EȘTI AICI:
Revista presei – 5 iulie 2021

Revista presei – 5 iulie 2021

UVTsquareadmitere5iulie2021
A început înscrierea online pentru procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)
oficialmedia.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a deschis în 2 iulie procesul de înscriere pentru sesiunea de admitere aferentă anului 2021. Toți candidații interesați să studieze la UVT începând cu anul universitar următor pot accesa platforma de admitere online a UVT, unde își pot crea cont, pot completa formularul de înscriere, încărca documentele necesare și depune dosarul de înscriere. Întreg procesul de înscriere se desfășoară exclusiv online.

Informații actualizate despre întreg procesul de admitere la UVT și despre toate programele de studii universitare ofertate pot fi găsite pe site-ul https://admitere.uvt.ro/ (cum să aplici, locuri disponibile, acte necesare, calendar etc.).

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara, cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul țării, vine în întâmpinarea candidaților cu o ofertă de 75 de programe de studii universitare de licență și peste 80 de programe de studii universitare de masterat, din 34 de domenii de studii universitare, cumulând peste 10600 de locuri disponibile, dintre care peste 3700 finanțate de la bugetul de stat (2300 de locuri pentru studiile universitare de licență și 1400 pentru studiile universitare de masterat). De asemenea, UVT oferă și 287 de locuri finanțate de la bugetul de stat pentru candidații români de pretutindeni (etnici români din Republica Moldova, Serbia sau din alte state din Diaspora), 194 pentru ciclul de universitare de licență și 93 pentru ciclul de studii universitare de masterat. Înscrierea pentru admiterea online este acum deschisă. Vă așteptăm la UVT!

Informații detaliate despre pașii care trebuie parcurși pentru înscrierea la studiile universitare la UVT pot fi citite AICI.

Detalii despre procesul de admitere pentru un program de studii anume, calendarul sau actele necesare pot fi găsite pe pagina fiecărui program de studii, căutând AICI după domenii de studii, cicluri de studii, forme de învățământ sau limba de predare.

Pentru candidații care încă nu sunt hotărâți ce program de studii universitare să aleagă, reprezentanții Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) din UVT oferă servicii de consiliere pe perioada desfășurării procesului de admitere, iar platforma de consiliere psiho-vocațională YTM, dezvoltată de UVT, poate sprijini acest proces. Candidații pot afla de AICI detalii despre serviciile de consiliere puse la dispoziția lor.

Pentru informații suplimentare despre procesul de admitere, candidații pot contacta reprezentanții UVT la adresa de e-mail admitere@e-uvt.ro .

Florin Dragan Presedintele ATU Rectorul UPT
Asociația Timișoara Universitară construiește un hub de cercetare în valoare de 30 de milioane de euro la Ghiroda
ziuadevest.ro

Asociația Timișoara Universitară (ATU), alcătuită din Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I” și Universitatea de Vest, a demarat construirea unui hub de cercetare, în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro.

Obiectivul central se află la Ghiroda, la 7 km de Timișoara, pe un teren de un hectar, alocat de consiliul local, pentru care s-au făcut pași importanți. În final acesta va avea patru corpuri de clădire pentru laboratoarele de cercetare alocate celor patru universități și un corp central, aici urmând să fie realizate proiecte de cercetare interdisciplinară. Un alt obiectiv important pentru următoarea perioadă este susținerea puternică a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, noul președinte al ATU, a explicat: și-a prezentat viziunea și perspectivele la preluarea mandatului de președinte ATU: „Inițiativa noastră curajoasă, care este ATU, rodește și devine un factor de dezvoltare comunitară tot mai puternic. Dacă ideea unei mai strânse colaborări între universitățile timișorene a fost vehiculată în mai multe rânduri pe parcursul ultimilor 30 de ani, și nu numai, putem afirma cu un sentiment sincer de mândrie și mulțumire că împreună am reușit să conturăm ceea ce știm că a început să devină un pol de coagulare și dezvoltare a orașului și a regiunii. Consider că este esențial să ne asumăm rolul de pol de coagulare a acțiunilor desfășurate în contextul Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Orașul are nevoie de un model de colaborare, iar noi îl putem oferi. Mi-ar face plăcere să dezvoltăm împreună și responsabilitatea socială a universităților, fapt pentru care vă propun să reluăm activitatea Centrului de dezvoltare a antreprenoriatului social Timișoara. Putem deveni un exemplu de bună practică, iar vizibilitatea internațională pe care ne-ar aduce-o implementarea unor astfel de concepte de actualitate este în acord cu direcțiile de acțiune enunțate mai sus. Am toată încrederea în forța Alianței Timișoara Universitară de a consolida orașul, prin promovarea excelenței în educație, prin optimizarea folosirii în comun a resurselor materiale, umane și financiare, prin creșterea potențialului de dezvoltare în aria internațională a educației și cercetării științifice, astfel încât Timișoara să devină un centru universitar de referință pentru Europa Centrală și de Est.”

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, a adăugat: ”2021 a fost un an de pandemie, pe care l-am parcurs de la constituirea ATU, în care președinția rotativă a fost deținută de domnul profesor Octavian Crețu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș, o alegere oportună pentru această perioadă de pandemie. La fel, salut preluarea președinției rotative de catre rectorul Universității Politehnica Timișoara, domnul profesor Florin Drăgan. Îmi doresc ca pentru următorii doi ani ATU să își realizeze performant misiunea, la un nivel mult mai înalt, pentru ca să potențăm calendarul TM2023, să transmitem autorităților locale toate soluțiile noastre, pentru ca aleșii locali să conștientizeze că, fără un centru universitar puternic, nu vom putea progresa ca oraș și comunitate. Am așteptari mult mai mari din partea autorităților locale, pentru o implicare reală în parteneriatul cu ATU. La fel, pot să reafirm deschiderea totală pe care o au universitățile din ATU pentru a acorda administrației expertiză specializată. Nu mai poate fi concepută dezvoltarea orașului în absența parteneriatului dintre universități – mediul de afaceri și administrație, ca montaj instituțional în care se consolidează strategiile și se derulează proiectele de viitor, chiar dacă sunt conștient că universitățile sunt aflate în postura de a sublinia permanent că acest parteneriat mai are spațiu de evoluție spre maturizare. Ne aflăm la un an de când am constituit oficial ATU, iar comunitatea noastră cred că are acum toate motivele pentru a vedea în alianța noastră un atu net al Timișoarei”.

20210703 181744 Resized
UPT a organizat Parada Absolvenților 2021, în centrul Timișoarei
ziuadevest.ro

Universitatea Politehnica Timișoara a organizat ceremonia de absolvire 2021, sâmbătă, 3 iulie 2021, de la ora 18.00, pe traseul Piața Victoriei – Stadionul Știința.

Tinerii absolvenți îmbrăcați în robe și celebra tocă pe cap s-au reunit în centrul Timișoarei, iar de acolo, în ritmul tobelor au pornit cu steaguri în mâini cu stema facultăților spre stadionul Știința, unde a avut  loc ceremonia propriu-zisă.Totul a fost reunit în cadrul unui spectacol menit să le reamintească absolvenților momentele frumoase petrecute în perioada studenției acum, când se pregătesc să pășească, cu mândrie, pe noul drum care li se așterne în față.

Parada absolvenților 2021 a UPT a atras privirile timișorenilor care s-au oprit să îi admire pe tineri și să îi fotografieze și să îi filmeze. După un moment artistic susținut de trupa Superchill, absolvenții s-au îndreptat spre catedrală apoi către stadion cu steagurile tuturor facultăților, steagul UPT și steagul Alumniversum.

Programul evenimentului a fost prezentat de Dan Negru si nu a lipsit discursul rectorului UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, al președintelui Senatului universității, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, al unui reprezentant al mediului economic, al reprezentantului studenților în Senatul UPT, ale studenților reprezentanți ai celor 10 facultăți.

Conducerea Universității Politehnica Timișoara a decis să instituie, în acest an, o modalitate de evidențiere și recompensare a studenților excepționali, care au obținut media 10 pe tot parcursul studiilor de licență și media 10 la examenul de licență și a acordat în cadrul Ceremoniei de Absolvire diplome „Magna Cum Laude”.

Întregul spectacol a fost  completat de momente artistice susținute de trupa Superchill, DJ Sean Norvis, DJ Victor Stan, precum și un concert extraordinar susținut de trupa Pragu’ de Sus.

Studenti
O echipă de studenți de la UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş a câştigat Best Tech Idea Award
tribunainvatamantului.ro

O echipă de studenţi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a câştigat Best Tech Idea Award – faza finală a programului internaţional de antreprenoriat Compania Anului 2021. Finala Naţională a programului internaţional de antreprenoriat Compania Anului 2021 a reunit 14 echipe de studenţi din opt universităţi din țară.

Studenţii UMFST premiați vor putea să dezvolte un serviciu inovator în domeniul medical, digital health, care asigură suport şi informaţii pentru cei interesaţi de prevenţie medicală şi de îmbunătăţirea calităţii vieţii.

„Studenţii s-au înscris în incubatorul educaţional JA BizzFactory, unde au avut oportunitatea să-şi expună afacerile pilot în diverse domenii, precum: tehnologie, e-commerce, afaceri sociale, industrii creative, educaţie sau agricultură, se spune în comunicatul UMFST, menționat de AGERPRES.

Anul acesta, HP a sponsorizat Best Tech Idea Award, care a fost acordat unei echipe de studenţi e la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. Aceştia au format echipa iScreen, denumită astfel după serviciul inovator propus în cadrul competiţiei. Premiul câştigat oferă studenţilor posibilitatea de a-şi dezvolta mai departe proiectul de digital health care asigură suport şi informaţii veridice tuturor celor interesaţi de prevenţie medicală şi de îmbunătăţirea calităţii vieţii”.

Potrivit comunicatului de presă, tinerii au fost coordonaţi de profesori şi au beneficiat de consultanţă din partea voluntarilor din mediul de afaceri, pentru a dobândi abilităţi antreprenoriale, iar în cadrul ediţiei de anul acesta a programului internaţional JA de antreprenoriat, 12 voluntari din diferite departamente ale HP Inc. Romania au fost mentori.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471
A început admiterea la Universitatea din București. Sunt aproape 8.000 de locuri la buget. Înscrierea și admiterea au loc online la majoritatea facultăților
edupedu.ro

Universitatea din Bucureşti a început ieri admiterea în cele 19 facultăţi, unde sunt alocate 7.865 de locuri bugetate pentru candidaţii absolvenţi de bacalaureat şi de studii de licenţă, potrivit unui comunicat transmis de către Universitatea din București. Înscrierea și admiterea se desfășoară online în majoritatea facultăților.

Conform documentului, candidații pot achita online taxa de înscriere. Pentru programele de licență și master, concursul de admitere la facultățile Universității din București – sesiunea de vară – se desfășoară în perioada 1-30 iulie 2021. Data limită de afișare a rezultatelor este 30 iulie 2021. Fiecare facultate are propriul calendar cuprins în perioada menționtă anterior.

Pentru studiile de licență, Universitatea din București un număr de 4.515 locuri bugetate. Pentru candidații la studii de master, UB are scoase 3.350 de locuri bugetate.

Dintre acestea:

  • peste 200 de locuri sunt alocate domeniilor prioritare de dezvoltare a României;
  • 19 locuri sunt destinate absolvenților de liceu proveniți din sistemul de protecție socială;
  • 50 de locuri la masteratul didactic;

 

Pentru sesiunea din vară a admiterii la studiile de licență, Universitatea din București are cinci forme de admitere. O formă este reprezentată de admiterea pe baza mediei de la examenul de bacalaureat: Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultătea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultătea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Litere, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), precum și Facultatea de Psihologie și Științele Educației.

 

O altă formă este admiterea pe baza mediei de la bacalaureat și a unui eseu motivațional: Facultatea de Filosofie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Istorie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Științe Politice și Facultatea de Teologie Baptistă. Admiterea pe baza unei formule mixte se găsește în cazul Facultății de Administrație și Afaceri (Business Administration), al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), al Facultății de Matematică și Informatică, precum și al Facultății de Teologie Romano-Catolică. Admiterea pe baza unui interviu motivațional este la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”. Facultatea de Drept are admitere pe bază de examen scris.

Pe perioada admiterii, Universitatea le asigură candidaților cazare gratuită în căminele UB, în limita locurilor disponibile, pentru trei nopți. De asemenea, candidații pot beneficia, alături de alte trei persoane, și de acces gratuit în spațiul Grădinii Botanice „Dimitrie Brandza” a Universității din București, zilnic, în perioada 1-30 iulie 2021, în intervalul orar 8:00 – 20:00. Accesul se face pe baza legitimației de participant la concursul de admitere.

Universitatea din Bucureşti a realizat o serie de tururi virtuale 3D pentru Palatul Universităţii, Grădina Botanică “Dimitrie Brandza” şi clădirea Rectoratului UB, precum şi pentru Facultatea de Drept, Facultatea de Filosofie şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, mai menţionează sursa citată.

Civica
Opt universități de top din Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia și Marea Britanie care formează alianța CIVICA au stabilit să asigure programe de studii comune, dezvoltate în mediul digital
edupedu.ro

Opt universități de top din Franța, Germania, Ungaria, Italia, România, Suedia și Marea Britanie care formează alianța CIVICA au stabilit să asigure programe de studii comune, dezvoltate în mediul digital, potrivit unui comunicat transmis de SNSPA. Evenimentul a fost organizat online și a marcat doi ani de la momentul în care Comisia Europeană a anunțat că această alianță universitară europeană a fost selectată să primească finanțare pentru a crea o universitate-pilot europeană.

Tema principală de discuție a reuniunii a fost analiza activităților derulate de CIVICA în ultimul an, în contextul crizei generate de pandemia COVID-19. Pandemia a avut un impact puternic asupra învățământului superior, conform comunicatului. Cei opt rectori și președinți au stabilit direcțiile de dezvoltare ale CIVICA, pentru perioada 2022-2028.

Universitățile membre sunt următoarele: Sciences Po (Franța), Universitá Bocconi (Italia), Central European University (Austria și Ungaria), European University Institute (interguvernamental), Hertie School of Governance (Germania), SNSPA, Stockholm School of Economics (Suedia) și London School of Economics and Political Science (Marea Britanie).

Una dintre direcții se referă la asigurarea calității și competitivității programelor de studii comune, dezvoltate și în mediul digital. O altă propunere este legată de dezvoltarea unei strategii comune de cercetare și inovare la nivelul universităților membre. Continuarea mobilităților studenților, imediat ce condițiile de sănătate și de siguranță vor putea fi asigurate, reprezintă o altă direcție. De asemenea, studenții europeni vor putea să învețe în străinătate pentru a-și forma o identitate europeană, potrivit documentului.

Studenții SNSPA au posibilitatea, prin CIVICA, să beneficieze de experiențe europene de predare și cercetare, să stea într-un campus universitar european, să urmeze cursuri cu certificare europeană (CIVICA), după cum este precizat în document. CIVICA are peste 50.000 de studenţi și 7.000 de cadre didactice, care interacționează în 9 limbi de predare.

Image 2018 03 15 22344495 41 Studenti
Bacalaureatul 2021 a trecut, urmează admiterea la facultate. Ce locuri sunt la principalele universități, care este calendarul și unde se face admiterea doar cu media de bac
hotnews.ro
Luni, 5 iulie, se vor afișa primele rezultate la examenul de bacalaureat 2021, iar săptămâna viitoare cei care vor să devină studenți se vor înscrie la facultate. Majoritatea facultăților din principalele universități din țară au admiterea pe baza mediei de la bacalaureat, existând și excepții unde contează fie o probă scrisă, fie un interviu, fie media la anumite probe sau din anii de liceu.
  • Află din material câte locuri la buget/ cu taxă sunt în anul universitar 2021 - 2022 pentru nivelul de licență la Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Academia de Studii Economice sau Universitatea Politehnică din București.

Amintim că majoritatea covârșitoare a universităților din România vor ca din toamnă cursurile universitare să se desfășoare cu prezență fizică și recomandă Ministerului Educației, potrivit unui comunicat de marți al Consiliului Național al Rectorilor.

Admitere la facultate 2021 Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pune la dispoziție pentru anul universitar 2021-2022, peste 5.000 de locuri bugetate pentru absolvenții de liceu și peste 10.000 de locuri cu taxă.

Ele sunt repartizate astfel:

  • 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu
  • Circa 10.670 de locuri în regim cu taxă
  • 2.840 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă

Admitere la facultate 2021 Universitatea din București

Pentru studiile de licență, Universitatea din București oferă celor interesați să studieze la una din cele 19 facultăți un număr de 4.515 de locuri bugetate.

Cele mai multe locuri - 528 - sunt la Facultatea de Limbi străine, urmată de Litere - 510 și de Matematică și Informatică - 440.
Mai multe detalii cu privire la numărul de locuri bugetate scoase la concurs de fiecare facultate sunt disponibile în documentul de aici.
Pentru sesiunea iulie 2021 a admiterii la Universitatea din București, în ceea ce privește studiile universitare de licență se pot distingecinci forme de admitere.

Admitere la facultate 2021 Universitatea de Vest din Timișoara (UVT)

Perioada generală a procesului de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara este 05-30.07.2021, pentru sesiunea din iulie, respectiv 06-19.09.2021, pentru sesiunea din septembrie.
În aceste intervale, fiecare facultate a UVT, prin metodologia proprie pentru organizarea și desfășurarea procesului de admitere la studiile universitare, stabilește propriul calendar de înscriere pentru procesul de admitere, afișare a rezultatelor procesului de admitere și confirmare a locurilor pentru studenții declarați admiși.

În anul 2021, înscrierea pentru procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) se desfășoară exclusiv online.

Candidații își vor crea un cont pe platforma digitală de admitere, unde își vor completa datele personale, vor încărca toate documentele justificative necesare, vor achita taxa de înscriere și, ulterior, își vor confirma locul și vor achita taxa de înmatriculare.
Începând cu luna iulie 2021, candidații vor putea începe procesul de înscriere online pentru a urma studiile universitare la UVT, creându-și cont pe platforma digitală de admitere și completându-și datele personale. Din acest moment, vor putea intra în contact cu echipa UVT și își vor putea completa dosarul oricând până la data limită de înscriere menționată în calendarul fiecărei facultăți.
Pentru sesiunea de admitere din luna iulie 2021, perioada de înscriere se va încheia după ce vor fi eliberate și diplomele de bacalaureat pentru promoția care va susține examenul în acest an (data exactă este prevăzută în calendarul prevăzut de metodologia fiecărei facultăți a UVT pentru organizarea și desfășurarea procesului de admitere la studiile universitare și afișată pe pagina fiecărui program de studii de pe această platformă).

Până în prima parte a lunii iulie 2021, candidații vor putea să completeze informații și să încarce documente pe platforma de înscriere, chiar dacă încă nu au susținut și absolvit examenul de bacalaureat, iar informațiile despre rezultatele acestui examen vor fi completate după afișarea rezultatelor finale.

Dacă sunt interesați de programe de studii de la facultăți diferite, candidații vor crea mai multe „dosare” electronice de admitere pe platforma digitală de admitere.
Un candidat poate fi admis sau poate parcurge un singur program de studii universitare pe loc finanțat de la bugetul de stat la același ciclu de studii universitare și poate parcurge cel mult două programe de studii universitare în paralel. În cadrul unui dosar depus, candidatul poate selecta mai multe opțiuni de programe de studii universitare de licență de care este interesat, derulate în cadrul aceleiași facultăți. Pentru aceeași facultate, un candidat nu poate depune mai mult de două dosare.

Mai multe informații despre procesul de alegere a opțiunilor, AICI.

Galaunatc
Gala absolvenților UNATC 2021. Tinerii artiști așteaptă publicul la un maraton de spectacole
digi24.ro

Cei 345 de tineri absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) cheamă publicul să-i cunoască și să le cântărească talentul, propunând, timp de două săptămâni, un adevărat maraton de producții artistice care marchează finalul programelor lor de licență și masterat.

La Gala absolvenților UNATC, care are loc între 3 și 17 iulie 2021, spectatorii pot urmări peste 70 de producții artistice: 24 spectacole de teatru, 10 de coregrafie, 42 filme de scurtmetraj, 10 filme de animație, jocuri, instalații foto-video, expoziții Augmented Reality și de fotografie.

„Avem nevoie de voi, ca public și spectatori, în sălile noastre, alături de noi, să cunoașteți pe viu rezultatele muncii noastre. Vă garantăm experiențe artistice unice, pentru că universul creativ UNATC este special, diferit și divers. Veți cunoaște atât echipe, cât și personalități artistice în devenire”, este mesajul adresat publicului de noua generație de artiști și de profesorii lor, în condițiile în care învățământul superior artistic din România a fost pus serios la încercare de contextul pandemic.

Sloganul Galei UNATC din acest an este, de altfel, „Noua generație de artiști UNATC învinge pandemia”.

Evenimentele din cadrul Galei Absolvenților UNATC 2021 vor avea loc în 7 locații din București unde publicul poate fi găzduit cu respectarea normelor impuse de contextul pandemic.

PROGRAMUL GALEI ABSOLVENȚILOR UNATC 2021 îl puteți consulta aici.

FotoDumitruAngelescu2 CaC8
Editorial. Zece ani de la primul Bacalaureat cu camere de supraveghere
scoala9.ro

În urmă cu zece ani, Daniel Funeriu, ministrul Educației de atunci, îi anunța pe absolvenții de liceu că vor fi supravegheați video la examenul de Bacalaureat. Asta cu o lună înainte. A urmat o avalanșă de huiduieli. În acele timpuri, procurorii anticorupție interveneau în timpul Bac-ului, arestau profesori și audiau elevi. Era vremea în care „examenul de maturitate” devenise „concurs național de copiat”, în care plăteam neatenția profesorilor-supraveghetori cu banii de protocol. Vă prezentăm astăzi istoria recentă a unuia dintre puținele examene pe care l-am trecut: cel al cinstei noastre. 

03.07.2021 / de Antonia Pup. Foto: Dumitru Angelescu

Absolvenții liceelor din întreaga țară au susținut în această săptămână Bacalaureatul, cunoscut popular sub denumirea de „examen al maturității”. Săptămâna de foc presupune cel puțin trei probe scrise (limba și literatura română, limba maternă, istorie sau matematică și o probă la alegere). La fel ca anul trecut, probele de competențe (digitale, de comunicare în limba română și într-o limbă străină) au fost echivalate, în urma unei decizii a ministrului Educației, fără prea multe explicații.

Moment emoționant în viața fiecărui adolescent, Bacalaureatul marchează trecerea celor 12 ani de învățământ formal, momentul în care fiecare dintre noi poate trage linie și își poate evalua parcursul educațional până în acel punct. Considerat de unele voci din educație depășit, din cauza mult hulitei programe școlare, Bacalaureatul rămâne, ca în țări europene precum Franța certificarea absolvirii liceului, respectiv a achiziției de competențe specifice la finalul ciclului de învățământ secundar.

Săptămâna aceasta, marcăm zece ani de la primul Bacalaureat supravegheat audio și video, o decizie controversată la momentul respectiv, criticată de opoziție, dar asumată de Daniel Funeriu, atunci ministrul Educației.

______________________________________________

Astăzi pot să mă mândresc că am intrat la facultate cu media 10, având 10 și la Bacalaureat, susținut în condiții de integritate. A fost și primul Bacalaureat în pandemie. Vara trecută, am trăit o experiență formativă cât doisprezece ani de școală: din poziția de președinte al Consiliului Național al Elevilor, am avut de ales: fie ascultam ,,presiunea străzii” (un grup de elevi, condus de avocata ajunsă ulterior senatoare pe listele AUR, Diana Șoșoacă, solicita anularea Bacalaureatului din cauza pandemiei de COVID), fie mergeam înainte, susținând organizarea Bacalaureatului, pentru a apăra dreptul elevilor la o diplomă curată.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.