129
Finanțare pentru aproape 100 de școli din Timiș cu risc crescut de abandon școlar. Zece sunt din Timișoara
tion.ro

Ministerul Educației a făcut o listă a unităților de învățământ cu risc crescut de abandon școlar. 97 de școli sunt din Timiș, printre ele numărându-se zece din Timișoara. Pentru ele se vor acorda bani sub formă de granturi, pentru a îmbunătăți dotările școlare, dar și pentru consilierea și sprijinul elevilor.

În lista realizată de Ministerul Educației, 2.500 de unități școlare din țară au fost selectate pentru a primi sprijin financiar pentru reducerea abandonului școlar. Situația financiară a elevilor din unitățile școlare respective, notele și parcursul lor școlar au reprezentant câteva dintre criteriile de selecție a școlilor încadrate cu risc de abandon școlar.

Situația în Timiș

97 dintre aceste unități de învățământ sunt din Timiș, majoritatea din mediul rural. Zece sunt din Timișoara:

  1. Școala gimnazială „Rudolf Walter”,
  2. Școala Gimnazială nr.15,
  3. Liceul „Dimitrie Leonida”,
  4. Școala Gimnazială nr.1,
  5. Școala Gimnazială nr.12,
  6. Liceul Electrotimiș,
  7. Liceul Tehnologic Transporturi Auto,
  8. Școala Gimnazială nr.21,
  9. Școala Gimnazială nr.6
  10. Liceul „Vlad Țepeș”.

Lista completă poate fi consultată AICI.

 

Dana Jalobeanu 1024x575
Dana Jalobeanu, doctor în filosofia științei: “Noi trăim într-o societate unde capacitatea de evaluare a fost extirpată de comunism, poate și înainte de comunism”
pressone.ro

Undeva la începutul pandemiei, în timpul acelor luni de primăvară în care am trăit izolați în casele noastre, câțiva oameni au început să se adune online și să vorbească despre filosofie și despre cărți. A fost mai puțin o inițiativă academică. Scopul era unul simplu: discutând între ei, oamenii puteau înțelege mai bine ce li se întâmplă. Prin ce trec.

În aceste vremuri de restriște ne adunăm să fondăm o mică colonie filosofică – o insulă de ordine pe valurile agitate ale world-wide-web-ului. O insulă pe care o puteți vizita ori de câte ori simțiți nevoia să discutați cu alți oameni care încearcă să înțeleagă ce ni se întâmplă”, spune mini-manifestul fondator al grupului Filosofie la căderea întunericului, transformat între timp în Cafeneaua filosofică – difuzată și pe un canal de YouTube cu peste 4600 de abonați.

Am vorbit cu Dana Jalobeanu, doctor în filosofie și cercetător, cea care a inițiat acest grup – insula Zoom, cum l-a numit ea. Am vrut să aflu dacă, după doi ani de pandemie, înțelegem mai bine ce ni se întâmplă. Și cum putem reacționa la valurile tot mai mari și agresive de informații care trec peste noi.

Am vorbit cu Dana Jalobeanu despre știință și fals, despre rostul filosofiei în viața noastră, despre cunoaștere, impostură și memorie. Despre lucrurile care ne fac să fim așa cum suntem și despre ce putem schimba.

***

– Zilele trecute ați pus un anunț pe Facebook, cu Cafeneaua filosofică și faptul că se apropie de 5000 de abonați. Și voiam să vă întreb: când ați avut ideea acestor dialoguri, ce anume v-ați gândit? Unde v-ați gândit c-o să ajungă, la ce fel de public? Pentru cine ați gândit cafeneaua?

Dana Jalobeanu: Sincer, am gândit-o pentru mine. Am început în plină perioadă de stat închisă în casă, în martie 2020, și de urât și de întristare, și pentru că nu puteam ieși din apartament, am decis: ia să facem noi ceva! Și să adunăm oameni care au chef de vorbit și să găsim foști prieteni și foști colegi din alte țări, care să vrea să discutăm subiecte interesante legate în principal de filosofie. 

Sts 119 Telefonul Copilului
119 - număr unic de telefon la nivel naţional pentru cazurile de abuz împotriva copiilor
rfi.ro

Din 5 ianuarie în România e operațional Telefonului Copilului - 119, unde pot fi anunţate cazuri de abuzuri la adresa copiilor. Numărul 119 este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă și va fi operat, 24 de ore din 24, de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului. Pot suna copiii care se simt abuzați, neglijați sau sunt victime ale unor violențe, dar și persoanele care au cunoștință despre situații în care copiii se află în situații dificile. Consilierul de stat Mădălina Turza a precizat că în 2020 au fost peste 8.200 de copii victime ale violenţelor în familie sau în comunitate şi doar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzaţi.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat lansarea Telefonului Copilului - 119, unde pot fi anunţate cazuri de abuzuri la adresa copiilor, acesta devenind operaţional începând de miercuri, transmite News.ro. Firea a precizat că linia respectivă funcţionează 24 de ore din 24 şi sunt şi echipe mobile pregătite să intervină în urma apelurilor primite. Consilierul de stat Mădălina Turza a precizat că în 2020 au fost peste 8.200 de copii victime ale violenţelor în familie sau în comunitate şi doar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzaţi.

Gabriela Firea a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că la Telefonul Copilului vor fi luate în considerare şi apeluri de la diferite persoane care ştiu despre asemenea cazuri.
"Vă prezint în premieră naţională Telefonul Copilului – 119, la care se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24, şi este vorba de un apel gratuit, o linie verde, nu presupune costuri. Cine poate să sune la 119? Un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victima violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică. De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă de astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat. Pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc situaţii şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă, într-o situaţie vulnerabilă. Mi se pare absolut normal ca şi noi în România să aplicăm metodele care dau succes în întrega lume prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi cu alte persoane, inclusiv un cadru didactic”, a afirmat Firea.

Ea a precizat că acest telefon este deja operaţional şi sunt pregătite echipe mobile care să se deplaseze la faţa locului în urma apelurilor primite.

"Începând de astăzi, se poate suna pentru a anunţa situaţii. Suntem în directă colaborare cu reprezentaţilor Ministerului de Interne pentru că aşa este normal şi există o interconexiune între 119 şi 112 pentru că este posibil să fie şi o acţiune imediată în cazul unor violenţe, unor brutalităţi care se pot solda cu punerea în pericol a vieţii copilului sau copiilor şi intervenţia trebuie să fie una imediată. Există câte cinci persoane alocate la fiecare Direcţie de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe, care vor lucra în schimburi astfel încât să avem asigurată întreaga zi, 24 de ore, pentru a prelua aceste apeluri şi a putea să comunice cu instituţiile autorităţilor publice centrale şi locale situaţia pe care a recepţionat-o în urma acelui apel. Există pregătite deja echipe mobile cu specialişti care să se deplaseze la faţa locului în urma telefoanelor primite”, a explicat ministrul Familiei.

Consilierul de stat Mădălina Turza a afirmat, la rândul său, că mii de copii sunt anual victime ale violenţelor.
"Am avut în 2020 peste 8.200 de copii victime ale violenţelor în familie sau în comunitate şi doar în primele şapte luni ale anului 2021 peste 5.000 de copii au fost abuzaţi în familie sau în comunitate. Acestea au fost cifrele care au fost scoase la iveală, realitatea ultimilor ani ne arată că sunt doar vârful aisbergului şi acest tip de infrastructură, apelul 119, ne ajută pe noi să ajungem la aceste cazuri”, a explicat Mădălina Turza.

Fa692e2059b17f861a3026f0c88dad24523aba98
Președintele Macron, atac vehement la adresa nevaccinaților: „O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”
republica.ro

Președintele Emmanuel Macron a avertizat că intenționează să îngreuneze viața persoanelor din Franța care nu s-au vaccinat împotriva Covid-19.

„Vreau foarte mult să-i enervez și vom continua să facem asta până la capăt”, a declarat Macron pentru ziarul francez Le Parisien.

„Nu voi trimite (persoanele nevaccinate) la închisoare”, a afirmat președintele Franței. „Deci trebuie să le spunem, din 15 ianuarie, nu veți mai putea merge la restaurant. Nu veți mai putea merge la o cafea, nu veți mai putea merge la teatru, nu veți mai putea merge la cinema”, a spus Macron. El a caracterizat nevaccinații din Franța ca fiind persoane „iresponsabile”, care nu mai reprezintă, în ochii săi, nişte „cetăţeni”.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”, a mai spus Emmanuel Macron.

Oponenții săi politici au spus că limbajul dur pe care președintele Franței l-a folosit în interviu nu este demn de un șef de stat. Afirmațiile președintelui i-au determinat pe parlamentarii francezi să suspende dezbaterea cu privire la o lege care interzice persoanelor nevaccinate să participe la o serie de activități din viața publică.

Sesiunea din Adunarea Națională a fost oprită pentru a doua noapte consecutiv, reprezentanții opoziției caracterizând limbajul președintelui drept „nedemn, iresponsabil și premeditat”, scrie BBC.

În interviul acordat marți publicației Le Parisien, Emmanuel Macron a declarat că nu va „vaccina cu forța” persoanele nevaccinate, dar vrea să „le enerveze” pe acestea, „limitându-le pe cât posibil accesul la activitățile din viața socială”.

Aproximativ 77% din populația Franței este vaccinată cu schema completă a unui vaccin anticovid.

Franța a înregistrat marți peste 271.600 de noi infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2, un nou record, după aproximativ 230.000 de cazuri pe zi, înregistrat săptămâna trecută.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.