EȘTI AICI:
Revista presei – 31 ianuarie 2023

Revista presei – 31 ianuarie 2023

NBA Timisoara 1 728x336
15 echipe din NBA vor avea corespondent in Timisoara. Competitie girata din State pentru micutii baschetbalisti din Romania
opiniatimisoarei.ro

Spectacol sub panou, de aceasta data cu micuti baschetbalisti in rol de eroi principali. O competitie deosebita este gata de start. La Universitatea de Vest din Timisoara a avut loc deschiderea noului sezon din cadrul Jr. NBA League Romania – Conferinta de Vest, o competitie dedicata elevilor din ciclul primar, inclusa in calendarul Jr NBA League Romania 2023.

Cele 15 scoli sunt grupate in trei divizii ale Conferintei de Vest, denumite in mod similar cu binecunoscuta competitie nord-americana NBA: Northwest, Pacific si Southwest. Asadar, Scoala Gimnaziala nr. 2 Timisoara, Scoala Gimnaziala nr. 7 „Sfanta Maria” Timisoara, Scoala Gimnaziala nr. 21 ”Vicentiu Babes” Timisoara, Scoala Gimnaziala nr. 24 Timisoara, Scoala Gimnaziala nr. 30 Timisoara, Colegiul National Banatean, Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau” Timisoara, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Antim Ivireanul” Timisoara, Scoala Gimnaziala nr. 2 Lugoj, Liceul Teoretic „David Voniga” Giroc, Liceul Teoretic Buzias, Scoala Gimnaziala „Theodor Bucurescu” Nr. 1 Sannicolau Mare, Scoala Gimnaziala Jimbolia, Scoala Gimnaziala Mosnita Noua si Scoala Generala Catolica vor purta numele celebrelor grupari americane Minnesota Timberwolves, Utah Jazz, Portland Trail Blazzers, Denver Nuggets, Oklahoma City Thunder, Phoenix Suns, Los Angeles Lakers, Los Angeles Clippers, Sacramento Kings, Golden State Warrios, Houston Rockets, San Antonio Spurs, Dallas Mavericks, Memphis Grizzlies, New Orleans Pelicans.

Conform sistemului competitional, in sezonul regular al celei de-a treia editii a Jr. NBA League Romania, fiecare echipa va juca impotriva celorlalte inter-divizionare cel putin de doua ori (tur-retur), ceea ce inseamna ca fiecare va disputa cel putin opt jocuri in prima faza. Primele opt clasate din fiecare conferinta, cu cel mai bun punctaj (victorii -infrangeri), vor avansa in play-off-ul competitiei. Ultima faza este reprezentata de finalele Jr. NBA League Romania 2023.

Child Is Sitting 1816400 1280 620x400
Alarmant. Aproape că nu trece zi fără o faptă de violență în școlile din Timiș
expressdebanat.ro

La mai puțin de două zile, în școlile din județul Timiș are loc o faptă de agresiune. O arată datele colectate de polițiști, pe finalul anului trecut. Statisticile nu arată mai bine nici când vine vorba de bullyingul inclusiv în mediul online.

Rezultate îngrijorătoare au fost făcute publice, luni, în ședința Colegiului Prefectural, de polițiștii timișeni. În perioada octombrie-decembrie 2022, în unitățile de învățământ din județ și în perimetrul acestora au fost înregistrate 30 de infracțiuni, cele mai multe la oraș. Una dintre acestea a fost o agresiune sexuală.

„Au fost sesizate un număr de 30 de infracțiuni în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, respectiv 23 infracțiuni de loviri și alte violențe, două infracțiuni de purtare abuzivă, o infracțiune de furt, două infracțiuni de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracțiune de amenințare. De asemenea, un număr de 18 infracțiuni au fost sesizate în mediul urban și 12 în mediul rural. Ofițerii din cadrul Biroului Siguranță Școlară s-au deplasat la toate unitățile de învățămân  preuniversitar unde au fost comise fapte, în vederea cunoașterii tuturor cauzelor și împrejurărilor produerii evenimentelor. Iar la final au întocmit un număr de 30 de analize post-cauzale.”, a anunțat Aurelian Petecel, șeful IPJ Timiș.

Teoretic, siguranța școlară și creșterea capacității instituționale de prevenire și combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar sunt o prioritate a autorităților județene. 

5090094pexelsthisisengineering3861457
Campusul pentru învățământul dual din Calea Buziașului, mai aproape de realizare. 31 de parteneri în Consorțiu
tion.ro

Trei universități importante din oraș, cărora li se alătură Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee, 16 firme și trei asociații ale mediului de afaceri vor pune bazele unui consorțiu prin care să atragă cca. 20 de milioane de euro, prin PNRR, pentru construirea unui campus dedicat învățământului dual, în Calea Buziașului.

La finalul anului trecut, Primăria Municipiului Timișoara (PMT), Universitatea Politehnica, Universitatea de Vest și Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I” au anunțat că pun baza primului consorțiu pentru educație profesională din Timișoara, lansându-le firmelor interesate invitația de a se înscrie în acesta.

Practic, în acest campus, elevii vor putea beneficia de formare cu ajutorul firmelor, astfel încât ceea ce ajung să știe aceștia să fie compatibil cu nevoile de pe piața forței de muncă.

Scopul înființării consorțiului constă în realizarea unuia dintre cele 10 campusuri regionale de educație profesională din România, ca parte a C15 – Componenta Educație din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea proiectului este de cca. 20 de milioane de euro.

Luni, 30 ianuarie 2023, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care au aprobat participarea Municipiului Timișoara în calitate de partener la constituirea „Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara”.

 

Office Building Thomas Masaryk 002
Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova a investit peste 2 mil. euro în dezvoltarea unui centru de simulare aplicată în medicină
zf.ro

Universitatea de Medicinăşi Farmacie din Craiova a finalizat implementarea unui proiect european de 10,6 mil. lei (2,3 mil. euro), finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, ce a presupus dezvoltarea unui centru de simulare aplicată în medicină. Centru de instruire oferă studenţilor oportunităţi de antrenament procedural, de perfecţionare a abilităţilor non-tehnice, cât şi de evaluare în majoritatea disciplinelor, folosind simularea aplicată în medicină, ca metodă principală de educaţie şi practică medicală, potrivit unui comunicat de presă transmis de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Vest Oltenia.

Banii europeni au fost folosiţi atât pentru achiziţionarea de simulatoare şi echipamente didactice performante, elemente de mobilier şi alte dotări necesare desfăşurării activităţilor practice din cadrul procesului de învăţământ, cât şi pentru igienizarea unor spaţii. În total, au fost achiziţionate 90 de echipamente didactice (dotări medicale, simulatoare şi manechine didactice) şi 388 de piese de mobilier. Perioada de implementare a proiectului a fost de 22 de luni.

Expo 640x429
Colaborare româno-norvegiană într-un nou proiect la META Spațiu, în Timișoara
pressalert.ro

„Porous Matter. Void fractions in materials, ideas and society”, care face parte din programul de inițiative Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023 bilaterale, este o colaborare între META Spațiu, centrul de excelență PORELAB din Norvegia și Universitatea Politehnica Timișoara, și are ca obiectiv principal crearea unui tip de legătură între artă, știință și tehnologie, care pune accent pe noi tipuri de creație și pe modul în care experimentul artistic și cel științific pot da naștere unor noi atitudini și pot contribui la conturarea societăților viitorului – sau a viitoarelor realități – la diverse nivele  – comunicare, crearea de experiențe, iscarea unor dezbateri în societate, intervenția în procese științifice sau sprijinirea dezvoltării indivizilor.

Proiectul cuprinde o serie de activități de laborator, în care oameni de știință și artiști români și norvegieni experimentează  în laboratoarele universităților partenere materialul poros, care ar poate influența ecosistemele locale, cu instrumente specifice atât artelor cât și științei, urmând ca lucrările realizate să fie expuse în cadrul galeriei META Spațiu, începând cu luna septembrie. Totodată, pe parcursul proiectului vor avea loc prezentări, ateliere științifice și artistice pentru copii și adulți, tururi ghidate și conferințe.

Proiectul, curatoriat și inițiat de Mirela Stoeac-Vlăduți, directorul artistic al META Spațiu, va reuni patru artiști – Maria Castellanos și Hilde Marie Holsen din Norvegia, alături de Floriana Cândea și Cosmin Haiaș din România, și patru oameni de știință, reprezentanți ai celor trei universități implicate – Florin Drăgan, rector și coordonator al proiectului din partea UPT, Liviu Marșavină, prorector al universității timișorene, și norvegienii Alex Hansen, coordonator al proiectului și director al Porelab și Marcel Moura, dar și alți cercetători și profesori din centrele universitare din Timișoara, Oslo și Trondheim.

 

UOC1 696x303
Universitatea „Ovidius” din Constanța va implementa proiectul „EDUOC – Educație prin Digitalizare în Universitatea Ovidius din Constanța”, finanțat prin PNRR
focuspress.ro

Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) va implementa, în următoarele 36 de luni, proiectul „EDUOC – Educație prin Digitalizare în Universitatea Ovidius din Constanța”, finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din categoria Granturi pentru digitalizarea universităților, conform unui comunicat de presă al instituției.

Obiectivul general al proiectului vizează digitalizarea Universității Ovidius din Constanța în vederea creării competențelor pentru profesiile digitale ale viitorului, prin mecanisme de inovare permanentă a programelor de studii universitare. Obiectivele specifice ale proiectului cuprind patru direcții de acțiune: digitalizarea proceselor universității în vederea îmbunătățirii comunicării dintre studenți și cadrele didactice, personal didactic auxiliar și de cercetare și facilitarea condițiilor pentru lucrul în echipă în spațiul virtual; extinderea a cinci centre și laboratoare digitale pentru abordarea tehnologiilor avansate; crearea a șapte noi centre și laboratoare digitale pentru abordarea tehnologiilor avansate; îmbunătățirea competențelor digitale ale studenților, a personalului didactic, didactic auxiliar și de cercetare al UOC, prezintă sursa citată.

Managementul proiectului va fi asigurat de către specialiști din interiorul organizației, desemnați pe criterii de competență, în baza experienței câștigate în implementarea altor proiecte.

Computer Cuantic IBM
Inițiativă pentru înființarea Agenției Române de Cercetare-Dezvoltare Strategică, care să se subordoneze SGG și unde să se facă motorul cuantic Tesla, pila de combustie, computere Quantum și drone de ultima generație
economedia.ro

Un grup ce reunește membri din mediul universitar, din mediul instituțional și privat vor să înființeze un nouă agenție de stat care să se ocupe cu cercetarea și dezvoltarea de concepte în România ce par de domeniul fantasticului, cum ar fi crearea motorului cuantic Tesla și computerului Quantum – cu o capacitate de calcul practic nelimitată. Ideile au fost cristalizate într-un memorandum care a stabilit și un program de lucru viitor și la demersuri efectuate și care ar trebui, într-un final, să ducă, prin decizie guvernamentală, la înființarea Agenției Române pentru Cercetare-Dezvoltare Strategică.

Astfel, Grupul Quantum, care promovează Programul Quantum, a avut prima întâlnire de lucru în 11 ianuarie, în Sala de Consiliu a Universității Politehnica din București, care s-a concluzionat prin semnarea unui memorandum de către membrii implicați.

Au participat, ca reprezentanți de instituții:
  • „prof.univ.dr.Ecaterina Andronescu – Universitatea Politehnica București;
  • prof.univ.dr. Dan Hazaparu – coordonator Grup Quantum;
  • prof.univ.dr. Anton Ficai – Universitatea Politehnica București;
  • CS II. Stefan Vasile – Universitatea Politehnica Bucuresti;
  • dr. Lidia – Lenuta Balan – Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării;
  • Anca Pârvulescu – Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare Turbomotoare – COMOTI;
  • dr. Valeria Harabagiu – Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”;
  • col. CS II dr.ing. Tiberius Tomoioaga – Director științific al Agenției de Cercetare pentru Tehnică si Tehnologii Militare (ACTTM) – participare prin videoconferinta;
  • gl.mr. (rz) ing. Dan Lazarean – consilier Grup Quantum (participare prin videoconferință)”.

Ce s-a convenit, în cadrul memorandumului? Dezvoltarea, într-un cadru instituțional, a mai multor programe de ultimă generație în România, după cum urmează:

  • Înființarea Agenției Române pentru Cercetare-Dezvoltare Strategică (ARCDS – denumire temporară) care se va subordona Secretariatului General al Guvernului României.
  • Derularea de proiecte nationale de cercetare fundamentala si aplicativa cu tematici privind:

– execuția unui motor cuantic TESLA;

– utilizarea tehnologiei denumite „pila de combustie” (hidrogen și metanol);

– dezvoltarea de tehnologii de stocare tip SOLID STATE (stocare energie);

– dezvoltarea de computere Quantum prin programe de cercetare Heavy Power Computers (HPC);

– organizarea unei divizii de drone care să fie folosite în cercetările marine (ideea Ecaterinei Andronescu, prin impicarea Facultății de Aeronave din cadrul UPB – n.r.).

Despre demersurile de a dezvolta în România astfel de proiecte „ale viitorului”, Economedia a mai relatat aici și aici.

Screenshot 2023 01 30 170244
Raport de cercetare: „Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor”
romaniapozitiva.ro

Mediawise Society, în parteneriat cu ActiveWatch, a publicat raportul de analiză calitativă ”Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor” în septembrie 2022, în cadrul proiectul ”Schimbă Lumea cu o MEMĂ! Educație Media pentru Cetățenie Activă”. Raportul își propune să ofere o înțelegere în profunzime a implicării sau a lipsei de implicare civică a tinerilor în mediul online astfel încât să ofere un punct de pornire pentru ONG-uri, profesori, educatori și lucrători de tineret în munca cu și alături de tineri.

Există deja o imagine statică importantă: implicarea civică a tinerilor este una slabă, tinerii tind să nu folosească platformele de socializare online favorite cu scopul de a se implica în comunitățile lor potrivit Barometrului de Opinie publică European Youth 455 publicat în 2018. La aceasta se adaugă competențele digitale scăzute în condiții de informare online, conform cercetării Conectat la media. Interacțiunea tinerilor din România cu media” (Velicu, Fotiade & Avădani, 2020).

Concluziile din aceste rapoarte descriu o realitate care cere intervenție, dar nu duc la înțelegerea motivațiilor și a nevoilor din spatele acestor comportamente, înțelegere de care este nevoie pentru a decide modul în care trebuie intervenit pentru a sprijini implicarea civică a tinerilor.

Pentru aceasta s-a impus necesitatea cercetării “Implicarea civică a tinerilor văzută prin ochii lor” care, pe baza a 17 interviuri semi-direcționate cu tineri cu vârste între 14-19 ani, a urmărit explorarea în profunzime a practicilor de implicare, a istoriilor și motivațiilor din spatele acestor practici, a cauzelor lipsei de implicare a unor tineri pentru cauze sociale, a provocărilor pe care le întâmpină tinerii în acest proces, precum și a locului pe care internetul îl ocupă în acest demers.

Din cercetarea publicată în septembrie 2022, au reieșit:

  • profiluri ale tinerilor din perspectiva implicării lor civice (4 profiluri ale tinerilor activi civic și un portret al tinerilor neimplicați civic);

  • o serie de cauze clare care duc la neimplicarea tinerilor în viața civică, printre care frica de a nu deveni victimă a cyberbullying-ului, lipsa de interes, lipsa de implicare a grupului, crezul că vocile lor nu contează;

  • modalități în care tinerii implicați civic folosesc internetul în munca lor de activiști, precum comunicarea, campaniile pe un subiect de interes civic, informarea altor tineri și networking;

  • provocările de care tinerii se lovesc în fața activismului online (competențe digitale insuficiente, presiunea timpului, gestionarea spațiului privat în online, experiențe negative);

  • nevoile tinerilor pentru a se implica în activism civic online.

Raportul integral poate fi consultat aici, pe site-ul Mediawise Society la rubrica proiectului “Schimbă lumea cu o MEMĂ!”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.