EȘTI AICI:
Revista presei – 4 iulie 2022

Revista presei – 4 iulie 2022

6766238balcaniadamate
Aur pentru o elevă din Timișoara la Olimpiada Balcanică de Matematică. Locul 1 pentru lotul olimpic al României
tion.ro
Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori 2022 s-a desfășurat în perioada 28 iunie - 3 Iulie la Sarajevo. La competiție au participat echipe din mai multe țări, iar România s-a clasat le primul loc, obținând un punctaj istoric. Patru elevi din țară au adus medalia de aur.
Echipele au fost formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Medaliile de aur la Balcaniada de Matematică pentru Juniori au fost obținute de 4 elevi, printre care și o timișoreancă, care a obținut punctaj maxim:

* Aida Mitroi, elevă clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr.16 „Take Ionescu” din Timișoara – a obținut punctaj maxim
* Victor-Vasile Dragoș, elev clasa a VIII-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare – a obținut punctaj maxim
* Andrei Vila, elev clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București
* Radu-Ionuț Stoleriu, elev clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași

Medaliile de argint au fost obținute de elevii:

* David Ghibu, elev în clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București
* Emanuel Mazăre, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Pitești

Profesorii care au condus echipa României la Balcaniada 2022 sunt: Marius Perianu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina (leader), Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național „Tudor Vianu”, București (deputy leader) și Cristian Lazăr, Colegiul Național Iași (observator).

România s-a clasat astfel pe primul loc în clasamentul olimpiadei, urmată de Serbia și Turcia. România a ocupat locul întâi cu 224 de puncte din 240 posibile, cel mai mare scor general pe echipe înregistrat în istoria competiției. Următoarele locuri de pe podium au fost ocupate de Serbia – 174 de puncte, respectiv Turcia – 166 de puncte.

Olimpiada Balcanică de Matematică este o competiție anuală dedicată elevilor din zona balcanică pasionați de matematică și care la momentul concursului nu au încă 15 ani și jumătate.

Image 2015 11 16 20595867 41 Facultatea Geografie Universitatea Bucuresti
Admitere la facultate 2022. Ce oferte au cele mai mari universități din România și cum se intră la facultate
hotnews.ro

Liceenii au scăpat de emoții după ce vineri s-au afișat rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2022. Rata de promovare la examenul maturității, în urma soluționării a peste 49.000 de contestații, a crescut cu 1,9%, ajungând la 75,2%, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Unele facultăți din România au început procesul de admitere, fiind unul mai complex, însă există multe instituții care recrutează studenții pe baza mediei de la bacalaureat. Sunt și facultăți, unde contează fie o probă scrisă, fie un interviu, fie media la anumite probe de la BAC 2022 sau din anii de liceu.

HotNews.ro a consultat oferta educațională de la principalele universități din România, inclusiv cât sunt taxele de admitere și câte locuri la buget sunt în anul universitar 2022 - 2023 pentru nivelul de licență la:

  • Universitatea din București
  • Academia de Studii Economice din București
  • Universitatea Politehnică din București
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB)
  • Universitatea Politehnica din Timişoara
  • Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București
  • Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV)
  • Universitatea “Transilvania” din Brașov
  • Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI)#

 

Admitere la facultate 2022 la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT)

Universitatea de Vest Timişoara aduce 5.000 de locuri cu peste 160 de programe de studii de licenţă sau masterat în sesiunea din vară.

Procesul de admitere la cele 11 facultăţi ale Universitatății de Vest din Timişoara începe pe 4 iulie.

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) îşi va testa candidaţii la admiterea din sesiunea de vară din acest an, în premieră, pentru a le verifica gradul de cunoştinţe generale, în scopul de a seta o ierarhie valorică utilă pentru evoluţia pregătirii universitare a viitorilor studenţi.

Numărul de locuri se menţine în 2022 la acelaşi nivel ca anul trecut, iar platforma online este deschisă, oferind date precise despre calendarul şi condiţiile admiterii.

Perioada procesului de admitere la Universitatea de Vest din Timişoara este 4 - 29 iulie 2022, în sesiunea din vară, iar sesiunea de toamnă va fi deschisă imediat după începerea lunii septembrie.

Ca în fiecare an, vor fi deschise mai multe centre de înscriere pentru admiterea 2022, atât la sediile UVT din Timişoara, cât şi în toate judeţele din regiune.

În anul 2022, înscrierea pentru procesul de admitere la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) se desfășoară online. Candidații își pot crea un cont pe platforma digitală de admitere, unde își vor completa datele personale, vor încărca toate documentele justificative necesare, vor achita taxa de înscriere și, ulterior, își vor confirma locul și vor achita taxa de înmatriculare.

Mai multe detalii despre taxele aferente procesului de admitere, aici.

Mai multe detalii despre procesul de admitere pentru fiecare program de studii universitare pot fi găsite pe platforma Universității de Vest Timişoara.

1 3 234660 1656829412 05754 Fav
Boc, felicitări pentru studenții Clujului: „Reușită de nivel mondial”
zcj,.ro

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a felicitat o echipă de studenţi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), care a câştigat locul I la o competiţie în domeniul ingineriei seismice desfăşurată la Salt Lake City, în Statele Unite ale Americii.

Studenții de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca - reușită de nivel mondial! Confirmă dimensiunea universitară și de inovare a orașului. Suntem pe drumul corect: de la „made in Cluj-Napoca” la „invented in Cluj-Napoca”! Felicitări întregii echipe UTCN!

Felicitări studenților și profesorilor îndrumători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca care au obținut locul I la Seismic Design Competition, în Salt Lake City, demonstrând din nou din nou potențialul dimensiunii universitare din orașul nostru. Reușita este cu atât mai impresionantă cu cât studenții de la Universitatea Tehnică au concurat împotriva studenților unora dintre cele mai prestigioase Universități din lume: Berkeley, Massachusetts, New York, Toronto ș.a.

Felicitări și mult succes în următoarele competiții!!”, a transmis primarul Emil Boc.

Seismic Design Competition este un concurs internațional de inginerie seismică desfășurat anual în cadrul unei conferințe organizate de Earthquake Engineering Research Institute, la care participă în fiecare an reprezentanți ai celor mai prestigioase universități tehnice din lume.

 

Grafic Scadere
ECONOMIE - Un semestru de coșmar
rfi.ro

Economia mondială a avut un semestru de coșmar. Evoluția piețelor financiare oferă cea mai clară imagine asupra problemelor din economie. Respectiv, în primele șase luni ale acestui an, cel mai complet indice al pieței americane - S&P 500 - a scăzut cu 20%, o contra-performanță care nu s-a mai întâlnit în ultimii 50 de ani. De asemenea, indicele Nasdaq, cu un accent puternic pe companiile de tehnologie, a scăzut cu aproape 30%, cea mai mare prăbușire de la crearea sa.

Nici în Europa lucrurile nu au stat mai bine, toți indicii de pe piețele importante înregistrând scăderi. De exemplu, indicele Bursei de la Paris a scăzut anul acesta cu 17%. În total, indicele compozit Morgan Stanley, care strânge cotațiile de pe toate piețele mondiale, a scăzut cu 20%, ceea ce înseamnă că de la începutul anului, de pe burse s-au evaporat nici mai mult, nici mai puțin decât 17.000 miliarde dolari.

Desigur, analiștii financiari nu uită să amintească faptul că scăderea burselor a venit după creșterile mari din ultimii ani, când indicii și unele acțiuni au atins recorduri istorice.

Acele vremuri s-au dus. Acum, unii dintre investitorii pe piețele bursiere și-au mutat o parte din bani către dolari și instrumente bancare, acolo unde dobânzile au început să crească.

Bursele americane și europene transmit, fără îndoială, un mesaj despre starea economiei. De altfel, ce ar putea să meargă bine în economie atât timp cât pandemia a coborât rapid indicatorii economici și apoi i-a urcat brusc, inflația a explodat, războiul din Ucraina schimbă harta relațiilor comerciale la nivel mondial și prețurile materiilor prime energetice au pus toate sectoarele economice sub presiune?

Acestea sunt elemente fundamentale ale economiei, de ele depind prețurile tuturor mărfurilor și serviciilor și rata inflației înaltă din economia mondială ne arată că efectele în lanț s-au declanșat.

Sunt și alte semne ale economiei care îngrijorează. Este vorba despre încetinirea pieței imobiliare americane, dar, mai ales, despre un început de disponibilizări în rândul unor companii. Agenția Reuters informează că managerii unor companii mari au anunțat că vor începe să scadă cheltuielile și să reducă locurile de muncă. Alte companii amână planurile de investiții sau achizițiile de noi firme.

Studenti 620x400
Guvernul a aprobat programele „StudentInvest” și „FamilyStart”
expressdebanat.ro

Programele „StudentInvest” și „FamilyStart” au fost aprobate de Guvern. Astfel, studenții vor fi sprijiniți pentru a-și finaliza studiile, iar tinerii pentru a-și întemeia familii. Același act normativ prevede și creșterea ajutorului pentru copiii din sistemul de protecție specială.

Prin actul normativ, adoptat în ședința de joi, se creează cadrul legal pentru implementarea programelor guvernamentale „StudentInvest” şi „FamilyStart”, incluse în pachetul ”Sprijin pentru România”.

„Programul guvernamental <<StudentInvest>> are caracter educaţional, accentul fiind pus pe creșterea accesului la programele de învăţământ superior, pe diminuarea abandonului universitar, precum şi a şomajului în rândul tinerilor absolvenţi. Statul intervine pentru stimularea accesului la educaţie printr-un program de subvenţii a dobânzilor şi a altor cheltuieli adiacente creditului, precum și în procesul de garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru acoperirea cheltuielilor eligibile din cadrul programului”, aflăm de la Guvern.

„FamilyStart” are caracter socio-educaţional şi are ca scop promovarea valorilor familiei, încurajarea natalităţii, asigurarea acoperirii unui pachet minim de cheltuieli la intemeierea unei familii, creşterea gradului de educaţie în familii.

„Statul intervine pentru stimularea accesului la educaţie printr-un program de subvenţii a dobânzilor (75% din dobanda totala) şi a altor cheltuieli adiacente creditului, precum și în procesul de acordare si garantare a creditelor contractate de persoanele fizice pentru acoperirea cheltuielilor eligibile din cadrul programului”, a mai transim Guvernul.

Actul normativ majorează alocația de hrană și fondurile alocate pentru îngrijirea copiilor aflați în sistemul de protecție specială. Alocația de hrană crește la 22 lei/zi, respectiv 669 lei/lună; pentru nevoi personale se alocă 5 lei/zi, respectiv 150 lei/lună; pentru încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale culturalsportive suma este, în medie, 131 lei/lună.

646x404 (63)
„România Educată” prevede introducerea disciplinei Educaţie pentru viaţă. Nu va fi opţională!
adevarul.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, despre educaţia sexuală în şcoli, că România Educată prevede introducerea în noua lege a educaţiei a disciplinei Educaţie pentru viaţă. Potrivit ministrului, un modul al acestei discipline va include şi elemente de educaţie pentru sănătate, şi va fi parte a trunchiului comun.

Sorin Cîmpeanu a afirmat, despre legea adoptată recent în Parlament şi promulgată de preşedinte, care prevede că în şcoli se vor derula, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinţilor, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor, că urmare a analizei în România educată, a făcut propunerea de a fi integrat în textul noii legi a educaţiei o disciplină, intitulată educaţie pentru viaţă.

”Această disciplină, educaţie pentru viaţă, urmează să aibă mai multe module, dedicate şi adaptate vârstei elevilor, de la învăţământul primar şi până la finele învăţământulului liceal. Printre aceste module se găsesc, pe lângă educaţia pentru mediu, juridică, civică, pentru cetăţenie activă, pentru alimentaţie raţională şi elemente de educaţie pentru sănătate. Va fi parte a trunchiului comun, va fi pentru toţi eleviil, nu opţională”, a explicat ministrul.

 

Studimagenew
Experții vor să afle cum văd copiii școala pentru a crea meseriile viitorului și după nevoile lor
spotmedia.ro

Un procent record de absolvenți de liceu au cerut recomandări pentru plecarea la studii în străinătate, la finalul acestui an școlar, motivând că nu ȋși găsesc locul ȋn România. Ȋn acest context, cea de-a cincea ediție a proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului, derulat de INACO-Inițiativa pentru Competitivitate și finanțat de Primăria Sectorului 3, se concentrează pe ȋnțelegerea nevoilor tinerilor cu privire la sistemul de educație și piața muncii și sprijinirea lor pentru a-și atinge potențialul.

,,Proiectul vrea să dea glas vocii milioanelor de elevi ai generației Z și Alpha, pentru care țară și acasă sunt cei care îi ascultă, îi înțeleg și le permit să se exprime și să își descopere și cultive potențialul, vocația autentică. Copiii aceștia s-au obișnuit să fie priviți și tratați cu neîncredere, cu reținere, dar nu s-au împiedicat de asta și caută în afara granițelor ceea ce nu primesc în țara lor – respect, înțelegere, empatie, pragmatism, educație modernă, digitală, putere de decizie, autonomie”, spune Andreea Paul, fondator INACO.
Experții INACO elaborează, în perioada iulie-septembrie 2022, chestionarul ,,VOCEA COPIILOR cu privire la MESERIILE VIITORULUI”, dedicat elevilor din clasele V-VIII, respectiv celor din clasele IX-XII. Obiectivul este de a surprinde percepțiile și așteptările generațiilor tinere cu privire la: școala online, nivelul de adaptare a sistemului de învățământ românesc la meseriile viitorului, competențele pe care le dobândesc acum în școală în ceea ce privește nivelul competențelor necesare pe piața actuală a muncii. Echipa INACO culege datele prin intermediul unei platforme on-line, iar la final, va publica un raport de analiză în sinteză.
În paralel, echipa de experți INACO actualizează Ghidul Meseriilor Viitorului (GMV) – ediția a V-a, într-un mod pragmatic şi atractiv, non-formal, dedicat elevilor și cadrelor didactice, cu privire la mega-tendinţele tehnologice cu impact relevant asupra pieţei muncii şi tendințelor de formare profesională. În acest proces vor fi implicați, pe lângă echipa de cercetători angajați, partenerii Brilliant Minds și voluntari INACO (inclusiv studenți aflați în stagiu de practică la INACO, alături de consultanți pro-bono din companii private).
3ilustratie Salariu Consultant Recrutare 002
PIAȚA MUNCII - Ce drepturi ai ca angajat în România comparativ cu țările vecine
ziare.com

Dacă, în general, ţările europene au cadre distincte ale dreptului muncii, fiind în același timp competitive pentru investitori, în România lucrurile sunt întotdeauna ceva mai complicate.

Mai mult, este firesc şi logic ca o legislație flexibilă a muncii să fie esențială pentru crearea de noi afaceri, dezvoltarea firmelor deja existente și crearea de noi oportunități în carieră.

Din analiza recentă, realizată de compania de consultanță de afaceri, Accace România, putem studia diferențele și particularitățile dreptului muncii în țări precum: România, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia.

Legislațiile locale definesc două tipuri principale de contracte de muncă: pe perioadă nedeterminată, respectiv determinată. Cele din urmă sunt supuse unei serii de condiții și limitări stabilite de lege.

Astfel, durata contractului pe perioadă determinată este de cinci ani în Ungaria, trei ani în Republica Cehă și România, doi ani și nouă luni în Polonia și doi ani în Slovacia. Contractul poate fi reînnoit de două ori în România, Republica Cehă, Polonia și Slovacia.

Potrivit legislațiilor țărilor analizate, în timpul perioadei de probă, atât angajatorul, cât și salariatul pot solicita încetarea contractului de muncă fără nicio restricție.

Perioada de probă pentru pozițiile de execuție este de trei luni pentru toate cele cinci țări. În cazul pozițiilor de management, Cehia și Slovacia impun sașe luni, România, patru luni, iar Ungaria și Polonia, câte trei luni.

Timpul de lucru stipulat în contractele de muncă pentru toate cele cinci țări analizate este de 40 ore pe săptămână. În ceea ce privește orele suplimentare de muncă, legislația din Ungaria stipulează un maximum de 250 ore/ an, în timp ce cea din Republica Cehă, Polonia, Slovacia, 150 ore/ an, iar România câte opt ore / săptămână, echivalentul a 416 ore pe an.

Totodată, numărul orelor de lucru suplimentare poate fi mărit dacă angajatul agreeză cu angajatorul. Astfel, în Republica Cehă și Polonia pot fi mărite până la 416 ore/ an, iar în Ungaria și Slovacia până la 400 ore/ an.

În toate cele cinci țări europene, perioada de concediu este proporțională cu perioada lucrată, standardul acesteia fiind de 20 de zile.

Potrivit legislației în vigoare, în Polonia, perioada de concediu poate ajunge la 26 de zile, dacă un salariat a fost angajat de

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.