EȘTI AICI:
Revista presei – 31 martie 2022

Revista presei – 31 martie 2022

Dreamstime S 58366699
Studenții din Ucraina pot beneficia de Pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați. Valabilitatea acestuia este de 5 ani de la data emiterii
edupedu.ro

Studenții ucraineni pot beneficia de Pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați în situația în care doresc să urmeze un stagiu, un curs de calificare sau să se înscrie la facultate. Reprezentanții Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) și ai instituțiilor de învățământ superior din România au participat ieri la o sesiune de informare și instruire dedicată calificărilor din Ucraina în cadrul proiectului Pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați (European Qualifications Passport for Refugees – EQPR), alături de alte centre naționale de recunoaștere și universități din Europa, SUA și Australia, a anunțat Ministerul Educației. Inițiativa este a Consiliului Europei.

Potrivit anunțului, „pașaportul European al Calificărilor pentru Refugiați oferă informații despre formarea academică, experiența profesională și competențele lingvistice. Acestea pot avea relevanță în cazul care refugiatul dorește să se angajeze, să urmeze un stagiu, un curs de calificare sau să se înscrie la facultate. Aceste informații sunt acceptate în orice țară europeană”.

  • Valabilitatea pașaportului este de 5 ani de la data emiterii.

Acest pașaport este emis persoanelor refugiate care și-au finalizat studiile, începând cu ciclul superior al liceului, pentru care nu există documente suficiente sau nu pot fi dovedite cu acte emise de instituții de învățământ.

Ce nu este?

  • atestat/decizie de recunoaștere a studiilor
  • nu înlocuiește documentele de identitate sau de studii
  • nu garantează înscrierea la studii sau ocuparea unui loc de muncă/angajarea.
Timisoara Capitala Culturala
Programul Capitalei Europene a Culturii a primit undă verde de la Bruxelles
renasterea.ro

Programul Capitalei Europene a Culturii a primit undă verde de la Bruxelles.

Municipiul Timișoara, deținătorul titlului european, anunță că au fost parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finanțarea programului cultural prioritar Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Este vorba despre programul cultural asumat prin dosarul de candidatură, documentul strategic cu care orașul a câștigat titlul și care, la începutul acestui an, a fost actualizat și consolidat de Echipa Curatorială și transmis spre validare Juriului european de monitorizare.

„Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru anul 2023, cel în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Am primit și ultimul acord din partea juriului european de monitorizare, care aprobă întru totul programul cultural actualizat pentru perioada rămasă 2022 – 2023.

Sunt încrezător că în toamnă, Timișoarei îi va fi decernat premiul Melina Mercouri și suma aferentă pentru programul Capitală Europeană a Culturii. Le mulțumesc pentru munca făcută celor șapte curatori ai programului, colegilor mei de la Centrul de Proiecte și operatorilor culturali implicați în acest efort. Apreciez și contez, în continuare, pe colaborarea constructivă cu Ministerul Culturii și cu Consiliul Județean Timiș, co-finanțatori ai programului,” a declarat primarul Dominic Fritz.

Această bornă respectă planul de acțiuni asumat de Primăria Municipiului Timișoara în toamna anului trecut în fața reprezentanților de la Bruxelles care, printr-o scrisoare oficială transmisă ieri, 29 martie 2022, au validat pașii realizați până acum, subliniind importanța și calitatea muncii de actualizare, consolidare și adaptare a programului cultural, dând astfel undă verde demarării finanțărilor.

Juriul european de monitorizare consideră Programul Cultural actualizat un punct de referință în desfășurătorul organizărilor pentru anul 2023: „Analiza amănunțită a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatură inițial și actualizările necesare se bucură de aprobarea noastră deplină”, au subliniat aceștia, adăugând faptul că încurajează echipa și toate părțile interesate – inclusiv autoritățile publice relevante – să continue demersurile în baza celor realizate până în prezent.

Universitatea Politehnica Din Bucuresti.v1 1024x683
„Porți deschise” la Universitatea Politehnică. A XI-a ediție a celui mai mare festival dedicat tinerilor pasionați de tehnologie
evz.ro

După doi ani de pandemie, PoliFest părăsește mediul virtual și își redeschide porțile la Universitatea POLITEHNICA din București în perioada 7-9 Aprilie. Ediția a XI-a a PoliFest va reuni sub aceeași cupolă mii de participanţi, elevi, studenţi, părinţi, oameni de afaceri şi o multitudine de oportunități profesionale și de studiu pentru toți tinerii pasionați de tehnologie și inginerie.

Pe parcursul celor 3 zile ale PoliFest 2022 (7-9 aprilie) vor avea loc 30 de conferinţe ştiinţifice, workshop-uri, expoziţii de echipamente și noi tehnologii, prezentări de oferte educaţionale ale facultăților, dar şi de oportunități de angajare, precum şi alte manifestări conexe.

Totodată, facultățile din cadrul UPB vor participa, cu standuri proprii, la Ziua porților deschise, care va include vizite în laboratoarele și amfiteatrele universității, prezentări ale perspectivelor de carieră, precum și posibilitatea ca elevii de liceu să participe la cursuri demonstrative și sesiuni de socializare în cadrul secțiunii Student pentru o zi.

„După mai mult de un deceniu de experiență în organizarea acestui festival, sunt mândru să pot spune că am reușit să construim o platformă prin care oferim tinerilor șanse reale pentru o carieră de succes și informații importante pentru a putea urma studii de calitate. Avem alături de noi unele dintre cele mai importante companii de tehnologie din țară, care vor veni cu propuneri pentru locuri de muncă, iar numărul acestora este dublu față de anii trecuți. Dincolo de aceste lucruri, tinerii vor putea să își cunoască viitorii colegi, viitorii angajatori și să participe la conferințe organizate în cadrul festivalului”, a declarat Mihnea Costoiu, Rector al Universității Politehnica din București.

Campusul Studentesc Tudor Vladimirescu Din Iasi Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi Din Iasi Prof. Univ. Dr. Ing. Dan Cascaval Rector 1200x675
Noi investiții și milioane de lei pentru modernizarea din Campusul Studențesc ”Tudor Vladimirescu” din Iași
bzi.ro

Noi investiți sunt în pregătire și milioane de lei obținute, inclusiv pentru modernizarea din Campusul Studențesc ”Tudor Vladimirescu” al Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”. Este vorba de poiecte ce sunt destinate dezvoltării capacității educaționale și de cercetare a universității, a modernizării campusului și a dezvoltării infrastructurii digitale care susține toate aceste activități.

Alte investiți sunt în pregătire și milioane de lei obținute, inclusiv pentru modernizarea din Campusul Studențesc ”Tudor Vladimirescu”, Universitatea Tehnică (TUIASI) din Iași. Este vorba de poiecte ce sunt destinate dezvoltării capacității educaționale și de cercetare a universității, a modernizării campusului și a dezvoltării infrastructurii digitale care susține toate aceste activități.

Astfel, TUIASI a câștigat șapte
proiecte și a primit 80 la sută din fondurile solicitate, printre cele mai mari finanțări din țară.

Universitatea Tehnică a obținut, din nou, peste 2 milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Instituțională (FDI) în competiția lansată anual de Ministerul Educației. Spre deosebire de edițiile anterioare, anul acesta au fost șapte domenii FDI, iar TUIASI a depus și câștigat câte un proiect pentru fiecare domeniu în parte. Mai mult, universitatea a primit 82,78 la sută din suma solicitată pentru toate proiectele, cel mai mare procent obținut dintre instituțiile de învățământ superior din Iași și cu mult peste media națională. La nivelul întregului demers de finanțare suplimentară a universităților s-au acordat 66,17 la sută dintre fondurile solicitate în total de cele aproape 50 de instituții care au decis să depună proiecte.

Este una dintre cele mai mari finanțări la nivel național și reprezintă o confirmare a expertizei echipelor care au propus aceste proiecte și a valorii proiectelor

WhatsApp Image 2022 03 30 At 08.45.54 800x445
Proiect aprobat.Un nou spital la Târgu Mureș în subordinea UMFST
punctul.ro

Premieră națională: spital universitar la Targu Mures

Guvernul României a aprobat astăzi o Hotărâre de Guvern prin care se înființează Spitalul „George Emil Palade”, instituție cu personalitate juridică, ca spital public, unitate sanitară cu paturi, în subordinea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Acesta va avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale de specialitate, activități de învățământ medical și implementarea programelor naționale de sănătate.

Demersul inițiat de Universitate a fost susținut de la început de Ministerul Educației, prin ministrul Sorin-Mihai Cîmpeanu care a înțeles imediat, în ciuda noutății abordării, beneficiul pentru învățământul medical românesc, motiv pentru care a și inițiat Hotărârea de Guvern de înființare a Spitalului. Proiectul, blocat artificial mult timp de funcționari ai Ministerului Sănătății, a avut finalitatea dorită prin avizarea imediată a actului juridic odată cu preluarea poziției de ministru de către prof. dr. Alexandru Rafila.Prin Hotărârea de Guvern de astăzi se aprobă nu doar înființarea unui nou spital, decizie de o importanță majoră pentru județul Mureș, dar se acceptă la nivel național un nou model de asistență medicală legat direct de mediul universitar, capabil să aducă excelența și performanța medicală mai aproape de pacienți prin resursa umană înalt calificată și prin accesul la tehnologie pe care universitățile îl au.În prezent, conducerea Universității este preocupată de identificarea tuturor resursele financiare și umane necesare pentru ca acest spital universitar să fie dat în funcțiune în cel mai scurt timp.

AAA 51
Sesiune de preadmitere la UMFST Târgu Mureș
zi-de-zi.ro

Liceenii din clasa a XII-a care urmează să susţină examenul de Bacalaureat în acest an, dar şi candidaţii care deţin deja diploma de Bacalaureat pot să se înscrie în cadrul sesiunii de preadmitere la facultăţile Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş.

„Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş informează viitorii candidaţi la preadmiterea 2022, studii de licenţă şi masterat, cu privire la deschiderea sesiunii de înscrieri online în luna aprilie. (…)

La programele de studii de licenţă sunt aşteptaţi să se înscrie liceenii claselor a XII-a care urmează să susţină examenul de Bacalaureat în acest an, candidaţii care deţin diploma de Bacalaureat din anii anteriori, precum şi candidaţii care au deja o diplomă de licenţă şi doresc să urmeze o a doua facultate. Candidaţii se pot înscrie simultan la maxim trei programe de studii.

În acest caz, dosarele online se vor încărca separat pentru fiecare program de studiu, potrivit opţiunilor.

Perioada de înscriere la preadmitere, studii de licenţă, este 19 aprilie – 31 mai 2022”, a precizat, marţi, UMFST Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Candidaţii se pot înscrie pe o platformă dedicată preadmiterii, ocazie cu care îşi pot calcula inclusiv media pe care ar putea-o avea, pe baza rezultatelor obţinute în anii de liceu.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.