EȘTI AICI:
Revista presei – 6 decembrie 2021

Revista presei – 6 decembrie 2021

ConfEazi
Educația, azi, în Timișoara culturii europene
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat cea de a șaptea ediție a conferinței „Educația azi, în Timișoara culturii europene”, finanțată de Consiliul Județean Timiș prin Programul TIM CULTURA 2021.

Conferința s-a  derulat online. Pe parcursul conferinței au participat aproximativ 450 de participanți elevi, studenți și profesori din județul Timiș și din județele învecinate.

Conferința a reunit într-un spațiu comun teoreticieni, practicieni și studenți din domeniul formării cadrelor didactice, în scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea, consolidarea și implementarea bunelor practici în formarea cadrelor didactice. În deschiderea conferinței, au luat cuvântul Prorectorul Universității de Vest din Timișoara, Conf. Univ. Dr. Mădălin Bunoiu, Inspectorul Școlar General al IȘJ Timiș, Prof. Marin Popescu, Directorul DPPD-UVT, Conf. Univ. Dr. Habil. Marian D. Ilie și  Vicepreședintele OSUT, studenta Roxana Matei.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Programul de prezentare și evaluare a bunelor practici didactice, dezvoltat în cadrul conferinței „Educația azi, în Timișoara culturii europene”, va susține, o dată în plus, orientarea comunității UVT către instrumentele didacticii practice, orientate spre necesitățile studenților. Vom continua să accentuăm această latură practică a activităților didactice, prin cât mai multe specializări și programe corelate.”

Socio Klaus 640x320
Eveniment caritabil pentru copiii cu dizabilități, la Timișoara
pressalert.ro

Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara, organizează, pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul Socio Claus. Este o manifestare cu caracter deopotrivă caritabil, destinată strângerii de fonduri pentru copiii cu dizabilități, dar și de sensibilizare a opiniei publice în ceea ce privește acceptarea și integrarea socială a acestora.

Evenimentul de anul acesta, „Și tu poți fi Socio Claus”, își propune să fie o campanie cu triplu impact: o campanie de donare de sânge (printre studenți si la nivelul întregii comunități din Timișoara); un eveniment caritabil (prin donarea tichetelor obținute de donatorii de sânge pentru copiii cu dizabilități); dar și o campanie de informare (prin distribuirea de materiale informative privitoare la dizabilitate, terapii, oferta centrelor de profil din orașul Timișoara).

Campania se va desfășura la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara în perioada 6 – 15 decembrie.

Pentru programare în vederea donării, doritorii sunt rugați să utilizeze una dintre aplicațiile online Donorium (https://despre.donorium.ro/) sau BlooDoChallenge (https://bloodochallenge.com/).

 

Studenti Uvt 642 800x445
Absolvenții unei facultăți a UVT, discriminați la un concurs de angajare la CJT
renasterea.ro

La finele lunii noiembrie, publicarea Metaranking-ului Universitar pe 2021, în care Universitatea de Vest Timișoara (UVT) s-a clasat pe locul trei, îi dădea un nou prilej rectorului Marilen Pirtea de a ieși la rampă cu un comunicat festiv. Fără a ne propune să minimalizăm performanța UVT, poziționată în clasamentul național mult mai bine decât UPT și UMFT, nu putem să nu constatăm însă că, în viața reală, absolvenții unor facultăți din cadrul acestei universități par să tragă mai degrabă ponoase decât foloase din licența obținută în respectiva universitate.

Chiar ziarul nostru a dezvăluit, în articolul “Concurs cu dedicație la Muzeul de Artă Timişoara: la relații publice se cer licență în științe juridice și vechime în televiziune!” (30 septembrie 2021) cum licențiaților în Comunicare și Relații Publice ai Facultății de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest li s-a interzis să participe la un concurs pentru ocuparea unor funcții publice exact pe profilul lor.

Concursul a fost anulat rapid, la trei ore după publicarea articolului nostru, pentru a fi reluat ulterior, cu eliminarea condițiilor restrictive, dar cu alte aberații incluse în regulament, așa cum am arătat în articolul “Incredibil, dar adevărat: Muzeul de Artă Timişoara vrea să angajeze preoți, cântăreți sau polițiști la biroul de relații publice” (23 noiembrie 2021).

Din păcate, nici după primul anunț de concurs publicat de Muzeul Național de Artă Timișoara, nici după al doilea anunț, nici un reprezentant al Universității de Vest nu a catadicsit să protesteze public față de bătaia de joc la care sunt supuși licențiații în Comunicare și Relații Publice ai UVT. Asta în condițiile în care UVT are un ditamai Departament de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional, care expediază redacțiilor timișorene o grămadă de comunicate de presă în fiecare săptămână.

Am numărat chiar și patru comunicate trimise pe mail într-o singură zi, un exces de zel care are un singur scop: acela de a justifica existența unui departament stufos de comunicare. Și, apropo de specializarea menționată mai sus, suntem curioși câți absolvenți de Comunicare și Relații Publice ai UVT se regăsesc în actuala schemă de personal a Departamentului de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional al universității.

Fotoelevui
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, mesaj pentru elevii de liceu: Dacă planul tău de viață e în străinătate, atunci e ok să faci facultatea afară, altfel nu recomand
edupedu.ro

“Merită să studiezi și să obții o licență de facultate în străinătate doar dacă te vezi locuind și muncind ulterior acolo”, susține Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un interviu difuzat la Radio EBS vineri, 3 decembrie. Acesta mai subliniază că varianta “studiez afară după care revin în țară” le poate pune probleme de integrare absolvenților de liceu care optează pentru acest lucru.

Daniel David a atras atenția, astfel, că unui absolvent care își imaginează un viitor în străinătate îi recomandă să studieze ciclul de licență, din start, în străinătate: “Le spun totdeauna tinerilor: ‘dacă planul tău de viață este în Germania, Marea Britanie, Franța, e ok atunci să mergi să începi să faci studiile de licență acolo, fiindcă vei fi mai bine integrat în sistemul și în societatea de acolo, o să îți găsești o platformă de viață și de muncă'”.

Pentru cei care își doresc o continuitate în România, ar fi bine să urmeze studiile la facultate tot la noi, și nu în străinătate, chiar dacă vor să încerce practicile academice din alte țări. Motivul, spune David, este (re)integrarea în societatea românească, după experiența din țara gazdă, care se derulează dificil, din ce a întâlnit acesta: “Dacă ești nehotărât sau dacă planul tău de viață este să ai o familie, să lucrezi în România, e o mare greșeală să mergi de la nivel de licență în străinătate. Am văzut tineri care au plecat imediat după liceu și au făcut universități foarte bune, de multe ori, pur și simplu când se întorc nu se pot integra în sistemul românesc. Și nu mă refer în zonele proaste, acolo nici nu trebuie să te integrezi, uneori nici în sistemele bune, pentru că și practicile academice, de viață, sunt diferite în Marea Britanie, Franța, față de România”.

646x404 (4)
Educaţie / Şcoală Federaţia Părinţilor: Modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eşec
adevarul.ro

Federaţia Naţională a Părinţilor (FNP) consideră că modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eşec, solicitând autorităţilor implicate în această procedură să clarifice mai multe aspecte, dar şi să fie lansate campanii de informare în rândul părinţilor.

Federaţia Naţională a Părinţilor a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că implementarea acestei testări provoacă încă neclarităţi.  „Federaţia Naţională a Părinţilor priveşte cu profundă îngrijorare modul în care debutează testarea periodică a elevilor cu teste noninvazive. O măsură ce ar fi trebuit să contribuie la prevenirea infectării cu Covid-19 în mediul şcolar riscă să genereze haos şi să devină un eşec. Aşa cum am subliniat în repetate rânduri, Federaţia Naţională a Părinţilor a susţinut permanent necesitatea testării periodice a elevilor şi personalului din unităţile de învăţământ, după modelul altor state europene unde măsura a fost implementată cu succes.Am salutat decizia de a se achiziţiona şi folosi, în unităţile de învăţământ, testele rapide  antigen noninvazive prelevate din proba de salivă. Însă, deşi a trecut mai mult de o lună de la acel moment, implementarea acestei măsuri este incertă, procedura de testare, distribuirea testelor, urmărirea rezultatului testării etc încă provoacă neclarităţi”, se arată în comunicat.  Sursa citată menţionează că mai multe instituţii au fost implicate în acest proces, dar acestea par să nu înţeleagă importanţa colaborării şi a dialogului cu factorii implicaţi.

 

Consiliul Elevilor 770x540
Elevii cer o întrevedere urgentă cu miniştrii de la Sănătate şi Educaţie: Condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei
spotmedia.ro

Consiliul Naţional al Elevilor anunţă, sâmbătă, că, după ce a lansat petiţia ”Nu mai jucaţi ping-pong cu educaţia!” nu a existat nici măcar o reacţie din partea autorităţilor, ca răspuns la solicitările celor 45.000 de semnatari.

”Mai mult decât atât, deşi am solicitat o întrevedere cu conducerile ambelor ministere, nu am primit niciun răspuns şi, se pare, nu se prefigurează un set de măsuri stabile, asumate de guvernanţi. Consiliul Naţional al Elevilor consideră inacceptabilă atitudinea ignorantă a celor care ar trebui să manifeste ascultare activă a vocii cetăţenilor, care solicită în regim de urgenţă adoptarea unor măsuri reale care să limiteze riscul de infectare din şcoli, dar şi care să asigure o educaţie de calitate din perspectiva actului de predare-învăţare, având în vedere pierderile generate de pandemie”, a transmis Consiliul Naţional al Elevilor.
Elevii cer celor două ministere ”să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate, analizând factorii de risc la care se expun zilnic milioane de elevi şi de profesori, ca urmare a lipsurilor de ordin legislativ din sistem”.

”De asemenea, condamnăm lipsa de viziune asupra unui posibil val 5 al pandemiei, având în vedere că noua tulpină de COVID-19 pare să ajungă şi în România şi, în baza experienţei altor state care se confruntă cu această situaţie, pare să fie mult mai infecţioasă şi mai transmisibilă decât variantele precedente ale virusului.

Sunt necesare măsuri adoptate din timp, pentru a nu mai arunca o întreagă ţară în acelaşi haos din ultimele luni”, au mai transmis elevii.
Foto M. Benea
Scriitori de manual. Ioana Pârvulescu: „Oricât de ciudat ar părea, sunt, conform diplomei de bacalaureat, prelucrător prin așchiere”
scoala9.ro

În clasa a V-a, Ioana Pârvulescu învăța după-amiaza și întoarcerea acasă pe întuneric „avea mult farmec romantic”. Diminețile vorbea cu prietenele la telefonul fix, fără știrea părinților. Gânduri și preocupări poate nu cu mult diferite de cele ale elevilor de azi care ajung să-i citească textul „Prietenul meu” când trec la gimnaziu. În interviul pentru Școala 9, Ioana Pârvulescu a povestit despre operele din manuale care au traumatizat generația ei, a teleportat un copil din epoca jocurilor pe calculator în secolul al XIX-lea și și-a spus opinia despre „mașina de citit gândurile” – Facebook.

Ioana Pârvulescu este scriitoare și predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din București. Cartea sa, „Inocenții” a obținut „Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2016”. În „Prietenul meu”, text care se studiază la clasa a V-a, Ioana Pârvulescu spune povestea unui elev care a găsit o metodă inedită de a-și „ilustra” compunerea despre prietenie.

Continuăm seria de interviuri „Scriitori de manual” și o descoasem pe Ioana Pârvulescu de amintirile din școală și de gândurile despre generația de azi.

 

Pexels Ivan Samkov 5676744 Scaled E1637659792531
Topul joburilor cu cea mai mare fluctuaţie de personal: unu din trei angajaţi din producţie îşi părăseşte anual angajatorul
zf.ro

Inginerii şi contabilii încep să primească tot mai mult oferte de job, generând o fluctuaţie de peste 20%.

Producţia, vânzările şi IT-ul sunt „familiile de joburi“ cu cele mai mari fluctuaţii de personal în 2021, arată rezultatele studiului salarial şi de beneficii realizat de compania de consultanţă în management Korn Ferry.

Astfel, fluctuaţia de personal (calculată după formula număr de plecări/numărul mediu de angajaţi x 100) din sectorul producţiei a ajuns la 36% anul acesta. Pe următoarele locuri în topul familiilor de joburi cu cele mai mari fluctuaţii de personal se află vânzările (cu o fluctuaţie de 26%), IT (23%), inginerie (22%) şi financiar-contabilitate (21%).

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.