EȘTI AICI:
Revista presei – 5 aprilie 2022

Revista presei – 5 aprilie 2022

EchipaUVT Cnu Sah 2022
Universitatea de Vest Timișoara e cea mai bună din țară. La șah între studenți
ziuadevest.ro

În zilele de sâmbătă și duminică, 3 și 4 aprilie 2022, au avut loc, la Universitatea de Vest din Timișoara, întâlnirile sportive de șah din cadrul Campionatului Universitar de Șah 2022, ediție la care au participat 49 studenți din 12 universități.

Organizatorii campionatului sunt Federația Sportului Școlar și Universitar, Universitatea de Vest din Timișoara și Federația Română de Șah.

Universitatea de Vest din Timișoara a încheiat campionatul pe locul întâi în clasamentul pe universități, podiumul fiind completat de Academia de Studii Economice București și Universitatea Politehnica București. Pentru UVT au câștigat medalii: Cosman Andreea-Mărioara (loc 1 șah rapid), Paraschiv Petronela-Alexandra (loc 3 șah rapid, loc 1 șah blitz) și Paraschiv Paul-Alexandru (loc 3 șah blitz).

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: Îi felicit pe șahiștii din echipa UVT pentru acest meritoriu loc întâi în Campionatul Universitar de Șah 2022, o competiție a minților strălucite, ambițiilor pozitive și colegialității universitare. Spațiul academic este prin excelență dedicat întrecerii ideilor și gândirii complexe, iar șahul este un sport care pune în mișcare toate calitățile înalte ale minții umane, regăsindu-se în spațiul academic.

Iată și clasamentele individuale:

Clasament șah rapid feminin

Cosman Andreea-Marioara, Universitatea de Vest din Timișoara

Panainte Andreea-Bianca, Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca

Paraschiv Petronela-Alexandra, Universitatea de Vest din Timișoara

Clasament șah rapid masculin

Stoleriu George, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iași

Veneteanu Mihai, Universitatea Politehnica Bucuresti

Ileana George, Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca

Clasament șah blitz feminin

Paraschiv Petronela-Alexandra, Universitatea de Vest din Timișoara

Panainte Andreea-Bianca, Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca

Ardelean Lorela-Daniela, Universitatea Politehnica Timișoara

Clasament șah blitz masculin

Stoleriu George, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Iași

Dolana Andrei-Theodor, Academia de Studii Economice Bucuresti

Paraschiv Paul-Alexandru, Universitatea de Vest din Timișoara

Expo Grafica 356x640
Două expoziții de grafică, cu lucrări ale unor studenți din mai multe țări, deschise astăzi la Timișoara
pressalert.ro

Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara – specializarea grafică, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din București – departamentul de grafică, organizează în luna aprilie două expoziții importante atât pentru schimburile academice naționale și internaționale cât și pentru publicul timișorean, amator de artă. Coordonatorii proiectelor, prof. univ. Adriana Lucaciu de la Facultatea de Arte și Design-UVT și lect. univ. dr. Ovidiu Croitoru de la Universitatea Națională de Arte din București aduc grafica în prim plan și pun în lumina galeriilor timișorene creațiile studenților și ale profesorilor din cele două centre universitare.

Expoziția „Student 2022/GRAFICĂ” deschisă la galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design între 4 și 15 aprilie, reunește lucrări de licență și masterat – grafică și grafică publicitară și de carte din cadrul celor două universități, reunind desene, compoziții de șevalet realizate în tehnici grafice specifice sau în tehnici ale gravurii, cărți bibiofile sau obiect și afișe care etalează fantezia și ingeniozitatea studenților expozanți.

 

Studenti Drept 300x225
Echipa Facultății de Drept a UVT – calificată în etapa finală de la Strasbourg
ziuadevest.ro

Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara a participat la rundele internaționale regionale ale concursului European Human Rights Moot Court Competition – Helga Pedersen 2022.

Acesta este o prestigioasă  competiție studențească de drepturile omului, aflat la a zecea ediție, organizat de ELSA International, în cooperare cu Consiliul Europei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și European Human Rights Association.

În etapa finală s-au calificat 18 echipe, printre care și cea a Facultății de Drept din Timișoara.

Accesul în această etapă s-a făcut pe baza memoriilor scrise pregătite de participanți și a rezultatelor obținute de aceștia la procesele simulate din rundele regionale.

Echipa Facultății de Drept din Timișoara este compusă din Anda Brîndușoni, Iulia Gheju, Ioana Silaș și Georgiana Vlonga (studente în anul III). Pregătirea echipei Facultății de Drept din Timișoara este coordonată de doamna prof.univ.dr. Raluca Bercea și domnișoara drd. Diana Fofiu, fostă participantă la concursurile internaționale de pledoarii.

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: Echipa Facultății de Drept din cadrul UVT s-a calificat de mai multe ori, în ultimii ani, pentru participarea la fazele finale ale concursurilor internaționale de drept, ceea ce i-a adus un statut prestigios în lumea dreptului. Îi felicit pe talentații studenți și pe mentorii lor pricepuți, suntem convinși să vor reprezenta la superlativ școala de științe juridice timișorene și în acest concurs european de elită.

Runda finală se va desfășura la Strasbourg, la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului, în perioada 9-13 mai 2022.

Competiția constă într-o simulare a procedurilor în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, în care echipele participante prezintă argumentele părților într-o cauză vizând privind potențiale încălcări ale dreptului la viață, ale interdicției tratamentelor inumane sau degradante, ale dreptului la viață privată și ale dreptului de proprietate, în contextul schimbărilor climatice.

Niversitatea Cuza Din Iasi Are In Plan Sa Introduca Un Nou Program Educational Spectaculos 1200x675
Un nou program spectaculos de studiu, la Iași, și peste două milioane de lei în proiecte educaționale
bzi.ro

La Iași se pregătește un nou program de studiu spectaculos și finanțarea unor proiecte educaționale de peste două milioane de lei! Astfel, Universitatea ”Cuza” din Iași are în plan să introducă un master în managementului în eSports.

Un nou program de studiu spectaculos, la Iași, și finanțarea unor proiecte educaționale, cu peste două milioane de lei! Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a primit vizita unei delegații formată din Thomas Moldovan, Secretar de Stat în Ministerul Sportului, Vlad Marinescu, președinte al Federației Internaționale de eSports, Boban Totovski, secretar general al Federației Internaționale de eSports și Adrian Socaciu, președinte al Institutului Sportiv Român. Membrii delegației au participat la o întâlnire cu prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic și prof. univ. dr. Teodora Roman, decanul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

Vizita a avut loc în contextul organizării la Iași a Campionatului Mondial de E-gaming, ediția 2023. În acest sens, Universitatea ”Cuza” din Iași și-a exprimat deschiderea pentru a sprijini popularizarea și creșterea nivelului de performanță al acestui domeniu prin înființarea unui program de studii de master dedicat managementului în eSports, dar și prin găzduirea unei mese rotunde cu ocazia desfășurării Campionatului Mondial de E-gaming. Totul a continuat cu o întâlnire la FEAA la care au participat și reprezentanți ai Facultății de Educație Fizică și Sport și ai Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UAIC.

Universitatea și Federația Internațională de eSports urmează să încheie un acord de colaborare pentru punerea în aplicare a celor discutate.

Analysis 2030261 1280 820x546 (1)
DOCUMENT Ghiduri pentru finanțarea cercetării de excelență, prin PNRR, lansate în dezbatere publică de ministerul cercetării, inovării și digitalizării
edupedu.ro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat în consultare timp de 30 de zile, Ghidurile pentru finanțarea cercetării prin PNRR. Inițiativa face parte din “măsurile care ajută la predictibilitatea finanțării cercetării și inovării românești, încurajând totodată atragerea resurselor umane înalt specializate, precum și finanțări alternative”, potrivit comunicatului de presă al ministerului.

Ghidurile lansate în dezbatere publică conțin informațiile specifice pentru solicitarea de finanțare, respectiv modalitatea de completare și de depunere a cererii de finanțare, criterii de eligibilitate, grila de evaluare, descrierea etapelor de verificare, evaluare și contractare a proiectelor.

Este vorba despre două proiecte ce vor fi finanțate prin PNRR, unul dintre ele are ca scop va atragerea unor cercetătorilor din UE în țară.

  • Ghidul pentru „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare”.
  • Ghidul pentru „Sprijin pentru posesorii de certificate de excelență primite la competiția pentru burse individuale Marie Skłodowska-Curie”.
  • În perioada de consultare de 30 zile calendaristice de la data publicării, părțile interesate pot transmite observații și propuneri pe adresa de e-mail consultare@research.gov.ro.

Ghidul pentru „Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare” are ca principal scop atragerea resursei umane înalt specializate din afara României în vederea recuperării decalajelor pe care țara noastră le înregistrează față de media UE și față de țările din regiune.

8831885StiintescuTimisoaraCreditClaudiaTanasescu
Fundația Comunitară Timișoara a lansat programul de finanțare Științescu. 175.000 de lei pentru educația viitorului
tion.ro

Fundația Comunitară Timișoara a dat startul programului de finanțare Fondul Științescu, dedicat proiectelor educative din domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică). Până pe 25 aprilie, organizațiile non-guvernamentale și grupurile de inițiativă pot depune proiecte pentru a beneficia de finanțare, în limita a 15.000 de lei.

Fondul Științescu își propune să cultive pasiunea elevilor din județele Timiș și Arad, cu vârste cuprinse între 6-19 ani, pentru domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică). Aflat la ediția a V-a, programul oferă finanțări în valoare totală de 175.000 lei celor mai creative propuneri de proiecte pentru educația viitorului. Ediția își propune să ajungă și mai mult în mediul rural.

Cine poate aplica?

Până pe 25 aprilie, organizațiile non-guvernamentale și grupurile de inițiativă (inclusiv grupuri de părinți, de cadre didactice sau grupuri de elevi și/ sau studenți) pot depune proiecte pentru a beneficia de finanțare în limita a 15.000 de lei pe proiect. Fondul total disponibil în această ediție este de 175.000 de lei.

Potențialii aplicanți pot să lucreze împreună cu echipa Fundației Comunitare Timișoara încă din 1 aprilie și până pe 22 aprilie, în cadrul unor ședințe de mentorat.

„Ştiinţescu Timișoara investește în inițiative educaționale care fac domeniile STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă, matematică) mai atractive pentru elevi și crede că este nevoie ca educația STEAM în școli, precum și în afara lor, în comunitate, să fie centrată pe stimularea curiozității, creativității și a imaginației. Prin acest program de finanțare, ne dorim să creștem capacitatea grupurilor și organizațiilor din Timiș și Arad de a adresa mai bine nevoile comunității locale legate de educație și de a colabora între ele pentru creșterea impactului acțiunilor lor”, a transmis Daniela Chesaru, director executiv Fundația Comunitară Timișoara.

Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare. Juriul este alcătuit din pasionați de științe, reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat, pe baza criteriilor stabilite în Ghidul de finanțare. Vor avea prioritate proiectele din rural și urbanul mic/mijlociu.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.