EȘTI AICI:
Revista presei – 5 mai 2021

Revista presei – 5 mai 2021

Finantare Vs Evolutia Numarului De Studenti 768x565
Finanțarea publică pentru universitățile românești a reatins în 2020 nivelul din 2008, când a început prăbușirea / Creșterea s-a suprapus unei scăderi abrupte a numărului de studenți și profesori – analiză europeană
edupedu.ro

Fondurile publice pentru universitățile românești au atins, anul trecut, nivelul din 2008, când finanțarea s-a prăbușit în urma crizei economice, arată cel mai recent raport pe această temă al Asociației Europene a Universităților, publicat în aprilie a.c.. Analiza arată că pragul din 2008 a fost atins anul trecut după ce investițiile publice în universități se apropiaseră la doar câteva procente diferență în 2019. Ce înseamnă această evoluție, în funcție de nevoile sistemului universitar local și în comparație cu ceea ce se întâmplă în alte țări europene?

Analiza citată – Public Funding Observatory Report 2020/2021 – part 2 – arată că, în timp ce finanțarea publică în universitățile românești, ca valoare, a revenit în 2019 foarte aproape de nivelul din 2008, numărul studenților a scăzut accelerat, cu aproape 30%. O scădere așa de abruptă a numărului de studenți, însoțită de o scădere sau stagnare a finanțării în 2019/2008, se mai întâlnește în doar două alte țări europene – Lituania (scădere de peste 40% a populației de studenți) și Slovacia. O scădere comparabilă a populației studențești se mai înregistrează în Estonia, pentru care ultimele date disponibile în analiza citată sunt din 2017, precum și în Cehia.

Dintre toate aceste țări, doar Slovacia se mai apropie, ca România, de nivelul de finanțare înregistrat în 2008, celelalte confruntându-se în continuare cu o finanțare mult redusă față de cea de acum 13 ani.

  • Raportul arată că țările cu cea mai consistență creștere a finanțării publice pentru învățământul superior înregistrează și o creștere considerabilă a numărului de studenți – așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazurile Turciei, Germaniei, Austriei, Belgiei, Olandei. În alte țări est-europene se face simțită o evoluție aparte: în Polonia, Ungaria sau Slovenia, finanțarea publică a crescut față de nivelul din 2008 (cu circa 30% în cazul Poloniei) în pofida unei scăderi considerabile a numărului de studenți.

România face parte, totodată, din rândul relativ restrâns al țărilor care înregistrează, pe lângă o scădere a numărului de studenți, și o scădere a personalului universitar, anume a personalului academic. Este o situație care se mai întâmplă – cu un echilibru în privința personalului academic/non-academic sau cu o balanță înclinată spre personalul non-academic – în doar trei alte țări: Cehia, Irlanda, Italia, Slovacia.

Cladireparis
Clădirea Universității de Vest de pe str. Paris, reabilitată cu bani europeni
tion.ro
Clădirea de pe strada Paris, deținută de Universitatea de Vest din Timișoara este în proces de reabilitare. Valoarea totală a investiției este de 11,1 milioane lei, bani asigurați prin Regio-POR 2014-2020. Proiectul cuprinde extinderea cu un corp nou de clădire și mansardarea construcției existente. Vor rezulta 15 săli de seminar și trei de curs, destinate celor 1.450 de masteranzi și doctoranzi, alături de cadre didactice de la cinci facultăți ale UVT.

Lucrările la imobilul UVT de pe strada Paris din cadrul proiectului „Reabilitarea și extinderea spațiilor de învățământ în vederea creșterii relevanței învățământului universitar socio-economic” sunt în curs de desfășurare. Gradul de realizare este de aproximativ 28%, conform Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR). Prin acest proiect se va reabilita clădirea, se va extinde cu o nouă clădire și se va mansarda construcția existentă.

„Vor rezulta 15 săli de seminar și trei de curs, trei spații expoziționale, un amfiteatru cu o capacitate de 120 de locuri, un cabinet pentru activități practice, două centre colaborative, două birouri administrative și alte spații conexe”, transmit cei de la ADR Vest, pe Facebook.

Până acum, s-au realizat lucrări de rezistență la corpul nou și cel existent, lucrări de arhitectură, respectiv desfaceri și demolări, protecții si izolații, compartimentări, finisaje interioare și exterioare, refacerea învelitorii și realizarea terasei necirculabile, hidroizolarea demisolului, lucrări la partea de tâmplarie și de instalații (termice, de climatizare, electrice, de detectare incendiu).

Construcția va fi dedicată activităților educaționale destinate ciclurilor de master și doctorat.

„În imobilul de pe strada Paris ar urma să fie integrați 1.450 de masteranzi și doctoranzi, alături de cadre didactice de la cinci facultăți ale UVT (Economie și Administrare a Afacerilor, Drept, Sociologie și Psihologie, Litere, Istorie și Teologie, Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării), care în infrastructura realizată să beneficieze de condiții de creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii pe piața muncii”, mai spun cei de la ADR Vest.

Scoala 21
Elevii revin la şcoală. Sunt luate în calcul două scenarii, dar în şcolile unde sunt vaccinaţi toţi profesorii ar putea fi eliminate restricţiile
renasterea.ro

Iar se schimbă regulile pentru întoarcerea elevilor în bănci. Sistemul ,,semafor”, cu trei praguri de infectare, dispare şi rămân în vigoare două scenarii. În primul, la ore în şcoală vor participa fizic toţi copiii. În al doilea, vor fi doar elevii din învăţământul primar şi cei din clasele terminale, conform observatornews.ro.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Elevii vor reveni la şcoală în data de 5 mai. Toţi elevii cu excepţia din clasele terminale care vor reveni din 10 mai. Elevii de clasa a opta revin la şcoală pe 10 mai şi au cursuri până pe 11 iunie. O lună de cursuri, înainte de evaluarea naţională. (…) În măsura în care identificăm acele şcoli unde toţi profesorii sunt vaccinaţi am putea cere autorităţilor sanitare permisiunea ca să elimine restricţiile”.

Reîntoarcerea în bănci, după sărbătorile de Paşte, se va face după noi reguli. Nu mai există pragurile de 1,5 şi 3 cazuri la mia de locuitori. În 1731 de localităţi vor merge la şcoală toţi elevii, pentru că, în acest moment, mai puţin de o persoană din o mie este infectată. În alte 1450, unde este depăşit acest prag, vor sta acasă şi vor învăţa online doar copiii din clasele a cincea, a şasea, a şaptea dar şi elevii claselor a noua, a zecea şi a unsprezecea.

Premiu Student (1)
Premiul Master Griselini 2021, acordat unui student al UVT, moment de redeschidere a evenimentelor culturale în format clasic
ziuadevest.ro

Timişoara se redeschide, treptat, evenimentelor culturale, în atmosfera relaxată

Curtea interioară a Muzeul Naţional de Artă Timişoara, denumita Curtea Griselini, a găzduit recent, ceremonia de decernare a premiului MASTER Griselini 2021 unui tânăr artist din Timişoara, Silviu Preda, student al Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara. Evenimentul sustine programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Premiul a fost oferit de Asociaţia culturală Fucina Italica Griselini, în cadrul unui eveniment organizat, în parteneriat, de Fucina Italica Griselini, Confindustria România, Muzeul Naţional de Artă Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara.

Tânărul artist a fost recompensat şi cu o diplomă  de recunoaştere din partea UVT, al cărei rector, Marilen Pirtea, a punctat în discursul său că Universitatea îi conferă această diplomă, dar “noroc” că sunt fundaţiile şi organizaţii care susţin şi financiar aceste talente.

Premiul, în valoare de 5.000 de lei, acordat de Asociaţia Griselini, a devenit un simbol al talentului.

Aiinstitut
Oraşul tău / Cluj-Napoca „Inteligenţa artificială va fi noua electricitate”. Cum va arăta Institutul de cercetare IA de la Cluj
adevarul.ro

Afirmaţia potrivit căreia inteligenţa artificială va fi „noua electricitate” aparţine prorectorului Universităţii Tehnice din Cluj (UTCN), Daniela Popescu, care spune că acesta este unul din motivele pentru care UTCN va realiza un Institut de cercetare a IA, estimat la 16 milioane de euro, cofinanţat din fonduri europene.

„Dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (IA) se face pe orizontală. Inteligenţa artificială va fi noua electricitate deoarece o vom găsi peste tot”, a declarat pentru „Adevărul” prorectorul responsabil cu Managementul Universitar şi Relaţia cu mediul socio-economic în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj (UTCN), Daniela Popescu. Acesta este unul dintre motivele pentru care UTCN va construi un Institut de Cercetare a Inteligenţei Artificiale la Cluj-Napoca. O parte din finanţare va fi asigurată din creditul de 21 de milioane de euro accesat, în toamna anului trecut, de la Banca Europeană de Investiţii, iar restul va proveni din fonduri europene. Anul acesta vor fi actualizate studiile de fezabilitate şi vor fi obţinute avizele necesare construirii noii clădiri moderne, iar în circa 3 ani Institutul ar putea să-şi deschidă laboratoarele pentru circa 250 de cercetători.

UTCN a accesat de curând un credit de 21 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Ce se va întâmpla cu aceste sume?   Noi vrem să modernizăm şi să îmbunătăţim infrastructura Universităţii în trei zone: infrastructura educaţională, infrastructura de cercetare şi, de asemenea, infrastructura care vine cu oferte spre zona socială, în principal spre studenţi. Împrumutul este de 21 de milioane de euro, contractul este semnat, dar devine activ în momentul în care va fi virată prima tranşă de fonduri. Scopul principal pentru care a fost accesat creditul a fost de cofinanţare a unor proiecte europene în valoare de circa 44 de milioane de euro. Avem pe masă mai multe proiecte europene care trebuie cofinanţate din fonduri proprii. Unul dintre cele mai importante este Institutul de cercetări în Inteligenţa Artificială, care va fi un proiect de circa 80 milioane de lei (cca 16 milioane de euro). Deocamdată, suma de 80 de milioane de lei este o estimare privind costurile clădirii plus costurile echipamentelor necesare pentru dotarea laboratoarelor.

Razvan Nicolescu 820x460
Primul român numit în conducerea Institutului European pentru Inovare și Tehnologie, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu
edupedu.ro

Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, a fost numit membru în consiliul de conducere al Institutului European pentru Inovare și Tehnologie (EIT), potrivit unui comunicat al instituţiei europene.

Numirea lui Răzvan Nicolescu în Consiliul Director al EIT reprezintă prima nominalizare a unui român în forul de conducere a acestei instituţii europene, fiind rezultatul final al unui complex proces de recrutare derulat de un panel independent de experţi.

În afară de Răzvan Nicolescu, alţi trei membri au fost numiţi de Comisia Europeană în Consiliul Director al EIT: Jan Figel (fost comisar european şi vice-prim-ministru slovac), Janis Grevins (profesor universitar) şi Nora Khaldi (CEO al unei companii de biotech).

Mandatul noilor membri ai Consiliului Director este de 4 ani.

Forul de conducere al EIT stabileşte direcţiile strategice de acţiune ale instituţiei UE, fiind compus din profesionişti cu experienţă din domeniile inovarii, tehnologiei şi mediului de afaceri.

Schimbările climatice, energia curată şi mobilitatea urbană sunt printre cele mai importante domenii de activitate ale EIT.

Instituţia europeană care gestionează politica europeană în domeniul inovării are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii 5 ani.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și Luminița Odobescu, reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană, au salutat, luni, nominalizarea lui Răzvan Nicolescu în forul de conducere a EIT.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.