EȘTI AICI:
Revista presei – 31 ianuarie 2022

Revista presei – 31 ianuarie 2022

NSC1
New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre din Sibiu au prezentat rezultatele proiectului inedit „Investments in a Safer Future”
caleaeuropeana.ro

Consorțiul format din New Strategy Center, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu a organizat vineri, 28 ianuarie 2022, evenimentul de prezentare a rezultatelor proiectului „Investments in a Safer Future”.

Proiectul a fost selectat de Divizia de Diplomație Publică a NATO în cadrul apelului de proiecte intitulat „Increasing Societal Resilience: Innovative Ways to Counter Disinformation and Hostile Information Activities”, ce urmărește să crească reziliență statelor NATO în fața campaniilor de dezinformare, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

„Investments in a Safer Future” s-a desfășurat în perioada noiembrie-decembrie 2021 și a reunit cadeți de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și studenți de la mai multe facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Activitățile desfășurate au avut drept obiectiv evaluarea atât a nivelului de cunoștințe privind activitatea NATO, cât și a gradului de vulnerabilitate la campaniile de dezinformare ce vor să submineze încrederea în valorile democratice și coeziunea la nivelul NATO.

La evenimentul de prezentare au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, ai corpului diplomatic de la București, ai Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, precum și ai mediului academic, ai mass-media și experți independenți.

„Investments in a Safer Future” este un proiect cu rezultate importante pentru Armata României, în contextul în care cresc amenințările hibride, iar agresiunile de tip informațional reprezintă o componentă importantă al acestor tip de amenințări. Asigurarea suportului civil pentru Armată și pentru valorile NATO devine crucială în acest context dificil”, a spus General de flotilă aeriană Eugen Mavriş, Șeful Direcției Instruire și Doctrină, Statul Major al Apărării.

WhatsApp Image 2022 01 28 At 11.48.35 1 820x684
Educația românească, sub bisturiul OCDE într-o analiză economică a situației din țară
edupedu.ro

Performanța educației românești a stagnat la un nivel scăzut în ultimii ani și riscă să se deterioreze și mai mult din cauza crizei Covid-19, afirmă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) într-o amplă analiză pe tema situației economice din România. Raportul a fost dat publicității vineri, în contextul începerii negocierilor de aderare a României la această organizației și în contextul vizitei efectuate de secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, în România. Potrivit analizei, întărirea nivelului de educație este esențială, dar greu de realizat în lipsa unei creșteri a nivelului de finanțare în domeniu și de acțiuni care să vizeze probleme foarte diverse – de la digitalizare la învățământul vocațional, reducerea inegalităților și a abandonului școlar.

Nivelul analfabetismului ar putea crește după 2020, în contextul perioadelor în care școlile s-au închis din cauza Covid-19, adâncind diferențele de învățare între elevii din medii avantajate și cei din medii dezavantajate, arată analiza, care amintește că, în 2018, 41% elevii de 15 ani participanți la PISA nu înregistrau un scor minim necesar la citire. Tot în 2018, ca an de referință, jumătate dintre persoanele cu un nivel scăzut de educație erau în pragul sărăciei, pe când doar 1,3% dintre cei cu studii superioare trăiau cu venituri foarte mici – cea mai mare diferență între cele două categorii înregistrată la nivelul UE.

OCDE observă că raportul “România Educată” identifică  o serie de provocări la adresa sistemului de educație, dar îl califică drept un “prim pas” într-o reformă a guvernanței sistemului de educație, care să aibă în vedere problemele inechității.

Tot la capitolul educație, elementele-cheie punctate de OCDE sunt:

  • Accesul la educație este inegal pe teritoriul țării, cu diferențe mari între rural și urban. Diferențe mari sunt și între regiuni: 35% dintre persoanele cu vârste între 30-34 de ani din nord-estul țării au studii cel mult gimnaziale, de procent de trei ori mai mare decât în București.
  • Statutul socio-economic are un impact foarte mare asupra rezultatelor educaționale ale elevilor, conform PISA 2018.
Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca1 780x554
Absolvenții de la “Babeș-Bolyai” vor avea acces la masterate de top din Vest
transilvaniabusiness.ro

Un parteneriat care are ca scop continuarea în Europa a studiilor de masterat de la Universitatea “Babeș-Bolyai” (UBB) a fost semnat la Cluj-Napoca.

O întâlnire dintre Martyn Birchall, președinte al Fredel Education, companie internațională în domeniul serviciilor de educație de top, cu Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperari Internaționale al UBB, a fost intermediată de platforma de networking XPN.

“Discuțiile s-au concentrat asupra oportunităților educaționale oferite de UBB studenților din Asia. De asemenea, s-au pus bazele demararii parteneriatului ce are ca scop facilitarea accesului absolvenților UBB la universități de top din Europa, Marea Britanie și SUA, în vederea continuarii studiilor de masterat”, a relatat coordonatorul XPN, Florin Bugnar.

Agenția clujeană IntelGlobalis, creatoarea platformei XPN, a demarat, în acest an, parteneriate strategice cu asociații patronale din Transilvania, dar și academice. În a doua jumătate a anului trecut, IntelGlobalis a repornit întâlnirile de networking de business din zonă, după un an de absențe, ca urmare a pandemiei.

Ele au fost dublate de întâlniri ale antreprenorilor locali pe domenii de activitate. XPN este cel mai mare eveniment de profil din țară ca număr de participanți și din perspectiva pozițiilor ocupate, având o participare medie de peste 200 de persoane. IntelGlobalis desfășoară activități de consultanță, consiliere și asistență de management, business development, lobby profesional, consultanță și asistență startupuri.

UNICEF Di
Directorul Executiv al UNICEF, către toate guvernele: Fără scuze. Țineți școlile deschise. Copiii nu pot aștepta
edupedu.ro

„Pe măsură ce tulpina Omicron a coronavirusului continuă să se răspândească în toată lumea, îndemnăm guvernele să facă tot ce le stă în putere pentru ca această să nu perturbe și mai mult educația copiilor”, afirmă Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore, într-o declarație deschisă către șefii de guvern, remisă Edupedu.ro.

Directorul UNICEF cere guvernelor să nu închidă școlile, să pună accent pe măsuri de prevenție, să facă din vaccinarea profesorilor și elevilor o prioritate, și să pună accent pe ore de recuperare și sprijin pentru sănătatea mentală.

Redăm mai jos comunicatul integral:

“Pentru a evita o catastrofă în învățământ și pentru a restabili educația copiilor, UNICEF recomandă următoarele, potrivit declarației:

  • Țineți școlile deschise. Se estimează că 616 milioane de copii sunt afectați în prezent de închiderea totală sau parțială a școlilor. Știm că măsurile de prevenție ajută la menținerea școlilor deschise. De asemenea, știm că investițiile în conectivitatea digitală ne pot ajuta să ne asigurăm că nu lăsăm în urmă niciun copil. Avem nevoie de acțiuni ferme pentru a-i înlesni fiecărui copil revenirea la școală. Aceste măsuri includ sprijin cuprinzător cu accent îndeosebi pe copiii marginalizați din fiecare comunitate, precum ore de recuperare, sprijin alimentar și pentru sănătatea mintală, protecție și alte servicii esențiale.
  • Vaccinarea imediată a profesorilor și personalului școlar. Profesorii și personalul școlar trebuie să fie pe deplin susținuți și să li se acorde prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19, odată ce personalul medical din prima linie și categoriile de persoane cu risc crescut sunt vaccinate.
  • UNICEF sprijină vaccinarea copiilor odată vaccinurile sunt disponibile pentru ei și odată ce grupurile prioritare sunt pe deplin protejate. Nu faceți din vaccinare o condiție prealabilă pentru participarea la ore cu prezență fizică. Condiționarea accesului la educație cu prezență fizică de vaccinarea împotriva COVID-19 riscă să îi priveze pe copii de acces la educație și să sporească inegalitățile. În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF recomandă menținerea școlilor deschise și asigurarea că strategiile statelor de control al răspândirii COVID-19 înlesnesc participarea copiilor la educație și la alte aspecte din viața socială, chiar și fără vaccinarea copiilor și a adolescenților.

În condiții de criză, apar întotdeauna decizii greu de luat care duc la compromisuri dificile și recunoaștem că provocările pe care pandemia de COVID-19 le-a adus sistemelor de educație din lumea întreagă sunt fără precedent. Dar mizele sunt prea mari. Trebuie să depunem eforturi comune pentru a ține copiii la școală”, mai scrie în declarația directorului Executiv al UNICEF.

3046659cjt
Bugetul propus de Consiliul Județean Timiș pentru 2022, în etapa de consultare publică. Puteți trimite sugestii
tion.ro

Propunerea de buget pe 2022 a Consiliului Județean Timiș este la consultare publică până în 3 februarie. Sugestiile și opiniile pot fi transmise prin e-mail. Instituția a stabilit șase direcții principale în care vrea să investească bani în 2022.

Consiliul Județean Timiș a întocmit bugetul pe 2022, propunerea urmând să fie dezbătută și votată de consilieri. CJ vrea să revitalizeze mai multe zone din Timișoara, să facă un parc creativ în apropierea orașului și o „pseudo-centură” pentru Lugoj. La bugetul participativ se acordă cu un milion de lei mai mult față de anul trecut. Instituția ar vrea să aloce sume mai mari pentru drumuri, sănătate, cultură și pentru bugetul participativ, care se dublează.

Până în 3 februarie, propunerea de buget se află în consultare publică. Sugestiile sau opiniile despre bugetul pentru anul 2022 pot fi transmise la adresa de e-mail cjt@cjtimis.ro.

Cele șase direcții principale în care Consiliul Județean Timiș vrea să investească bani în 2022:

  • Mobilitate: cu 131 milioane de lei la rutier, 2,8 milioane de lei pentru feroviar, 1 milion de lei naval și 2 milioane de lei în domeniul aerian
  • Calitatea vieții: 64 milioane de lei pentru sănătate, învățământ special – 23 mil. lei, protecție socială – 195,4 mil.lei, protecția mediului – 3,1 mil.lei, ISU – 4,3 mil.lei
  • Proiecte: proiecte UE – 167,7 mil.lei, proiecte PNDL – 15,9 mil.lei, rambursări – 22,8 mil.lei
  • Patrimoniu: construcții noi – 96,5 mil.lei, reabilitări – 16,9 mil.lei, achiziții clădiri – 5 mil.lei, dotări – 6,3 mil.lei
  • Cultură: Tim Cultura – 5,5 mil.lei, acțiuni prioritare – 400.000 lei, programe minimale – 12,5 mil.lei, cotizație TM2023 – 750.000 lei
  • Eficientizare: digitalizare – 3,9 mil.lei, eficientizare energetică – 9 mil.lei, reorganizare DGSAPC – 3,8 mil.lei

Sinteza propunerii de buget pe 2022 poate fi găsită pe site-ul instituției, AICI. Principalele proiecte unde CJ va aloca bani în 2022 le găsiți într-un material realizat de Tion, AICI.

World News October 16, 2020
Cum arată cele mai digitalizate servicii publice din lume
spotmedia.ro

Deși oferă deja cele mai digitalizate servicii publice din lume, Primăria din Tallinn vrea să continue să inoveze. Șeful departamentului numit „Orașului viitorului” din primărie a explicat pentru SpotMedia.ro care e cheia succesului transfomării digitale din Estonia și ce și-a propus administrația din țara baltică să realizeze, în perioada imediat următoare.

Considerată de mulți prima „republică digitală” din lume, Estonia și-a digitalizat aproape toate serviciile publice. Cetățenii țării baltice pot inclusiv să voteze online. Și nu doar când sunt în țară, ci și în timp ce se află în alte părți ale lumii.

Multe dintre proiectele de digitalizare care au schimbat viața estonienilor au început în capitală, adică la Tallinn, un oraș cu peste 400.000 de locuitori, aflat în nordul țării, pe malul Mării Baltice.

Primăria din Tallinn, condusă de Mihhail Kõlvart, are un departament numit „Orașul viitorului”, pe care, din ianuarie 2021, îl conduce Toomas Turk.

Acesta este absolvent de masterat la Universitatea tehnică din Tallinn în 2002, iar în ultimii 19 ani a lucrat la mai multe companii mari, printre care Eesti Post (poșta estoniană), dar și Oracle.

Acum, Toomas Turk se concentrează pe inovare pentru Estonia.

Într-un mesaj adresat primarilor români care au participat la Gala Registra 2022, Toomas Turk a explicat care este secretul succesului digitalizării din Estonia, dar și ce ambiții are acum cea mai digitalizată națiune din lume.

646x404 (32)
Consiliul Naţional al Elevilor: Reforma ARACIP sau cum să deprofesionalizezi instituţia responsabilă de asigurarea calităţii în şcoli
adevarul.ro

În urmă cu puţin timp, Ministerul Educaţiei a transmis Consiliului Economic şi Social, spre avizare, un nou proiect de hotărâre a Guvernului privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar(ARACIP).

Consiliul Naţional al Elevilor aminteşte, într-un comunicat de presă, că această variantă a actului normativ vine ca urmare a unei dezbateri publice, organizate de autorităţi pe marginea acestui subiect în data de 27 decembrie 2021.   „Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ferm propunerile de reformare a instituţiei responsabile de acreditarea şcolilor din România, care sunt, de fapt, un mod de înlăturare a profesioniştilor din forul colectiv de conducere al ARACIP. Aşa cum am spus în repetate rânduri, membrii cu drept de vot din cadrul Consiliului ARACIP ar trebui să aibă calitatea de experţi în evaluarea calităţii, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Agenţiei. Atât reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cât şi partenerii de dialog social (reprezentanţii elevilor, ai părinţilor, ai salariaţilor din învăţământ şi ai Asociaţiei Şcolilor Private) şi partenerii instituţionali (reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale) ar trebui să fie prezenţi în Consiliul ARACIP doar cu statut de observator, în aşa fel încât instituţia să îşi păstreze autonomia decizională şi să se delimiteze de orice ingerinţe ale factorului politic sau de influenţe ale unor persoane fără competenţă în evaluarea şi asigurarea calităţii”, arată un comunicat de presă al Consiliului.

De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă asupra modului în care conducerea instituţiei este aleasă. Prin forma promovată de Ministerul Educaţiei, preşedintele ARACIP poate deţine două mandate complete. Astfel, o persoană responsabilă de conducerea ARACIP care îşi finalizează mandatul de 5 ani înainte de termen va putea fi numită din nou, fără a se lua în calcul perioada în care a ocupat funcţia, intervenind interpretarea conform căreia mandatul nu a fost unul complet şi, implicit, nu este luat în calcul la numărătoare. Astfel de prevederi nu fac altceva decât să promoveze fenomene toxice în cadrul instituţiei, putând duce la monopolizarea, pentru o perioadă lungă de timp, a funcţiei, de către o singură persoană favorabilă Ministerului Educaţiei.

„Mai mult decât atât, elevii reprezentanţi se arată consternaţi de faptul că Ministerul Educaţiei nu a inclus în noul proiect de hotărâre a guvernului sugestiile venite din partea reprezentanţilor societăţii civile care au participat la dezbaterea publică organizată în data de 27 decembrie 2021, singura modificare acceptată fiind introducerea, în Consiliul ARACIP, ca membru permanent cu drept de vot, a unui reprezentant al ARACIS, instituţia omoloagă din sfera învăţământului superior”, se mai arată în comunicat.

 

Tineri Calculator Grafice E1635852659893
PIAȚA MUNCII - Principala tendinţă care va domina piaţa muncii în 2022 va fi munca hibridă
ziare.com

Principala tendinţă care va domina piaţa muncii în 2022 nu va mai fi munca de acasă, ci munca hibridă, un mix între lucrul de acasă sau din altă locaţie şi cel de la birou, în contextul unei evoluţii favorabile a pandemiei de Covid-19, relevă o analiză de început de an a companiei de soluţii de resurse umane K2S - Key 2 Success.

"Tabloul tendinţelor de anul acesta este completat de o accelerare a inteligenţei artificiale, integrarea programelor de sănătate mintală în rândul angajaţilor, accentul pus pe abilităţi şi nu pe roluri, dar şi monitorizarea productivităţii la locul de muncă", arată autorii analizei.

În acest context, principala provocare a companiilor în 2022 va fi să găsească un echilibru între aşteptările angajaţilor din ce în ce mai mari cu privire la un program de lucru flexibil chiar şi de acasă, menţinerea unei culturi organizaţionale solide şi lucrul în echipă.

"Datele noastre arată că aproximativ 90% dintre angajaţii români, manageri sau specialişti sunt multumiţi de libertatea crescută pe care o aduce munca de tip hibrid, sugerând că aceasta va fi probabil o tendinţă care se va impune pe termen mediu şi lung. Aşadar, 2022 vine cu noi provocări pentru angajatori - în special din zona de reinventare continuă a procedurilor şi proceselor, coeziunii echipei, dar şi a comunicării interne. Aceasta din urmă suplineşte prezenţa fizică limitată la locul tradiţional de muncă şi echilibrează impactul negativ produs de ştirile despre pandemie. Toate acestea vor pune în continuare presiune pe top management şi pe departamentele de resurse umane, de a asculta mai mult sugestiile angajaţilor şi de a crea programe prin care angajaţii să se simtă conectaţi şi motivaţi", a declarat Valentin Dima, Consultant Senior în cadrul K2S.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.