Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Universitatea de Vest din Timișoara și Samsung Electronics România au deschis astăzi noul centru Samsung Smart Classroom, parte a programului SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, inițiativă educațională creată și implementată de către compania Samsung Electronics în România, prin care își propune să contribuie activ la promovarea educației digitale în România.
În cadrul evenimentului de lansare, au fost prezentate detaliile cu privire la modul în care proiectul SEED își propune să ușureze și să eficientizeze practica pedagogică, crescând în același timp nivelul de motivare și implicare al studenților și cursanților. Prin programul SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania Samsung Electronics România și-a propus să contribuie activ la dezvoltarea locală, în condițiile în care educația generează dezvoltare și contribuie semnificativ în practicarea metodelor noi de educație – învățarea combinată (blended learning), învățarea inversată (flipped learning) și învățarea personalizată. Astfel, aceste noi metode pot crește implicarea cursanților în actul de învățare și pot crește motivația pentru învățare a acestora.
Cea de-a șasea ediție a festivalului Univibes, eveniment desfășurat luni seara la Universitatea de Vest din Timișoara, a avut parte de un succes deosebit, programele pregătite de organizatori atrăgând la fața locului un public numeros. Tradiția #OccupyTheUniversity a adus de această dată un amestec sănătos de genuri muzicale care au răsunat pe cele trei scene și care au fost completate cu proiecții de scurtmetraje, videomapping și diverse jocuri și activități complementare.
Scena principală a debutat cu sound-urile pline de energie etalate de Raven’s Heart, una dintre puținele trupe din țara noastră care abordează metal melodic/symphonic, cu o imagine gotică-victoriană, și o interpretare inedită care combină instrumentele clasice simfonice, vocea de soprană, și instrumentele folosite în muzică rock. Formația care a luat naștere cu patru ani în urmă la inițiativa lui Alex Mihai (Syn Ze Șase Tri, ex. Staccato și Negură Bunget) și Paula Gherasim (Syn Ze Șase Tri, ex. An Theos, Ka Gaia An) a reușit să stârnească interesul publicului și a fost urmată de FC DNB, echipa alcătuită din Psihotrop și Gojira & Planet H care a adus la fața locului un amestec de drum ‘n bass, cu influențe de dubstep și nu numai.
Fără îndoială, punctul de atracție al evenimentului din acest an le-a aparținut celor de la Alternosfera, formația fondată în 1998 care a lansat de-a lungul anilor o serie de albume apreciate de melomani. După ce au coborât de pe scena principală, membrii trupei Alternosfera au stat la poze cu fanii lor mai bine de jumătate de oră! La scena numită Feeling, Kindlein a dat startul unei seri memorabile cu un recital bine primit de asistență, iar mai apoi Amalia Gaiță alături de trupa ei i-a condus pe cei prezenți într-un a amalgam de genuri cât se poate de eclectic, care a fost răsplătit cu aplauze sincere. Ada Milea și Bobo Burlăcianu au încheiat seara cu un sound interesant, iar amatorii de sound-uri electronice s-au delectat la scena Vibration cu beat-urile amestecate de DJ Cra, George Allen, DJ K-lu și DJ Kuky.
Proaspeții absolvenți și tineri profesioniști se pot înscrie într-un program internațional care le susține și accelerează dezvoltarea către roluri de leadership, proiecte de diplomă, practică de vară, stagii de pregătire, susținerea de competiții tehnice studențești și multe alte activități care conduc la dezvoltarea unei mobilități inteligente și sustenabile.
Pe lângă parteneriatele de durată cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara, locațiile Continental din capitala Banatului au colaborări fructuoase și cu universități din Arad, Oradea și Cluj, cu care desfășoară multe proiecte de viitor.
Programe care vizează completarea curriculei universitare a instituțiilor de învățământ superior sunt organizate în direcția de masterat pe temele Artificial Intelligence, Cybersecurity, Machine Learning, Big Data sau Cloud Computing.
Odată aprofundate aceste domenii, tinerii au ocazia să lucreze apoi în cadrul companiei pentru a contribui la creșterea industriei automotive și la construirea unui viitor al mobilității durabile. Peste 500 de studenți s-au angajat, în paralel cu studiile, în locațiile din Timișoara.
Peste 40 de angajați din cadrul companiei, din cele trei sedii din orașul de pe Bega (Automotive, Tires și ContiTech) colaborează cu universitățile predând studenților discipline de interes pentru industria auto din România.
Locațiile Continental din orașul de pe malurile Begăi (Automotive, fabrica de anvelope și ContiTech) s-au implicat și în susținerea materială și financiară (prin sponsorizări) a unor programe propuse de universități și organizații studențești prin care s-au dotat laboratoare și care au presupus implicare pe actualizarea și dezvoltarea de programe de master, precum și în sprijinirea de competiții tehnice studențești, sponsorizări ale unor evenimente academice, parteneriate în proiecte europene, finanțare de programe de cercetare.
Prin sprijinul financiar primit în realizarea sarcinilor specifice şi aferente implementării proiectului se aşteaptă ca, la încetarea calităţii de participant, 36 de doctoranzi să îşi găsească un loc de muncă, alţi 36 de doctoranzi să urmeze studii sau cursuri de formare, încă 52 de doctoranzi să obţină titlul ştiinţific de doctor şi 20 de cercetători post-doctorat să finalizeze programele de cercetare, arată un comunicat al UPT remis, marţi AGERPRES.
Pentru realizarea acestui obiectiv sunt avute în vedere promovarea relaţiilor de parteneriat dintre instituţii şi mediul de afaceri, a oportunităţilor de formare pedagogică prin susţinerea, dezvoltarea şi furnizarea de module de cursuri complementare cu o componentă aplicativă, de formare a competenţelor transversale/antreprenoriale în sprijinul cercetării şi inovării, în special în sectoarele economice cu potenţial competitiv, identificate conform Strategiei Naţionale pentru Competitivitate (SNC) şi din domeniile de specializare inteligentă conform Strategiei Naţionale de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (SNCDI).
Toate acestea sunt adresate unui număr de 93 de studenţi din programe de studii doctorale şi a 24 cercetători post-doctorat din UPT şi din instituţiile partenere, respectiv, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
Două programe ale structurilor sportive de drept public primesc finanțare de la Consiliul Județean. Selecția în cadrul Agendei Sportive a CJ Timiș, în etapa de finanțare dedicată structurilor de drept public, a fost finalizată – a anunțat astăzi instituția condusă de Alin Nica.
În total, șapte structuri au depus solicitări, programele a două dintre acestea fiind declarate eligibile, conform regulamentului de finanțare. Mai exact, CSU Universitatea de Vest din Timișoara și CSS Bega Timișoara sunt propuse spre finanțare cu 300.000, respectiv 200.000 lei. Aprobarea finală va fi dată prin votul consilierilor județeni. Suma totală prevăzută pentru această etapă a fost de 2.2 milioane lei.
Rezultatul selecției și criteriile de atribuire pot fi consultate la adresa https://sport.cjtimis.ro/. Contestații pot fi depuse în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2022.
Comisia de selecție a reunit specialiști atât din cadrul, cât și din afara instituției: Mihaela-Maria Calescu – consilier județean (președinte); Mario Ghica – Expert superior, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (membru); Romulus Rașca – Membru al Academiei Olimpice Române, filiala Timiș (membru); Mircea Răzvan Dușa – Consilier juridic, Serviciul de consultanță și avizare juridică, CJ Timiș (membru), Dănuț-Stelian Fenichiu – Consilier superior, Serviciul financiar contabil, CJ Timiș (membru) și Tiberiu Stoia – Consilier principal, Biroul de cultură, învățământ, minorități, sport și culte, CJ Timiș (secretar comisie, fără drept de vot).
Etapa dedicată structurilor de drept privat din cadrul Agendei Sportive s-a desfășurat în prima parte a anului, 14 proiecte beneficiind, la acel moment, de 1 milion de lei – se mai arară în comunicatul de presă.
Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat în faţa studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai, că în opinia sa, un naţionalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat şi de cei care au gândire democratică şi echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului, spunându-le că ei sunt cei care pot defini ”un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetăţeanului român conectat la valori democratice europene şi aspiraţii globale”. El a făcut trimitere la o zicală veche a nemţilor transilvăneni conform căreia ”Prima generaţie luptă, a doua generaţie munceşte şi abia a treia generaţie mănâncă̆”, spunându-le că ei sunt generaţia care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări şi de acumulări.
”Ca o părere personală, cred că un naţionalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit şi recultivat şi de cei care au gândire democratică şi echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului. Voi, cu deschiderea şi educaţia de care vă bucuraţi, puteţi defini un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetăţeanului român conectat la valori democratice europene şi aspiraţii globale. Puteţi, în acelaşi timp, prin participare şi implicare, să puneţi presiune pe cei din jur, pe instituţii, pe restul societăţii, pentru ca lucrurile în care credeţi să se întâmple”, li s-a adresat Eduard Hellvig studenţilor cu ocazia împlinirii a 15 ani de la debutul Studiilor de securitate şi intelligence la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Continental a dezvoltat parteneriate cu instituții de învățământ din întreaga țară pentru a asigura un cadru facil de lucru tinerilor care doresc să pună viitorul în mișcare.
„La nivel național, împreună cu universitățile și cu actorii din sistemul preuniversitar de învățământ am reușit să creăm programe moderne prin care comunitățile în care ne desfășurăm activitatea au de câștigat. Menționez, în acest context, noi programe în facultăți, croite nevoilor industriei, care au generat sute de locuri de muncă, implicarea în dezvoltarea unei mobilități sustenabile, precum și implicarea companiei în inițierea și derularea cu succes a Școlii Profesionale Duale. Toate aceste proiecte au creat și vor crea un impact pozitiv în societate și în industrie. Avem în desfășurare parteneriate strategice cu universităţile, iar cum maşina devine acum un sistem definit de software, avem nevoie de oameni specializaţi în software, IT, tehnologie cloud, securitate cibernetică, big data, inteligenţă artificială”, menționează Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.
Pe lângă târguri de carieră, competiții sudențești și vizite în interiorul companiei, și în anul universitar 2021-2022, aproximativ 1.000 de studenți au participat la stagii de internship la sediile companiei din România.
Camera Deputaţilor a aprobat, decizional, legea prin care Capitala Culturală primeşte o parte din finanţare de la bugetul de stat, fiind vorba despre 164 de milioane de lei împărţite între Primărie, Consiliul Judeţean Timiş, Ministerul Culturii/Teatrul Naţional şi Asociaţia TM2023, a anunţat primarul Timişoarei, Dominic Fritz. Actul normativ merge la promulgare.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.