EȘTI AICI:
Revista presei – 31 august 2021

Revista presei – 31 august 2021

Ciclisti
Cicliștii de la UVT – Devron West Cycling Team obțin 5 titluri de campioni naționali
ziuadevest.ro

Cicliștii de la UVT – Devron West Cycling Team obțin cinci titluri de campioni naționali în campionatele României și Republicii Moldova. În sezonul competițional 2021, cicliștii componenți ai velo-team-ului „UVT-Devron West Cycling Team” ne-au obișnuit cu obținerea unor performanțe foarte bune la competițiile interne și internaționale.

De curând, pentru Campionatele Naționale de șosea ale României și Republicii Moldova, în echipă au fost cooptați și doi sportivi stranieri, reușindu-se obținerea a 12 medalii, dintre care 3 titluri de Campion Național al României, 2 titluri de Campion Național al Moldovei, 2 titluri de vicecampioni naționali și 5 medalii de bronz.

Protagoniștii tricoului de Campion Național la proba de fond și contratimp individual sunt:

  • Georgeta Ungureanu (Elite feminin) – fond ,
  • Mădălin Gaiță (Master) – fond,
  • Andrei Ionuț (U23) – fond;
  • Andrei Sobennicov (Elite masculin), Republica Moldova – fond;
  • Arman Garibean (U23), Republica Moldova – contratimp individual;

Titlurile de Vicecampioni Naționali sunt deținute de Arman Garibean (U23) – proba de fond și Madalin Gaita (Master) – proba de contratimp.

Medaliile de bronz sunt deținute de: Georgeta Ungureanu (Elite F) – Contratimp individual, Cojanu Andrei (U23) – Contratimp individual, Alin Toader (Junior) – Fond.Rezultatele echipei nu ar fi putut fi așa de frumoase fără munca coechipierilor Mihai Băbăiță (Elite), Văidian Iustin (U23), Emil Chepean (Elite M), Ștefan Drăgoiu (Junior), David Urs (U23), și, nu în ultimul rând, a antrenorului Alexandru Drilea Apetrei, directorului sportiv Ovidiu Burghelea, specialiștilor din cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport, Mirică Nicoleta, Tiberiu Puta, Cristian Negrea, dar și a mecanicului Radu Hăulică, maseoarei Camelia Chepetan, reprezentanților sponsorului, DEVRON Romania, Proaction și tuturor celor care cred în performanță și competiție ciclistă.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Echipa galben-albastră este compusă, așa cum s-a demonstrat, din individualități strălucite, noii performeri din Campionatele României și Republicii Moldova, dar este și o grupare ciclistă bine închegată, care aduce Universității de Vest din Timișoara și partenerilor noștri multe bucurii și motive de satisfacție. Din nou, le transmit felicitări ciclistelor și cicliștilor UVT Devron!”.

Ciclism Turul Romaniei Prolog 8 640x427
ASTĂZI, DE LA UVT: Turul României la ciclism începe la Timişoara cu echipe din zece ţări
pressalert.ro

Pentru a doua oară la rând Turul României la ciclism începe în Capitala Banatului.

Mâine, ediţia 2021 va regăsi la start o sută de ciclişti care până pe 5 septembrie vor parcurge cei 800 de kilometri programaţi acum pentru „Mica Buclă”.

La fel ca în 2020, traseul e unul spectaculos cu atingerea unor obiective turistice importante ale ţării. La această ediţie şi-au anunţat participarea 16 echipe din zece ţări: România, Germania, SUA, Italia, Polonia, Kazahstan, Kuwait, Serbia, Cehia şi Slovacia. La competiţie va participa şi campionul ediţiei trecute, Eduard Grosu.

România participă cu echipa naţională (din care vor face parte şi ciclişti de timişoreana UVT-Devron), dar şi cu privaţii de la Giotti Victoria Savini Due.

Prologul, precum şi startul primei etape sunt programate la Timişoara.

Mâine va fi etapa de contratimp (4 kilometri), cu start de la ora 18 şi finish la ora 20.00 în parcarea Univ. de Vest, fapt pentru care în zonă vor fi anumite restricţii de circulaţie.

Traseul complet poate fi vizualizat aici.

Etapa I e miercuri, cu traseul Timişoara – Deva, prin Albina – Racovița – Lugoj – Jena – Iaz – Valea Bistrei – Bucova – Sarmisegetuza – Hațeg – Hunedoara – Cristur. Startul va fi la ora 12, la stadionul „Dan Păltinişanu”. Cicliştii sunt aşteptaţi la 17:00 pe Bld. 22 Decembrie intersectie cu Str. Carpați, Deva, pentru finish.

 

0304085libertymaraton
Încep înscrierile la Liberty Marathon. Va avea loc la finalul lunii septembrie
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara anunță startul celei de-a patra ediții a Liberty Marathon, cu prezență fizică. Se vor organiza mai multe tipuri de întreceri, inclusiv pentru copii.

Universitatea de Vest din Timișoara dă startul Liberty Marathon pe 26 septembrie. Cei care vor să se implice, dar nu vor să alerge, pot participa la Start în calitate de voluntari sau co-organizatori.

„Oricare ar fi provocarea acceptată de fiecare în parte, abia așteptăm să fim împreună în 26 septembrie și să ne bucurăm alături de membrii comunității UVT Liberty Marathon. A patra ediție a maratonului UVT dedicat libertății va arăta ca suntem o comunitate implicată și responsabilă, pentru care îndrăzneala, spiritul liber și echilibrul sunt valori esențiale”, transmite rectorul UVT Marilen Pirtea.

Se vor organiza curse maraton, semimaraton, un cros și o întrecere pentru copii. Există și varianta online a ediției de alergat, unde participanții pot alerga oriunde și oricât, timp de șapte zile.

În vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, se va interzice luarea startului oricărui concurent care în urma triajului epidemiologic realizat depășește valorile normale stabilite de către autoritățile naționale în vigoare la data concursului.

Astfel, pot participa la UVT Liberty Marathon 2021:

  • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
  • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore,
  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Fiecare participant va trebui să prezinte certificatul de vaccinare/testul negativ în momentul ridicării kit-ului. În cazul în care participantului îi lipsește dovada, sâmbătă, 25 septembrie, poate fi testat gratuit la Universitatea de Vest din Timișoara.

Toate condițiile de participare, detalii despre curse și înscrieri sunt disponibile online AICI.

5211403covid19dronacoronavirussebatataru6
Dezbatere publică pentru taxele și impozitele locale din 2022. În Sala de Consiliu a primăriei, dar și prin Zoom
tion.ro

Timișorenii pot participa la dezbaterea publică pe marginea proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2022. Dezbaterea se va desfășura în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara și prin platforma online Zoom, săptămâna viitoare.

Proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2022 intră miercuri, 8 septembrie, la ora 17, în dezbatere publică în Sala de Consiliu a Primăriei Municipiului Timișoara, de pe Bd. CD Loga nr. 1, et. 1 și online, prin platforma Zoom.

„Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administrație Locală sau in format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro, până la data de 06.09.2021, ora 12:00. Persoanele care doresc să participe online la dezbatere, vor anunța până cel târziu în data de 06.09.2021, ora 15, intenția de participare și totodată vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședința prin intermediul platformei online”, transmit reprezentanții primăriei.

Graduation Cap 3430714 1280 E1548999484127
Admitere UPT– sesiunea Septembrie – Cum poți deveni absolvent al Universității Politehnica Timișoara la distanță?
expressdebanat.ro

Fii student al UPT oricând, de oriunde și în ritmul tău! Am dat startul pentru concursul de ADMITERE ID/IFR 2021 – sesiunea septembrie. Optează pentru înscrierea online sau la universitate!

Cursurile și tutorizarea, comunicarea, temele și notele sunt administrate online prin platforma Campus Virtual UPT. Activitățile de laborator, seminar și examenele au loc numai în weekend. Cursurile și cadrele didactice, competențele, titlul și profesia sunt aceleași cu studiile la forma de învățământ la zi. Echipa de Suport dedicată ID/IFR îți stă la dispoziție,
atât în perioada de admitere, cât și pe parcursul anilor de studiu.

Te-ai gândit să termini o facultate, însă crezi că timpul nu îți permite? Acum poți deveni student la Universitatea Politehnica Timișoara, indiferent de localitatea sau țara de rezidență, numărul orelor lucrate pe săptămână sau responsabilitățile de zi cu zi. Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) organizează și desfășoară, în această perioadă, admiterea online pentru programele de studiu în regim de învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă. https://elearning.upt.ro/admitere/

ADMITERE 2021 – sesiunea Septembrie

Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații: ingineri – 4 ani de studiu, învățământ la distanță, în colaborare cu Facultatea de Electronică,

Telecomunicații și Tehnologii Informaționale:  7 locuri

https://elearning.upt.ro/educatie/licenta/tehnologii-si-sisteme-de-telecomunicatii/

Comunicare și Relații Publice: licență – 3 ani de studiu, învățământ la distanță, în colaborare cu
Facultatea de Științe ale Comunicării – 40 locuri

https://elearning.upt.ro/educatie/licenta/comunicare-si-relatii-publice/

Tehnologia Construcțiilor de Mașini: licență – ingineri – 4 ani de studiu, învățământ cu
frecvență redusă, în colaborare cu Facultatea de Mecanică – 35 locuri

https://elearning.upt.ro/educatie/licenta/tehnologia-constructiilor-de-masini/

ZGQxM2VlNGFmYzczNzJjNTlmN2QwYzU3NDRmOQ==.thumb
Ioana Mihăilă, ministrul sănătății: „Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați”
digi24.ro

Părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, a spus luni seara, la Digi24, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, întrebată dacă părinții ar avea dreptul să se împotrivească intrării la ore a acelor cadre didactice care nu sunt vaccinate. Pe de altă parte, în cazul copiilor cu vulnerabilități la COVID, va fi păstrată posibilitatea de a face școală online, a menționat ministrul sănătății.

Peste 185.000 de angajați din sistemul de învățământ din România, dintr-un total de peste 300.000, s-au vaccinat, ceea ce înseamnă cam 60 la sută, declara duminică, la Digi24, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Cum proporția profesorilor nevaccinați rămâne destul de mare, este clar că vor exista în fiecare școală cadre didactice care vor intra la ore fără să fie vaccinate, ceea ce ar putea constitui un pericol, mai ales pentru copiii care sunt prea mici ca să fie vaccinați.

Întrebată cum comentează faptul că atât de puțini profesori s-au vaccinat, Ioana Mihăilă a răspuns că i se pare „cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător”.

Este cunoscut cazul unei învățătoare nevaccinate din California care și-a infectat mai mult de jumătate din clasă, după ce, la oră, aceasta și-a dat masca jos, pentru a le putea citi mai ușor copiilor. Infectată cu tulpina Delta, extrem de contagioasă, învățătoarea i-a infectat pe elevi, care erau prea mici ca să poată fi vaccinați. 

În aceste condiții, părinții, mai ales cei ai copiilor vaccinați, ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a profesorilor nevaccinați? a fost întrebată luni seara, la Digi24, Ioana Mihăilă, ministrul sănătății.

„Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (...) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a răspuns Ioana Mihăilă.

Decalajele Ntre Marile Ora E Ale Rom Niei Ia Iul Are Abia 60 La Suta Din PIB Ul Clujului
Decalajele între marile orașe ale României. Iașiul are abia 60 la suta din PIB-ul Clujului
ziare.com

Anul trecut Produsul Intern Brut realizat în Iaşi a fost de 7,26 miliarde de euro. PIB pe cap de locuitor a fost de 9.143 euro. Indicatorul are o valoare de 15.801/locuitor în Cluj şi de 28.435 de euro/locuitor în Bucureşti.

Produsul Intern Brut (PIB) al Iaşiului a fost de 7,26 miliarde euro anul trecut, mai mare cu aproape 5% faţă de anul 2019, când se cifra la 6,89 miliarde euro, potrivit datelor din Breviarul Economic al Judeţului Iaşi (ediţia 2021), elaborat anual de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Conform sursei citate, contribuţia judeţului Iaşi la PIB-ul total al României, de 215,17 miliarde euro în anul 2020, a fost de 3,37%. Cel mai mare PIB l-a înregistrat anul trecut Bucureştiul, respectiv 52,28 miliarde euro, urmat la mare distanţă de Cluj – 11,21 miliarde euro şi Timiş – 9,74 miliarde euro.

Cel mai mare PIB/capita l-a avut Bucureşti, mai precis 28.435 de euro, de aproape trei ori mai mare decât al Iaşiului. Este urmat de Cluj, unde s-a cifrat la 15.801 euro/locuitor, Timiş – 13.747 euro/locuitor şi Braşov – 13.364 euro/locuitor. Alte cinci oraşe au avut un PIB/capita mai mare decât media naţională, respectiv Constanţa – 12.914 euro/capita, Ilfov – 12.725 euro/capita, Sibiu – 12.122 euro/capita, Prahova – 11.612 euro/capita şi Alba – 11.543 euro/capita.

Metoodlogie Top Shanghai 768x295
Universitățile din România nu au bani de profesori laureați ai premiului Nobel, care „te saltă cu sute de poziții prin simpla lor prezență” – răspunsul ministrului Cîmpeanu la întrebarea „De ce nu sunt cotate mai bine universitățile românești în topul Shanghai?”
edupedu.ro

Universitățile din România primesc în total o finanțare de 1,15 miliarde de euro și nu își permit să angajeze profesori laureați ai premiului Nobel, aceștia predau doar la cele mai bune universități din lume care au fiecare bugete de 8-6 miliarde, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Aleph News. Prezența acestor profesori ar sălta o universitate cu sute de locuri în topurile internaționale, spune Cîmpeanu. Însă, prezența profesorilor laureați ai premiului Nobel și ai premiului Fields contează doar în proporție de 20% în metodologia de evaluare a universităților realizată de ShanghaiRanking Consultancy

Sorin Cîmpeanu: Nu este o rușine, este o mândrie. Rezultatele universităților românești sunt absolut remarcabile pentru condițiile date… da, condițiile sunt praf. Bugetul total din finanțarea de bază pentru toate universitățile din România este de 1,15 miliarde de euro. Dacă vă uitați la primele 10 din top, o să vedeți 8 miliarde, 6 miliarde pentru o singură universitate. (…) Din acest buget își plătește profesori laureați ai premiului Nobel, spre exemplu, care te saltă cu sute de poziții prin simpla lor prezență… adu-l în România și plătește-l, nici n-ai din ce, nici n-ai bază legală să-l plătești așa cum se așteaptă. (…) Până când nu finanțezi, nu o să fii prezent în topuri.”

În metodologia Shanghai University Rankings, prezența profesorilor medaliați cu Nobel și Fields contează în proporție de 20%, numărul citațiilor staff-ului universitar contează tot în proporție de 20%, numărul de alumni care au luat premiul Nobel sau Fields contează 10%, calitatea cercetării, unde a fost publicată și citarea ei contează cel mai mult: 40% – și performanța academică a instituției per capita contează în proporție de 10%.

Shutterstock 506137015 Nnch
Interviu cu profesorul Ciprian Mihali. De ce tot mai mulți tineri aleg studiile de securitate în detrimentul istoriei sau filosofiei / de Antonia Pup
scoala9.ro

Pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, România nu s-a aflat printre țările fruntașe la numărul de persoane vaccinate; să fie asta o explicație pentru inflația pe piața dezinformării cu care ne confruntăm în contextul pandemiei? Ce ar trebui să conțină o oră de educație civică pentru elevi? De ce tot mai mulți absolvenți de liceu aleg Studiile de securitate, în timp ce specializări precum Istoria și Filosofia rămân fără studenți? La aceste întrebări ne-a răspuns profesorul de filosofie Ciprian Mihali de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fost ambasador în opt țări africane și din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

Sunteți profesor la Filosofie în Cluj, un domeniu mai puțin popular printre tinerii de vârsta mea. Este actuală Filosofia în secolul digitalului și al inteligenței artificiale? 

Aș spune chiar că niciodată filosofia nu a fost mai actuală ca azi, chiar dacă admitem că putem face această afirmație în orice epocă. Iar nevoia filosofiei pentru societate vine tocmai din viteza și complexitatea schimbărilor, care ne lasă foarte puțin timp să înțelegem încotro ne îndreptăm și ce se întâmplă cu noi.

Nu e mai puțin adevărat că s-a umplut spațiul public de fel și fel de pretendenți la Adevăr și Sens, religioși și pseudo-religioși, dezvoltatori personali și făcători de miracole, cu toții oferind rețete de succes și de adaptare la această lume. 

Și, după cifrele de afaceri, unora chiar le merge bine în această (im)postură de furnizori de sens pentru viața noastră. De aceea, soarta Filosofiei e cât se poate de ingrată azi: pe de o parte, se află sub presiunea ocupațională și a imperativelor de rentabilitate (la ce-ți folosește filosofia? Cât câștigi ca filosof?).

Video Games 1136046 1920
China | Minorii nu mai au voie să se joace online mai mult de 3 ore pe săptămână
rfi.ro

Autoritățile chineze au redus perioada de timp pe care minorii o pot petrece jucându-se online. Astfel, ei se pot juca o oră în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, precum și de sărbători. Măsura vine ca răspuns la îngrijorarea tot mai mare cu privire la dependența de jocuri, anunță presa de stat din China citată de Reuters.

Reglementările care au fost deja publicate spun că utilizatorii cu vârsta sub 18 ani vor putea juca jocuri online doar în intervalul 20:00- 21:00, în zilele stabilite, potrivit agenției de știri Xinhua, citată de Reuters.

Autoritățile chineze cataloghează jocurile online drept „opiu spiritual”, de care poți deveni ușor dependent. Astfel, companiilor de jocuri online li se va interzice să le ofere servicii sub orice formă în afara intervalului respectiv și trebuie să se asigure că au sisteme sigure de verificare a numelor reale, potrivit autorității de supraveghere a jocurilor video din China.

În 2019, China a limitat durata în care minorii se puteau juca online la trei ore pe zi în vacanță sau 1,5 ore în alte zile.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.