EȘTI AICI:
Revista presei – 4 noiembrie 2021

Revista presei – 4 noiembrie 2021

CC Poza Profil
Scriitoarea Cristina Chevereșan, prorector al UVT, este nominalizată la Gala Scriitorul Anului 2021
ziuadevest.ro

Scriitoarea Cristina Chevereșan, cadru didactic la Universitatea de Vest Timișoara, este nominalizată la Gala Scriitorul Anului, care va avea loc în 3 noiembrie 2021, de la ora 17.00, în sala Mozart Palas Mall din Iași.

Amintim că, în 2019, unul dintre premiile decernate de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România pentru anul editorial 2019 a fost acordat pentru volumul „Peregrini în imediat”, scris de Cristrina Chevereșan, apărut la Editura Brumar în 2019.

Prorector al UVT, Chevereșan este un important reprezentant al studiilor filologice timișorene și un exemplu pentru implicarea universității noastre în viața comunității.

Conf. univ. dr. habil. Cristina Chevereșan predă cursuri de literatură și civilizație americană în cadrul Facultății de Litere, Teologie și Istorie a Universității de Vest din Timișoara și este prorector responsabil cu strategia de internaționalizare și diaspora.

Analiza Spectrală Muzeu Arta 6 560x420
Workshop de analiză multispectrală aplicată la colecțiile Muzeului Național de Artă Timișoara
banatulazi.ro

Muzeul Național de Artă din Timisoara a fost gazda unui workshop aparte în peisajul cultural național și euroregional. Între 21-23 octombrie 2021, specialiști, cercetători și studenți în restaurarea patrimoniului muzeal din universitățile și centrele de cercetare timișorene și experți din instituțiile de cultură din subordinea CJT s-au reunit în Sala Barocă a MNArT pentru a studia și discuta metode nedistructive și neinvazive utilizate în analiza, diagnosticarea și restaurarea lucrărilor de artă, în prezența Conducerii ICOM-CC, dna Kate Seymour, șef al departamentului Conservation Education de la SRAL Maastricht. Ceea ce un ochi uman, fie și unul de expert, nu distinge, poate fi oferit acum de tehnologie. Imagistica multispectrală aplicată în studierea patrimoniului cultural se impune ca alternativă complementară la mijloacele tradiționale de investigare, generând un raport complex, multidisciplinar asupra lucrării de artă, dar și al procedurii de urmat în procesul de restaurare profesionistă și durabilă.

Studiul acestor tehnologii este de noutate în România iar workshopul de la Muzeul Național de Artă a constituit o premieră națională. El a fost prefațat de un webinar organizat în luna martie a.c. de Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest Timisoara prin Centrul Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare și Conservare (CR-CERC) Reușita acestuia și ecoul avut în rândul specialiștilor a impulsionat pregătirile pentru evenimentul din această toamnă, sprijinit de Consiliul Județean Timiș.

Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai New Nature Foto Www.romaniaexpo2020.ro In Q Magazine 10
Peste 120 de mii de oameni au vizitat Pavilionul României la Expo 2020 Dubai
qmagazine.ro

În prima lună de la deschiderea oficială a Expo Dubai 2020, Pavilionul României a fost vizitat de aproximativ 125.000 de persoane, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Acesta a găzduit 122 de spectacole oferite de artiști români, 73 de ateliere interactive, 3 evenimente economice, fiind vizitat de 11 delegații oficiale și numeroase personalități din diferite domenii.

„Pe toată durata lunii octombrie, au avut loc reprezentații artistice live, zilnice, ce au constat în concerte de muzică clasică din repertoriu românesc, oferite de studenții Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru și ateliere interactive de creație susținute de designerul Simina Filat, care a produs, împreună cu vizitatorii Pavilionului, atât copii, cât și adulți, obiecte și accesorii din materiale naturale.

Din seria schimburilor culturale, Pavilionul României a organizat, pe 29 octombrie, un atelier interactiv de design vestimentar Povești Împletite, susținut de Simina Filat, primul artist prezent în secțiunea Tradition Reloaded, în colaborare cu Andra Clițan, lector universitar în cadrul Colegiului de Arte Frumoase și Design Vestimentar, Universitatea din Sharjah, Emiratele Arabe Unite și studenții acesteia. Acest eveniment a succedat un seminar interactiv, All about leather, organizat de Simina Filat pentru studenții Colegiului de Design Vestimentar, în emiratul Sharjah.

Universitatea Babes Bolyai Cluj 2018
UBB Cluj sărbătorește „Ziua Universității”
cluju.ro

În 3 noiembrie 2021, UBB sărbătorește „Ziua Universității”, sub deviza „Datoria vieții noastre”!

Prin decretul nr. 4090 din 12 septembrie 1919, semnat de regele Ferdinand I, s-a consfinţit că „Universitatea maghiară din Cluj se transformă pe ziua de 1 octombrie 1919 în Universitate românească”, primul rector al Universității din Cluj fiind profesorul Sextil Pușcariu. Lecția inaugurală – Datoria vieţii noastre – a fost prezentată la 3 noiembrie 1919, de către profesorul Vasile Pârvan.

Între 31 ianuarie și 2 februarie 1920 s-au desfăşurat serbările oficiale de inaugurare ale Universităţii din Cluj, în prezenţa Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

În octombrie 1927, Universitatea din Cluj va adopta oficial numele „Universitatea Regele Ferdinand I”, nume pe care îl va purta până în 1948.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că: „UBB este astăzi succesorul academic și legal al Universității din Cluj/Universitatea Regele Ferdinand I. După tradiția latină, germană și maghiară, începută în 1581, adăugarea în 1919 a componentei românești în învățământul superior clujean a fost un moment istoric, absolut necesar și așteptat, iar UBB, prin profilul multicultural și mottoul Tradiție și Excelență, onorează astăzi această tradiție/istorie. Mă simt la rândul meu atât onorat să reprezint astăzi, ca rector, această comunitate academică, cât și responsabilizat de această istorie monumentală a universității noastre.”.

 

IMG 4807 8PZc
Cum se vede valul patru al pandemiei, de la catedră
scoala9.ro
 
Adriana Bogatu este profesoară, scriitoare și membră a Uniunilor Ziariștilor Profesioniști din România. Într-unul dintre textele sale, compară școala în perioada pandemiei cu un tren cu compartimentele goale, concluzionând: „E simplu să decizi dintr-un birou cu purificator de aer ce trebuie să facă 27-28 de oameni care respiră împreună într-o clasă în care încă se scrie cu creta, se șterge tabla cu bureți vechi și infecți (apropos, aduși de acasă, nu puși la dispoziție de școală!), se ascultă și se predă. Online-ul nu e o variantă optimă de lucru, o știm cu toții, dar ar trebui luată temporar în calcul într-un oraș unde rata de infectare e 6 la mia de locuitori. Mulți dintre profesori sunt  confirmați cu infecție COVID. Unii au forme grave. Da, s-au vaccinat. Cu responsabilitate față de copii. Nu știu dacă ați gândit la fel față de noi, profesorii. Nu are cine să-i înlocuiască”. 

Școala9: Care sunt principalele provocări cu care v-ați confruntat în această perioadă, ca profesor? 

Adriana Bogatu: Am scris într-un articol publicat mai demult că profesorul este un soldat care nu dezertează. Nu-și permite să facă asta, oricât de greu i-ar fi. Cea mai mare provocare a începutului de an școlar a fost, din punctul meu de vedere, lupta cu timpul. Am început cursurile în format fizic, atunci când valul patru al pandemiei lovea deja și în zidurile școlii. A trebuit să ne adaptăm, să lucrăm intens la clasă, să reorganizăm predarea materiei știind că, la un moment dat, în ciuda promisiunilor ministeriale, vom fi obligați de realitatea sanitară să schimbăm scenariul. 

Da, am scris și am susținut că școala adevărată se face la școală. Dar acum, lucrurile stau altfel. Sunt mult mai complicate. Le-a luat destul timp celor din minister să înțeleagă un adevăr simplu: cu boala și cu moartea nu poți negocia. Clasele, școlile nu sunt nici pe departe medii sigure, așa cum se susținea în  majoritatea discursurilor oficiale. Copiii sunt vectori pentru transmiterea bolii. S-au îmbolnăvit, la rândul lor, mulți dintre ei. Circulă spre și dinspre școală cu mijloace de transport în comun aglomerate, în care multora dintre călători nici nu le pasă de respectarea regulilor. Prosopul de hârtie și dezinfectantul (mutat dintr-un recipient în altul), pe care pune mâna toată clasa, sunt paliative. Distanțarea e și ea, în multe locuri, o poveste, fiindcă există clase, încă numeroase, care împart un spațiu deloc generos, de școală obișnuită (construim greu școli și spitale, asta e realitatea!), unde aerul devine greu de respirat chiar după prima oră. Da, am stat cu geamurile deschise, dar a scăzut temperatura, nu poți să ții copiii în frig șase ore pe zi.

Lucratori Straini
Record al contingentului de lucrători străini: 100.000 permise de muncă pentru 2022
cursdeguvernare.ro

Numărul lucrătorilor din state terțe nou admiși ce vor putea fi angajați anul viitor în România este de 100.000 de persoane, conform unui proiect de HG. Este cel mai mare număr de permise aprobat vreodată în România și reprezintă dublul contingentului din 2021.

Pentru anul acesta, Ministerul Muncii acceptase un număr inițial de 25.000 de persoane, dublat în vară, la cererea firmelor, în special a celor din sectorul HORECA.

Contingentele anuale de permise de muncă sunt stabilite prin analiza domeniilor cu deficit de forță de muncă și a ocupațiilor/meseriilor pentru care angajatorii declară locuri de muncă vacante în mod repetat.

În primele opt luni ale anului, în evidenţele agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă au existat peste 83.000 de locuri de muncă vacante pentru care angajatorii nu au găsit forţă de muncă locală disponibilă.

Numărul este cu aproape 70% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară din 2020:

  • În perioada ianuarie-august a anului 2021 numărul total de locuri de muncă vacante era de 264.983 (în scădere cu 0,8% față de perioada similară din anul 2020, când numărul locurilor de muncă vacante declarate de angajatori era de 267.106).
  • Din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în bazele de date ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi puse la dispoziția persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, 50.924 au fost locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori, întrucât nu s-au putut ocupa.
  • În primele 8 luni ale anului 2021, media numărului de locuri de muncă declarate în mod repetat de angajatori din cauză că nu s-au putut ocupa a fost de 6.366.
  • În perioada de referință, numărul locurilor de muncă declarate, în mod repetat, de angajatori din cauză că nu puteau fi ocupate reprezintă 19% din totalul locurilor de muncă vacante, scăzând față de aceeași perioada a anului 2020 când acestea reprezentau 20,4%.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.