EȘTI AICI:
Revista presei – 4 martie 2021

Revista presei – 4 martie 2021

Facultate In Scotia Universitate Biblioteca Carti Pixabay 640x400
Universitatea de Vest din Timișoara anunță că se solidarizează cu Facultatea de Drept de la București, alături de celelalte trei universități, pentru protejarea integrității academice
g4media.ro

Universitatea de Vest din Timișoara se raliază sprijinului acordat Universității din București de alte trei centre universitare, pentru a susține astfel decizia de exmatriculare a studenților care copiază la examene.

“Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara își manifestă solidaritatea cu Facultatea de Drept a Universității din București în salvgardarea principiilor și standardelor comune Hexagonului Facultăților de Drept din România”, anunță instituția de învățământ superior. Anunțul vine după decizia istorică a Universității din București de a exmatricula 45 de studenți de la Drept, acuzați că au fraudat examene susținute online în pandemie.

“În calitate de membră, alături de Facultatea de Drept a Universității din București, a Hexagonului Facultăților de Drept din România, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, prin Consiliul său, adoptă și face publică următoarea poziție în raport cu situația care a condus la decizia Facultății de Drept a Universității din București de a aplica mecanismele de protejare a integrității academice în procesul de evaluare: Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara își reafirmă angajamentul ferm de a promova și proteja valorile fundamentale ale societății, între care dreptatea, echitatea și integritatea, precum și valorile fundamentale ale mediului universitar juridic, între care calitatea, rigoarea și corectitudinea în recunoașterea performanței academice”.

Violeta Vijulie Si Klaus Iohannis
Liberala Violeta Vijulie anunță că se va ocupa de implementarea Programului România Educată în cadrul Ministerului Proiectelor Europene, care coordonează Planul Național de Redresare și Reziliență
edupedu.ro

Violeta Vijulie, liberala care la începutul anului spunea că urma să devină secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, doar pentru ca altcineva să fie numit în acel post, a anunțat miercuri, pe Facebook, că se va ocupa de implementarea proiectului “România Educată” în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care coordonează Planul Național de Redresare și Reziliență. Ea nu precizează care este exact funcția pe care o va ocupa.

“Începând de astăzi, fac parte din echipa ministerului condus de Cristian Ghinea. Voi avea responsabilități pe implementarea Programului România Educată, dar și pe reforma administrației publice, dat fiind experiența mea de ani buni în care am promovat principiile și soluțiile de administrație inteligentă, dar mai ales cea de 1 an, 1 lună și 1 zi în care am fost în conducerea ANFP”, a anunțat ea.

Violeta Vijulie, care a fost președinte al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și care se prezintă ca expert în comunicare, confirma în ianuarie pentru Edupedu.ro că urma să preia poziția de secretar de stat responsabil cu fondurile europene și relația cu Parlamentul, în cadrul Ministerului Educației. Ea spunea, atunci, că urma să preia postul în urma “tragerii posturilor între filiale”, la nivel de partid: “Eu sunt prim-vicepreședinte la PNL Sector 3 și aceasta este filiala care mă susține, pentru că la tragerea posturilor între filiale poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3”. Edupedu.ro nota, însă, atunci că în aceeași zi în care a declarat că postul de secretar de stat a fost stabilit de liberali prin tragere la sorți și a revenit filialei Sector 3, care o susținea pe această funcție, Violeta Vijulie pierdea la vot poziția de propunere pe funcție, în favoarea Mariei Manea.

646x404digit
De ce a demisionat şeful digitalizării din Ministerul Educaţiei
adevarul.ro

Subsecretarul de stat Jean Badea, părintele strategiei de digitalizare din Ministerul Educaţiei, a demisionat la cinci luni de la numirea în funcţie. Timp de trei luni, acesta a construit alături de zeci de companii din domeniul IT şi organizaţii nonguvernamentale un proiect prin care şcoala românească ar fi ajuns în secolul XXI şi care, acum, a rămas literă moartă.

„Eu am preluat mandatul pe vremea ministrului Monica Anisie, mandatul meu fiind pe digitalizarea educaţiei. Am pornit un proiect, şi anume elaborarea strategiei pentru această digitalizare, alături de mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri relevanţi, organizaţii nonguvernamentale cu relevanţă. Pare că, până în acest moment, cel puţin în ultimele două luni, acest proiect n-a mai reprezentat o prioritate şi, practic, eu nu-mi mai regăseam obiectul de activitate”, a explicat Jean Badea, pentru „Adevărul”, motivul demisiei sale din Ministerul Educaţiei.  După anunţul demisiei, ministrul Cîmpeanu nu a încercat să-l determine pe specialist să-şi retragă demisia. „Mi-a făcut însă o propunere de a rămâne consilier la cabinetul dumnealui, pe probleme de digitalizare. Nu. Nu am acceptat. Pentru că, în România, autoritatea ţi-o dă funcţia. Faptul că ai decizia integral te ajută foarte mult să mişti lucrurile, şi asta este important”, subliniază demisionarul.

 

Image 2018 10 31 22789256 46 Radu Gologan
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
hotnews.ro

Profesorul Radu Gologan, președintele Societății Române de Științe Matematice, s-a declarat „revoltat” de fraudele descoperite la prima etapă a Olimpiadei „Gazeta Matematica”, varianta experiment organizată exclusiv de Societate, fără implicarea Ministerului Educației, după ce toate olimpiadele au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus. Fostul coordonator al lotului de olimpici a vorbit despre cazul unui părinte din București care contestă public corupția și a participat cu copilul său la protestul din 10 august, dar care i-a cerut meditatorului copilului său să îi rezolve exercițiile de la olimpiadă. Gologan a declarat pentru HotNews.ro că, în opinia lui, soluția este una drastică - trecerea acelui copil pe o listă neagră pentru toată viața în privinta concursurilor organizate de Societatea de matematică.

„Nu este posibil ca o mamă să stea lângă un copil la o olimpiadă pe care o facem noi ca să salvăm o tradiție, și când este rugată online, pentru că se vede că stă acolo, să spună că nu pleacă, pentru că nu face altceva decât să îi explice problema”, a declarat Gologan pentru HotNews.ro.

„Sunt destul de revoltat. Uitați-vă - părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție. Este incredibil. Eu sunt de principiu că trebuie luate măsuri drastice. Cel puțin din punct de vedere al Societății, dacă pe un copil îl dovedim că este corupt sau părintele l-a ajutat, soluția este drastică - nu va mai avea acces la nicio competiție a societății cât va trăi el. Îl punem pe listă neagră, indiferent că va ajunge mare universitar. Va avea această patalama. Părintele trebuie să își asume ceea ce face, iar copilul trebuie să înțeleagă, chiar dacă este clasa a cincea”, a spus acesta.

Profesorul estimează că circa 10% din cazurile de la olimpiadă sunt cu comportament neetic, 2-3% fiind dovedite.

Senatulro QPEA
Cine își dă girul pentru noua lege a educației. Membrii comisiei decizionale din Senatul României
scoala9.ro

Cine sunt membrii din comisia de Învățământ din Senat, cameră decizională? Antonia Pup analizează profilul a cinci dintre aceștia, care vor lua decizia finală pe noua lege a educației. Comisia este condusă de fostul ministru al Educației, Monica Anisie și are în componență mai mulți membri care au sau nu prea un CV care să-i recomande să fie acolo.

Dacă săptămânile trecute publicam o analiză privind componența comisiei de învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, astăzi a venit rândul celor din comisia decizională, aflată în cadrul Senatului României. Observăm, în arhitectura acesteia, o anomalie interesantă: știința este dislocată de comisia decizională, în cadrul unei comisii separate, care nu are corespondent în camera inferioară. Adică în Senat avem Comisia de știință, inovare și tehnologie, dar nu și în Camera Deputaților. Această comisie nou înființată îl avea inițial președinte pe actualul ministru al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Este remarcabil faptul că majoritatea membrilor Comisiei au un profil de educatori și, cel puțin până acum, nu au existat suspiciuni de plagiat pentru niciunul dintre cei care își vor da girul pe noua lege a educației. Rămâne de văzut, însă, cum vor coopera cele două comisii responsabile de arhitectura noii legi, ținând cont de faptul că membrii acestora nu s-au putut abține să nu provoace un scandal de peste 40 de minute pentru a alege cine va conduce ședința reunită în care se discută bugetul Educației. Cum se vor descurca cele două președinte de comisii, Natalia Intotero și Monica Anisie, care în ianuarie organizau împreună dezbaterea privind viitorul noilor planuri-cadru pentru liceu, iar acum se ceartă pentru microfon, să medieze viziunile antagonice ale partidelor pe care le reprezintă? Elevii, profesorii, părinții acestui sistem educațional falimentar așteaptă un răspuns ferm.

Industrie77
ANTREPRENORIAT - Cele mai valoroase 25 de afaceri antreprenoriale româneşti sunt evaluate la 23 de miliarde de euro
zf.ro

Mai bine de 20 dintre aceste companii au în portofoliu branduri de consum, adică mărci cu care românii (şi străinii) intră în contact direct ♦ Aceste businessuri provin din domenii extrem de variate, însă cele mai multe (cinci) sunt din sectorul bunurilor de larg consum ♦ Retailul - electro-IT, de materiale sanitare sau de bricolaj - şi farma se găsesc pe poziţiile următoare cu patru şi respectiv trei companii în top ♦ Antreprenorii locali sunt „seva“ fiecărei economii din lume.

Antreprenorii români cu greutate au creat în cele trei decenii de capitalism branduri de consum precum Dedeman, Bitdefender, Altex sau Catena care valorează astăzi sute de milioane sau chiar miliarde de euro fiecare.

Cele mai valoroase 25 de companii antreprenoriale sunt evaluate la puţin peste 23 de miliarde de euro, potrivit calculelor realizate pe baza datelor extrase din anuarul ZF „Top 100 cele mai valoroase companii din România în 2020“. Cele mai multe dintre aceste businessuri au în portofoliu branduri de consum - cunoscute publicului, cu care acesta interacţionează.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.