EȘTI AICI:
Revista presei – 4 octombrie 2021

Revista presei – 4 octombrie 2021

Shutterstock 1819063508 GXMI
Ce joburi vor câștiga teren în următorul deceniu
scoala9.ro

Piața muncii își va schimba culorile în următorii zece ani în toată lumea, iar tendințele din Statele Unite ne arată ce joburi ar putea ocupa în majoritatea țărilor primele trepte. Astăzi, cele mai multe locuri de muncă din SUA sunt în administrație, vânzări și transporturi. Însă nevoile devin din ce în ce mai variate. Biroul de Statistică a Muncii din SUA (BLS) estimează că vor fi create 11.9 milioane de noi joburi până în 2030. Care dintre ele au cea mai rapidă creștere și de ce fel de educație vor avea nevoie viitorii angajați?

În topul joburilor pe care piața muncii le va căuta în următorul deceniu, în Statele Unite, se află, în ordinea creșterii popularității cele de: tehnician de turbine eoliene, infirmier, instalator de panouri solare, statistician și asistent kinetoterapeut. Acestea ocupă primele cinci locuri, însă publicația online Visual Capitalist a dezvoltat, pe baza datelor de la Biroul de Statistică a Muncii din SUA (BLS), un clasament care include 20 de ocupații.

Pe lângă topul profesiilor în creștere, autorii au realizat și unul al celor în declin precum cele de dactilograf, controlor în parcare și ceasornicar.

Din datele folosite pentru clasament lipsesc ocupațiile afectate în timpul pandemiei de COVID-19, care vor ieși la iveală ulterior, și anume ale angajaților din industria cinematografică și HoReCa.

Așadar de ce crește interesul pentru anumite locuri de muncă, care sunt acestea și ce salariu mediu primesc angajații? De pildă, sunt necesari mai mulți tehnicieni de turbine eoliene, acum în fruntea topului, și instalatori de panouri solare, pe al treilea loc, din pricina cererii ridicate de energie regenerabilă. 68.2% e procentul cu care va crește numărul tehnicienilor, iar 52.1% al instalatorilor. Cu toate acestea, pentru că deocamdată sunt ocupații restrânse, se vor crea numai 11.000 de noi locuri de muncă. Salariul mediu anual pentru un tehnician va fi 56.200 de dolari, aproape 240.000 de lei, în timp ce pentru un instalator, 46.400 de dolari.

3093620artencounters2021ovidiusandor3
A patra ediție a Bienalei Art Encounters, la Timișoara
tion.ro

Cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters s-a deschis pe 1 octombrie, la Timișoara. Programul a suferit modificări majore din cauza condițiilor pandemiei. Expozițiile vor putea fi vizitate de public în baza certificatului verde și cu respectarea normelor de siguranță sanitară. Puteți descoperi atât fizic, cât și online, opere semnate de unii dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani români și internaționali.

Intitulată sugestiv „Our Other Us”, cea de-a patra ediție a Bienalei Art Encounters readuce în prim-plan clădiri emblematice: Fundația Art Encounters, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, ISHO Office, Centrul Cultural FABER sau Muzeul Național de Artă Timișoara. Deși programul era mult mai „plin”, acesta a fost modificat din cauza restricțiilor. Accesul în expoziții se va face în baza certificatului verde, cu purtarea măștii și respectarea măsurilor de siguranță sanitară, iar unele evenimente vor avea loc online.

Vizitatorii vor avea oportunitatea să descopere lucrări spectaculoase, de la instalații complexe, la sculpturi monumentale, picturi contemporane și artă video sau multimedia.

„Credem că prin acest eveniment așezăm Timișoara pe harta internațională, cel puțin a artei contemporane. Credem că este un eveniment binecunoscut de timișoreni și apreciat de un public din ce în ce mai mare, chiar dacă arta contemporană pare complicată, greu de înțeles, lumea a început să descopere că dacă faci un mic efort de apropiere, descoperim un univers foarte interesant. Din punct de vedere al organizării, a fost un an extrem de dificil pentru că a fost marcat de multe incertitudini, mai ales din cauza contextului pandemic și iată că, din păcate, aceste ultime zile cu restricții schimbate de la oră la oră ne-au dat peste cap weekendul de deschidere, dar ne bucurăm că putem totuși deschide expozițiile, cu măsurile aferente: certificat, mască, distanțare”, a spus Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Antet Comunicat30set21 2
Sprijin pentru desfășurarea în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului universitar 2020/2021 la nivelul UVT, în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV2
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest Timișoara, în calitate de beneficiar, implementează proiectul cu titlul  “Sprijin pentru desfășurarea în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului universitar 2020/2021 la nivelul UVT, în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-CoV-2”, cod MySMIS 149725, cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, Prioritatea de investiții 2c. – Consolidarea aplicaţiilor TIC pentru e-guvernare, e-învăţare, e-incluziune, e-cultură, e-sănătate.

Obiectivul general al proiectului/Scopul proiectului:

Obiectivul general al proiectului constă în dotarea cu echipamente/ dispozitive electronice pentru desfășurarea activității didactice în mediul online, respectiv crearea unei rețele LAN și cu accesibilitatea wireless care să susțină activitățile didactice desfășurate în regim online pentru 921 de studenți care beneficiază de burse sociale și burse sociale ocazionale, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, în vederea creșterii gradului de accesibilitate și conectivitate în învățământul universitar.

Studenti 58942500
30.000 de studenţi de la Universitatea Politehnica Bucureşti vor învăţa în format hibrid
psnews.ro

Cei peste 30.000 de studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, dintre care 4.700 în anul întâi, vor începe de luni noul an universitar în format hibrid.

Începem şi acest an universitar într-un format hibrid, festivitatea noastră de deschidere fiind condiţionată de măsurile de siguranţă împotriva pandemiei. Comparativ cu anii anteriori, numărul participanţilor la festivitate este mult mai restrâns, astfel că doar o treime din cele 1100 de locuri ale Aulei universităţii noastre vor fi ocupate. Desigur, evenimentul va respecta toate măsurile de protecţie recomandate de autorităţi„, a declarat rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentantului UPB, platformele educaţionale online au fost îmbunătăţite, standardele de siguranţă şi igienizare a campusului au fost şi ele crescute, iar cazarea şi activităţile studenţilor se desfăşoară în condiţii speciale.

„Pentru acest an am câştigat deja multă experienţă în ceea ce priveşte educaţia în regim hibrid, ceea ce înseamnă că vom putea asigura acelaşi nivel ridicat de calitate a educaţiei cu care ne-am obişnuit deja studenţii. Platformele educaţionale online au fost îmbunătăţite, standardele de siguranţă şi igienizare a campusului au fost şi ele crescute, iar cazarea şi activităţile studenţilor se desfăşoară în condiţii speciale. Va fi un an diferit, plin de noi provocări, însă cu siguranţă vom reuşi să oferim studenţilor o experienţă completă a studenţiei, mulţumită eforturilor extraordinare ale profesorilor şi ale întregii noastre comunităţii academice„, a arătat rectorul.

Universitatea Din Oradea Sediu
Universitatea din Oradea: facultăţile acestei unităţi de învăţământ superior îşi vor desfăşura activităţile faţă în faţă, online sau hibrid
edumanager.ro

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a declarat, la deschiderea noului an universitar, că facultăţile acestei unităţi de învăţământ superior îşi vor desfăşura activităţile faţă în faţă, online sau hibrid, însă vor urmări să aibă o prezenţă fizică mult mai intensă faţă de anul precedent.

El a menţionat că anul trecut s-a dovedit faptul că universitatea a trecut cu bine testul de rezilienţă, fiind „pregătită, agilă la nevoile de adaptare şi implementare a noilor tehnici de predare, învăţare şi evaluare”. „Vreau să vă spun că nu foarte multe universităţi din ţară au reuşit să se adapteze rapid la aceste provocări”, a spus Constantin Bungău.

Pentru al doilea an la rând, festivitatea de deschidere a avut loc într-un format restrâns, în sala sporturilor a universităţii, evenimentul fiind transmis online. La ceremonie au fost prezenţi doar cadrele de conducere ale Universităţii, decanii şi bobocii cu cele mai mari medii de admitere.

Potrivit rectorului, în acest an universitar, în anul I se regăsesc 3.446 de studenţi, la 104 programe de licenţă, care prin diversitate şi curilă acoperă întreaga necesitate de specialişti ai oraşului, regiunii şi ai companiilor internaţionale. Din aceştia, 242 sunt studenţi străini, provenind din 64 de ţări, cu 7 ţări mai mult decât anul trecut. La master, în anul I sunt 1512 studenţi, în cadrul a 43 de domenii. La doctorat, sunt admişi 84 de studenţi doctoranzi.

Young Man Student Study At Home. He Using Laptop And Learning Online.
Cursurile la cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti vor desfăşura în noul an academic 2021 – 2022, care a început vineri, online, offline şi în format hibrid
edumanager.ro

Cursurile la cele 19 facultăţi ale Universităţii din Bucureşti vor desfăşura în noul an academic 2021 – 2022, care a început vineri, online, offline şi în format hibrid, informează instituţia de învăţământ superior.

Universitatea din Bucureşti are în acest an, în total, peste 34.000 de studenţi.

Dintre cei aproximativ 13.000 de noi studenţi, cei mai mulţi, aproximativ 7.900, sunt înmatriculaţi la una dintre cele 97 de specializări de licenţă.

Cele 215 programe masterale s-au regăsit printre preferinţele a peste 4.600 de absolvenţi de licenţă, care au optat pentru continuarea pregătirii academice la Universitatea din Bucureşti.

Nu în ultimul rând, aproximativ 355 de absolvenţi ai programelor masterale au ales să studieze la una dintre cele 22 de şcoli doctorale ale Universităţii din Bucureşti.

Consiliile facultăţilor de la Universitatea din Bucureşti au optat, în majoritate, pentru activităţi academice derulate în format hibrid. Este vorba despre facultăţile de Drept, Filosofie, Fizică, Geografie, Geologie şi Geofizică, Istorie, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Litere, Matematică şi Informatică, Sociologie şi Asistenţă Socială.

Scimpeanu
Cîmpeanu: Studenţii vaccinaţi anti-COVID vor avea prioritate la cazarea în cămine
hotnews.ro
Studenţii vaccinaţi anti-COVID vor avea prioritate la cazare în cămine, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precizând că această prevedere va fi inclusă în ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii care ar urma să fie finalizat vineri.
 
Cîmpeanu s-a aflat vineri dimineață la deschiderea anului universitar la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.
"Peste 80% dintre studenţii cazaţi acum sunt vaccinaţi şi le mulţumesc pentru înţelegerea importanţei vaccinării. Fiind printre universităţile care au o capacitate de cazare mare, pentru cei aproape 12.000 de studenţi ai universităţii în total există aproape 4.000 de locuri de cazare. Ne-am putut permite separat să îi cazăm şi pe cei care încă nu au decis să se vaccineze, dar sunt convins că se vor vaccina în scurt timp. Este vorba de mai puţin de 20%.
Ordinul comun de ministru care va fi semnat în această după-amiază - de îndată ce în şedinţa de guvern prin care miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii vor fi abilitaţi pentru semnarea acestui ordin comun - va avea o prevedere clară, la cererea tuturor universităţilor din România, prioritatea la cazare în căminele din campusurile studenţeşti pentru studenţii vaccinaţi, pentru posesorii certificatului verde - pentru cei care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile. În acest fel ne vom putea apropia de normalitate şi în mediul universitar", a afirmat ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.
Conferinta Educatie
Cum se văd problemele din educație de la nivelul economiei cu valoare adăugată mare
cursdeguvernare.ro

Schimbarea paradigmei economice accelerează, iar Educația trebuie să țină pasul: numai așa putem păstra economia României pe harta economică a UE.

Dar cum facem asta, când în acest moment ne lipsesc din economia reală 40.000 de ingineri și cel puțin 30.000 de IT-ști?

Mai jos – cum văd această problemă unii din cei mai în temă oameni din economie și din Educație, într-un moment în care lipsa capitalului uman adecvat calificat a ajuns un adevărat zid de care se izbește dezvoltarea:

experți și jucători în piețe, oficiali și investitori, angajatori și formatori – fiecare formulează din unghiul propriu atât problema, cât și sugestiile unor soluții.

Expunerile au fost făcute la conferința ”Educația și schimbarea paradigmei economice: Cum recuperează România decalajele la capitalul uman adecvat calificat”, organizată marți de CursDeGuvernare.ro.

Evenimentul – cu agenda, detaliile, temele, partenerii – a fost transmis live – LINK-AICI

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.