EȘTI AICI:
Revista presei – 30 septembrie 2022

Revista presei – 30 septembrie 2022

Image 2021 03 21 24680197 41 Marilen Pirtea
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: 'E importantă formarea unor absolvenţi pregătiţi pentru lumea viitorului'
stiripesurse.ro

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, a declarat, joi, la deschiderea noului an universitar, că în actualele contexte socio-politice extrem de instabile sunt importante menţinerea şi consolidarea legăturilor internaţionale, care facilitează formarea unor absolvenţi pregătiţi pentru lumea viitorului.

În cadrul festivităţilor a avut loc şi acordarea titlului de Doctor Honoris Causa primarului Lisabonei, Carlos Moedas.

"Se spune că 'Educaţia este paşaportul către viitor, pentru că ziua de mâine aparţine celor care se pregătesc azi'. Cum ne pregătim pentru viitor? Într-o lume extrem de instabilă, în care contextele socio-politice se schimbă de la o zi la alta, noi credem cu tărie în importanţa menţinerii şi consolidării legăturilor internaţionale, care facilitează formarea unor absolvenţi pregătiţi pentru lumea viitorului. UVT este astăzi o universitate europeană, parte a alianţei europene UNITA, prin care sunt create aceleaşi oportunităţi pentru studenţii noştri, cu cele de care beneficiază şi studenţii din alte ţări UE", a afirmat Marilen Pirtea.

Rectorul UVT a remarcat faptul că oraşele universitare sunt într-o puternică simbioză cu universităţile pe care le găzduiesc şi că prin dezvoltarea economică, oraşele cresc, iar universităţile beneficiază de această creştere şi se dezvoltă şi ele, Timişoara fiind un oraş prietenos cu tinerii. De asemenea, programele culturale ale UVT, în contextul anului 2023, când Timişoara va derula programul Capitalei Europene a Culturii, pun instituţia academică în valoare, în plan european, mai mult decât oricând.

În cadrul intervenţiei sale, Carlos Moedas a arătat că este un om obişnuit, născut într-o mică localitate portugheză, iar părinţii săi nu au avut posibilitatea de a plăti taxe pentru şcoli scumpe, astfel că a făcut şcoala asemeni multor altor portughezi.

"Sunt un exemplu concret care demonstrează că mobilitatea socială este reală în Portugalia şi în Europa. Sunt fericit pentru că am reuşit să propun şi să susţin cel mai amplu program european de finanţare a cercetării, de 80 de miliarde euro, pentru şase ani, ca ministru al Cercetării în Comisia Europeană, programul Orizont Europa, care a şi crescut în implementare până la 100 de miliarde euro. Cercetarea şi inovarea sunt viitorul Europei Unite, aşa ne vom spune povestea mai departe. Ştiinţa este cea mai bună cale pentru libertate. Iar aici, la Timişoara, libertatea este cea mai de preţ valoare, mai mult decât oriunde în Europa, în oraşul în care a început Revoluţia din decembrie 1989. Investiţia în Ştiinţă este inegalabilă şi este o condiţie a libertăţii, în Timişoara şi peste tot în Europa", a comentat primarul Lisabonei.

Traseu UVTLM22
Liberty Marathon, în weekend, la Timișoara. Sunt anunțate restricții de trafic
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara organizează duminică, 2 octombrie, a cincea ediție a evenimentului sportiv de alergare de șosea UVT Liberty Marathon. Vor fi și restricții de trafic. Polițiști și jandarmi vor fi prezenți pe traseu.

Punctul de start și sosire este pe Bd. Vasile Pârvan nr. 4 (sediul central UVT). Traseul a fost gândit astfel încât să aibă un impact minim asupra traficului rutier, oferind variante ocolitoare: START UVT > Bd. V. Pârvan > la stânga pe str. Michelangelo (banda 1, contrasens) > la stânga pe str. Acad. A. Borza > prin Parcul Justiției > la dreapta pe str. 20 Decembrie 1989 > Piața I. Huniade > str. C. Telbisz (pe pista de biciclete) > la stânga pe str. E. Caruso > str. General Praporgescu > Piața Libertății > la stânga pe str. Alba Iulia > Piața Victoriei (partea estică) > la stânga pe Bd. C.D. Loga > la dreapta pe str. 20 Decembrie 1989 > la stânga pe Splaiul Spiru Haret > mal drept Bega > pe sub Podul Michelangelo > la dreapta pe Podul Decebal (trotuar) > Bd. 3 August 1919 (trotuar) > la dreapta Piața Romanilor (trotuar) > la dreapta str. I.L. Caragiale > la dreapta str. Episcop I. Lonovich > prin Parcul Regina Maria > la stânga Splaiul Nistrului > mal stâng Bega > pe sub Podul Michelangelo > pe sub Podul M. Viteazu > pe sub Podul Maria > Splaiul T. Vladimirescu (trotuar) > la dreapta Pod General I. Dragalina (trotuar) > la dreapta Splaiul N. Titulescu (trotuar) > după intersecția cu str. Jiul: Splaiul N. Titulescu > pe sub Podul Maria > la dreapta pe Bd. 16 Decembrie 1989 (trotuar) > prin Parcul Catedralei > la dreapta pe Bd. Regele Ferdinand I > Podul M. Viteazu > la stânga pe Bd. V. Pârvan > UVT FINISH.

Cursele cronometrate (de 10.5 km, semimaraton și maraton) se desfășoară pe o buclă de 10.5 km măsurată oficial și omologată de către Federația Internațională de Atletism World Athletics.

Traficul va fi închis conform programului de mai jos:

  • 00:00 închiderea pasajului Michelangelo
  • 05:00 închiderea traficului pe Bd. Vasile Pârvan pentru montarea zonei de start/finish (sectorul din fața UVT, dintre intersecția cu Bd. M. Viteazu și pasajul Michelangelo);
  • 07:00 închiderea traficului pe tot traseul
  • 16:30 deschiderea traficului auto

„Pentru a veni cât mai mult în întâmpinarea șoferilor, utilizatorii platformelor Waze și Google Maps vor fi ghidați în timp real în intervalul de mai sus pentru ocolirea închiderilor de trafic”, anunță reprezentanții UVT.

În acest an are loc primul maraton din Timișoara cu traseu omologat de World Athletics, iar medalia de finisher este semnată de Mihai Covaliu, campion olimpic, mondial și european. De asemenea, Comitetul Olimpic și Sportiv Român este partener oficial al evenimentului.

Vor curse organizate pentru copii – 200m/ 400m/ 800m/ 1km și adulți, pe distanțe de 2km/ 10.5 km/ 21 km/ 42 km. Detalii despre întregul eveniment găsiți AICI.

Unight 768x402 (1)
AZI, LA UVT - Noaptea Cercetătorilor, la UVT: știință pentru toți curioșii
stiridetimisoara.ro

Ultima zi din septembrie va însemna, la Timișoara, o nouă ediție a evenimentului denumit Noaptea Cercetătorilor. Vor exista și acțiuni organizate la școlile din Dumbrăvița și Ciclova Română.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual organizat în aceeași zi, simultan în peste 25 de țări din Europa. În acest an, el are loc vineri, 30 septembrie, su genericul U*Night. Programul Nopții Cercetătorilor include conferințe, experimente interactive, dezbateri și concursuri cu premii. Vor fi însă și pre-evenimente (23 septembrie, orele 11 – 12,30, la Școala Gimnazială din Dumbrăvița) și post-evenimente (6 octombrie, orele 11 – 12,30, la Școala Gimnazială din Ciclova Română).

Scopul principal al Nopții Cercetătorilor este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii, într-un cadru relaxat şi prietenos, dar și de a promova conștientizarea publicului în legătură cu problemele globale pe care știința încearcă să le soluționeze.

În program sunt incluse activități precum dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circulară, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;, acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de media și grafică cu tematica „Schimbările climatice – pericole și oportunități“; science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara; experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM.

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor – U*Night” este organizat la Universitatea de Vest, la Facultatea de Fizică și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în cooperare cu alte facultăți și departamente din UVT, la ExperimentariumTM, precum și cu ajutorul primăriilor Timișoara, Dumbrăvița și Ciclova Română. Proiectul beneficiază de finanțare din partea UE (grantul 101061610), în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie.

Burduja
Guvernul a adoptat Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care alocă 60 de miliarde de lei organizaţiilor din cercetare
news.ro

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care alocă 60 de miliarde de lei, pe perioada menţionată, organizaţiilor din cercetare. ”Am spus de la bun început: decât puţin pentru toată lumea să nu se supere nimeni, mai bine mai mult pentru cei care merită. Şi asta facem prin acest plan naţional, este o premieră: o alocare mai mare vor primi institutele de cercetare care performează, care livrează”, a declarat ministrul Cercetării, Sebastian Burduja.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunţat că Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Hotărâre referitoare la Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2022-2027, care operaţionalizează Strategia Naţională de Cercetare, Inovare, Specializare inteligentă.
”Este un plan de 60 de miliarde de lei pentru perioada 2022-2027, cu închiderea programelor până în orizontul 2030. Este primul plan naţional care integrează toate instrumentele de finanţare pentru cercetarea românească şi a fost o luptă să agreăm această formă cu toate organizaţiile de cercetare, cu toţi actorii implicaţi”, a afirmat el.

Planul va include programul de finanţare de bază a cercetării şi pe cel de finanţare a instalaţiilor strategice de interes naţional şi va aduce o abordare integrată a finanţării cercetării ”pe baze transparente, meritocratice” şi în conformitate cu recomandărilor experţilor Comisiei Europene.
Umft (1)
Deschiderea anului de studii 2022-2023 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara
ziuadevest.ro

Deschiderea anului universitar 2022-2023 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, întâlnirea studenților cu cadrele didactice, va avea loc luni, 3 octombrie, de la ora 10, în Aula Magna a UMFVBT.

”Precizăm că deschiderea festivă a anului universitar se va desfășura marți, în data de 4 octombrie, începând cu ora 17.45, La Teatrul Național din Timișoara”, a informat UMF Timișoara.

 

Xf98f0d2ffa7f3f0bcf711b9136e9bc44 1063x560 00 86.jpg,qv=1664439606.pagespeed.ic.sxeBVBnvxx
PIAȚA MUNCII - Top 10 domenii în care se pot angaja tinerii absolvenți
wall-street.ro

Top 10 domenii cu cea mai mare pondere de angajări a absolvenților și tinerilor fără experiență sunt la acest moment:

  • HoReCa - cu o pondere de peste 30% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 480 de euro,
  • Customer Service - cu o pondere de 26% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 650 euro,
  • Retail - cu o pondere de 18% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 570 euro,
  • Producție&Logistică - cu o pondere de 14% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 565 euro,
  • Marketing&Publicitate - cu o pondere de 7% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 600 euro,
  • Auto&Transporturi - cu o pondere de 6,5% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 550 euro,
  • Financiar&Contabilitate - cu o pondere de 5,4% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 750 euro,
  • Inginerie - cu o pondere de 5,1% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 800 euro,
  • Juridic - cu o pondere de 4,7% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 850 euro,
  • IT - cu o pondere de 3,53% a angajărilor din rândul celor fără experiență și un salariu mediu de 900 euro.

În același timp, deficitul forței de muncă în anumite domenii face angajatorii să se bată pe absolvenții cu specializări precum IT şi inginerie, agricultură, medicină și pharma, robotică şi electrotehnică sau limbi străine (mai ales germană, rusă și limbile mai rare precum cele nordice, mandarină sau arabă).

Rectorat Upt 3 620x400
Rectorul UPT: „Multe companii vor revenirea în birouri, angajații doresc păstrarea sistemului de lucru de acasă”

După doi ani de pandemie în care cei mai mulți angajați ai companiilor IT&C au muncit de acasă, acum sunt reticenți să revină în birouri. Este concluzia rectorului Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.

Rectorul UPT a stat de vorbă cu reprezentanții marilor companii din zona de IT din vestul țării pentru a afla care sunt direcțiile spre care merge telemunca și care sunt planurile pentru sezonul toamnă – iarnă în contextul creșterii costurilor cu utilitățile.

„Concluzia principală este că firmele doresc să îi aducă pe angajați la birou măcar două-trei zile pe săptămână, dar nu prea reușesc. În ultimele luni, unele companii, săptămânal, au început să organizeze la sediul companiei diverse evenimente pentru a-i încuraja pe oameni să revină. De exemplu, sunt zile în care, în timpul programului de lucru, câteva ore sunt rezervate pentru karaoke, pentru a mânca împreună sau pentru activități care să îi apropie pe angajați. Unii dintre ei vin doar pentru acel eveniment, dar zilele următoare rămân acasă. Productivitatea muncii de acasă nu s-a dovedit a fi mai scăzută, dimpotrivă, în cazul în care mediul de acasă permite un climat de muncă, aceasta a crescut”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

 

Cover Bocai 3
Despre erudiție și limitele ei
scena9.ro

Peter Burke a mai scris cărți de istoria socială a cunoașterii și nu sunt rele. Nu sunt nici revelatorii, dar în didacticismul lor cuminte, își fac treaba. Are o Istorie socială a cunoașterii în două volume, care rezumă chibzuit și cu moderație în idei, nucleele de cercetare ale unui câmp disciplinar vast. Pentru că disciplina istoriei culturale cuprinde teritorii largi și are margini estompate, care o fac să se reverse regulat în alte discipline, Peter Burke trebuie să citească mult. Și citește într-adevăr, citește tot, deși, tocmai pentru că își consumă atâta timp din activitatea sa intelectuală citind, are mai degrabă o structură de enciclopedist și de ordonator, nu de teoretician sau istoric. Adevărul e că găsești rareori istorici care să nu fie copleșiți de rutina bibliografică și încă și mai puțini care să iasă întregi din această muncă, păstrându-și teafără abilitatea de a reuni într-o intuiție sintetică ce anume au aflat în lungii ani de lectură. Eric Hobsbawm mă gândesc c-a făcut-o, dar Burke nu e Hobsbawm, iar istoria lui a polimatiei publicată la noi în 2021 poartă toate indiciile intențiilor generoase ale autorului ei, deși foarte puțin din ce a intenționat.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.