English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 5 noiembrie 2021

Revista presei – 5 noiembrie 2021

Revista presei – 5 noiembrie 2021
Elevii și tinerii din Timiș pot aplica pentru un plan de afaceri finanțat cu 25.000 de euro
timisplus.ro

Elevii care termină liceul, dar și alți tineri care au venituri sub minimul legal pot aplica la un proiect prin care vor fi instruiți pentru a devenit antreprenori, iar cei mai buni dintre ei vor avea și planul finanțat. Înscrierile sunt deschise pentru cei din zona de est a Timișoarei.

Cei care se pot înscrie în acest program trebuie să fie majori, să aibă absolvite minimum 10 clase, și să nu fie în categoria tinerilor între 26-29 de ani care nici nu urmează o formă de studii, nici nu lucrează. Veniturile trebuie să fie însă sub minm, pentru că programul e conceput pentru cei cu risc de excluziune socială. Ținta sunt elevii de clasa a XIII-a sau a XIII-a, indiferent că sunt la Zi, Fără Frecvență sau Seral, dar cei care fac școli postliceale. Sunt eligibile planurile de afacere non-agricole din zona urbană din zona de acoperire a Grupului de acțiune Locală Timișoara, cei care finanțează proiectul: Plopi, Kuncz, Modern, zona Soarelui, Ciarda Roție, Fabric, Ghiroda Nouă, Crișan.

Proiectul va finanța 24 de planuri de afaceri, dar trebuie să aibă minimum 115 înscriși, între care minimum 18 tineri de etnie romă. Se pot îsncrie până la 160 de persoane. După finalizarea procesului de înscriere, se va organiza un curs cu 40 de ore, timp de o lună, de educație antreprenorială. Totul va fi, cel mai probabil, online, date fiind condițiile pandemice. Participanții vor primi un atestat recunoscut de antreprenor, iar la final vor fi testați pentru cunoștințele înmagazinate. De asemenea, vor face practică la firme cu coudir CAEN asemănătoare cu planul de bussiness propus de participanți.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
Hotărârile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), întrunit în ședința din data de 28 octombrie 2021
edumanager.ro

Prezentăm în cele ce urmează temele pe care le considerăm de interes pentru toate părțile interesate în învățământul superior și pentru opinia publică:

I. Asigurare externă a calității – evaluări, avize acordate

Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe pentru:

  • nouă programe de studii universitare, dintre care șase programe de studii universitare de licență și trei programe de studii universitare de masterat;
  • trei domenii de studii universitare de masterat;
  • 28 de domenii de studii universitare de doctorat;
  • patru instituții de învățământ superior;
  • trei instituții organizatoare de studii universitare de doctorat.

Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2021/10/28.10.2021Hotarari-ale-Consiliului-ARACIS.pdf

Avizele acordate și propunerile ARACIS vor fi transmise Ministerului Educației, conform reglementărilor în vigoare.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
În mediul rural, nevoile sunt foarte diferite, ceea ce înseamnă că și resursele alocate pentru educație în școlile din mediul rural ar trebui să fie diferite
iqads.ro

Superputerea sa la catedră este răbdarea. Le poate explica elevilor același lucru de 10 ori, în 10 moduri diferite. Și nu doar că poate, o și face destul de des, iar asta pentru că fiecare copil din clasa ei are nevoi diferite de învățare. Pentru că, da, fiecare copil este unic cu totul și exact așa ar trebui privit, educat, tratat în învățământul românesc de masă.

Adelina Pavelescu este de anul acesta învățătoare la Școala Primară din Arini, județul Brașov. Nu are experiență în învățământ, dar asta nu a împiedicat-o să își dorească să pună umărul la schimbarea educației în România, țara unde 44% din elevi suferă de analfabetism funcțional. Anul trecut s-a întors acasă din Londra, unde a stat o perioadă, iar programul Teach for Romania i-a dat șansa să se implice în educația copiilor din mediile defavorizate.

”Meseria de profesor presupune o muncă ce înglobează nu doar abilități de predare, ci și de gestionare a timpului, a clasei, a conflictelor, o parte administrativă, gândire critică, gândire strategică și multe altele. Teach scoate la lumină resursele pe care profesorii le au, îi ajută să-și dezvolte aceste abilități și să jongleze cu ele pentru a genera un impact real”.

Teach for Romania caută zilele acestea o nouă generație de profesori cărora le pasă, și care doresc să se implice în educația copiilor din mediile vulnerabile. Pentru că fiecare copil, indiferent de familia din care provine, indiferent de condițiile în care trăiește, are dreptul la o educație de calitate. Doar așa poate spera la o viață mai bună, doar prin educație își poate schimba destinul ”prezis” de toate datele mediului în care s-a născut.
Revista presei – 5 noiembrie 2021
Klaus Iohannis anunță noul criteriu luat în calcul pentru reluarea fizică a cursurilor în școli. ”Vacanţa nu va fi prelungită”
ziare.com

Klaus Iohannis a anunţat, joi seară, 4 noiembrie, că vacanţa elevilor nu va fi prelungită, iar cursurile se vor relua fizic, în limita posibilităților.

Şeful statului anunţă, însă, că va fi introdus un nou criteriu - rata de vaccinare în unitate. "Însă, subliniez încă din această seară, vaccinarea este singura şansă pentru a depăşi această pandemie", arată Iohannis.

”La sfârşitul acestei săptămâni, vacanţa nu va fi prelungită şi, începând de luni, acolo unde condiţiile sanitare şi epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la şcoală", a anunţat, joi seară, preşedintele Klaus Iohannis.

El a precizat că acest lucru este valabil pentru grădiniţe şi şcoli, deci pentru sistemul preuniversitar.

"Însă va fi introdusă o nouă condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona cu prezenţă fizică şi anume gradul de vaccinare al personalului şcolii”, a adăugat şeful statului.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
Digitalizarea şi automatizarea proceselor vor deveni partea integrată a fiecărei organizaţii
zf.ro

Companiile au accelerat digitalizarea cu o viteză surprinzătoare în ultimul an şi jumătate, devansând cu doi sau trei ani planurile pe care le aveau pentru următorii cinci ani, după cum spun peste 40% dintre executivii intervievaţi în sondajul Digital Trust Insights, realizat de compania de audit şi consultanţă PwC.

„Pentru a susţine obiectivele noastre de dezvoltare, avem un plan de investiţii în valoare de 3,2 miliarde de lei pentru următorii trei ani, dintre care 447 de milioane de lei sunt alocaţi pentru dezvoltarea de tehnologie românească”, confirmă Tudor Mihăilescu, Group CFO al eMAG, cel mai mare retailer local online şi totodată un jucător cu prezenţă regională.

Fie că vorbim de procese de business sau de munca de acasă, companiile îşi bazează din ce în ce mai mult activitatea pe tehnologii, 35% din­tre respondenţii studiului PwC afirmând că acce­lerează automatizarea pentru a reduce costurile, 31% că modernizează cu noi capabi­lităţi, iar 29% că ţintesc rapiditatea şi eficienţa proceselor. „Transformarea digitală, mai ales în segmentul financiar-bancar, unde încrederea este cel mai preţios activ, reprezintă un proces complex care este necesar să fie centrat pe clienţi şi nevoile lor şi trebuie să asigure agilitate şi viteză de reacţie sporite în condiţii de securitate, scalabilitate şi disponibilitate extrem de ridicate”, adaugă Eugen Bunea, director executiv divizia IT a băncii de stat EximBank.

Marea majoritate (85%) a directorilor generali din România planifică creşteri ale investiţiilor în transformarea digitală în următorii trei ani. Astfel, transformarea digitală urcă pe primul loc în topul domeniilor pentru care executivii vor aloca mai multe fonduri, mai arată studiul PwC.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
Scriitorul Damon Galgut a câştigat Booker Prize cu romanul „The Promise”
edupedu.ro

Scriitorul sud-african Damon Galgut a câştigat prestigiosul Booker Prize pentru ficţiune cu romanul său „The Promise”, potrivit BBC, citată de News.ro.

Galgut, care a mai fost nominalizat în 2003 şi 2010, a câştigat un premiu de 50.000 de lire sterline la ceremonia care a avut loc miercuri.

„The Promise” este al nouălea roman al său şi urmăreşte declinul unei familii sud-africane de-a lungul a patru decenii din epoca Apartheidului până în prezent.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
Timișorenii, nemulțumiți de curățenia stradală
tion.ro

Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) a derulat un sondaj pentru timișoreni. Cetățenii au fost invitați să voteze cele mai importante proiecte pentru comunitate. Peste 2.000 de persoane au răspuns întrebărilor și au considerat că sănătatea, salubritatea stradală, transportul public și accesul pentru pietoni sunt prioritățile orașului.

Fundația Comunitară Timișoara (FCTM) a lansat un sondaj pentru timișoreni. În perioada august – septembrie, cetățenii au putut vota proiectele pe care le consideră cele mai importante. Peste 2.000 de persoane au răspuns întrebărilor care vizau diferite probleme cu care se confruntă orașul, notând atât prioritatea acestora, cât și satisfacția cu privire la modul în care administrația publică reușește să le rezolve.

„În total, au răspuns întrebărilor online 2.151 de persoane care locuiesc sau lucrează în orașul Timișoara. Opinia și percepția lor este foarte importantă având în vedere că cei care au răspuns reprezintă populația activă a orașului Timișoara, cei interesați de orașul în care locuiesc, de schimbările de care este nevoie pentru ca Timișoara să fie un oraș mai curat, mai prietenos cu mediul înconjurător și mai confortabil pentru cetățenii săi”, spun cei de la Fundația Comunitară Timișoara.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
„Reînființați școlile de meserii!” – apelul unei firme de construcții afectată de criza forței de muncă
rfi.ro

„Reînființați școlile de meserii care creau forță de muncă nouă!” Este apelul făcut către Executiv de Irinel Tofan, directorul general al unei importante firme de construcții din Iași, companie cu o activitate de peste 50 de ani în acest domeniu. De mai bine de patru ani, compania este nevoită să aducă muncitori din Vietnam...

Situația se va agrava în următorii doi ani, avertizează constructorii, pentru că există termene clare și dure în următorii doi ani pentru finalizarea investițiilor făcute cu fonduri europene.

Reprezentanții companiilor din acest domeniu cred că intenția statului de a reveni cu fiscalitate crescută la nivelul salariilor în sectorul construcțiilor este un pas care vine împotriva investițiilor necesare la nivel național. Muncitorii din străinătate și robotizarea par a fi soluțiile pe termen mediu și lung pentru criza lucrătorilor din domeniul construcțiilor.

* Guvernul majorează la un nivel record numărul de muncitori străini admiși în România

Guvernul vrea, potrivit Economedia, să primească de patru ori mai mulți muncitori străini pe piața din România față de cât își propusese la începutul anului, propunând un contingent de 100.000 de lucrători care să poată primi avize de lucru în acest an, un nivel record până în prezent, arată un proiect lansat în dezbatere de Ministerul Muncii.

Premierul demis Florin Cîțu spunea recent că necesarul României pentru a putea face investiții este de 160.000 de lucrători. Domeniul construcțiilor se află în topul sectoarelor de activitate afectate de criza forței de muncă.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
Zilele Culturii Sârbe la Timișoara. Spectacole și activități pentru toate categoriile de vârstă
tion.ro
Uniunea Sârbilor din România și Consulatul General al Republicii Serbia vă invită la cea de-a XVI-a ediție a „Zilelor culturii sârbe la Timișoara”. Sunt pregătite spectacole și activități pentru toate categoriile de vârstă, pe tot parcursul lunii noiembrie.
Pe tot parcursul lunii noiembrie vor fi organizate spectacole și activități culturale, cu ocazia celei de-a XVI-a ediții a evenimentului „Zilele culturii sârbe la Timișoara”. Este un proiect cultural care promovează valorile culturale tradiționale și contemporane ale sârbilor din Banat.
Sunt pregătite proiecții de film, expoziții, spectacole de teatru, târguri de carte, concerte și spectacole folclorice dedicate tuturor celor care apreciază multiculturalitatea Banatului.

Programul manifestărilor:

Luni, 8 noiembrie

Ora 17: Deschiderea festivă și proiecția filmului „Ime naroda/Numele poporului” (cu subtitrare în limba română) a cunoscutului regizor Darko Bajić – Sala Experience-Hotel Timișoara.

Vineri, 12 noiembrie

Ora 19: Concert „Tamburașii câmpiei bănățene”– Orchestre de tamburași Lale sa Morisa” din Cenad și Zlatna suza” din Diniaș, la Centrul Cultural Sârbesc, Str. Mangalia Nr.29.

Luni, 15 noiembrie

Ora 18: Sesiune științifică Cercul de intelectuali Vărieșeni adunați în jurul singurei publicații în limba sârbă” la Centrul Cultural Sârbesc, Str.Mangalia Nr.29.

Joi, 18 noiembrie

Ora 18: Centenarul oamenilor de cultură a sârbilor din România la Centrul Cultural Sârbesc, Str.Mangalia Nr.29.

Duminică, 21 noiembrie

Ora 18: Academia festivă cu ocazia ”Zilei limbii sârbe” la Centrul Cultural Sârbesc, Str.Mangalia Nr.29.

Revista presei – 5 noiembrie 2021
O nouă generație părăsește România. Este valul familiilor încă tinere care caută școli pentru copiii lor
republica.ro

Primul val de români care au părăsit țara a fost al oamenilor muncitori și fără studii. S-au dus pentru un venit mai decent, cu prețul multor sacrificii familiale.

Al doilea val de români care au părăsit țara a fost al profesioniștilor - cu studii medii și superioare - și al studenților. S-au dus pentru condiții de muncă mai bune. Au căutat, de data asta, decența mediului de lucru.

Al treilea val de români care au părăsit țara este al familiilor cu autonomie profesională și financiară peste medie. S-au dus pentru medii sociale mai organizate și împlinire profesională la alt nivel.

S-au dus de lehamitea imposturii politice și a iluziilor despre lupta împotriva corupției.

Al patrulea val de români pleacă acum. Este valul familiilor încă tinere, stabilizate economic și profesional, oarecum împăcate cu metehnele balcanice, corupte și birocratice ale autorităților. Se duc din alt motiv. Se duc să caute școli pentru copiii lor.

S-a plecat de foame. S-a plecat din umilința locului de muncă. S-a plecat pentru alte perspective în carieră. Acum se pleacă fiindcă nu mai avem școli.

O să fie un val șocant de oameni care s-au implicat aici din toată inima, au ieșit la proteste, au luptat pentru medii mai curate în comunicare, educație, parenting, afaceri. Măcar pentru ce urma pentru copiii lor. Oameni care s-au implicat civic și care nu mai au energie. Nu mai au speranța reformelor. Dintre toate, școala a rămas cea mai nereformată instituție. Lumea se schimbă cu o viteză uluitoare, iar noi încă le cerem tinerilor de 18 ani să comenteze, la bac, ”Moara cu noroc”.

Știu zeci de cazuri concrete în jurul meu, de familii care atât mai caută. Viitor și educație pentru copiii lor.

Ce se întâmplă acum la nivel politic și decizional în România este prăbușirea speranței generațiilor între 30 și 40 de ani, educate, cu copii mici la școală.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.