English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 31 august 2022

Revista presei – 31 august 2022

Revista presei – 31 august 2022
Universitatea de Vest organizează admitere la mai multe programe de masterat didactic
debanat.ro

În cadrul sesiunii de toamnă a admiterii 2022 la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), în colaborare cu Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, cu Facultatea de Educație Fizică și Sport și cu Facultatea de Fizică, organizează admiterea la programele de studii de masterat didactic în domeniile: Educație fizică și sport, Fizică, Biologie, Chimie și Geografie.

Programele sunt destinate candidaților absolvenți cu diplomă de licență care doresc să se orienteze către cariera didactică sau cadrelor didactice care doresc să se perfecționeze prin parcurgerea unui program masteral. Similar cu anii anteriori, admiterea este organizată atât pe locuri cu finanțare de la bugetul de stat, cât și pe locuri cu taxă.

Absolvenţii cu diplomă de licenţă se pot înscrie la programele de studii universitare de masterat didactic pentru acelaşi domeniu al studiilor cu cel corespunzător specializării dobândite prin studiile de licenţă (detalii în cazul fiecărui program în parte, pe paginile de admitere dedicate: Masteratul Didactic de Biologie, Masteratul Didactic de Geografie, Masteratul Didactic în Chimie, Masteratul Didactic în Educație Fizică și Sport, Masteratul Didactic în Fizică).

Calendarul desfășurării înscrierilor și admiterii de toamnă este următorul:

Sesiunea septembrie 2022:

 01.09.2022 – 13.09.2022 – înscrierea online a candidaților prin completarea de către aceștia, pe platforma de admitere a UVT (admitere.uvt.ro), a datelor solicitate

 14.09.2022 – afișarea rezultatelor cu candidații admiși

 15.09.2022 – depunerea contestațiilor

 16.09.2022 – 17.09.2022 – confirmarea locurilor obținute de către candidați (admitere.uvt.ro)

 18.09.2022 – afișarea rezultatelor finale

„Prin specializarea obținută în cadrul programului de studii de Masterat didactic, absolvenții își profilează un start foarte bun în cariera didactică, ori își întregesc cunoștințele necesare în dezvoltarea carierei didactice din preuniversitar. Îi încurajăm pe toți cei care și-au identificat vocația de dascăl să se înscrie la acest program, în care se vor specializa pentru pedagogia modernă și aplicarea metodologiilor de predare și evaluare recomandate în orientarea elevilor către performanțe. Vă așteptăm la UVT, universitatea formării voastre continue!”, transmite rectorul UVT, Marilen Pirtea

Revista presei – 31 august 2022
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se extinde pe piața imobiliară. Ce vrea să facă UBB cu hotelurile cumpărate
adevarul.ro

Cea mai mare universitate din țară și singura inclusă în prestigiosul top Shanghai, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, este tot mai activă pe piața imobiliară. Recent, UBB a anunțat că a achiziționat un hotel de 4 stele din Cluj-Napoca - hotelul Onix. Pentru acest hotel, universitatea clujeană a dat suma de 4,6 milioane de euro.

Acestea sunt soluțiile UBB pentru criza de spații, este mesajul conducerii universității. UBB a mai achiziționat în trecut două hoteluri. Pentru Opera Plaza, Universitatea Babeș-Bolyai a plătit nouă milioane de euro, iar pentru hotel Topaz circa jumătate din această sumă. Dacă de Opera Plaza beneficiază studenții Facultății de Drept, hotelul Onix va fi sediu pentru Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) și pentru Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Și tot studenții Facultății de Științe Politice au avut de câștigat după ce UBB a achiziționat Hotel Topaz.

În paralel, Universitatea Babeș-Bolyai a achiziționat o clădire de birouri aparținând Băncii Transilvania, tot în Cluj. Aceasta urmează să fie transformată în spații destinate studenților de la Facultatea de Matematică.

„La Universitatea Babeș-Bolyai avem un deficit major de spaţii academice, atât pentru educaţie, cât şi pentru cercetare. Spre exemplu, numai anul trecut (2020) numărul de studenţi a crescut faţă de 2019 cu 6% (cu 11% la master). În acest mandat mi-am propus să corectez acest deficit, pentru a începe apoi şi un proces de dezvoltare. Studenţii au nevoie de medii moderne de învăţare (nu mai pot sta ca pe vremuri, inclusiv a mea, înghesuiţi în bănci sau, la cursurile de mare interes, chiar pe jos sau pe hol), iar cercetarea are nevoie de laboratoare în spaţii moderne şi adecvate standardelor de astăzi“, a fost mesajul transmis anterior de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

Revista presei – 31 august 2022
Chiriile cresc înainte de începutul anului universitar. Ce sume vor plăti studenții din București
adevarul.ro

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, datele Imobiliare.ro arată că la finalul lunii august 2022, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10%.

Chiriile practicate pentru majoritatea segmentelor rezidențiale sunt în continuare mai ieftine decât în 2019, nereușind să recupereze scăderile masive din 2020. Totuși, sub impactul inflației și a creșterii generale de costuri și în contextul unei creșteri ridicate a cererii, ne așteptăm că această toamnă să depășim nivelul de prețuri practicat înaintea pandemiei.

Dacă cele mai mari prețuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu una și două camere, ne așteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timișoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timișoara și nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Brașov, Iași sau Constanța”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Sursa citată menționează că, pe unele segmente de piață, așteptările proprietarilor se situează, în medie, la același nivel ca anul trecut. Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere.

La polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timișoara are cele mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere.

Creșterea interesului privind chiriile din marile centre universitare se reflectă și în căutările Google . Astfel, în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul trei din 2021, cea mai mare creștere din perspectiva cererii a avut loc în București, unde numărul căutărilor legate de chirii a crescut cu 24.2%. În mod surpinzător, pe locul secundar se află Brașov, cu o creștere de 22.8% a numărului de căutări. În cele din urmă, poziția trei este ocupată de Cluj-Napoca, cu o creștere de 19.9%.”, precizează reprezentanții Imobiliare.ro

Revista presei – 31 august 2022
De ce e atât de controversat planul lui Biden de a șterge o parte din creditele bancare în valoare de sute de miliarde de dolari luate de studenți
g4media.ro

Planurile președintelui Joe Biden de a șterge credite bancare luate de studenți în valoare de sute de miliarde de dolari va ajuta milioane de persoane, dar ridică semne de întrebare despre inflație, echitate economică și taxele de școlarizare. Subiectul este unul controversat în Statele Unite, cu progresiștii care au spus că Biden trebuia să anuleze cel puțin 50.000 de dolari de persoană sau chiar datoria totală a studenților, în timp ce criticii, republicani și democrați deopotrivă, au sancționat vehement proiectul liderului de la Casa Albă.

Într-o declarație care era așteptată de multe luni de zile și care a fost parte a promisiunilor sale de campanie electorală, preşedintele Biden a anunţat miercurea trecută o ştergere parţială a datoriilor reprezentate de creditele studenţilor. Liderul democrat a afirmat că decizia este „responsabilă şi justă” și că de ea „vor beneficia în primul rând toate familiile din clasa medie şi populară.”

Potrivit anunțului, Casa Albă urmează să elimine complet 10.000 de dolari pentru persoanele care nu au beneficiat de o bursă federală pentru studiile universitare şi 20.000 de dolari pentru cele cu mijloace mai modeste, care au primit una prin așa-numitul program Pell Grant. Casa Albă a spus că peste 60% dintre debitorii federali pentru împrumuturi pentru studenți au primit și Granturi Pell. (Un împrumut Pell se referă la banii pe care guvernul îi oferă studenților care au nevoie de ei pentru a-și plăti facultatea. Granturile, spre deosebire de împrumuturi, nu trebuie să fie rambursate. Studenții eligibili primesc o sumă specificată în fiecare an în cadrul acestui program.

Datoria totală a studenților federali s-a triplat în ultimii 15 ani, crescând de la aproximativ 500 de miliarde de dolari în 2007 la 1,6 triliarde de dolari în prezent. Între timp, salariile au stagnat, iar taxa de școlarizare a crescut, ceea ce înseamnă că tinerilor le este mult mai greu să-și plătească datoriile acumulate în timpul studenției.

Revista presei – 31 august 2022
Ministerul Educației permite masteranzilor care au urmat cursurile la o universitate mai exigentă să susțină disertația la altă unitate de învățământ sau invers
edupedu.ro

Masteranzii unei instituții de învățământ superior acreditate se pot înscrie și susține examenul de disertație la o altă universitate acreditată, dacă programul de studii are aceeași denumire și este organizat în același domeniu de studiu, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Conform documentului citat, acest lucru se poate realiza cu aprobarea senatelor universitare ale celor două instituții de învățământ superior, după avizul favorabil al consiliilor de administrație.

Am luat un exemplu de program de studii de master din nomenclatorul programelor de master publicat recent. Universitatea de Vest din Timișoara are programul de studii „Managementul resurselor umane”, program ce face parte din domeniul „Management”. Domeniul „Management” și programul de studii „Managementul resurselor umane” se găsesc și la Universitatea din Petroșani. Acest lucru înseamnă că, potrivit ordinului de mai sus, un absolvent de master de la Universitatea de Vest din Timișoara ar putea să susțină disertația la Universitatea din Petroșani, spre exemplu.

  • Domeniul și programul de studii de mai sus se află și în următoarele universități: Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, Universitatea Agora din Municipiul Oradea.

Concret, ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență și disertație. Astfel, după articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16¹, cu următorul cuprins:

„Art. 16¹ — Absolvenții unei instituții de învățământ superior acreditate se pot înscrie și pot susține examenul de disertație la o altă instituție de învățământ superior acreditată, dacă programul de studii de master urmat are aceeași denumire și este organizat în același domeniu de studiu, cu aprobarea senatelor universitare ale celor două instituții de învățământ superior, după avizul favorabil al consiliilor de administrație”.

Revista presei – 31 august 2022
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
dilemaveche.ro

Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci

14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene

Între 14 și 16 septembrie, Conferințele Dilema veche revin la Cluj-Napoca.

E o ediție la care conferențiarii invitați vor vorbi despre „Bogați și sărăci”, iar gazda evenimentelor este, ca de obicei, Universitatea Babeș-Bolyai.

Conferințele vor avea loc, cîte două în fiecare zi de program, în sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene (strada Emmanuel de Martonne nr. 1), începînd cu ora 18.00. Intrarea este liberă.

În ordinea susținerii conferințelor, invitații noștri sînt: Radu Nechita, Bogdan Voicu, Anda Zahiu, Bogdan Glăvan, Emanuel Socaciu și Teodor Baconschi.

„Într-o lume din ce în ce mai dezbinată, Conferințele ”Dilema veche” abordează temele cu adevărat controversate pentru a dovedi că acestea se pot discuta cu folos în cadrul culturii, civilizat, chiar dacă ferm, inteligent, informat. Problema raporturilor dintre bogați și săraci, dintre bogăție și sărăcie, este o milenară obsesie dureroasă, generatoare de frustrări, de gesturi nesăbuite, dar și de acțiuni benefice. Conferințele ”Dilema veche” abordează această temă în stilul impus în cultura română de revista ”Dilema veche”, mai ales prin deja binecunoscutele ei dosare, adică din mai multe perspective epistemice și ideologice.

Astfel, această ediție a Conferințelor noastre a invitat reputați filozofi, economiști, sociologi și teologi să-și exprime punctele de vedere asupra raportului dintre bogăție și sărăcie.

O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.

Mizăm pe competență fie și în dauna popularității, într-o ediție a Conferințelor ”Dilema veche” găzduită de cea mai prestigioasă universitate a țării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.” - Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche și moderatorul conferințelor.

Revista presei – 31 august 2022
Sănătatea mintală a profesorilor, de la stres, oboseală la epuizare și singurătate. Cum ajutăm?
adevarul.ro

În 2017, un studiu al Federației Americane a Profesorilor a evidențiat că pentru 61% dintre profesori locurile lor de muncă sunt întotdeauna sau adesea stresante. Același sondaj concluziona că predarea este una dintre cele mai stresante meserii din țară. Studiu a fost realizat înainte de pandemie, vă dați seama cum a crescut procentul după pandemie.

Profesorii nu sunt niște persoane care pur și simplu predau, predau o disciplină, niște furnizori de informație sau niște specialiști care livrează prelegeri de la catedră, de la distanță, fără niciun fel de emoție sau grijă. Dimpotrivă, prin vocația lor ei sunt în permanență concentrați nu pe sine, ci pe îngrijirea și sprijinirea celorlalți, a elevilor (uneori și a părinților, să le fie și lor bine, să fie mulțumiți) ceea ce înseamnă că nu-și acordă prioritate, că starea lor de bine și sănătatea mintală nu reprezintă o prioritate. De multe ori, auzim mai ales la clasele mici cum grija educatorilor și învățătorilor se transformă în adevărate sentimente materne, în loc să spună ”clasa mea de elevi”, învățătorii spun ”copiii mei”, iar relațiile sunt de puternică afectivitate. Ei întâlnesc în fiecare zi sute de elevi, fiecare cu personalitatea lui, cu background-ul lui familiar, cu dorințe și nevoi. Dacă învățătorul formează aceiași clasă de elevi zilnic, 5 ani, un profesor de o disciplină anume are altă soartă, el întâlnește peste 100 de elevi zilnic, la mai multe clase, de diferite vârste, în fața cărora trebuie să fie întotdeauna apt, eficient, performant, bine structurat și organizat, bine îmbrăcat, să zâmbească, să fie voios, să bine-dispună, să facă orele atractive, deci un model. Nu e totuși o presiune?

De aceea consider că în foarte multe situații relația profesor-elev depășește limitele profesionale, sunt profesori care ajung să ajute inclusiv financiar un elev. Pentru mulți dintre elevi, doamna lor este a doua mamă, sau singur mamă, care nu-i neglijează, nu-i ceartă, nu-i ignoră. Pentru mulți dintre elevi la școală este mai bine decât acasă, acolo primesc respect și apreciere, iar acasă de multe ori este un loc toxic și novic. Însă în timp supraimplicarea emoțională a profesorilor are impact asupra sănătății mintale a profesorului.

Sănătatea mintală a profesorilor nu este importantă doar pentru ei, ci este legată de stabilitatea în școli și de rezultatele elevilor. Ce vreau să zic, că un profesor echilibrat emoțional și fericit va influența inclusiv notele elevilor. Sau cum spunea Simona Baciu: ”starea de bine a profesorului se reflectă în fiecare elev din clasă”, desigur și contrariul este adevărat și starea de rău a profesorului se reflectă mai cu seamă în fiecare elev din clasă (profesor stresat-elevi stresați).

În 2021, Education Support din Marea Britanie a întrebat 3000 de profesori despre problemele de sănătatea mintală cu care se confruntă la școală. Rezultatul? 72% au pus pe primul loc stresul, 46% au declarat că au mers la școală deși nu se simțeau bine din punct de vedere emoțional, 42 % au susținut că cultura școlii are un impact asupra sănătății mintale și ½ profesori s-a gândit cu seriozitate să renunțe la cariera didactică datorită presiunii asupra sănătății mintale.

În mod normal, ca în orice organizație, atunci când cineva întâmpină orice fel de probleme (practice sau emoționale) se adresează superiorului atât pentru a fi înțeles cat și pentru a primi sprijin. Tot același studiu arăta că mai mult de jumătate (57%) dintre profesori nu ar avea încredere să-i dezvăluie directorului problemele de sănătate mintală cu care se confruntă. Nu-mi imaginez cat este acest procent în Romania? Ce relație profesională există între profesori și director. Și totuși cui i-au spus prima dată?

Răspunsul a fost ” unui coleg”, însă colegul ce face? Te ascultă. Și atât. Asta te poate ajuta să te eliberezi de o emoție pe moment, să te simți mai bine, dar doar atât. Sunt de părere că atunci când au o problemă de sănătate mintală, profesorii din Romania se descurcă singuri, nu primesc niciun sprijin, nu au la cine apela și nimic din sistemul educațional nu este gândit astfel încât să le asigure încredere, confidențialitate și intervenție psihologică.

Revista presei – 31 august 2022
Studiu al cercetătorilor Universității din București, în Scientific Reports, despre rolul ocupațiilor în răspândirea Covid-19: angajații din mediul privat – testați pozitiv și declarați contacți în mai mare măsură decât cei din sistemul public
edupedu.ro

Poziția pe care o au oamenii pe piața muncii și mediul de lucru afectează semnificativ transmisia Covid-19 în București, potrivit unui studiu realizat de specialiști de la Universitatea din București, dat publicității recent în Scientific Reports, un jurnal care face parte din grupul Nature. Cercetarea, care se bazează pe date din primul an al pandemiei (august – octombrie 2020), arată că persoanele mai vârstă aflate în câmpul muncii, mai ales în sectorul privat, s-au testat pozitiv într-o măsură considerabil mai mare decât persoanele angajate în sistemul public.

Raportul, intitulat “Occupations and their impact on the spreading of COVID-19 in urban communities”, este realizat de cinci reprezentanți ai Facultății de Sociologie a Universității din București, în colaborare cu un cercetător din Germania și unul din Slovenia. Studiul a fost publicat pe 18 august în revista Nature.

Cercetarea a urmărit să îmbunătățească înțelegerea rolului pe care l-au avut ocupațiile oamenilor în transmisia Covid-19, în condițiile în care “pandemia a afectat în mod disproporționat forța de muncă”. Pentru aceasta, au fost analizate datele a 6.895 de pacienți și 13.272 de oameni cu care au interacționat aceștia, în perioada menționată.

Potrivit studiului, persoanele active, care tindeau să fie testate pozitiv într-o mai mare măsură decât altele, nominalizau drept contacți persoane de vârstă similară și de sex opus, relativ neimplicate pe piața muncii.

În același timp, posibilitatea era mai redusă în cazul angajaților din sectorul public nu doar să se testeze pozitiv, ci și să fie nominalizați drept contacți.

Cercetarea (aici în versiune integrală) precizează că nu a constatat un efect semnificativ al ocupațiilor medicale în transmisia virusului, în perioada menționată, în contextul în care există studii contradictorii privind rolul angajaților din sistemul medical – printre cei mai expuși la virus – în răspândirea bolii.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.