EȘTI AICI:
Revista presei – 4 octombrie 2022

Revista presei – 4 octombrie 2022

Universitatea De Vest 700x396
AZI, LA UVT - Se înființează centrul Samsung Smart Classroom
buletindetimisoara.ro

Universitatea de Vest din Timișoara și Samsung Electronics România au bucuria de a vă invita să participați marți, 4 octombrie 2022, la inaugurarea centrului Samsung Smart Classroom, parte a programului SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, inițiativă educațională creată și implementată de către compania Samsung Electronics în România, prin care își propune să contribuie activ la promovarea educației digitale în România.

În cadrul evenimentului de lansare veți cunoaște detalii despre modul în care proiectul SEED își propune să ușureze și să eficientizeze practica pedagogică, crescând în același timp nivelul de motivare și implicare al studenților și cursanților.

La eveniment vor participa reprezentanți ai Samsung Electronics România și reprezentanți din partea managementului UVT și a Facultății de Fizică din UVT.

Univibes22cover
Ediţia a şasea a UNIVIBES by UVT - un vibe plin de energie, la începutul unui nou an universitar
agerpres.ro

Tradiţia #OccupyTheUniversity merge mai departe şi în anul 2022, celebrând un nou an universitar, în stilul deja consacrat de UNIVIBES by UVT.

3 scene, mix de genuri muzicale, ritmuri electrice, acustice, rock, blues sau d'n'b, videomapping, proiecţii de scurtmetraje, jocuri & activităţi, zone de food & drinks, toate acestea întâmpină studenţii, comunitatea academică şi publicul timişorean în spaţiile din incinta sediului central al Universităţii de Vest din Timişoara (bd. Vasile Pârvan nr. 4), pentru un început de an universitar ca la carte.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Universitatea de Vest din Timişoara, o universitate a alianţelor europene, îşi deschide anul cu un vibe plin de energie. De mai mulţi ani, ne-am obişnuit să-i ghidăm pe cei mai noi studenţi, "bobocii" din anul întâi, printre jaloanele muzicale, artistice şi culturale ale universităţii, toate oferite prin acest festival unic. UNIVIBES by UVT este un festival dedicat studenţilor, dar şi comunităţii timişorene. Vă aşteptăm la UVT, cu vibraţie artistică şi sound studenţesc!"

 

Camin 768x373
Începe șantierul la cel mai mare cămin studențesc din țară. Va fi al Universității de Vest
stiridetimisoara.ro

Începe construirea celui mai mare cămin studențesc din țară. Acesta este finanțat de Compania Națională de Investiții și va găzdui aproape 1.000 de studenți ai Universității de Vest. Căminul cu șapte etaje va fi ridicat în apropierea Gării de Est.

Cel mai mare cămin studențesc din țară, construit de Compania Națională de Investiții pentru Universitatea de Vest, intră în șantier. El va fi situat pe strada Renașterii și va avea șapte etaje, cu peste 900 locuri în camere de două persoane.

Vor fi amenajate 156 locuri de parcare pentru mașini, respectiv 120 pentru biciclete. Totul costă în jur de 160 de milioane de lei, cu TVA. Contractul are o durată de doi ani, iar firma care a câștigat licitația organizată de CNI este compania Concelex, care va executa lucrarea după un proiect realizat de Concrete & Design Solutions.

„Este un moment istoric pentru UVT și Timișoara. Studenții se vor bucura și beneficia de ceea ce vom face aici. Suntem în deficit de locuri de cazare, iar după finalizarea acestui cămin vom putea răspunde nevoii studenților”, a transmis rectorul UVT Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest are încă în construcție un nou cămin aflat în zona Michelangelo. Acesta ar fi trebuit să fie gata de câțiva ani, însă lucrările s-au desfășurat cu multe întreruperi.

Usab Agronomie 700x336
Săli pline de studenți români și străini, la Universitatea de Științe Vieții din Timișoara
radiotimisoara.ro

Universitatea de Științe Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara (fosta USAMVB) începe noul an universitar cu sălile pline.

După sesiunea de admitere din toamnă, toate locurile bugetate au fost ocupate, iar câteva sute de studenți au ales să platească pentru a urma cursurile acestei universități. Universitatea este foarte cautată și de studenții străini, pentru  programele cu predare în limbile engleză și franceză, spune rectorul Cosmin Popescu.

Conducerea universității a decis ca în noul an universitar, procesul didactic să se desfășoare exclusiv fizic, indiferent de programele de studii: licență, master sau doctorat.

Deschiderea noului an la Universitatea de Stiițele Vieții Regele Mihai Întâi din Timișoara  este programată astăzi, la ora 10.00.

Https Www.gandul.ro Wp Content Uploads 2022 10 Univ Craiova (1)
Universitatea din Craiova a reușit să atragă 6,3 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Pe ce se va cheltui suma uriașă
gandul.ro

Universitatea din Craiova investește în digitalizare și a reușit să obțină 6,3 milioane de euro de la Uniunea Europeană. Cu acești bani va cumpăra echipamente de ultimă generație pentru laboratoare și centre de cercetare. În plus, peste 2.000 de studenți și aproximativ 500 de cadre didactivce vor beneficia de formare în cadrul proiectului.

Andreea Brăguță este studentă în anul I la master, la specializarea kinetoterapie în reeducarea neuromotorie de la Universitatea din Craiova. Fără echipamente de ultimă generație, studenții acestui program nu ar reuși să dobândească abilitățile necesare integrării pe piața muncii. Pentru Andreea și colegii ei, vestea că toate dispozitivele de care au nevoie vor ajunge în scurt timp în sălile de curs și laborator, a venit la momentul potrivit.

 “Mă bucur foarte mult că Universitatea din Craiova a accesat acest acest proiect deoarece chiar aveam nevoie, mai ales că venim după o perioadă de on-line de aproximativ doi ani și jumătate. Consider că tânăra gnerație, având acces ușor la informație este cu adevărat o devoratoare de cunoaștere și consider că are nevoie de digitalizare pentru a afla noi informații”, a declarat sudenta Andreea Brăguță.

 

478663
A.S.F. celebrează educaţia financiară în cadrul World Investor Week
bursa.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) organizează, în parteneriat cu Institutul de Studii Financiare (ISF), în perioada 3 - 7 octombrie 2022, sub egida "Săptămânii Mondiale a Investitorului" (World Investor Week - WIW), o serie de acţiuni şi de evenimente dedicate educaţiei financiare, conform unui comunicat remis redacţiei. Acestea au drept scop conştientizarea importanţei dobândirii noţiunilor specifice pieţelor financiare non-bancare de către elevi, tineri, dar şi de către publicul larg.

Potrivit sursei citate, prima acţiune din săptămâna WIW, aflată la cea de a şasea ediţie, a reunit astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti, aproape 90 de liceeni care au participat la deschiderea şedinţei de tranzacţionare. Dincolo de prezenţa fizică a elevilor, la eveniment au fost prezenţi online şi elevi de la licee din ţară.

Un alt eveniment, care va avea loc cu ocazia WIW, este webinarul Întâlnire cu un antreprenor de succes - adresat studenţilor şi masteranzilor, unde va fi invitat Iulian Stanciu, Preşedinte executiv Emag. Acesta le va vorbi tinerilor despre modul în care o idee poate deveni o afacere de succes, dar şi despre cum pot fi depăşite momentele delicate din viaţa unui business. Evenimentul, care va fi live pe pagina de Facebook şi pe canalul de Youtube ale A.S.F., luni 3 octombrie 2022, de la ora 19.00, este o componentă a programului A.S.F. dedicat mediului universitar - Laboratorul Academic.

633ab51f9ddda Ubb 1
Peste 50.000 de studenţi de la UBB au început cursurile. Rector: „Avem un profil aparte care ne diferențiază de toate universitățile din România”
monitorulcj.ro

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, care este cea mai mare comunitate academică din România, cu peste 50.000 de studenţi, şi-a deschis, luni, cursurile noului an universitar, într-un cadru festiv.

„Pentru toată comunitatea academică şi pentru noii studenţi, iată câteva idei care cred că ne definesc şi definesc ceea ce înseamnă UBB astăzi. În acest moment, UBB este cea mai mare comunitate academică a ţării. În urma admiterii pe care am avut-o în acest an, vom începe cu aproximativ 50.000 de studenţi. 50.000 de studenți la nivel de licență, la nivel de masterat, la nivel de doctorat și în programe post universitare (...) S-ar putea să fim peste 50.000 de studenţi, dacă vizele studenţilor internaţionali vor fi aprobate în totalitate. Noi ne aşteptăm la minimum 1.200 de studenţi internaţionali, maximum 2.000, în funcţie de cum vor fi aprobate aceste vize”, a declarat rectorul UBB, prof dr Daniel David, în cadrul discursului de la festivitatea de deschidere.

El a arătat că aproape jumătate dintre studenţii UBB sunt cu taxă, ceea ce este, în opinia sa, un lucru bun.

„Dintre studenţii pe care îi avem, 46-47% sunt studenţi cu taxă. Pentru mine, acesta este un lucru bun, fiindcă asta mie îmi arată că studenţii sunt interesaţi şi apreciază programele acestei universităţi, fiind dispuşi să investească timp şi bani în pregătirea lor. De aceea, şi noi, ca instituţie publică, suntem atenţi ca taxele să le ţinem la un nivel rezonabil, între constrângerile pe care ni le impun reglementările naţionale şi ideea de a fi o universitate incluzivă. Sufăr când aud că sunt studenți buni care ar fi putut intra la UBB, ar fi putut studia aici, dar au renunțat din cauza faptului că nu au avut bani, nu au avut resurse. Merem vom menține acest echilibru între incluziune și excelență. Studenții de anul I ar trebui să știe că o particularitate extraordinară a acestei universități este că are cea mai diversă și diversificată ofertă de studii teologice de pe continent, 4 facultăți de teologie” a mai menţionat rectorul Daniel David.

Ligia Deca Foto INQUAM Photos Octav Ganea Scaled (1)
Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației
edupedu.ro

Deca este inginer diplomat în inginerie navală și navigație, fiind absolventă a Facultății de Navigație și Transport Naval de la Universitatea Maritimă Constanța, unde a urmat și un master în management maritim și portuar. Opt ani mai târziu, în 2016 a obținut titlul de doctor în științe politice de la Universitatea din Luxemburg.

Este primul ministru al Educației numit direct din echipa președintelui Klaus Iohannis, care după cum a declarat, are ca obiectiv transformarea în lege a proiectului România educată, iar asta ca membru într-un executiv condus de un premier acuzat de plagiat –  Nicolae Ciucă. Tot o afacere de plagiat a dus la vacantarea prin demisie a scaunului de ministru al Educației, funcție preluată acum de Deca de la Cîmpeanu.

De remarcat că președintele nu a dat niciun mesaj de susținere a pachetului de legi lansate de Sorin Cîmpeanu, iar fosta sa consilieră va prelua cele două proiecte de acte normative lansate în dezbatere, dar nefinalizate până la părăsirea fotoliului de ministru de către predecesorul său. Iohannis a făcut totuși o referire luni dimineață, în deschiderea noului an universitar, spunând că „Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”.

“Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică”, a spus președintele.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.